Wat is een Schimmelinfectie?

Wat is een schimmelinfectie?

schimmelinfectie huid

Denk je dat je een schimmelinfectie hebt? Veel mensen hebben regelmatig last van een schimmelinfectie. Het komt veel voor en kan de oorzaak zijn van één van de volgende symptomen:

 • Jeuk of branderig gevoel
 • Branderig gevoel bij het urineren
 • Vaginale afscheiding
 • Plekken op het geslachtsdeel
 • Oververmoeidheid
 • Huiduitslag
 • Maag- en darmklachten
 • En meer!

Candida albicans

Een schimmelinfectie wordt ook wel een candida infectie genoemd. In een gezond lichaam heb je normale hoeveelheden candida gist in je lichaam zitten. Ieder mens heeft de schimmel in zich “wonen” en onder normale omstandigheden kan dit geen kwaad.

Sterker nog, het kan zelfs een bijdrage leveren aan een goede darmwerking en immuunsysteem.

Candida zorgt pas voor problemen wanneer de balans verstoord is geraakt tussen de ''goede'' en ''slechte'' bacteriën.  Dit kan een antibiotica kuur zijn, een dieet rijk aan suikers en koolhydraten of te veel stress de afgelopen tijd!

[pullquote]Wannneer de balans verstoord is geraakt kan een onschuldige schimmel doorgroeien tot een pijnlijke en zelfs gevaarlijke schimmelinfectie! [/pullquote]

Er zijn meer dan 20 verschillende soorten vormen van candida, de meest voorkomende is de Candida albicans. Deze gist komt voor op verschillende plekken op ons lichaam.  Wanneer de balans wordt verstoord tussen de zogenaamde ''goede'' bacteriën en de ''slechte bacteriën'' ontstaat er een schimmelinfectie.

Een schimmelinfectie kan zich uiten in een:

Een schimmelinfectie komt niet alleen voor bij mensen, zeer zeker niet. Dieren, vruchten en planten kunnen bijvoorbeeld ook erg veel last hebben van schimmels.

Heb je wel eens die blauwe stukjes gezien op schimmelkaas? Je raadt het al, het is schimmel!

Van nature komen schimmels overal voor, zo zijn er wel meer dan duizend soorten verschillende schimmels. Lang niet alle schimmels zijn gevaarlijk voor ons mensen. Toch is er een aantal die ons veel last kan bezorgen. Wij mensen hebben schimmels op onze huid en in ons lichaam en normaal gesproken zal dit niet voor erg veel problemen zorgen.

Hieronder een paar feiten:

 1. Een schimmelinfectie komt vaak voor op plekken waar het warm en vochtig is. Zoals onder je armen, in de genitaliën, of ergens waar de huid niet goed kan ademen.
 2. Bij volwassenen komt een vaginale schimmelinfectie het meeste voor. Vervolgens een mondschimmel, mannelijke schimmelinfectie en zelfs schimmel op de nagels.
 3. Zeer zelden is er sprake van candida overgroei waarbij de candida gist doorgroeit door het gehele lichaam. Dit is een zeer gevaarlijke vorm van schimmelinfectie en zul je per direct hulp moeten inschakelen! Dit komt omdat de organen aangetast kunnen worden!
 4. Veel mensen lopen onnodig lang rond met een schimmelinfectie zonder dat ze door hebben wat de oorzaak van de klachten is.
 5. Een sterk immuunsysteem is extreem belangrijk om de schimmel gist onder controle te houden. Het is je lichaam's natuurlijke afweermechanisme tegen een schimmelinfectie!

Candida overgroei

Maar is candida altijd slecht? Zeker niet, onder normale omstandigheden worden de candida gist onder controle gehouden door je ‘’goede’’ bacteriën. Dan is er ook sprake van een lichamelijke balans tussen de bacteriën. Echter, wanneer je immuunsysteem verzwakt is geraakt begint de candida gist zich als een gek te vermenigvuldigen waardoor er overtollige toxines vrijkomen in je lichaam.

Het gevolg is dat je immuunsysteem het erg zwaar te verduren heeft waardoor er extra klachten bijkomen:


Dat is ook waarom men een schimmelinfectie de ‘’onzichtbare vijand’’ noemt omdat de symptomen verdoezeld kunnen worden en erg kunnen verschillen per persoon.

Immuunsysteem

Dit komt namelijk omdat ons immuunsysteem ervoor zorgt dat een schimmelinfectie niet door kan breken en je gezondheid kan aantasten. Maar op het moment dat je bijvoorbeeld een wondje hebt en deze komt in contact met schimmels, dan is de kans aanwezig dat die schimmel een infectie veroorzaakt.

Het resultaat:  een schimmelinfectie wel te verstaan.

Maar wanneer je een sterk immuunsysteem hebt :

[pullquote]"Hoe sterker je immuunsysteem, hoe kleiner de kans op een infectie"[/pullquote]

Wanneer je denkt dat je een schimmelinfectie hebt is het allereerst belangrijk om te kijken waardoor de onbalans is veroorzaakt. Komt het door antibiotica? De pil? Dieet? Alcohol? Stress? Of heb je een schimmelinfectie gekregen van iemand anders?

Weten waardoor je een schimmelinfectie hebt gekregen is de eerste stap om er weer vanaf te komen!

Toch moet gezegd worden dat veel mensen met een schimmelinfectie onnodig lang last blijven houden van de aandoening. Dit komt omdat een candida infectie nog steeds niet goed vastgesteld wordt door medici. Het gevolg is dat mensen soms jaren lang last hebben van klachten zonder dat ze het door hebben waardoor het komt.

Vaak worden alleen de symptomen behandeld zoals vaginale schimmelinfectie of een mondschimmel. Maar verder dan dat wordt er niet gekeken.

Symptomen van een schimmelinfectie

Je hebt net geleerd wat een schimmelinfectie is. Ik zal je nu vertellen hoe je een schimmelinfectie kunt herkennen. Hieronder heb ik de symptomen van een schimmelinfectie onder elkaar gezet.

Aantal symptomen van schimmelinfectie op papier
symptomen schimmelinfectie

Zoals je ziet zijn er een heleboel symptomen die voortvloeien uit een schimmelinfectie. Het zal wel duidelijk zijn dat bijvoorbeeld “witte afscheiding uit de vagina” alleen een symptoom is van een vaginale schimmelinfectie.

Op het moment dat je een infectie hebt, zal dit ook niet betekenen dat je alle bovenstaande symptomen in één keer zult ervaren, in de meeste gevallen krijg je last van een aantal symptomen!

De hierboven beschreven symptomen zijn vrij algemene ziektebeelden. Dit betekent dat deze symptomen niet direct hoeven te duiden op een schimmelinfectie. Ook andere aandoeningen kunnen je bijvoorbeeld een slechte eetlust bezorgen.

Dit gezegd  hebbende, heb je het vaak niet in de gaten dat je last hebt van een schimmelinfectie. Juist omdat het ook kan duiden op andere aandoeningen.

Lees verder: "Oorzaken schimmelinfectie?"

Kan iedereen een schimmelinfectie oplopen?

Ik hoor mensen vaak zeggen "alleen vrouwen lopen toch kans op een dergelijk infectie?" Nee, dit is zeer zeker niet het geval.

Iedereen loopt een kans om een schimmelinfectie op te lopen, dit betekent echter niet dat iedereen dezelfde kans heeft. Er zijn verschillende soorten schimmelinfecties en niet elke schimmelinfectie is besmettelijk!

vaginale schimmelinfectie vrouwen

Genitale infectie

Als we het hebben over een genitale infectie, dan komt deze vorm van een schimmelinfectie vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Onderzoek laat zien dat bij 80% van de gehele vrouwelijke bevolking in Nederland minimaal 1 keer last zal hebben van een vaginale schimmelinfectie. Maar daar stopt het niet! Ook mannen kunnen een schimmelinfectie krijgen en dit noemt men ook wel een ‘’mannelijke schimmelinfectie’’ en kan zeer lastig zijn om goed te behandelen.

Lees verder: "Welke schimmels zijn er?"

Statistieken laten tevens zien dat de hoeveelheid vrouwen die hier last van hebben/krijgen enorm aan het stijgen is. De oorzaak kan heel goed aan de voedingsmiddelen liggen en gebruik van antibiotica.

Daarbij wordt het  steeds moeilijker om een genitale schimmelinfecties op te lossen met medicijnen alleen. Een totaaloplossing is vereist waarbij  je immuunsysteem versterkt wordt om de infectie zelf op te lossen!

Of je nu oud of jong bent, dit maakt niet uit. Iedereen kan een schimmelinfectie krijgen. De kans is dus ook aanwezig dat jij deze ooit zal krijgen.  Hoe groot deze kans is, dat je het zal oplopen ligt aan allerlei factoren.  Je immuunsysteem is een van deze factoren en ook direct de grootste factor van allemaal.

[pullquote]"Een sterk immuunsysteem zorgt ervoor dat een schimmelinfectie niet meer kan doorbreken"[/pullquote]

Je immuunsysteem zorgt ervoor dat je in feite niet ziek wordt. Hoe slechter/zwakker je immuunsysteem, hoe groter de kans op een infectie. De kans op een schimmelinfectie wordt hierdoor ook een heel stuk groter omdat je lichaam met een sterk immuunsysteem beter in staat is om schimmelinfecties tegen te gaan en de balans te handhaven.

Dus, hoe behandel je een schimmelinfectie?

De behandeling van een schimmelinfectie kun je vanuit thuis doen of met de hulp van een huisarts.  Echter, de traditionele manier van behandelen is niet altijd effectief en heeft bijwerkingen.

Hieronder een paar handige tips:

 • Het eerste wat je moet doen is het aanpassen van je dieet. Uitgangspunt is om minder suikers, koolhydraten en verzadigde vetten te eten. Zoek naar voedingsmiddelen hoog in vitamine C en een goede tip is om wat extra knoflook te eten voor je immuunsysteem.
 • De volgende stap is om je immuunsysteem te versterken. Er zijn meerdere manieren om dat te doen. Mijn eigen stappenplan gaat hier uitgebreid op in. Waar het op neer komt is om meer voedingsmiddelen te eten met een weerstand verhogende werking. Ook kunnen supplementen en kruiden met natuurlijke schimmelwerende bestandsdelen hier goed bij helpen. Tevens is het belangrijk om voldoende antioxidanten binnen te krijgen omdat een schimmelinfectie toxines achterlaat. De antioxidanten helpen om je lichaam weer te zuiveren!
 • Neem een extra portie probiotica! Eet natuurlijke yoghurt, of zuivelproducten met levende culturen zoals kefir, karnemelk, tempeh, sauerkraut of augurken.
 • Indien je denkt dat je candida overgroei hebt (zeldzaam en gevaarlijk) is het belangrijk om een arts te raadplegen voor onderzoek.
 • Tenslotte raad ik het aan om met mijn stappenplan te starten, hierin leer je mijn eigen beste natuurlijke en bewezen strategieën tegen een schimmelinfectie.


Zoals je hebt gelezen kan een schimmelinfectie  zeer lastig zijn en de oorzaak zijn dat je niet goed en lekker in je vel zit. Daarbij komt de infectie steeds vaker voor en de traditionele manier van behandelen is helaas niet altijd even effectief.

Gelukkig zijn er een aantal zeer effectieve natuurlijke oplossingen tegen een schimmelinfectie. Een aantal hiervan zijn dusdanig effectief dat een schimmelinfectie binnen een paar dagen gestopt kan worden.

Schimmelinfectie Direct Stoppen

Als je op een natuurlijke effectieve manier van je schimmelinfectie wilt af komen heb je een duidelijk stap-voor-stap stappenplan nodig. Ik heb een concreet stappenplan ontwikkeld om elke vorm van schimmelinfectie bij de kern aan te pakken.

Klik hieronder op de link om het gratis boek direct te downloaden.