Vitamines en Mineralen

Laatste Update: 14 november 2016

Vitamines, Mineralen & Aminozuren (deel 3)

Klik hier om deel 2 te lezen:
Vitamines, Mineralen & Aminozuren (deel 2)

Iedereen weet dat een goede gezondheid wordt geassocieerd met het verkrijgen van voldoende vitaminen en mineralen. Deze speciale stoffen worden vaak vergeten, omdat je ze alleen nodig hebt in kleine hoeveelheden.

Echter, het is een grote vergissing om ze weg te laten uit je dieet, want zoals je snel zal merken, mineralen en spoorelementen mogen dan klein zijn, maar ze zijn wel super effectief en houden je gezond.

Sporenelementen omvatten ijzer, mangaan, zink, koper, jodium, chroom en selenium.

Je vindt een aantal van deze in de periodieke tabel, maar je kunt ze ook vinden in tal van gezonde voedingsmiddelen. De hoeveelheden die je nodig hebt zijn erg klein, soms slechts een milligram of microgram, en het is belangrijk om er niet te veel van te nemen. Het handhaven van een evenwicht is belangrijk, vooral voor mineralen.

Verschillende soorten mineralen

Weet je dat mineralen een belangrijke rol spelen in elke elektrische, chemische en hormonale impuls die zich voordoen in je lichaam? Je moet ten minste 70 verschillende mineralen in je voeding hebben en dit zorgt elke dag voor een goede lichamelijke functie. Zonder deze mineralen kunnen degeneratieve ziekten voorkomen. Onze lichamen zijn ontworpen om deze mineralen uit fruit en groenten op te nemen, die ze op hun beurt verkrijgen uit de bodem.

Absorptie mineralen

Voeding
Mineralen zijn vergelijkbaar met een aantal functies van vitaminen,  beide fungeren als katalysatoren die betrokken zijn bij de overdracht van neurale impulsen door het zenuwstelsel, de spijsvertering, en andere processen. Sommige van hun verrassende eigenschappen omvatten hun betrokkenheid bij de totstandkoming van hormonen.

Mineralen zijn ook nodig voor een aantal vitaminen die worden geabsorbeerd door ons lichaam. De B-vitamine en zijn hier een voorbeeld van, sommige moeten worden gecombineerd met fosfor. En zink heeft vitamine A nodig om vrij te komen in onze lever.

Andere vitaminen helpen daadwerkelijk mineralen die moeten worden geabsorbeerd, de koppeling van vitamine C met ijzer en calcium met vitamine D, zijn voorbeelden van dit principe.

Mineralen worden chemisch verbonden met aminozuren of fytinezuur . Die mineralen gebonden aan aminozuren worden tijdens de spijsvertering  vervoerd via de darmwand en in onze bloedbaan, waar ze kunnen worden vervoerd naar waar dat nodig is. Mineralen gebonden aan fytinezuur zuren, anderzijds,  kunnen niet door de darmwand worden vervoerd.

Zo zijn vele mineraalsupplementen gecheleerd met een aminozuur, zodat ze kunnen worden opgenomen. Voor de mineralen die we beschikbaar hebben in de voeding,  helpt het om wat eiwitten te eten bij de maaltijd, zodat de aminozuur vereniging kan optreden. En zelfs dan is de absorptie van mineralen een beetje een loterij. Er is veel concurrentie voor de aminozuur dragers en vele positief geladen mineralen zoals calcium-, natrium, magnesium, ijzer, zink, natrium, koper en andere. Dit kan irriterend zijn voor onze darmen, en deze mineralen worden uitgescheiden via de darmcellen als ze vastzitten en een natuurlijke dood sterven.

Supplementen

Mineraal jodium

De vitale lichaamsfuncties, zoals aanmaak van cellen en de productie van hormonen stopt als we geen mineralen consumeren. De belangrijkste mineralen omvatten zink, calcium, jodium en ijzer. Ieder heeft zijn eigen rol te spelen in de lichamelijke stofwisseling en andere processen. Zoals we calcium nodig hebben voor gezonde botten, moeten we ook ijzer innemen voor een betere circulatie en het functioneren van onze cellen.

Tal van minerale supplementen zijn verkrijgbaar op de markt, echter,  het is sterk aanbevolen om geen supplement te nemen zonder overleg met je arts. Dit geldt vooral als je kiest voor synthetische of kunstmatige mineraal supplementen. Ook de doseringen zijn erg belangrijk tijdens het gebruik van dergelijke minerale supplementen. Dit komt omdat over-dosering een toxisch effect kan hebben op het lichaam en dat kan lijden van matige tot ernstige bijwerkingen. Maar de nodige supplementen voorkomen ziekten en helpen ons lichaam om gezond te blijven.

Conclusie

Voeding voor basis hoeveelheden
Als gevolg van een hectische levensstijl, hebben we de dag vandaag vaak geen tijd voor een gezonde en evenwichtige voeding. De dagelijkse verhouding van vitamines die nodig zijn voor het houden van een gezonde balans mislukt als gevolg van het eten van verwerkte voedingsmiddelen. Een geheel organisch voedingssupplement kan een aanzienlijke verbetering betekenen in onze staat van gezondheid, gezien de sterk vervuilde omgeving waarin we leven en al het ongezonde voedsel dat we consumeren.

Heel weinig mensen volgen een juiste voeding in de moderne samenleving en hebben zelden zes tot acht porties van gezond voedsel binnen zoals granen, zaden, noten en groenten. Het consumeren van verwerkte levensmiddelen en het nemen van synthetische vitaminen om je dieet aan te vullen lijkt de huidige trend. Om te zorgen voor evenwichtige voeding is dit echter niet de beste manier en het op lange termijn negatieve effecten hebben op de gezondheid.

In plaats daarvan is het een goed idee om uw dagelijkse inname van natuurlijke vitamine supplementen te verhogen. Een goede manier voor het aanvullen van uw dieet met natuurlijke vitaminen, enzymen en mineralen is om vitaminen en mineralen te eten recht uit gezond voedsel zoals noten, volle granen en zaden en natuurlijk fruit en groenten.

Hoe kunnen we de mineralen en vitamine-gehaltes in onze voeding  behouden:

Groeten snijden

  • Vermijd opslag van bederfelijke groenten, met name groene bladgroenten in een omgevingstemperatuur. Sla groenten op in een atmosfeer die zo koel mogelijk is.
  • Vermijd het snijden van groenten of fruit lang voor het koken en kook ze zo snel mogelijk na het schillen of snijden.
  • Vermijd blancheren of koken in overmatige hoeveelheden water dat later toch moet worden weggegooid. Mineralen zijn onverwoestbaar, maar de in water oplosbare vitaminen worden met het kookvocht weggegooid.
  • Voeg nooit zuiveringszout toe, het  vernietigt de vitamine B1 en het vitamine C gehalte.
  • Verbruik je groenten niet te gaar. De meeste voedingsmiddelen zijn gemakkelijk verteerbaar en behouden een betere kleur en smaak als ze niet overkookt zijn.
  • Vermijd het koken van grote hoeveelheden in één keer en ook het opwarmen van restjes zorgt voor verder vitamine verlies. Tip: Serveer alle warme gerechten meteen.

Supplementen bij een tekort of aandoening

Veel voedingsmiddelen bevatten vele nutritionele factoren die je immuunsysteem kunnen versterken of de ontwikkeling van ziekteprocessen tegen gaan.

Vitamine C is aanwezig in veel groenten en fruit, zoals tomaten, sinaasappelen, citroenen, guave, aardappelen en aardbeien. Vitamine C is een natuurlijke antioxidant, waardoor het ook schade aan de celmembranen voorkomt. Ook kan vitamine C endogene steroïden verhogen, die een natuurlijke anti-inflammatoire werking hebben.

Vitamine D is overvloedig aanwezig in eigeel, lever en levertraan. Vitamine D is essentieel voor een goede fagocytose. Fagocytose is het proces waarbij witte bloedcellen bacteriën en virussen vernietigen.

Lactoferrine is een eiwit dat in melk voorkomt en het meest aanwezig is in moedermelk. Lactoferrine bindt ijzer en voorkomt dat bacteriën er gebruik van maken. IJzer is een zeer belangrijke factor voor het vermenigvuldiging van bacteriën.

Vitamine E is aanwezig in oliën, zaden en noten. Het is een natuurlijke antioxidant zoals vitamine C. Bovendien verhoogt Vitamine E  de activiteit van B-lymfocyten die de antilichamen produceren. Antilichamen zijn eiwitten die bacteriën en virussen aanvallen.

Zink is aanwezig in oesters, lever, mager rundvlees, lam, kalkoen en vele andere voedingsmiddelen. Zink is belangrijk voor alle snel delende cellen in ons lichaam, zoals die van de darmen en de bovenste luchtwegen. Zink is ook belangrijk voor fagocytose die eerder beschreven`is. Recente studies hebben aangetoond dat mensen met een tekort aan zink in hun dieet een zwakke immuunrespons hebben en meer kans op infecties.

Beta caroteen is de voorloper van vitamine A en is aanwezig in zoete aardappelen, wortelen, spinazie, koriander en verse tijm. Vitamine A is van groot belang voor de integriteit van de bovenste luchtwegen en het maagdarmkanaal. Bovendien kan beta-caroteen het aantal T-cellen stimuleren die van groot belang zijn bij de functie van het immuunsysteem.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share