Slapen

Laatste Update: 15 november 2016

Wat gebeurt er met je wanneer je slaapt? Deel 2: Theorieën waarom we slapen

Klik hieronder op de link om deel 1 te lezen:

De 5 verschillende slaapcycli

Een van de meest belangrijke behoefte van de mens is toch wel slaap! Tussen de 25% en 33% van onze hele leven slapen we eigenlijk. Lijkt me logisch dat dit ook enigszins belangrijk voor ons is.

  • Per dag slapen we 8 uur
  • Per week slapen we 56 uur
  • Per maand slapen we 242 uur
  • Per jaar slapen we 3000 uur


Het complete slaapproces is meer dan alleen onze ogen dicht doen en wachten tot het weer licht wordt buiten. Het is een heel interessante en actieve gebeurtenis waar de knappe koppen vandaag de dag zich nog steeds over verbazen.

Slecht slapen, slecht voelen

Wanneer je een avond slecht geslapen hebt, zal je merken dat je de gehele dag je ook een stuk minder goed voelt. Het slapen en leven zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Hoe beter je slaapt, hoe prettiger jij in je vel zit!

Mensen die kampen met slapeloosheid hebben elke avond een strijd. Wanneer je normaal gesproken altijd goed slaapt en opeens lig je een nacht wakker zal dit nog niet echt veel met je doen. Maar denk eens in wanneer je dagen/weken achter elkaar niet goed slaapt.

Waarom slaapt men slecht? Dit kunnen verschillende oorzaken hebben. Dit zal ik in een volgend artikel nader uitleggen.

Waarom bestaat slaap eigenlijk?

Hieronder een aantal theorieën waarom men denkt dat slaap bestaat en waarom het belangrijk is. Let wel op, dit zijn slechts theorieën. Vandaag de dag heeft men nog steeds vele vraagtekens bij het gehele slaapproces!

Slapen is een vorm van herstel

In 4 van de 5 slaapfasen zijn de hersencellen bijna niet actief. In de REMslaap fase dus wel, deze hoort hier dus ook niet bij. Gedurende de dag worden onze hersenen blootgesteld aan vrije radicalen.  Dit zorgt altijd voor enige vorm van schade. Wanneer de neuronen (hersencellen) minder actief zijn, krijgen ze de kans om zich te herstellen en om de schade ongedaan te maken.

Grote dieren hebben en lagere metabolisme wat betekent dat ze aan minder vrije radicalen worden blootgesteld. Grote dieren hebben dus een kortere herstelperiode nodig, ze slapen hierdoor ook altijd een stuk minder lang dan bijvoorbeeld kleine dieren.

Wij mensen hebben ongeveer 8 uur nodig, olifanten bijvoorbeeld maar 4!

Slapen om energie te behouden

De theorie van de evolutie leert ons dat ons lichaam slaapt zodat het geen onnodige energie zal verspillen. Wanneer je slaapt hebben we minder voedsel nodig. Wanneer we slapen is ons hartritme lager, de ademhaling stabiliseert en de lichaamstemperatuur  zal dalen. Eigenlijk bevinden we ons dan in een soort winterslaap.

Slapen voor betere hersenprestaties

Men is aan het onderzoek of bepaalde leerprocessen en slaap. Zo schijnt het te zijn dat wanneer men een bepaalde test leren en vervolgens gaan slapen de test de volgende dag veel beter uitvoeren dan wanneer er niet wordt geslapen.

Verder schijnt het zo te zijn dat onbewust de hersenen tijdens het slapen dezelfde activiteiten herhalen wat er dit dag geleerd is. Dit betekend dus eigenlijk dat we tijdens het slapen onszelf “overhoren” en al het materie nog eens doorneemt.

Morgen zullen de best tips online komen te staan waarmee iedereen een super goede nachtrust kan ontwikkelen:

Wat gebeurt er met je wanneer je slaapt? Deel 3: Slaap tips

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. ik vind slapen eigenlijk zonde, men zegt altijd, je kunt later pas slapen als je dood bent. heb eens een keer een test gedaan hoe lang een mens zonder slaap volhouden kan. dat is mij 2 nachten geluk om op te blijven. de 3e nacht lag ik gewoon in coma, heb toen echt heel goed geslapen. maar buiten om dat, de technologie van nu is toch zo ver vooruit, waarom kunnen ze het slapen niet vervangen? dat wij mensen gewoon niet meer hoeven te slapen? dan heb je meer aan je leven dan dat je 1 derde van je leven lig te slapen, is alleen verloren tijd. dus als je 40 jaar zou zijn, tel daar eens 1/3e van af blijven er 33 over dat betekend dat je 7 jaar van je leven alleen nutteloos geslapen hebt, in die 7 jaar had je je tijd wel beter kunnen besteden als met slapen. waarom vinden ze niet uit dat er een accu in onze hoofd geplaatst ken worden op de slaap zenuwstelsels? zodra wij moe worden dat de accu ervoor zorgt dat je klaar wakker bent. een soort van versnelt slaap patroon. in plaats van 8 uur liggen te slapen dat zo'n accu dan energie naar de hersens stuurt dat zegt dat je al 8 uur geslapen hebt. heb ook maar fantasie maar eigenlijk vindt ik het niet zo gek idee. zal nooit niet het beste idee van Nederland worden.. een uitvinding waardoor je niet meer hoeft te slapen. maar ik persoonlijk.. vind slapen eigenlijk nutteloze tijd verspilling van je leven, want een mens wordt gemiddeld 60-70 jaar en tel daar maar 1/3e vanaf. Dan betekend dat je officieel maar 47 jaar geleefd hebt en de andere 23 jaar heb je nutteloos je tijd verspilt met slapen. blijft zonde

    1. Het klopt dat we een groot gedeelte van ons leven slapen. Als je kijkt naar het dierenrijk wordt er veel minder of op een andere manier geslapen. Zo kunnen dolfijnen de éne helft van de hersenen laten rusten terwijl de andere helft het werk doet. Wij mensen hebben slaap écht nodig voor herstel van het lichaam. Het is wellicht zonde, maar essentieel!

      1. is zeker zonde, dus als iemand 100 jaar geworden is heb je maar 50 jaar echt geleefd, is toch zonde

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share