Acne supplementen

Laatste Update: 2 augustus 2023

Verse knoflook tegen acne uitbraken en pukkels

Er is geen wetenschappelijk bewijs of knoflook daadwerkelijk acne kan verminderen (Ahum, update (2023): Inmiddels is het er wel als het is toegevoegd aan een zalf of gel (1)). Wanneer je met een specialist praat is de kans groot dat je te horen krijgt dat er geen verband bestaat tussen voeding en acne.

Maar veel mensen met acne ervaren een forse vermindering van klachten door bepaalde voedingsmiddelen te laten staan. En andere voedingsmiddelen juist meer te gaan eten.

Eén van deze voedingsmiddelen om acne te verminderen kan knoflook zijn, maar voordat je extra knoflook gaat eten is het belangrijk om te weten dat het niet voor iedereen even goed werkt en zelf acne extra kan prikkelen (2)!

Inhoud artikel:

1. Gezondheidsvoordelen
2. Oorzaken acne
3. Knoflook als zalf
4. Wat te onthouden

Knoflook wordt al eeuwen lang gebruikt voor verschillende gezondheidsklachten. Wellicht heb je er val van gehoord dat het goed voor de bloeddruk en cholesterol is (3). Maar het kan ook goed werken om acne te behandelen, hetzij intern of topisch.

Voordat ik ga hebben waarom knoflook voor sommige erg goed kan werken om acne te verminderen is het belangrijk om te weten dat knoflook erg goed is voor je gezondheid, hieronder de belangrijkste gezondheidsvoordelen van knoflook:

Bloeddruk en cholesterol – één van de grootste gezondheidsvoordelen van knoflook is toch wel dat het de bloeddruk kan verlagen en cholesterol. Aangezien hart- en vaatziekten steeds vaker voorkomen kan knoflook dit helpen te voorkomen.

Sterke antioxidant – knoflook is een zeer sterke antioxidant en kan helpen om het verouderingseffect tegen te gaan en vrije radicalen / toxines op de huid te verminderen.

Anti bacterieel – in knoflook tref je 1% penicilline aan en is een natuurlijke antibiotica, op mijn algemene gezondheidsblog heb ik al geschreven over de anti bacteriële werking van knoflook. Waar het op neer komt is dat knoflook goed werkt tegen een griep of bacteriële infecties zoals een candida infectie.

Het mooie van knoflook is dat de witte bloedcellen niet resistent of immuun worden voor knoflook wat wel het geval is van normale antibiotica.

Tip: doordat knoflook een erg krachtige anti bacteriële middel is en is waarschijnlijk ook de reden waarom het goed kan werken tegen acne. Moet je er wel voor zorgen dat je voldoende probiotica krijgt zoals karnemelk of kefir om de hoeveelheid goede bacteriën in je lichaam op pijl te houden.

Knoflook & Acne

Knoflook kan werken om acne te verminderen doordat het bacterien op de huid tegengaan. Er zijn mensen die door knoflook eten zelfs meer last krijgen van acne. Terwijl andere mensen minder last krijgen van acne. Dit heeft er mee te maken wat de reden is waarom je last hebt van acne.

 1. acne door een candida infectie;
 2. acne door hormonale onbalans;
 3. acne door overgevoelige huid;
 4. acne met droge huid;
 5. acne met vette huid.


Wanneer je huidproblemen hebt door bijvoorbeeld een onderliggende candida infectie, dan is knoflook zeer krachtig om candida uit je lichaam te reinigen. Echter, wanneer je een erg droge huid hebt en vaak ziek bent dan kan knoflook juist precies zijn wat je nodig hebt tegen acne.

Wanneer je acne hebt door een hormonale onbalans is het erg belangrijk om te letten op voeding. Vaak is het verminderen van zuivelproducten en vet eten al een grote stap. Knoflook kan werken, maar zul je zelf moeten uittesten.

Bij een overgevoelige huid is het niet zo simpel en kan het heel goed zijn dat knoflook zelfs je acne erger maakt dan voorheen. Je huid is gevoelig en moet je ook zeker oppassen met het aanbrengen van zalven. Ook bij een gevoelige huid heeft je voeding een grote rol.

Het kan ook zijn dat je acne hebt en toch een droge huid. Hier heb ik persoonlijk last van gehad en bij mij werkt knoflook wel en met name combineren met een goede zalf.

Over het algemeen wanneer je een vette huid hebt met acne is het belangrijk om niet te pittig te eten en vooral ook niet te vet. Knoflook kan werken, maar kan ook acne verslechteren.

De regel is daarom om te testen door dagelijks een teentje tot maximaal 2 te eten en kijken hoe je huid hierop reageert. Persoonlijk combineer ik mijn gerechten met een teentje knoflook en ik eet niet te veel vanwege spijsverteringsproblemen.

Bijwerkingen

Het grootste nadeel voor veel mensen is toch wel dat knoflook een sterke geur achterlaat. Daarbij kan het ook de bloeddruk verlagen en is iets waar je rekening mee moet houden. Een alternatief om knoflook te eten is een knoflook supplement zonder knoflook geur en kun je bij de natuurwinkel krijgen.

Wel moet gezegd worden dat supplementen nooit een vervanging is voor een gezonde gebalanceerde voedingspatroon. Daarbij kunnen supplementen ook de werking van medicijnen beïnvloeden.

Knoflook topisch aanbrengen

zalfEen  alternatief om knoflook te eten is door het direct op je huid aan te brengen. Ik heb veel berichten gelezen van mensen die zelf een combinatie zalf maken met verse knoflook. De resultaten evenaren dat van benzoyl peroxide. Maar simpelweg geprest knoflook direct op de huid aanbrengen is lastig en alles behalve praktisch.

Een goede tip is om een natuurlijke vitamine E crème of honing te kopen en daar maximaal 6 teentjes geperste knoflook in verwerken (minder kan ook). Vervolgens op de huid aanbrengen voor 10 tot 30 minuten en daarna je gezicht schoonwassen met warm water en een zalf aanbrengen.

Wat te onthouden:

 • Knoflook kan werken om acne te verminderen (2 teentjes), maar het werkt niet bij iedereen en zul je zelf moeten proberen.
 • Oppassen met te veel knoflook doordat het je spijsvertering op de hobbel kan brengen
 • Een alternatief om knoflook te eten kun je ook een zalf zelf maken op basis van verse geperste teentjes knoflook.
 • 1 teentje knoflook is goed voor je gezondheid en kun je prima combineren met je maaltijden.
 • Knoflook kan de werking van medicijnen beïnvloeden en daarom is overleg met een specialist verstandig.


Kortom, knoflook is een zeer krachtig en moet zeker niet onderschat worden. Het is niet alleen goed voor een gezonde huid, maar voor je gehele gezondheid. Voor meer natuurlijke tips tegen acne, neem dan een kijkje op mijn blog.

Heb je zelf ervaring met knoflook tegen acne? Laat dan hieronder een reactie achter, bedankt!

Bronnen:

 1. https://www.researchgate.net/profile/Irma-Herawati/publication/318855135_Development_and_evaluation_of_anti-acne_gel_containing_garlic_Allium_sativum_against_Propionibacterium_acnes/links/5eaee37ea6fdcc7050a65150/Development-and-evaluation-of-anti-acne-gel-containing-garlic-Allium-sativum-against-Propionibacterium-acnes.pdf
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7445635/
 3. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2005/0701/p103.html?crsi=662497078&cicada_org_src=healthwebmagazine.com&cicada_org_mdm=direct

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share