Klik hier om deel 1 te lezen:
Verborgen gif deel 1: We eten iedere dag gif
In het vorige deel hebben we de, soms onthutsende, informatie gegeven over verborgen gifstoffen die in je eten kan zitten. Zonder dat je het in de gaten hebt, krijg je dagelijks gifstoffen binnen. In normale omstandigheden en in normale hoeveelheden kan dit geen kwaad, maar wat als je in een vreetbui drie dozen bonbons opeet? Ok, je kunt het nooit helemaal vermijden, dus is het zaak om je lever, en daarmee je ontgiftings-systeem, in goede conditie te houden. In het vorige deel heb je kunnen lezen hoe je dit kunt doen.
We gaan in dit tweede deel de Europees goedgekeurde voedingsadditieven onder de loep nemen. De meeste zijn inderdaad onschuldig, zoals de controlerende instantie aangeeft, maar er zijn ook schadelijke stoffen die in grote hoeveelheden erg schadelijk kunnen zijn.
Wat zijn E-Nummers?
E-nummers zijn hulpstoffen om de eigenschappen van levensmiddelen te wijzigen zodat deze bijvoorbeeld een mooier kleurtje krijgen of langer houdbaar zijn. Deze toegestane voedings-additieven zijn door de Europese Unie op een lijst geplaatst. Een lijst waarbij iedere stof een nummer heeft gekregen, voorafgaand door de letter ‘E’. Vandaar de naam: E-Nummers.
Zijn deze écht veilig?
De Europese commissie heeft bepaald dat de stoffen die op deze lijst staan veilig zijn. Deze veiligheid is natuurlijk relatief, want dit is gekoppeld aan een Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI), met andere woorden: geniet, maar eet met mate. Maar wat gebeurt er als je erg gevoelig bent voor bepaalde stoffen, allergische reacties vertoond of 3 pakken koekjes opeet omdat je daar gewoon zin in hebt? En wat gebeurt er als je verschillende stoffen combineert? Dit kan het geval zijn bij kinderen, die soms mateloos door kunnen eten van een bepaald lekker chocolaatje, waar je soms geen weet van hebt. De meeste wetenschappers en voedingsexperts kunnen hier geen antwoord op geven.
Een leven zonder E-Nummers?
Je kunt natuurlijk proberen om alleen producten te eten die géén E-Nummers bevatten. Maar dat is in de praktijk erg moeilijk te realiseren. Daarbij komt dat niet alle E-nummers schadelijk zijn. Neem bijvoorbeeld E162, een rood/paarse kleurstof is die afkomstig is uit rode bieten. Is natuurlijk volkomen veilig, omdat dit een volledig natuurlijk product is.
Daarentegen zijn er heel erg veel E-nummers die volgens het ene onderzoek niet schadelijk zijn, maar volgens andere onderzoeken zeer omstreden zijn. Eén van die omstreden E-nummers is de smaakversterker Glutamaat (E621 tot en met E625). Deze hulpstof zit onder andere in hartige soepen en snacks. Ook in de Aziatische keuken wordt deze stof zeer ruim gebruikt. Er zijn mensen die, na het eten van een Chinese maaltijd, last krijgen van hoofdpijn, tintelingen of een brandend gevoel. Ondanks deze feiten, is een direct verband tussen het gebruik van Glutamaat en de genoemde klachten nooit wetenschappelijk aangetoond. Natuurlijk kun je eten vermijden waarin Glutamaat verwerkt zit, maar dit is niet gemakkelijk. In heel veel eten is deze stof verwerkt.
Om je een idee te geven van de meest gevaarlijke E-Nummers, geef ik je hierbij een lijstje met de 10 meest risicovolle E-Nummers:
E102 – Tartrazine (gele kleurstof)
Deze stof kun je veel aantreffen in bijvoorbeeld advocaat en banketbakkersroom. Natuurlijk moeten hier normaal gesproken echte eieren voor worden gebruikt, maar dit zijn dure grondstoffen en het product is dan minder lang houdbaar. Daarom worden er vervangende hulpstoffen gebruikt die visueel een vergelijkbaar effect hebben, maar minder duur zijn. Helaas voor de mensen die gevoelig zijn voor dit soort gifstoffen, want er kunnen heftige reacties optreden:
De productie van Histamine in je lichaam neemt toe, waardoor allergische reacties kunnen optreden. Daarnaast kan er netelroos optreden, en astmatische aanvallen.
E120 – Cochenile (rode kleurstof)
Het is erg onsmakelijk, want deze kleurstof wordt gewonnen uit het bloed van geplette schildluizen. De dieprode kleur komt van het aanwezige Karmozijn in het bloed van deze diertjes. Gevolgen van het eten van deze stof is onder andere hyperactiviteit bij kleine kinderen. Het is lastig om deze stof te vermijden, omdat het verwerkt wordt in de meeste snoepsoorten. De bekendste zijn Fristi en M&M’s.
E211 – Natriumbenzoaat (conserveermiddel)
Dit is een additief die het mogelijk maakt om een product langer houdbaar te maken. Van nature komt deze stof voor in kaneel, de meeste soorten fruit, champignons en kruidnagels. De chemische variant, die gemaakt wordt uit Tolueen, moeten we vermijden. Deze kan onder meer leiden tot schade aan het DNA en hyperactiviteit. Voorheen was dit E-nummer ook in Coca Cola verwerkt, maar nadat Natriumbenzoaat in opspraak was geraakt, verwijderde de Coca Cola producent de stof uit het recept.
E385 – Calciumdinatrium EDTA (stabilisator)
Deze stabilisator wordt heel veel gebruikt in onder andere mayonaise, olijfolie, pindakaas, garnalen, bruine bonen, kapucijners en krab in blik. Deze stof wordt ook gebruikt door ziekenhuizen om metalen uit het lichaam te verwijderen in het geval van metaalvergiftiging. Bijwerkingen van E385 zijn diarree, overgeven, buikkrampen en spierkrampen.
E432 – Polysorbaat (emulgator)
Deze hulpstof wordt heel erg veel gebruikt in onder andere alcohol-cocktails, kauwgom, bonbons, soep, frisdranken en ijs. Het is een puur synthetisch product (gemaakt uit ethyleenoxide, sorbitol en laurinezuur) wat kan zorgen voor infecties van urinewegen, nierproblemen, problemen met je gewicht, digestieproblemen en huidaandoeningen.
E461 – Methylcellulose (emulgator)
Methylcellulose heeft heel veel functies, maar wordt voornamelijk ingezet als vulmiddel, voedingsvezel, emulgator, anti-klontermiddel en verdikkingsmiddel. Je kunt deze hulpstof veel vinden in bonbons, snoep, namaakslagroom, kauwgum, suikerwerk, snacks, ijs, producten voor het afvallen en kant-en-klare maaltijden. E461 is een niet-oplosbare stof, maar wordt wel deels verwerkt in de darmen.
Als je te veel van deze stof binnen krijgt, kun je last krijgen van diarree, krampen, verstoppingen en winderigheid. Methylcellulose kan via de darmwand heel gemakkelijk in de bloedsomloop terechtkomen.
E621 – Monosodiumglutamaat (smaakversterker)
In de introductie van deze paragraaf hebben we al het een en ander geschreven over deze omstreden hulpstof, die toch goedgekeurd is door de Europese Unie. Deze specifieke hulpstof komt, in de synthetische variant, in nagenoeg alle producten voor.
Schokkend is het feit dat het zelfs in babyvoeding voorkomt! De voornaamste functie van E621 is de stimulatie van de eetlust, waardoor je door blijft eten totdat de verpakking leeg is. In de Chinese keuken wordt de stof heel veel gebruikt, maar dan onder de naam Ve-Tsin. Erg misleidend, want het gaat om precies dezelfde stof. Er zijn overigens meerdere ‘schuilnamen’ voor deze hulpstof:
- Calcium Caseïnaat
- Gistextract
- Ve-Tsin
- Gehydroliseerd Eiwit
- MSG
- Extract van plantaardig eiwit
- Gehydroliseerd Plantaardig Eiwit
- Gehydrogeneerde Plantaardige Olie
Dit maakt het allemaal niet gemakkelijker om op een éénduidige manier het etiket de lezen.
E640 – Glycine (broodverbeteraar)
Deze hulpstof komt voornamelijk voor in Nederlandse stokbroden, Nederlandse croissants en afbakbrood. De croissants en stokbroden die je bijvoorbeeld in Frankrijk koopt, zijn vrij van deze producten, omdat er hele strenge regels zijn bij de te gebruiken grondstoffen. Een stokbrood mag bijvoorbeeld alleen maar bestaan uit water, meel, zout en gist. Glycine wordt gemaakt uit slachtafval en gelatine, maar er is ook een synthetische variant. Bekende bijwerkingen van deze hulpstof zijn mogelijke onvruchtbaarheid en verlaging van de weerstand.
E950 – Acesulfaam-K (zoetstof)
Wetenschappelijk is het (nog) niet bewezen, maar deze zoetstof wordt wel regelmatig in verband gebracht met een verhoging van het cholesterolgehalte, leukemie en kanker. Hoewel het niet bewezen is, lijkt het me verstandiger om deze stof te vermijden.
Je kunt deze zoetstof aantreffen in kauwgum, koffiecreamer, noga, bonbons, zoetjes, light-)dranken, oploskoffie en vruchtenyoghurt. Het is een volledig synthetische zoetstof die 100 tot 200 maal sterker is dan gewone kristalsuiker.
E-951 – Aspartaam (zoetstof)
Dit is één van de meest omstreden hulpstoffen die je overal aantreft. Met name in de meeste lightproducten als vervanger van de dik-makende suiker. Ook aspartaam is ruim 200 keer zo zoet als gewone kristalsuiker. Aspartaam werd bij toeval door de wetenschap ontdekt, tijdens proeven om een middel tegen maagzweren te maken. Er zijn inmiddels heel veel extreme bijwerkingen gedocumenteerd.
De belangrijkste zijn: Migraine, stemmingswisselingen, hoofdpijn en duizeligheid. Gezien deze gevaren, is het veel beter om gewone kristalsuiker te gebruiken als zoetstof. Het is kiezen uit twee kwaden!
Hoe kun je de verborgen gifstoffen vermijden?
De voorgaande lijst is erg schokkend. Al deze gifstoffen krijg je dagelijks binnen en kunnen aan de basis staan van klachten die je al een hele lange tijd hebt, en waarvan je niet weet wat de oorzaak is. Lees in deel drie van deze special hoe je het beste deze verborgen gifstoffen kunt vermijden.
Meer informatie over e-nummers?
Alles over e-nummers
Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat de Nederlandse overheid goedkeuring blijft geven voor al deze Omstreden(?) E - nummers in ons voedsel te verwerken
Is er dan geen enkele politieke partij, instantie of groep mensen die daar een stokje voor kan steken en de regering op haar verantwoordelijkheid wijst t.o.v. haar burgers ?
Als de regering doorgaat met goedkeuren van deze schadelijke E-nummers hoe moeten we ons dan zelf beschermen tegen dat gif in ons voedsel?
Dus mijn vraag is hoe kunnen we dit veranderen ???
"Neem bijvoorbeeld E162, een rood/paarse kleurstof is die afkomstig is uit rode bieten. Is natuurlijk volkomen veilig, omdat dit een volledig natuurlijk product is."
Kan aan mij liggen, maar botuline toxine is ook een natuurlijke stof, maar het is wel een van de sterkste giffen die de mensheid kent, bijzonder slecht argument
beste Iris de Groot,
de regering is er niet voor de mensen,maar voor het geld,regeringen zijn bedacht door banken.
als je dit wil veranderen dan zal jezelf actie moeten ondernemen,maar pas op,ze geven niet om mensen, maar om geld !
Beste Iris,
De reden waarom E nummers bestaan is omdat de EU wil weten welke stoffen er aan een product toegevoegd worden.
De reden dat de EU dit wil weten, is omdat we toevoegingen bestaan die schadelijk kunnen zijn. Deze mogen dus niet toegevoegd worden. Stoffen mogen alleen toegevoegd worden, als ervan wetenschappelijk bewezen is dat deze niet bij een normale hoeveelheid niet schadelijk zijn.
Wanneer dit aangetoond is, dan verstrekt de EU die stof een E nummer. Daarom zijn E nummers veilig, mits niet teveel genomen. (Hetzelfde geldt voor alle stoffen, zoals bijvoorbeeld water: dat is in grote hoeveelheden heel erg giftig, er zijn mensen snel overleden aan een watervergiftiging, in pure vorm (gedemineraliseerd) gaat het nog sneller)
Waarom doet de EU dit? Om er zeker van te zijn dat ons voedsel veilig is. Jazeker, ze doen dit voor onze veiligheid, nergens anders voor. Fijn hé!
Wat wil je dat de NL overheid gaat doen? Op basis van onderbuik gevoel en niet bewezen feiten gaan acteren?
By the way, alles wat we eten is giftig. Het minst giftige is vitamine C, maar ook die is in de verkeerde hoeveelheid giftig.
De natuur zit vol met gif en gelukkig kan een mens prima tegen, zonder enig schadelijk gevolg, dankzij onze lever, nier, etc...
en dan nog e-nrs in medicatie - vaak onder önschuldige"benamingen............
Hé Ronnie,
Dus jij wil zeggen dat o.a. de volgende producten niet slecht zijn voor je:
E240 Formaldehyde (sterk water), E252 Kaliumnitraat (KNO3, hoofdbestanddeel van buskruit), E507, Zoutzuur, E513 Zwavelzuur (accu zuur), E524 Natriumhydroxyde (Caustic soda), E925 Chloor (bleekmiddel), E1520 Propyleenglycol (Antivries).
Weltrusten!
ik ben er nog niet van overtuigd dat gistextract behoort tot E621.
Gist is nl geen smaakmaker. Er zijn in ieder geval flink wat discussies over...
Ik vermijd zoveel mogelijk e-nummers. Maar kijk daarbij niet of ze natuurlijk zijn, maar wat de schade kan zijn (bijwerkingen). Ook natuurlijke producten kunnen schadelijk zijn.
Kijk waar jij je het prettigst bij voelt, zou ik zeggen.