Zwangerschap en Voeding

Laatste Update: 25 november 2016

Zwangerschap & Voeding special deel 3: Ná de Zwangerschap

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Zwangerschap & Voeding special deel 2: Tijdens de Zwangerschap

In de vorige twee delen hebben we de voeding voor- en tijdens de zwangerschap belicht. Als je denkt dat het nu afgelopen is, heb je het helemaal mis! Na de zwangerschap volgt de borstvoeding. Dus je kind is nog steeds afhankelijk van wat jij eet en drinkt.

Borstvoeding

Sommige moeders vinden dit maar lastig en kiezen direct voor de fles, maar gelukkig komen er weer meer en meer moeders die hun pasgeboren baby grootbrengt met borstvoeding. Om het even in herinnering te brengen, even een opsomming van de voordelen van borstvoeding:

  • Borstvoeding heeft als grote voordeel dat baby’s beschermt worden tegen een verscheidenheid van ziekten.
  • Door borstvoeding te geven, wordt het bloedverlies na de bevalling, bij de moeder, beperkt.
  • De exacte hoeveelheid en zelfs samenstelling van borstvoeding wordt gericht op de hoeveelheid van wat de baby nodig heeft.
  • Borstvoeding versterkt de band tussen de moeder en de baby (wat erg belangrijk voor de verdere ontwikkeling van het kind).
  • Borstvoeding zorgt ervoor dat het voor de moeder gemakkelijker wordt om weer op het gewenste of ideale gewicht te kunnen komen.
  • Borstvoeding heeft een hele unieke samenstelling: Het bevat alle voedingsstoffen die de baby nodig heeft in de eerste 6 maanden van groei en ontwikkeling.


Hoe lang borstvoeding nodig is voor een optimaal resultaat is nog steeds een twistpunt onder medici en wetenschappers. Maar de algemene opinie is dat 6 maanden de voordelen het meest benut voor de baby en voor de moeder

''Volgens de World Health Organization wordt borstvoeding aanbevolen tot de leeftijd van 6 maanden. Daarna zal er ook vast voedingsmiddelen moeten worden toegevoegd. Borstvoeding kan tot de leeftijd van 2 jaar of wat langer. ''

Dus ook na de bevalling, heeft jouw eetpatroon dus nog steeds invloed op de baby, via de moedermelk.

Waar moet je op letten?:

  • Drink niet te veel koffie, cola of thee. De cafeïne die daar in zit zal misschien weinig tot geen invloed op jou hebben, maar de baby wordt er onrustig van. De algemene leidraad voor de dagelijkse hoeveelheid cafeïne tijdens borstvoeding is ongeveer 100 milligram. Dit kun je vergelijken met 5 glazen cola, 2 kopjes zwarte thee of één kopje koffie per dag.
  • Gebruik geen kruiden zoals senna, kava-kava en aloë. Ook hele sterke kruiden zoals gewoon in de Chinese- en Indische keuken kun je beter even laten staan. Je gestel van de baby is hier gewoonweg nog niet op ingesteld.
  • Gebruik met mate venkel en anijs. Natuurlijk moet je enkele beschuitjes met muisjes eten, eventueel samen met een kopje venkelthee. Geen probleem, maar overdrijf het niet.
  • Nicotine, als één van de schadelijke stoffen uit tabak, komt via de moedermelk bij de baby terecht. Laat de sigaretten dus nog even 6 maanden liggen, voor de gezondheid van jezelf en van je kind. Overigens wellicht een goede reden om helemaal te stoppen met roken, maar dat is een ander verhaal. Een andere bijwerking van roken is het feit dat een rokende moeder minder melk geeft en de baby meer last heeft van krampjes en soms extreem veel huilen.
  • Hoewel vette vis erg gezond is, eet tijdens deze periode niet meer dan 2 porties per week. Dit is vanwege de kleine doseringen schadelijke stoffen die in vette vis voorkomen, zoals dioxine. Laat liever de rivierpaling en roofvis (onder andere verse tonijn) ook nog even staan.
  • Gebruik geen alcohol in de periode dat je borstvoeding geeft. De alcohol, en andere schadelijke stoffen, komen via de moedermelk bij je baby terecht. En als je het dan toch niet kunt laten, drink dan één glas direct na de borstvoeding. Wacht daarna minstens drie uren tot de volgende borstvoeding. De alcohol in je bloed is dan pas volledig afgebroken.
  • Als je, om wat voor reden dan ook, een medicijngebruiker bent, kun je het beste overleggen met je huisarts of dit kwaad kan. Ook kun je samen met de huisarts eventueel naar een alternatief zoeken. Wees ook voorzichtig met pijnstillers en andere vrij verkrijgbare medicijnen.
  • Doe niet aan de lijn als je borstvoeding aan het geven bent. Dit kost teveel energie en gaat ten koste van de kwaliteit van de moedermelk. Het feit dat je borstvoeding geeft helpt al om op je oude gewicht te komen.
  • Als je kind krampjes heeft, hoef je niet direct je eigen voeding aan te passen. Deze krampjes worden namelijk veroorzaakt door het ontwikkelingsproces van de darmen. Over het algemeen zijn deze krampjes na 3 maanden weer over.


Op deze manier geef je je kind, én jezelf, de beste start in hun prille leventje. Een start die ze nodig hebben om later zonder problemen verder te kunnen ontwikkelen tot gezonde volwassenen met een sterk gestel en een goed immuunsysteem.

En dan…Je oude gewicht en model weer terug!

afvallen door minder te eten

Er is tijdens de zwangerschap heel veel met je lichaam gebeurt, zowel in je lichaam als met het uiterlijk. Je huid is uitgerekt, je borsten zijn anders en er zijn nog wat overtollige kilo’s weg te werken.

Als je nog borstvoeding geeft, moet je nog even wachten om hieraan te werken. Dit zou té veel energie kosten wat niet ten goede komt aan de moedermelk. Maar als je net gestopt bent met borstvoeding, sta je natuurlijk te trappelen om je oude figuur weer terug te krijgen!

Een aantal tips:

  • Ga niet direct van start met een crash-dieet. Dit kost heel veel energie, en dat is iets wat je beter aan je kind en de veranderde leefomstandigheden zou kunnen gebruiken. Het is beter om gewoon gezond te eten, en te letten op de ingenomen hoeveelheid koolhydraten en de verbruikte energie per dag. Dit kun je bepalen door op de Glycemische Index en de Glycemische last van de voeding te letten. Als je hier meer van wilt weten, lees dan even mijn special over de Glycemische Index
  • Probeer je ritme opnieuw te vinden. Een regelmatig leef- en eetpatroon werkt het beste voor iedereen.
  • Ga niet tussendoor snacken, omdat je een hongergevoel hebt. Neem liever een gezond tussendoortje, met inachtneming van de eerdergenoemde Glycemische Index. Als je overigens op die Glycemische Index let, heb je tussendoor minder momenten dat je een hongergevoel hebt.
  • Probeer, ondanks de drukte, tijd te vinden om te bewegen. Pak de fiets, ga zwemmen of joggen, of breng een paar keer per week een bezoek aan de sportschool. Ga niet te hard van stapel in het begin! Je lichaam moet nog even wennen aan de nieuwe situatie!
  • Verwacht geen wonderen: verwacht niet dat je binnen een paar weken je oude figuur en gewicht weer terug hebt. Het gaat op deze manier gestaag, maar wel duurzaam!

Afsluiting

In de drie delen van deze special hebben we de meest belangrijke punten over voeding voor-, tijdens-, en na de zwangerschap de revue laten passeren. Het is een hele lijst, met allerlei details. Probeer de grote lijnen te vatten door gewoon gezond te eten, in combinatie met een gezond levensritme. De extra zaken die je nodig hebt tijdens het hele proces zijn vaak verkrijgbaar als multivitaminen (incl. Foliumzuur) die speciaal hiervoor in de winkel te koop zijn.

Tenslotte is het erg belangrijk om alle wijzigingen in je voedingspatroon altijd eerst te overleggen met een specialist! 

Hoe en wat je ook doet: doe het met gezond verstand!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Wat je schrijft over de WHO klopt niet helemaal. Hun advies is: 6 mnd exclusief borstvoeding (dus niks anders erbij) daarna vast voedsel en borstvoeding tot 2 jaar. Heeft na 6 mnd zeker nog veel voordelen!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share