• wintersport deel 3

Wintersport Special deel 3: Tijdens de wintersport vakantie

2016-11-28T09:11:12+00:00februari 12th, 2013|Sport|0 Reacties

Laatste update: door

Wintersport Special deel 3: Tijdens de wintersport vakantie

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Wintersport Special deel 2: Ook je lichaam moet zich voorbereiden

We hebben in deel 1 en deel 2 van de special over wintersport kennis gemaakt met de nodige voorbereidingen en de uitrusting. Dit alles om je optimaal te laten genieten van de welverdiende vakantie! Maar tijdens het skiën of boarden kan er altijd wat gebeuren, hoe goed je je ook hebt voorbereid. Kortom: de grootste gevaren op en naast de piste!

Het gevaar van onderkoeling

Als je gaat skiën kan het erg mooi weer zijn. Ok, er is sneeuw, maar ook een heerlijk zonnetje. Juist in dat zonnetje skiën is zo lekker! Je laat je extra fleece maar achter in het appartement want overmatig zweten heb je geen zin in vandaag. Ook je rugzak is al vol.

Maar dan wordt het 4 uur, de zon zakt snel en je moet nog een aantal liften en een viertal afdalingen maken om beneden te komen. De wind begint op te steken en je krijgt het koud. Je lichaam begint te rillen, en dankzij een paar valpartijen ben je ook nog nat van de koude sneeuw. En dan kan het noodlot heel snel toeslaan!

Herkenbaar?

Als je naar het bovenstaande voorbeeld kijkt, kan onderkoeling heel erg snel plaatsvinden. Zodra je begint te rillen, ben je eigenlijk al te laat.

We spreken van onderkoeling als je lichaamstemperatuur beneden de 37° Celsius zakt. Het lichaam begint dan te reageren door de bloedvaten samen te trekken met als gevolg dat het warmteverlies via de huis minder wordt, en dat warmte in het lichaam blijft voor het functioneren van de vitale organen. Je kunt onderkoeling vrij gemakkelijk herkennen aan de volgende symptomen:

 • Bleke huid
 • Onophoudelijk klappertanden
 • Rillen


Overigens zijn de twee laatste reacties om het lichaam in beweging te houden, en hiermee wat warmte te produceren.

Als het heel ernstig wordt, zakt de lichaamstemperatuur onder de 34 ° Celsius. Het lichaam gaat dan beduidend slechter functioneren: Vitale functie haperen of vallen uit, bloedsomloop wordt trager, bewustzijnsstoornissen en een tragere ademhaling. Een situatie als deze kan gemakkelijk ontstaan als je een ski-blessure hebt, en liggend in de sneeuw moet wachten op de hulpdiensten.

Indien de temperatuur nog verder zakt, is er sprake van acuut levensgevaar. Vitale functies beginnen uit te vallen en de hersenen krijgen steeds minder zuurstof. Als het echt extreem wordt, kan dit leiden tot de dood.

Ok, misschien erg extreem, maar denk nooit dat het jou of je skimaatje niet zal overkomen. Je kunt dus maar beter goed voorbereid zijn. Goed voorbereid zijn minimaliseert de kans dat een onderkoeling écht uit de hand gaat lopen.

Wat kun je doen?

Het eerste belangrijke punt hierin: onderschat het gevaar van onderkoeling nooit! Zodra je hier iets van merkt bij jezelf of bij je skimaatje, dan is het van groot belang om direct actie te ondernemen.

 • Als het mogelijk is, ga je de persoon naar een plekje in de zon brengen, in ieder geval beschut tegen de (koude) wind.
 • Dek de persoon warm toe. Vraag aan iedereen in je omgeving om een kledingstuk in te leveren. Let wel op dat er niet nog méér personen in de problemen komen.
 • Via het hoofd gaat de meeste warmte verloren. Dek deze dus zorgvuldig af, maar zorg ervoor dat het gezicht vrij blijft.
 • Als je een thermoskan met een warme (liefst zoete) drank bij je hebt, mag de persoon hier iets van drinken. Maar nooit opdringen!
 • Als er iemand in de buurt is met een isolatiedeken, dek de persoon dan toe met de zilverkleurige zijde naar beneden.

Hoe kun je je hierop voorbereiden?

Achteraf is er altijd spijt dat je geen isolatiedeken bij je had, of een warme drank. Denk daarom in de ochtend aan de volgende punten:

 • Draag isolerende, en liefst ademende, kleding in laagjes.
 • Draag een muts of helm en een beschermende bril.
 • Neem altijd een thermoskan mee, gevuld met een warme, zoete drank. Ook calorierijk voedsel kan van pas komen.
 • Een isolatiedeken is iets kleiner dan een portefeuille, en kost nog geen 5 euro. Wil jij voor dat geld het risico lopen?

Bescherming van de ogen

Ski bril geeft goede bescherming

Als het zonnetje lekker schijnt, reflecteert de sneeuw al het licht. Naast dit feit is de Uv-straling van de zon veel sterker omdat je op grote hoogte zit. Als je je ogen hiertegen niet goed beschermd, kan dit leiden tot tranende en pijnlijke ogen en zelfs tot sneeuwblindheid.

Een speciale zonnebril of een skibril beschermen je ogen tegen het overmatige zonlicht en Uv-straling. Daarnaast zorgt een bril ervoor dat je geen sneeuw of ijs in je ogen krijgt tijdens een afdaling. Ook worden je ogen beschermd als je een tak in je gezicht krijgt bij het off-piste skiën.

Er zijn verschillende soorten lenzen voor verschillende weertypes:

 • Bewolkt weer: Groene of oranje lens
 • Sneeuwval: Oranje of een gele lens. Deze laten heel veel licht door, waardoor je beter het contrast ziet.
 • Mist: Gele of oranje lenzen zijn het beste, maar er zit in mist weinig contrast, dus los je met speciale lenzen weinig op.
 • Zon: Bruine, Blauwe, gouden of rode lenzen, bij voorkeur spiegelend. In ieder geval nooit oranje of gele lenzen, omdat deze teveel licht doorlaten.
 • Extreme zon: Een gletsjerlens geeft hierbij het beste resultaat.
 • Sluierbewolking: Groene lens, of oranje lens met spiegelcoating.


Laat je goed voorlichten bij het kopen van een bril. Er zijn ook brillen beschikbaar met verwisselbare lenzen, of voorzetlenzen. Hiermee ben je natuurlijk altijd het beste voorbereid op alle weersomstandigheden.

Drinken op de piste, en daarna…

Als het goed is, heb je tijdens het skiën of boarden altijd een flesje water bij je, waar je regelmatig even uit drinkt. In het algemeen moet je 1 tot 2 liter water drinken, ook als je niet sport. Als je dorst krijgt, en je bent al een uur of langer aan het sporten, dan ben je al te laat. Waarschijnlijk ben je dan al minimaal 1 liter vocht verloren.

Drinken betekend heel duidelijk WATER drinken. Alcohol is als dorstlesser misschien even lekker, maar voor je lichaam is het effect tegenovergesteld. Alcohol is een vocht-verdrijvende drank, net als koffie overigens, dus helpt niet mee om je vochthuishouding weer op niveau te krijgen.

Dit geldt ook als je na het sporten alcohol gaat drinken. Je lichaam heeft allereerst vocht nodig, dus hou het de eerste rondje even bij water.

Overigens is alcohol op de piste hetzelfde als in het verkeer. Het verminderd heel snel je concentratievermogen, coördinatievermogen en je waarnemingsvermogen. Een ongeluk is dan heel snel gebeurd!

Eten tijdens het skiën of boarden

Als je je de hele inspant, heb je energie nodig. Niet zozeer hele snelle energie zoals suikers, maar liever energie die langzaam door het lichaam wordt opgenomen. Op deze manier voorkom je dat je ieder half uur iets moet eten. Met langzame koolhydraten, dus een lage Glycemische Index, verspreid je je energie over de hele dag zonder constant te eten.

Natuurlijk kun je dit gegeven ook combineren. Luister in ieder geval naar je lichaam en eet op tijd. Snelle energiegevers zijn druivensuiker en sportdrankjes, hoewel deze laatste in verschillende varianten verkrijgbaar is.

Een belangrijke starter van de dag is het ontbijt. Door een goed ontbijt wordt je lichaam en geest wakker voor een intensieve dag sporten. In ieder geval genoeg energie om tot de middaglunch de tijd goed door te komen.

Warming-up

Zoals bij elke sport, is ook bij wintersport een warming-up noodzakelijk om je spieren op te warmen en zo de kans op een blessure te verminderen. In deel 2 van deze special kun je verschillende oefeningen voor een warming-up vinden.

Bescherming van het hoofd

Skiën of boarden met een helm is misschien niet zo ‘cool’, maar kan toch voorkomen dat je na een lelijke val in meer of mindere mate hersenletsel oploopt. Het risico op hersenletsel tijdens de wintersport is relatief klein, maar als je dan ook hersenletsel hebt, dan is het meestal ook ernstig. Je hoofd kan van alles raken. Denk eens aan een boom, een paal, een brok ijs, een rotsblok of een andere wintersporter met vervelende skistokken. Hersenletsel kan variëren van een open wond of een hersenschudding, tot bijvoorbeeld een schedelbasisfractuur. Allemaal letsel waar je, ook als je allang weer thuis bent, nog heel lang last van kunt hebben:

 • Concentratieverlies
 • Minder kunnen horen, voelen, ruiken en zien
 • Lagere irritatiegrens
 • Je bent sneller moe
 • Chronische hoofdpijn
 • Minder goed geheugen


In Oostenrijk is het voor kinderen tot en met 14 jaar al verplicht om een helm te dragen. In Spanje en Italië geldt dezelfde verplichting voor kinderen tot en met 13 jaar. Frankrijk en Zwitserland denken sterk na over deze verplichting.

Als je er even goed over nadenkt, is een helm ook heel logisch. Als je in Nederland op je brommer rijdt, doe je altijd een helm op vanwege de veiligheid. Wist je dat je bij een redelijke afdaling dezelfde snelheid als een brommer haalt? Dus waarom bij het skiën dan geen helm?

Conclusie

Na het lezen van deze drie delen over wintersport ben je misschien bang geworden. Het is waar dat er heel veel mis kan gaan, maar aan de andere kant gaat het gelukkig in de meeste gevallen goed. Het toverwoord blijft: Voorbereiding. Als je je goed voorbereidt, in alle facetten, is de kans op een blessure of andere narigheden erg klein.

Besteed hier dus aandacht aan, en je kunt probleemloos genieten van een welverdiende vakantie!

Veel plezier!

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: