[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Voedsel voor je hersenen: Brainfood
De hersenen gebruiken we om te leren, om beslissingen te nemen en de inhoud van de hersenen maken ons wie we zijn.
Voeding heeft een hele grote invloed op het functioneren van dit orgaan. Welke voedingsstoffen zijn belangrijk en waarom? Hierna het antwoord op deze vraag!
Hieronder de inhoud van het artikel:
1: Vetten
2: Suiker
3: Antioxidanten
4: Vitamines en mineralen
5: Videofragment
6:Tot slot
Vetten
Vetten zijn ontzettend belangrijk voor het functioneren en opbouwen van je hersenen. Al jouw hersenen bestaan voor bijna 60% uit vetten. Maar dat zijn niet zomaar vetten, want het is belangrijk dat de vetten in je lichaam wel in de juiste verhouding beschikbaar zijn. Het type vet is namelijk van belang voor de hoeveelheid synapsen en dendrieten in je hersenen.
Ook de structuur van de hersencellen is afhankelijk van de soort vet wat we in ons lichaam hebben. Daarnaast zijn de neurotransmitters, de boodschappersstofjes, in je hersenen zijn afhankelijk van de soort vetmoleculen.
Al met al kunnen we dus concluderen dat je stemming, je concentratie, je geheugen, je vermogen om informatie op te nemen en je intelligentie heel sterk afhankelijk zijn van vetten.
Als de verhouding tussen de verschillende soorten vetten uit balans is, zal dit resulteren in slechtere resultaten op je werk en op school.
Bovendien kunnen hersencellen afsterven hierdoor.
We weten allemaal dat verzadigde vetten in grote hoeveelheden niet gezond zijn.  Ons voedingspatroon is tegenwoordig heel erg ‘verzadigd’. In veel producten zitten gewoon té veel verzadigde vetten en soms zelfs transvetten, wat niet alleen een desastreuze invloed heeft op ons lichaam in het algemeen, maar ook op het functioneren van de hersenen.
Welke gevolgen dit heeft voor je hersenen, zet ik even voor je op een rijtje:
- Door het eten van de foute vetten wordt de aanmaak van de neurotransmitters uit balans gebracht. Samen met de verharding van de buitenwanden van de hersencellen, zorgt dit voor slecht functionerende hersenen door een minder efficiënte communicatie tussen de verschillende hersencellen.
- De hersencellen gaan van structuur veranderen en worden gestoord in hun ontwikkeling.
- De hersencellen kunnen immuun worden voor de stof insuline, het hormoon wat zorgt voor het transport van glucose door het hele lichaam. Als cellen immuun worden tegen dit hormoon, is de opname van glucose veel slechter. Glucose is wel de brandstof voor alle cellen in het lichaam, dus dit zal onherroepelijk resulteren in een slechtere werking van de hersenen.
- Slechte vetten zorgen ook voor een verhoging van het slechte cholesterol, en een verlaging van het goede cholesterol. Dit, samen met een verhoging van je Triglyceride in je bloed, zal tot gevolg hebben dat je een hogere bloeddruk krijgt en je aderen dicht gaan slibben.
Direct gevolg: Je hersencellen functioneren veel minder en zullen uiteindelijk onherstelbare schade oplopen.
Niet alleen de verzadigde vetten zijn een probleem. Ook bepaalde onverzadigde vetten kunnen problemen gaan geven. Wat? Onverzadigde vetten zijn toch ‘goede’ vetten? Jazeker, maar onverzadigde vetten kunnen we opdelen in meervoudig onverzadigde vetten (onder andere omega-6) en enkelvoudig onverzadigde vetten (onder andere omega-3).
Het zijn de meervoudig onverzadigde vetten die vaak problemen geven. Deze omega-6 vetten zijn beslist nodig in ons lichaam, maar een teveel hiervan heeft een averechts effect. Zeker als de verhouding met omega-3 (dus enkelvoudig onverzadigde vetten) uit balans is. Omega-6 werkt dan ontstekingsbevorderend. Niet alleen wordt de productie van vrije radicalen bevorderd, maar ook de productie van Glutamaat, een soort neurotransmitter die cellen rechtstreeks aanvalt.
Het is dus erg belangrijk om enkelvoudig onverzadigde vetten binnen te krijgen. Deze Omega-3 vetten kun je onder andere vinden in vis, visolie en lijnzaad. Omega-3 zorgt er voor dat het hersenmembraan vloeibaar blijft en dat de communicatie in de hersenen op een efficiënte manier blijft functioneren.
In vis en visolie vind je ook nog de vetzuren DHA en EPA. Deze vetzuren zijn ook erg belangrijk voor je hersenen en heeft veel invloed op het leervermogen en het geheugen. Daarnaast zijn deze vetzuren van groot belang voor de ontwikkeling van de hersenen bij kinderen en ongeboren baby’s.
Dus, de vetten in het kort:
- Vermijd zonnebloemolie, maïsolie, mayonaise, sladressings en margarine. In deze producten zit heel veel omega-6.
- Vermijd producten die industrieel bewerkt zijn. In deze producten zitten vaak veel verzadigde vetten, de foute vetten.
- Eet regelmatig vette vis in verband met de hoge concentratie omega-3, DHA en FPA.
- Qua olie kun je in dit geval het beste kiezen voor olijfolie, lijnzaadolie of raapzaadolie. Deze zijn heel rijk aan omega-3 vetzuren.
Suiker
Voor je hersencellen geldt precies hetzelfde als voor al je andere lichaamscellen: Ze hebben brandstof nodig, in de vorm van glucose. De glucose die nodig is om de cellen van brandstof te voorzien, wordt mogelijk gemaakt door het hormoon Insuline. Immers, als er Glucose in het bloed zit, zal er extra Insuline aangemaakt worden om deze te transporteren naar de cellen die dit nodig hebben.
Er is dus een duidelijk verband tussen het functioneren van je hersenen en je bloedsuikerspiegel. Om je hersenen optimaal te kunnen laten functioneren is een stabiel bloedsuikerspiegel van groot belang.
Dit is om drie redenen:
- Ten eerste om het feit dat een te lage bloedsuikerspiegel zal zorgen voor minder energie, en dus voor minder activiteit van de neuronen. Je hersenen doen het dan nog wel, maar een paar flinke versnellingen lager. Dit komt je leerprestaties en je concentratie natuurlijk niet ten goede.
- Een bloedsuikerspiegel die regelmatig te hoog is, zal zorgen voor een constante overproductie van insuline. De lichaamscellen, en dus ook de hersencellen, kunnen hierdoor ongevoelig worden voor de insuline, waardoor de opname van de Glucose door de cel niet meer plaats kan vinden. De alvleesklier moet dan extra veel insuline aanmaken om de opname van Glucose toch nog een beetje ordelijk te laten verlopen. Maar als de ook de alvleesklier uitgeput raakt, dan is er sprake van Diabetes. Ook worden de bezigheden van de synapsen verstoord door een té hoog insulineniveau, wat natuurlijk direct gevolgen heeft voor het functioneren van je hersenen.
- Een té hoge bloedsuikerspiegel zal ook de kans verhogen op het dicht slibben van de aders, en dus ook op het krijgen van beroertes. Ook gaat dan het teveel aan glucose in het bloed en reactie aan met de aanwezige eiwitten. Hieruit ontstaan geglyceerde eiwitten die er voor zorgen dat de zenuwcellen van de hersenen beschadigd worden, en uiteindelijk vernietigd worden. Direct gevolg hiervan is een langzame, maar zekere, achteruitgang van de hersenen.
Antioxidanten
Ook antioxidanten zijn belangrijk voor de hersenen. Antioxidanten zijn de stoffen die in ons lichaam de vrije radicalen onschadelijk kunnen maken. Als dit niet gebeurt, zullen de vrije radicalen de overhand krijgen, wat allerlei aandoeningen tot gevolg kan hebben, onder andere kanker.
Je hersenen zijn extra gevoelig voor deze vrije radicalen, omdat dit orgaan de meeste zuurstof van alle organen gebruikt, en de vrije radicalen onder andere een bijproduct zijn van de stofwisseling. In je hersenen komen dus relatief veel vrije radicalen vrij. Doe je hier niets aan, dan zullen deze vrije radicalen zich in je hersenen gaan ophopen, met alle gevolgen van dien. Antioxidanten zijn in staat om de vrije radicalen onschadelijk te maken.
Het is dus belangrijk om voeding te eten wat rijk is aan antioxidanten. Om je een paar voorbeelden te geven: uien, grapefruit, kidneybonen, rode pepers, kiwi, kersen, rode druiven, sinaasappels, avocado, bieten, broccoli, pruimen, spruitjes, frambozen, spinazie, aardbeien, boerenkool, knoflook, bramen, bosbessen, rozijnen.
Vitamines en mineralen
Je brein is een ontzettend gevoelig orgaan. Zelfs al is er maar een miniem tekort aan bepaalde vitamines of mineralen, dan zullen de hersenen hier direct op reageren door slechter te functioneren. En dit gebeurt dan lang voordat er zich andere fysieke klachten gaan openbaren. Natuurlijk zijn je hersenen erg flexibel, en zul je een tekort niet direct merken. Je hersenen zullen op een ‘normale’ manier doorgaan. Maar optimaal is het allemaal niet.
Het verschil tussen normale prestaties en uitmuntende prestaties.
Het grote probleem is dat veel van de belangrijke voedingsstoffen niet meer in onze hedendaags voedingspatroon voorkomen. Ons huidige voedingspatroon is té veel vergiftigt met foute vetten en giftige suikers. De vitamines en mineralen die de hersenen nodig hebben komen in veel mindere mate voor in ons eten, of in ieder geval in de verkeerde verhoudingen. Je lichaam snapt daar helemaal niets meer van, en zal hierop reageren door minder optimaal te functioneren.
Met betrekking tot je hersenen werkt dat precies eender: Niet genoeg vitamines en mineralen, niet de juiste vitamines en mineralen, en vooral in de verkeerde verhouding, zorgen voor een disbalans.
Als deze essentiële voedingsstoffen voor een langere tijd niet genoeg beschikbaar zijn, kan dat resulteren in het volgende:
- Slecht korte-termijn geheugen
- Trage reactie
- Vermoeidheid
- Depressieve buien
- Labiliteit
- Boosheid en agressiviteit
- Angstige gevoelens
- Nerveus gedrag
- Prikkelbaar gedrag
Videofragment
Tot slot…
Voeding heeft dus wel degelijk een hele grote invloed op het functioneren van je hersenen. De juiste voeding kan écht het verschil maken tussen ‘normaal’ presteren en ‘uitstekend’ presteren. En laten we eerlijk zijn, zo extreem is het allemaal niet. Zolang je let op vetten en suikers, in combinatie met een gezond en gevarieerd levenspatroon, dan heb je al 80% gewonnen.
Wat ga je met de tips uit het artikel doen?
Ik ben erg benieuwd om te horen wat je met de tips en informatie uit het artikel gaat doen om je hersenen een boost te geven. Laat dan zeker even een reactie achter:).
[/vc_column_text][vc_toggle title="Bronnen:" open="false"]http://www.thedoctorwillseeyounow.com/content/nutrition/art3258.html[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]
Ik krijg een MRI scan en wil mijn hersens in topconditie brengen. Veel metalen, zout en omega 3 vet. Peterselie (vers en gedroogd), pure hagelslag, basilicum en havermout. Natuurlijk bosbessen (aka blauwe bessen) voor de antioxidanten.
Eens kijken of ik wat hersenactiviteit teweeg kan brengen. xD
Laat je me weten wat de MRI scanner aan hersenactiviteiten heeft gevonden?
Zelf ben ik herstellende van een meningitis. Mijn achtergrond is klinische neurofysiologie. Graag zou ik in revalidatie centra,die overigens fantastisch werk verrichten (mbt hersenbloedingen en trauma's), veel meer toegepaste diëten zien. Kosteffectief natuurlijk. Ik verdiep mij nu in voeding. Voor mij is het een belangrijk item maar het zal voor velen nog geen bewustwording en toevoeging kunnen zijn. Het zou overigens een interessant lang termijn onderzoek kunnen zijn mbt herstel en duur van opname tot ontslag van mensen waarbij voeding ook tot een van de revalidatie 'therapieën' behoord.
Ik heb een hersenschudding en eet nu al elke dag walnoten. Met oud en nieuw heb ik oliebollen en frietjes mayo gegeten maar dat ga ik nu dus niet meer doen. lijnzaadolie en olijfolie heb ik gelukkig in huis en ik maakte elke ochtend smoothie van spinazie en rood fruit, dat is nu bijna op dus ga nieuwe bestellen (naar de supermarkt durf ik niet meer, na daar een paniekaanval te hebben gekregen van alle prikkels). Ik eet al heel lang bijna geen vlees maar wel vis (wilde zalm en pangasiusfilet). Visolie slik ik al dagelijks.
Is magnesium ook goed voor de hersenen? Dat slik ik dagelijks. In ieder geval is het goed voor het ontspannen van spieren en het zenuwstelsel begreep ik?
Ik denk dat je het allemaal een beetje in het extreme trekt, Laura. Heb je dit allemaal overlegd met je huisarts?
Maar om op je vraag terug te komen: Yep, magnesium is prima voor je.
Hoi Laura,
Ik heb zelf NAH opgelopen en kan je uit ervaring vertellen dat voeding zeer bepalend kan zijn voor de mate van je herstel. Magnesium is super goed voor zowel hersenen als je spieren mits je de goede vorm kiest. Er zijn 61 verschillende soorten die weefsel specifiek werken.
Ik ben inmiddels zo goed hersteld, na een zeer ernstig ongeluk dat revalidatie klinieken versteld staan! Door zeer bewuste keuzes mbt voeding te maken.
Beste,
Ik vin d deze ganse materie super interessant.
Zelf ben ik economist van opleding maar zou me graag verdiepen in voeding en de invloed ervan op ons brein. Kan u mij een opleding aanbevelen waarin deze materie wordt behandeld zodat ik hiermee aan de slag kan?
Alvast erg bedankt voor uw feedback.
Hartelijke groet,
Dominique
Dag Dominique, er worden tegenwoordig heel veel online cursussen aangeboden op het gebied van voeding, ook holistische diëtetiek is zeer interessant met betrekking tot de invloed op de hersenen. Ik kan je dan ook zeker aanbevelen om eens in die richting te zoeken. Voor een meer wetenschappelijk invalshoek is psycho neuro immunologie erg interessant. Heel veel succes!