Hoe gezond is speltbrood?

Speltbrood is gezond Hoe gezond is speltbrood?

Onlangs ben ik speltbrood gaan eten. Ik kende het wel, maar wist niet precies wat het was. Het schijnt dat speltbrood enorm veel goede voordelen met zich meebrengt. Nadat ikzelf speltbrood ben gaan eten en onderzoek heb verricht, kan ik je het volgende  vertellen:

Deze oude graansoort met een licht notige smaak is terug van weggeweest en steeds populairder aan het worden. En daar zijn goede redenen voor: niet alleen smaakt het lekker en heeft het de echte textuur van brood waar we aan gewend zijn (doordat het gluten bevat), het zit ook boordevol belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten en mineralen.

Maar welke effecten heeft het regelmatig eten van speltbrood op onze gezondheid? En zijn deze effecten ook wetenschappelijk bewezen? Lees dan vooral verder!

Wat is speltbrood?

Wat misschien eerst handig is, is dat ik je uitleg wat nu eigenlijk speltbrood is. Zoals je hierboven op de afbeelding hebt kunnen zien, zijn er wat betreft het uiterlijk niet echt heel veel verschillen.

In de middeleeuwen was dit eigenlijk het enige brood (naast roggebrood) wat men dagelijks kon eten. Tegenwoordig kent het merendeel van de bevolking de term speltbrood niet eens. Een lange tijd geleden was het dus de normaalste zaak van de wereld.

Als je het over graansoorten hebt, wordt meestal direct gedacht aan tarwe, maar ook aan rogge, gerst en natuurlijk haver!  Echter, de moeder van al deze graansoorten is speltgraan en is écht druk bezig met een sterke opmars in Nederland.

En terecht, want spelt heeft veel gezondheidsvoordelen!

“…Spelt is het beste graan. Het is vet , warm, krachtig én het heeft een hoge voedingswaarde. Spelt wordt beter verdragen dan alle andere granen. Het graan geeft de persoon die het eet goed vlees en goed bloed. Het zorgt voor een opgewekt en blij gemoed. Hoe spelt ook wordt gegeten, als brood of verwerkt in andere spijzen, het is goed om te eten en het is licht verteerbaar.…”

Spelt wordt niet voor niets het ”oergraan” genoemd en eet ik inmiddels regelmatig.

Wij Nederlanders eten speltbrood niet dagelijks. Je kunt het zelfs alleen per bestelling laten maken bij de bakker. In andere landen (Duitsland) bijvoorbeeld wordt veel meer speltbrood geconsumeerd.

Helaas is speltbrood tot op heden nog niet opgenomen in de Nederlandse Warenwet. Volkorenbrood is dat bijvoorbeeld wel. Als een bakker of supermarkt je een volkorenbrood verkoopt, ben je dus zeker van het feit dat er ook écht 100% volkoren is gebruikt.

Speltbrood is in dit opzicht vogelvrij. Zodra er maar een klein percentage spelt in verwerkt zit, kan de supermarkt of bakker het al verkopen onder de naam ‘speltbrood’. Helaas zijn, met name in dit soort twijfelgevallen, de etiketten altijd heel erg onduidelijk. Let er dus op wat, en waar, je koopt. Persoonlijk denk ik dat je bij de échte bakker het beste af bent. Die kun je gewoon direct vragen naar de samenstelling.

Wat is speltgraan?

Wanneer we tarwe vergelijken met speltgraan is het grootste verschil duidelijk te zien. De voedingsstoffen in het speltgraan bevinden zich allemaal in de speltkorrel. Dit is precies het tegenovergestelde van tarwe. Bij tarwe zitten deze voedingsstoffen in de kiem en zemel.

Wanneer tarwe gemalen wordt zal het veel van de goede voedingsstoffen verliezen door dit proces. Wanneer spelt gemalen wordt, zal het overgrote deel van de goede voedingsstoffen aanwezig blijven. Dit betekent dus eigenlijk dat wanneer je speltbrood eet, dat je per sneedje meer goede voedingsmiddelen binnenkrijgt dan enig ander brood.

Waarom is spelt zo gezond?

Groeiproces

Het eerste opvallende verschil tussen spelt en normale granen is dat het speltplantje veel sterker is dan normaal graan. Spelt groeit goed op arme grond is veel beter bestand tegen insectenplagen. Bij de teelt van spelt zijn veel minder pesticiden en kunstmest nodig, zoals dat bij granen wel het geval is. Daarbij is de speltkorrel erg hard en beschermt het speltmeel beter tegen vervuiling.

De belangrijkste micro- en macro nutriënten op een rijtje:

Vitamine A

De uitkomsten van de onderzoeken (bronnen onderaan de pagina) geven niet aan hoeveel maar wel dat spelt significant meer B-caroteen en retinol bevat!

Niacine

Eén van de voedingsstoffen die rijkelijk aanwezig is in speltbrood is niacine. In  speltbrood zit ongeveer 5.5 mg niacine of B3 (niacine is een B-vitamine)  per portie van 100 gram. Dit is bevestigd in een wetenschappelijke publicatie uit 2008.

Per dag worden we verondersteld een 20 mg niacine via onze voeding te consumeren. Eén portie speltbrood levert ons dus al meer dan een kwart van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid! 

Daarnaast is spelt vergeleken met de gezondste graansoorten 30 tot 60% rijker aan micro- en macronutriënten.

Niacine is erg belangrijk voor het goed functioneren van ons lichaam: het helpt onder andere hormonen gerelateerd aan seks en stress aan te maken, zorgt voor een goede bloedcirculatie en verlaagt het cholesterolgehalte in je bloed.

Op het gebied van vitamine E en D zit er weinig verschil tussen volkorengraan en spelt.

Mineralen

Er is ook wetenschappelijk bewijs dat spelt een hoger gehalte aan bepaalde mineralen heeft dan andere graanvarianten. In 2005 verscheen reeds een artikel hierover in het ‘Journal of Agricultural and Food Chemistry’. Vooral koper, zink, ijzer, magnesium en fosfor blijken overvloedig aanwezig in speltbrood, 30 tot 60% meer dan in andere graansoorten.

 • Het menselijk lichaam heeft koper nodig in combinatie met ijzer om rode bloedcellen aan te maken. Koper helpt verder bij een goede werking van het hart en de aderen, het voorkomt osteoporose en osteoartritis en zorgt voor gezond haar, nagels en een stralende huid.
 • Zink is ook belangrijk voor een gezonde uitstraling van huid, haar en nagels maar speelt verder ook een belangrijke rol bij de celgroei en celdeling en vruchtbaarheid. Voldoende zink consumeren zou ook helpen bij het voorkomen van een vermindering van je gezichtsvermogen op latere leeftijd.
 • Magnesium helpt je spieren zich te kunnen ontspannen, maar ook onze geest: het is belangrijk voor het goed kunnen omgaan met stress en voor je energiebalans.
 • Fosfor is een belangrijk onderdeel van je lichaamsweefsels. Het zorgt voor sterke botten en tanden en het is van vitaal belang voor een goede werking van je spijsvertering (metabolisme).

Voedingsvezels

Nog een voordeel van de goede oplosbare vezels in speltbrood is dat deze onze cholesterol- en suikerwaardes in het bloed helpen onder controle te houden. Speltbrood scoort zo veel lager op de glycemische index (een waardemeter die aanduidt hoe hoog de glucose in ons bloed piekt na het consumeren van een bepaald voedingsproduct) dan gewoon wit- of bruinbrood.

In Nederland is er een tekort aan vezels waardoor er gemakkelijk spijsverteringsklachten ontstaan (aambeien, obstipatie, prikkelbare darm). Door meer speltbrood te eten is het veel gemakkelijker om aan de aanbevolen hoeveelheid van 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag te komen.

Onverzadigde vetten

Ook blijkt uit het onderzoek dat er veel meervoudig onverzadigde vetzuren in speltbrood zitten.  Dit zijn juist de vetzuren die je helpen om je cholesterol omlaag te krijgen.

Goed voor mensen met een graan-intolerantie

Behalve dat het erg rijk is aan deze voedingsstoffen biedt spelt nog een aantal voordelen voor onze gezondheid. De moleculaire structuur van de eiwitten in speltbrood is anders dan die van gewoon brood.

Zo is spelt beter wateroplosbaar. Dit maakt dat deze broodvariant beter te verteren is voor iedereen, maar in het bijzonder voor mensen met een graan-intolerantie.

Een grote groep van deze mensen, die geen gewoon brood kunnen verdragen, zeggen dat ze speltbrood wel kunnen eten zonder maag- en darmklachten.

Speltbrood en huidaandoeningen

Wanneer je last hebt van huidproblemen zoals acne, rosacea, eczeem, psoriasis of andere klachten zijn vaak het gevolg van problemen met het verteren van gluten. Bij de meeste mensen met deze klachten is er zelfs sprake van een voedselallergie.

Het klopt dat in speltbrood ook gluten zitten. Echter, veel mensen met een voedselallergie kunnen spelt wel goed verdragen. Vergeet niet dat spelt gemaakt is van complexe koolhydraten, dat betekent dat het langer duurt voor je spijsvertering om de koolhydraten op te nemen en verteren, hetgeen een zeer positieve invloed heeft op je spijsvertering en je huid.

Door je spijsvertering minder zwaar te belasten door minder geraffineerde suikers, simpele koolhydraten en verzadigde vetten te eten worden huidklachten vaak minder.

Want bij o.a. acne, rosacea, eczeem en psoriasis is er vaak een probleem met de spijsvertering. Door meer te letten op je voeding kunnen klachten dramatisch verminderen. Men zegt niet voor niets ‘’je bent wat je eet’’ en door normaal brood te vervangen door speltbrood / producten kun je je spijsvertering verbeteren en huidaandoeningen bij de kern tegengaan. 

Maar opgelet: voor mensen met gluten-intolerantie is spelt-brood geen oplossing, zoals je hierboven kon lezen bevat het wel degelijk gluten.

En perfect voor een dieet…

Spelt is rijk aan vezels waardoor het goed past in een dieet dat gericht is op afvallen. Diëtisten zijn het er al lang over eens dat één van de problemen met het overmatig consumeren van witbrood (en pasta en rijst) is dat deze je niet echt een langdurig vol gevoel geven.

Door meer producten op basis van spelt te gaan eten zul je merken dat afvallen gemakkelijker gaat!

Hieronder een infographic waarin de verschillende voordelen van spelt (brood) worden samengevat. Klik op de afbeelding voor een groter formaat.
infographic spelt klein Hoe gezond is speltbrood?

Nadelen speltbrood

Zoals bij veel zaken het geval is, zitten er ook een aantal nadelen aan speltbrood. Allereerst is het belangrijk om te weten dat coeliakie patiënten dit niet kunnen eten. Er zitten namelijk gluten in verwerkt.

Een tweede nadeel is, is dat het een stuk duurder is dan normaal brood en omdat je het niet direct vult is de kans groot dat je meer sneetjes eet dan dat je normaal gewend bent.

Afgezien van bovenstaande zijn er tot nu toe verder weinig nadelen aan verbonden.

Waar kan ik speltbrood kopen?

Dit was voor mij nog een hele zoektocht. Bij de supermarkt hoef je het eigenlijk niet eens te vragen. Het is een apart product wat normaal gesproken niet in de schappen ligt. DE eerste bakker waar ik binnenliep had het ook niet op voorraad, wel was het mogelijk dat ik het bestelde en dat het de volgende dag klaar was. Maar goed, wanneer ik iets wil proberen wil ik het ook direct hebben ook.

Op naar de volgende dan maar…

Na 3 bakkers verder gaf ik de moed weer op en ging ik naar mijn vertrouwde natuurwinkel en gelukkig hadden ze het daar wel. Het is wel een stukje duurder dan normaal brood en omdat ik het kocht bij de natuurwinkel was het extra prijzig. Sindsdien heb ik het besteld bij de ambachtelijke bakker. Ik moet zeggen dat sindsdien steeds meer bakkers speltbrood verkopen!

Wanneer je het bij de bakker besteld is het nog steeds iets duurder, 30% dan normaal, maar na al deze goede voordelen te hebben ondervonden heb ik dit er graag voor over.

Update:

Inmiddels is speltbrood bij de meeste supermarkten verkrijgbaar. Echter, kijk wel kritisch naar de ingrediënten! Beter is om voor ambachtelijk gebakken speltbrood te gaan. Veel fabrikanten zetten ‘SPELT op de verpakking zonder dat het om 100% spelt gaat, wees kritisch!

Overige speltproducten

Naast brood zijn er ook nog een aantal andere producten gemaakt van speltgraan. Ook deze zijn natuurlijk niet overal te krijgen. Hieronder een aantal producten die ook verkrijgbaar zijn in de “spelt variant”:

 • Beschuit
 • Pannenkoeken
 • Knacke bröd
 • Roomboter koekjes
 • Bakmix
 • Boter kaakjes
 • Wafels
 • Crackers
 • Verschillende soorten pasta
 • Koekjes
 • Rijstwafels
 • Lange vingers
 • Rijst
 • En nog veel meer.


Wanneer je de bovenstaande producten niet in de winkel kunt vinden, kun je deze heel gemakkelijk online bestellen zoals bij http://www.speltproducten.nl/

Kan ik brood vervangen voor speltbrood?

Zelf heb ik sinds kort een aantal producten vervangen door speltproducten en ik kan je vertellen dat ik het vrijwel direct merk. Mijn spijsvertering verloopt beter en ik krijg niet zo snel meer een “vol” gevoel in mijn maag. Normaal had ik dit direct na 2 of 3 plakken brood. Maar met speltbrood had ik hier compleet geen last van. Ook de ontlasting zal een heel stuk soepeler verlopen.

Zoals eerder vermeld, wanneer je last hebt van een glutenintolerantie, is het niet handig dat je de speltproducten eet. Dit komt omdat er wel gluten in verwerkt zijn. Om problemen te voorkomen is het aan raden om dit niet te proberen.

Heb je eigen ervaringen?

Heb je zelf ervaring met speltproducten? Laat dan hieronder een reactie achter en ik zal het op de blog plaatsen zodat ook andere mensen hier iets aan hebben:)
Bronnen:

Kohajdova Z., Karovicova J., 2008. Nutritional value and baking application of spelt wheat. Acta Sci.Pol., Technol. Aliment. 7 (3), 5-14

Bonifácia G., Galli V., Francisci R., Mair V., Skrabanja V., Kreft I., 2000. Characteristics of spelt wheat products and nutritional value of spelt wheat-based bread. Food Chem. 68, 437-441.

 Hoe gezond is speltbrood?

Jack Boekhorst is de initiatiefnemer van OptimaleGezondheid.com en helpt mensen om een gezonde lifestyle op te bouwen. “Iedereen kan een gezonde lifestyle hebben met veel energie en vitaliteit!”

Twitter | Facebook | Google+
Onderwerpen:  , , ,

Plaats een reactie


Reacties

Geplaatst op
apr 10, 2014
Geplaatst door
anita

goedemiddag,

kan ik ervan uitgaan dat het speltbrood van onze plaatselijke bakkers ook daadwerkelijk 100% spelt is?

mvg anitazeeman

Geplaatst op
apr 10, 2014
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Hoi Anita,
In normale gevallen zou dit wel het geval moeten zijn, maar je weet nooit 100% zeker of de waarheid verteld wordt. In de supermarkten wordt je al voor de gek gehouden met onduidelijke etiketten op het speltbrood. De ambachtelijke bakker zou hierin meer te vertrouwen zijn. Het beste advies wat ik je kan geven is de bakker zelf vragen of dit écht 100% spelt is, of dat er een ander meel bijgemengd is.
Gewoon vragen dus…

Veel succes!

Jack

Geplaatst op
apr 01, 2014
Geplaatst door
Lot

Hallo,

Ik heb geen gluten of graan intolerantie maar gezien ik graag zo bewust en gezond mogelijk eet bak ik sinds kort ook mijn eigen brood middels een broodbak machine.
Zo heb ik van het weekend met speltmeel en speltbloem een speltbrood gebakken. Het zag er prima uit en smaakte heerlijk. Echter kreeg ik ‘s avonds zure oprisping, opgezette buik en een misselijk gevoel. Heel vervelend, het was mijn eerste keer dat ik speltbrood at. Anders eet ik vaak volkorenbrood gewoon uit de supermarkt (ik heb de broodbakmachine pas sinds kort) waarna ik nooit klachten heb.

Kan iemand dit verklaren?
Alvast bedankt!

Geplaatst op
mrt 23, 2014
Geplaatst door
gerard roovers

hallo ik eet al een tijdje speltbrood .
niet dat ik klachten heb maar het hapt zo heerlijk weg
ik doe aan hardlopen en heb ook wat last met de bloeddruk ,ik neem daarvoor elke dag een pilletje.
nu ik op deze site heb gelezen dat het voor alles beter is om speltbrood te eten blijf ik dat doen het is altijd beter dan gewoon brood

Geplaatst op
mrt 19, 2014
Geplaatst door
Carin

eerste en laatste keer… Wat een droog spul. heb de baker in blerick gebeld net de klacht dat het niet te smeren is zo droog! kruimels erg, en amper weg te krijgen. Krijg ik te horen dat dat normaal is? Bah, dan maar liever volkoren. ze vinden toch weer steeds iets nieuws, wat dan weer gezonder blijkt te zijn. verkoop praat..
gewoon in Duitsland zuurdesembrood kopen. beste van alles!

Geplaatst op
mrt 11, 2014
Geplaatst door
Cindy

Sinds kort zeer lage tolerantie/allergisch voor gist. Dus overgestapt op gist vrij speltbrood. Smaakt heerlijk naar ‘normaal’ brood en gewoon bij de lokale supermarkt en bakker te krijgen. Inderdaad wel ietsje duurder dan normaal brood.En veel restaurants en grand café’s hebben ook steeds vaker gist vrij spelt- of zuurdesembrood, GEWELDIG!

Geplaatst op
mrt 06, 2014
Geplaatst door
Bianca

Is zeer lekker vult goed en voor gezicht ook een verbetering kwa uitslag bedankt

Geplaatst op
mrt 04, 2014
Geplaatst door
Joke de Gruijter

Eindelijk erkenning voor een goed product. Wij eten het al 20 jaar en laten ook nu nog steeds ons Speltbrood bakken In Dedemsvaart. Wij werden er altijd om uitgelachen maar voor mensen met tarwe intoleranties en glutenallergieen is spelt geweldig.
Wat de meeste mensen nog steeds niet begrijpen is dat veel tarwemeel van slechte kwaliteit is.
Met name de goedkope producten zijn een aanval op je immuunsysteem met daaruitvoortvloeiend de gekste, vaak, vage klachten.

Al jaren proberen wij mensen te laten begrijpen wat het verschil is. En ach soms duurt dat, 20 jaar?

Van spelt kun je alles maken. Soesjes, cake enz.

Geplaatst op
feb 22, 2014
Geplaatst door
Debbie van Egmond

Ik hoorde van mijn moeder dat Speltbrood gezond is, maar nooit aangedacht om het te kopen. Ook heb ik een broodbakmachine die in een hoekje stond, nooit wat meegedaan. Tot nu, ik moet op dieet en speltbrood eten. Toevallig kwam ik bakmixen tegen van het merk Soezie, en heb het speltmix gekocht! 2.5 kg voor 7,50 (5 broden)…..SUPER! Ik ben om! Heerlijk brood. En simpeler kan niet, recept staat op pak, klein beetje boter, zout, de avond doe je het in de broodbakmachine, en je staat op, geur van vers brood en dan heerlijk, vers brood! Wij zijn heel enthausiast. Voor ons niks anders, kan het iedereen aanraden!

Geplaatst op
feb 20, 2014
Geplaatst door
Ingrid

Helder er duidelijk verhaal! Je kan tegenwoordig ook speltbrood kopen bij de AH! Wel iets duurder maar super lekker

Geplaatst op
feb 21, 2014
Geplaatst door
K.Seebregts

Speltbrood van AH is misschien wel lekker maar als je goed leest is dit brood gemaakt met speltpoeder. Dus niet met speltmeel.

Geplaatst op
feb 13, 2014
Geplaatst door
fabien pottier

hallo mijn man zit met spastische darmen dit is voor ons zoeken achter een speld in een hooi berg ze hebben nu aangeraden om speldbrood te eten kunnen jullie mij helpen wat hij best doet ,en zeggen of speldbrood goed is daarvoor Bedankt in elk gevoel voor het helpen groetjes

Geplaatst op
feb 13, 2014
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Belangrijk bij een spastische darm is om heel voorzichtig te zijn met de selectie van voedingsmiddelen. Sowieso kleinere porties in plaats van 3 grote maaltijden. Groenten goed doorkoken om de darmen zo min mogelijk te belasten. Psyllium voor de maaltijden is een goede tip (zie link hieronder).

Speltbrood wordt over het algemeen beter verdragen. Zorg wel voor ambachtelijke spelt en het kan zijn dat de vezels voor meer klachten zorgen, rustig opbouwen!

Verder zijn de volgende artikelen wellicht interessant:

http://www.optimalegezondheid.com/vezelrijke-voeding-voor-mensen-met-pds-inuline-en-psyllium-vergeleken/

http://www.optimalegezondheid.com/darmklachten-verhelpen-stap-voor-stap/

Succes!

Geplaatst op
feb 13, 2014
Geplaatst door
JOANNA

Geen lekkere croissants , stokbrood en andere broodjes, koekjes , pastas meer , maar speltbrood zonder gist maar met zuurdesem sindsdien 8 kg (in 3 maanden) vermagerd en geen opgeblazen gevoel meer en minder last van candida.
Ik raad het boek van Dr. William Davis “BROODBUIK” (uitgevers Kosmos) aan waarin je leest hoe slecht tarwe tegenwoordig is.
Ook schrijft hij dat mensen met autisme en schizofrenie er baat bij hebben geen tarwe te eten , dit had ik al eerder gehoord bij een conferentie.
En hier in België betaal ik 5,96€ voor een speltbrood met zuurdesem van 800gr.,in die Biowinkel hebben ze er ook wel goedkopere 3, 90€ maar ik kies voor dit brood.100% spelt.

Geplaatst op
jan 25, 2014
Geplaatst door
Bianca

En behalve gezond is het ook gewoon veel lekkerder!! Ik bak het zelf in de oven, het is net een gebakje! Zoveel werk is het niet en het meel koop ik hier bij een soort welkoop winkel, ook gist verkopen ze er.
Je kunt het ook in de broodbak machine doen.

Geplaatst op
jan 25, 2014
Geplaatst door
Frank

Toevallig Ned 3 gekeken? Speltbrood heeft geen vaste receptuur dus iedereen kan zijn brood speltbrood noemen! Dus vraag ten alle tijden bij de bakker is het 100% speltbrood. Even aanpassen Op uw website AUB!!! Groet een echte bakker. Aangezien het zo populair is wordt er namelijk steeds meer rotzooi verkocht.

Geplaatst op
jan 25, 2014
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Bedankt voor de aanvulling. Ik zie zelf ook steeds meer spelt producten zonder dat er 100@ spelt in zit. Ik pas het nu aan.

Geplaatst op
jan 21, 2014
Geplaatst door
Roel Prins

Ik bak al jarenlang ons eigen brood, daar verwerk ik 50% spleltmeel in, daarnaast ook roggemeel en havermout, maar ik bak zonder zout omdat er in het beleg al zoveel zout zit.
Het is echt lekker brood en het geeft een voldaan gevoel het zelf gebakken te hebben.
Lekker is vooral ook de speltpannenkoek, hetzelfde recept als gewone pannenkoek, maar dan met speltmeel en geitenmelk. Maak niet teveel want het is als een volledige maaltijd.

Echt aan te bevelen

Geplaatst op
jan 22, 2014
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Beste Roel,

Bedankt voor het delen!

Groetjes

Geplaatst op
jan 07, 2014
Geplaatst door
Thea Reisig.

Beste Jack,
Alles wat beter is voor onze gezondheid,daar ga ik niet op bezuinigen,
Wij gebruiken het nu 2 weken,en ik kan nu al zeggen dat mijn broze nagels hard worden,en mijn stoelgang prima is.
De smaak is heerlijk,gelukkig bakt mijn bakker een keer in de week speltbrood,het gaat dan de vriezer in en kan ik er een week tegen[het blijft zelfs verser dan gewoon tarwe brood]

Geplaatst op
jan 05, 2014
Geplaatst door
Gerdi

Wij van bakker Hilvers in Arnhem, hebben ook het super gezonde spelt brood in ons assortiment. Idd een erg lekker, zij het iets duurder, brood. Persoonlijk wordt ik licht geïrriteerd van de boodschap dat we teveel brood zouden eten. Volgens mij heeft Nederland in alle afgelopen jaren van brood eten een heleboel wereldkampioenen voortgebracht die allemaal ook brood aten. Ik denk dat het teveel aan zetmeel wat we binnen krijgen veel meer zit in onze gemaks-kook-cultuur; alles kant en klaar en met veel sausjes. En daar zit altijd een boel extra zetmeel in verwerkt ! (Net als het toevoegen van zout en suiker….) Wees bewust van wat je eet, dat geldt voor alles wat je koopt, maar vooral het kant en klaar !!

Geplaatst op
dec 18, 2013
Geplaatst door
Mangisana

Beste Allen,

Een aantal jaren geleden werd bij mij de diagnose diabetes geconstateerd. Op advies van een natuurdietiste ben ik overgegaan op speltproducten. Mede hierdoor is mijn suikerspiegel weer in balans.

Het verhaal dat het overal nogal duur is, klopt. Om die reden zijn wij vanuit Duitsland zelf speltproducten gaan proberen. Dat bleek zo goed te bevallen, dat wij hier een webwinkel voor hebben opgericht voor de Nederlandse markt. De prijzen zijn een stuk lager dan in de winkels.

Nieuwsgierig? Lees eens wat meer informatie op onze website http://www.mangisana.nl. In de webshop zijn de verschillende produkten te vinden: http://www.mangisana.nl/ webshop.

Mangisana

Geplaatst op
nov 28, 2013
Geplaatst door
Jose Megens

Zitten er veel koolhydraten in speltbrood?

Geplaatst op
nov 29, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Eén sneetje speltbrood bevat ongeveer 20 gram koolhydraten, 120 calorieën en 2 gram vezels. Speltbrood is niet laag in de hoeveelheid koolhydraten, maar rijk aan een verscheidenheid van belangrijke voedingsstoffen.

Geplaatst op
nov 26, 2013
Geplaatst door
Ilse

speltbrood kan je ook bij de ah kopen;) dus wel in de supermarkt;)
Ik eet het vooral voor mijn stoelgang. en het werkt! en het is nog lekker ook;)

Geplaatst op
nov 20, 2013
Geplaatst door
Theo Teunissen

Beste Jack Boekhorst,

Bedankt voor uw info over spelt. Echter het zijn alleen maar beweringen. Geen bronvermeldingen naar wetenschappelijke onderzoekingen, maar ook niet gestoeld op beschreven ervaringen.

De Volkskrant van vandaag weidt vandaag een serieus uitgebreid artikel aan spelt(brood). Dat roept veel vragen op. Zelf vind ik speltbrood van de biologische winkel lekker van smaak.

Wat voor feitelijke gezondheidsvoordelen biologische speltbrood nu heeft t.o.v. biologische volkorenbrood (tarwe) wordt in uw info voor mij niet duidelijk.

Vriendelijke groet,

Theo Teunissen

Geplaatst op
nov 10, 2013
Geplaatst door
Jolanda

Hallo,
Sinds zo’n 6 weken bak ik m’n (spelt)brood zelf.
Het is zo gruwelijk simpel én goedkoop dat ik het iedereen kan aanraden.
De reacties van mijn broodproevers zijn positief, ook de kinderen!

Ook zonder broodbakoven in 1 uur een lekker broodje. En het vult goed.
Gegroet Jolanda

Geplaatst op
nov 10, 2013
Geplaatst door
Lauren

Ik eet nu ruim een jaar speltbrood (producten) en ik voel me er veel beter door. Het helpt om evenwichtig te kunnen leven en, als je overtollige kilo’s hebt, ook om af te vallen. Bij mij heeft het heel erg geholpen om mijn spijsvertering te verbeteren. Ik zelf kan niet meer zonder speltbrood/-meel of -bloem ik vervang in veel producten tarwe door spelt.

Zelf zie ik alleen maar voordelen van het eten, en ja het is iets duurder maar in het algemeen eet je er ook minder van. Bij natuurwinkels kan je ook speltmeel /bloem kopen en dit kan je overal voor gebruiken als vervanging van tarwe.
Kortom twijfel niet en ga zo snel mogelijk over op speltbrood en ervaar de voordelen zelf.
(Tenzij je gevoelig bent voor gluten)

Ik ben er alleen niet van overtuigd dat speltbrood in supermarkten ook daadwerkelijk speltbrood is. Er is meer vraag naar dus ze verkopen het wel maar er zit teveel verschil in per winkel.
Echt speltbrood is zwaarder en steviger dan ‘normaal’ brood, het ruikt een beetje zuurdesem-achtig.
Koop in ieder geval je speltbrood niet bij: Deen of bij de Echte bakker(de meeste)
Deze winkels verwerken ook andere (slechte) granen in het brood, maar ze noemen het spelt.

De ambachtsbakkers wel en de Albert Heijn versie is ook een betere variant, bij de natuurwinkel kan je er in ieder geval zeker zijn van kwaliteit.

Geplaatst op
nov 09, 2013
Geplaatst door
ELIONORA...

IK HEB AL 12JR.EEN DARM-PROBLEEM…NA ALLERLEI MEDICATIES,WILDE IK HET “SPELT” BROOD PROBEREN…IK HAD OVER GOEDE RESULTATEN GEHOORD…BEN AAN HET TELEFONEREN GEGAAN OM EEN ADRES TE VINDEN,BIJ MIJ IN DE BUURT…TOT GROTE VERBAZING WAS HET BIJ MIJN EIGEN SUPERMARKT…DE “PLUS”…HADDEN HET IN 3 SOORTEN,NATUURLIJK METEEN GEKOCHT…THUIS GEKOMEN, METEEN OP DE SITE “SPELTBROOD” GETIKT,KWAM OP DEZE SITE TERECHT..EN VANDAAR DIT BERICHTJE,HEBBEN HET INMIDDELS GEGETEN (INCL.MANLIEF)HET IS ÉCHT LEKKER,INDERDAAD HET IS DUURDER..(2.10) .MAAR HET IS MIJ HET ZEER WAARD…DIT WORD ÓNS BROOD VOORTAAN!!

Geplaatst op
nov 10, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Bedankt voor je bericht Elionora.

Een goede tip is om te kijken of speltbrood ook bij je bakker te krijgen is, vaak is deze wat gezonder dan bij de supermarkt. Zelf haal ik mijn speltbrood bij een ambachtelijke bakker.

Succes!

Geplaatst op
nov 06, 2013
Geplaatst door
Francisca

Zelf koop ik mijn speltbrood bij de Jumbo. Het smaakt goed. Heb het geprobeerd bij Vomar, maar is qua gewicht behoorlijk zwaar voor halfje brood en valt erg zwaar op de maag. Smaakt ook een beetje muf. Ben van plan om het nog eens bij de warme bakker te proberen en anders houd ik het gewoon bij Jumbo.

Geplaatst op
nov 04, 2013
Geplaatst door
jacqueline plaisier

speltbrood is in waddinxveen gewoon bij de bakker te koop en dus ook de eierkoeken crackers enzo

Geplaatst op
nov 24, 2013
Geplaatst door
Eelke

welke bakkers in waddinxveen dan?

Geplaatst op
okt 31, 2013
Geplaatst door
annie

Ben sinds een week begonnen met speltbrood. Ik heb diaree-achtige klachten.Ben benieuwd of dit effect heeft.Bij bakkerij ‘t stoepje kost dit brood 2 euro10

Geplaatst op
jan 15, 2014
Geplaatst door
Fientje

Sorry, maar echte speltbrood kost geen € 2,10.
In de supermarkten vind je idd speltbrood maar het bestaat uit slechts 30% speltbloem.
Echte speltbrood herken je aan de vaste strucuur. Voor de zekerheid altijd eerst vragen!

Geplaatst op
okt 29, 2013
Geplaatst door
jan van de bor

Goedemiddag.

Speltbrood is gewoon te koop bij de Jumbo,Franciscusdreef Overvecht, Utrecht.

groet,Jan

Geplaatst op
okt 27, 2013
Geplaatst door
adopties

Prima dat de Nederlandse supers en bakkers een beetje wakker worden.
Het meeste brood is echter nog niet te eten: in te drukken , gummi-achting,voelt als een bal kauwgum In de maag , maar wel heel geschikt voor de diepvries en lijkt net als kunststof na een week nog goed. Ook een bakker is niet meer nodig; we hebben fabrieken daarvoor en de super zal wel tot op de cent onderhandelen om dat ons met de meeste winst door de strot te duwen.

Geplaatst op
okt 26, 2013
Geplaatst door
tina

Ik koop speltbloem, meel en vlokken bij een molenaar en bak mijn brood zelf. Heb daardoor geen last meer van broodbuik, verdik er niet van, ontlasting is normaal en voel me niet vermoeid na het eten van speltbrood. Voel me er dus heel goed mee.
Sinds enkele weken bak ik nu ook speltbrood voor mijn moeder. Ze heeft ouderdomsdiabetes. Nu zegt ze me dat haar suikerwaarden nu veel hoger liggen dan toen ze tarwebrood at.
Ik dacht dat spelt juist goed is voor diabetici.
Ligt die verhoging nu echt aan de spelt? Heeft iemand ook die ervaring? Eet ze dan toch maar beter terug tarwebrood?

Geplaatst op
okt 27, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Wanneer er sprake is van diabetes kan eiwitbrood een goed alternatief zijn. Eiwitbrood is vrij laag in koolhydraten wat natuurlijk belangrijk is bij een voedingspatroon voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

Geplaatst op
okt 23, 2013
Geplaatst door
Francisca

Ook ik ben over gegaan op speltbrood, nadat ik veel problemen had met mijn stoelgang. Na advies van anderen om over te gaan op speltbrood, heb ik na een aantal dagen helemaal geen problemen meer met de stoelgang en voel me er veel beter bij. Het normale bruine of volkorenbrood is toch wat zwaar en als je hier ontvankelijk voor bent, kun je ook wat last van maagklachten krijgen, maar met het speltbrood is dit niet het geval. Voor mij in ieder geval niets anders meer!

Geplaatst op
okt 20, 2013
Geplaatst door
Bonny

Omdat ik mijn leven lang al last heb van mijn darmen,heb ik speltbrood gekocht.
Soms bij de bakker, maar ook wel van de supermarkt.
Ook van speltmeel maak ik eigen koek en pannenkoeken.
Echt waar, ik ben zo ontzettend blij met spelt.
De ontlasting is zoals het hoort te zijn, wc papier is niet eens meer nodig, haha.
En het is waar, als de darmen goed werken, voel je je veel beter!

Geplaatst op
okt 19, 2013
Geplaatst door
Bert Jeuken

Speltbrood is te koop bij bakker Arts in Ottersum. Hij heeft ook een bakkerijmuseum waar je na afspraak ook de heerlijkste vlaaien kunt proeven. Nog een echter ouderwetse bakker.

Geplaatst op
okt 19, 2013
Geplaatst door
Tineke

De enige reden waarom ik speltbrood eet is dat ik daar zeker weten GEEN maagzuur van krijg.
Het speltbrood dat ik eet komt bij een ambachtelijke bakker vandaan, geen idee wat het kost ik krijg het namelijk van mijn dochter die daar werkt

Geplaatst op
okt 13, 2013
Geplaatst door
Diana Victoria Mekes

Hallo Jack,Ik wilde je even bedanken ,Ik ben weer iets wijzer geworden ,een week geleden hoorde ik over Speltbrood en hoorde dat het veel beter en gezonder was dan gewoon brood, dus ik een halfje gekocht bij de Plus supermarkt is dit echt speltbrood?bij de Plus ,Ik wilde er toch wel meer over weten en kwam op jouw site terecht ,nog bedankt voor de informatie Groetjes Diana Mekes

Geplaatst op
okt 14, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Graag gedaan Diana,

persoonlijk haal ik liever mijn speltbrood bij een ambachtelijk bakker. Er zit namelijk best wel wat verschil tussen speltbrood bij de supermarkt of bij de bakker! In ieder geval, lees de ingrediëntenlijst kritisch door.

Succes!

Geplaatst op
okt 13, 2013
Geplaatst door
John Voorst

Ik heb jaren iets geprobeert aan mijn gewicht te doen weegde 106kg
ben 4 weken speltbrood aan het eten op aanraden van mijn kleinzoon
brayen smeets die betaald voetbal speelt bij M.V.V.
En ik zit nu op een gewicht van101kg grandioos.

Geplaatst op
okt 11, 2013
Geplaatst door
Wendy

Goedemiddag,
Ik eet sinds een aantal weken speld brood van onze bakker.
Ik moet zeggen het is erg lekker brood.
Er is alleen een groot nadeel,ik heb al een aantal dagen last van verstopping!
Ik kan dus niet meer naar het toillet van speld brood,hoe kan dit? het is toch zo goed voor een spastische darm?
Groeten Wendy koomen.

Geplaatst op
okt 11, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Beste Wendy,

Het kan zijn dat je lichaam moet wennen aan de overgang naar spelt brood. Het is inderdaad goed voor een spastische darm, maar helaas werkt niet elk lichaam het zelfde.
Het kan zijn dat het voor jou lichaam niet werkt. Probeer eens een paar dagen te stoppen en dan weer opnieuw te beginnen, kijk wat dat doet.

Groetjes Jack

Geplaatst op
okt 11, 2013
Geplaatst door
J. Bakker

Interessante uiteenzetting, maar zijn er studies
waaruit de geclaimde gezondheidswinst blijken?

Geplaatst op
okt 08, 2013
Geplaatst door
Boris

Zelf bakken is leuker , beter, goedkoper en helemaal niet moeilijk.
Ik gebruik de Bread Baking Basics app (i- Phone en Pad) voor de doseringen.
Speltbrood uit de supermakt bevat altijd nog brood verbeteraar, natriumcarbonaat, en andere conserveringsmiddelen. Brood bestaat uit, Meel, Water, Gist of Desem (kun je ook zelf maken trouwens) en een beetje zout verder niets.

Geplaatst op
okt 07, 2013
Geplaatst door
Marjolein

Om dat ik er niet achter kom hoeveel kh er in het speltbrood zit wat ik bij de bakker koop ben ik toch maar mijn eigen brood gaan bakken. Ik ben aan het testen en de molen waar ik mijn meel koop geeft aan dat je ook met een combinatie van speltbloem en speltmeel kan bakken. Het brood zou iets minder zwaar worden. Ik weet wel hoeveel kh er in spleltmeel zit, echter speltbloem kan ik nergens vinden. Aangezien ik diabeet ben moet ik uiteindelijk weten hoeveel kh ik eet. Is er ergens te achterhalen hoeveel kh speltbloem bevat?

Marjolein

Geplaatst op
okt 03, 2013
Geplaatst door
cor

Onze bakker Boonstra in Heerenveen heeft zuurdesem spelt heerlijk misschien wel te lekker je blijft er van eten. Alleen prijzig. €3,=

Geplaatst op
sep 30, 2013
Geplaatst door
Mirjam

Ook een aanrader: speltcruësli van Zonnatura, gezoet met rijststroop, zonder toegevoegde suikers. Met speltvlokken en gepofte spelt. Echt heel lekker (niet zo mierzoet als gewone cruëli) en een lekker alternatief voor als je eens geen brood of crackers wilt.

Geplaatst op
sep 30, 2013
Geplaatst door
S. Jansen

@Joke: Je mag zeker speltbrood eten wanneer je diabeet bent.
Ik heb als diabeet goed ervaringen met spelt, minder piekende bloedsuikers en een verzadigd gevoel.

Let er wel op dat het aantal koolhydraten van vrschillende soorten speltbrood kan verschillen met gewoon brood.

Geplaatst op
okt 01, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Klopt helemaal, altijd even goed de ingrediëntenlijst doorlezen. Persoonlijk haal ik het liefste mijn speltbrood bij een goede bakker of de natuurwinkel. Overigens was ik laatst in Duitsland bij de bakker en zag eiwitbrood staan met relatief weinig koolhydraten (4.8 gram). Ik ga hier nog een artikel aan wijden en kan een goede vervanger zijn van normaal brood of zelfs speltbrood wanneer je diabetes hebt.

Succes!

Geplaatst op
sep 29, 2013
Geplaatst door
imelda

ik heb het Speltbrood van AH gekocht (€ 2,45 voor een heel brood)
en ik heb Speltbrood bij onze bakker gehaald ( € 2,45 voor een half brood).
die van AH vind ik wat droog en het kruimelde erg.
die van de bakker was donkerder van kleur, niet zo droog en lekkerder.
wat is nu het echte Speltbrood?

Geplaatst op
sep 30, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Beste Imelda,

Wat ik aan raad is om zelf speltbrood te bakken. Ik persoonlijk vind dat een stuk lekkerder en de voordelen zijn dat je precies weet wat er in gaat.
Het nadeel is dat het wat tijd kost om het speltbrood te bakken, maar het heeft zeker goede resultaten.

Succes!

Geplaatst op
sep 30, 2013
Geplaatst door
imelda

ik had je recept al gezien op deze site.
ik ga serieus overwegen om een broodbakmachine te kopen :-)

Geplaatst op
sep 27, 2013
Geplaatst door
S.Pistor

Ik heb speltbrood bij de Jumbo gekocht en vond het nogal droog.Heb wel goede reacties gehad met de vertering ervan.Succes met je programma

Geplaatst op
sep 23, 2013
Geplaatst door
Lianne

Bij de Albert Heijn liggen tegenwoordig ook verschillende soorten speltbrood in de schappen!

Geplaatst op
sep 27, 2013
Geplaatst door
Imelda

ik heb 100% Spelt bij AH gekocht (€ 2,45 voor een heel brood) en ik vind dit brood erg lekker.
nu heb ik bij onze bakker Speltbrood besteld. (€ 2,45 voor een halfje brood).
ik ga deze twee dus vergelijken.
maar hoe weet je nu of 100% Spelt van Appie ook 100% Spelt is?
waarom is het bij de bakker dan 2x zo duur?
en is dit dan beter Spelt?

Geplaatst op
okt 22, 2013
Geplaatst door
Lisette Kreijger

Dat bij de Albert Heijn schijnt gewoon gemaakt te zijn van speltpoeder. Is ook veel te luchtig vor een echt speltbrood ;)

Geplaatst op
sep 21, 2013
Geplaatst door
sjaak

In ons vakantiehotel Residentie in Slenaken hebben wij kennis gemaakt met Speltbrood. Het lag op een broodplank en we moesten het zelf snijden. Hierna hebben wij geen ander brood meer gegeten in het hotel. Inderdaad het is duurder dan gewoon brood, maar smaak wil ook wat. Bij de plaatselijke bakker hebben we bij vertrek 4 gesneden broden meegenomen. Uiteraard in de vriezer gedaan. Nu blijkt dat er in onze woonplaats ook Speltbrood te verkrijgen is. Ik heb vernomen dat het “”stoepje”" dit ook in zijn assortiment heeft.

Geplaatst op
sep 19, 2013
Geplaatst door
Ina

Ik heb al heel lang last van paradontitis. (erg ontstoken en bloedend tandvlees) Toen ik de laatste keer bij de mondhygieniste was zag mijn tandvlees er beter uit dan al die 10 jaar ervoor! Sinds kort ben ik begonnen met het eten van speltbrood. Ook mijn suikergebruik heb ik teruggebracht.

Geplaatst op
sep 17, 2013
Geplaatst door
Peter

Deze week bij het stoepje op de markt heel veel spelt-aanbiedingen vanaf 1,75 Euro.

Geplaatst op
sep 17, 2013
Geplaatst door
Ellen28

Graag zou ik willen weten of je speltbrood in de broodbakmachine kan doen?
Want ik lees dat je brood bakken in een gewone oven moet doen maar ik heb alleen combi-magnetron. Ik weet niet of dat ook gaat? Want meeste broden in een oven moeten 220graden en de mijne kan tot 180graden.

Alvast hartelijk dank voor uw reactie.

Met vriendelijke groeten,

Ellen

Geplaatst op
sep 18, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Beste Ellen,

Ik heb hier een recept voor speltbrood voor in de broodbakmachine.

Ingrediënten
Porties : 12

225 ml water
1 1/2 theelepel plantaardige olie
1 1/2 theelepel honing
400 gr speltmeel
3 eetlepels droge melkpoeder
1 1/2 theelepel zout
1 dessertlepel droog bakkersgist

Bereiding is heel simpel

De ingrediënten volgens de aanwijzingen van de fabrikant aan de broodmachine toevoegen. Selecteer het basismenu.

Succes!

Geplaatst op
nov 24, 2013
Geplaatst door
Ria sipsma

Bak zelf spelt in broodmachine. Koop bij molen 5 kilo speltmeel voor 19.25 en maak 10 heerlijke krokante broodjes. 300 warm water 5 gram zout 2eetlepels olie en zakje gist. Roer het zelf eerst door elkaar. Doet mij goed. Eet minder brood. Ria

Geplaatst op
sep 12, 2013
Geplaatst door
jacqueline

Na 1 week speltbrood en alles wat met tarwe te maken heeft(tarweallergie die ik al 15 jaar heb) ondertussen ren ik 4 keer op een dag naar toilet en ook 1 kilo afgevallen!! Mijn darmen zijn zichzelf aan het schoonmaken heb ik het idee.

Geplaatst op
sep 12, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Hallo Jacgueline,

Speltbrood is inderdaad erg goed en het is ook verkrijgbaar in pasta’s die ook erg lekker zijn.
Het kan inderdaad zijn dat je darmen er aan moeten wennen, en dat je lichaam zich aan het schoonmaken is. Dat is erg goed.

Mocht je nog vragen hebben voel je vrij ze te stellen!

Groetjes,

Geplaatst op
sep 04, 2013
Geplaatst door
alida

Hallo allemaal,

Sinds ik speltbrood eet, eet ik niet minder brood dan voor heen. Het zou best kunnen dat ik gewoon meer nodig heb omdat ik ook wel erg veel engergie verbruik. Ik denk dat ik voorheen gewoon te weinig brood at.

groetjes.

Geplaatst op
aug 31, 2013
Geplaatst door
Carla.

Hallo, ik ben sinds gisteren begonnen met spelt brood. (kosten 5,00 per broodje van 750 gram) bij de natuur markt in Dordrecht. Mijn vriendin ging het halen en nadat ik e verhalen van de verkoper had gehoord, heb ik ook een broodje gekocht.
Ik ben het absoluut niet eens met een van de schrijvers dat je veel meer sneetjes eet van spelt brood,. Ik nam normaal vijf (5!) sneetjes normaal pitten bruin, met beleg.
Van het spelt brood hoef ik maar twee (2) sneetjes te nemen en ik zit lekker vol.
S ‘morgens nam ik twee sneetjes normaal bruin, van spelt heb ik aan een sneetje voldoende.
Dus waar dat verhaal vandaan komt, dat je veel meer gaat eten?
Ik heb ook een opgeblazen buik-maag. Ik hoop hier ook vanaf te komen.
Het gist in normaal brood blaast je buik zo op, zei mijn vriendin.
Ik voel mij na 2 dagen heel gezellig en vrolijk! Ik hoop dat ik ook een beetje af ga vallen van spelt brood, het scheelt zo wie zo veel beleg. Allemaal groetjes van Carla.

Geplaatst op
sep 04, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Beste Carla,

Wat een verschil aan brood al niet kan doen niet waar.
Ik hoef ook niet meer te eten van speltbrood, maar dat is natuurlijk heel verschillend per persoon.

Ik hoop dat je snel de resultaten boekt die je hoopt.

Succes en hou me op de hoogte!

Geplaatst op
aug 31, 2013
Geplaatst door
Marianne Oosterbaan

Hallo,
Sinds een week of 4 eet ik speltbrood. Dit om twee redenen. ik heb een spastische darm en hier al jaren veel last van (ik ben 48 jaar). Ik kwam op internet een verhaal tegen wat er kort gezegd op neer komt dat veel mensen zonder het te weten en zonder een allergie te hebben slecht op tarwe reageren. ik vond het een heel plausibel verhaal en toen er korte tijd erna een bakkertje geopend werd bij mij op de hoek ben ik daar eens binnengelopen. Deze bakker (Driessen, Den Haag/Scheveningen)heeft meerdere soorten spelt en zuurdesem brood in het assortiment. Heel blij aangezien er bij mij in de omgeving helaas alleen maar 9 Albert Hein’s zitten… Sinds 4 weken dus op het spelt brood. En alhoewel ik dus nog steeds zat tarwe binnenkrijg omdat het zowat overal in zit heeft puur het vervangen van mijn brood iets opgeleverd wat ik dus nog NOOIT in mijn leven ervaren heb… Ik heb een normale stoelgang! En regelmatig. Ook ben ik slanker (niet meer opgeblazen) terwijl ik hetzelfde weeg. Kan het iedereen met een spastische darm of allerlei andere vage darmklachten ECHT AANRADEN om te proberen. Ik merkte het verschil al na een dag of 3.
Marianne

Geplaatst op
sep 04, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Beste Marianne,

Wat goed om te lezen dat het speltbrood zo goed geholpen heeft.
Heerlijk dat je weer goed in je vel zit.

Groetjes,

Geplaatst op
okt 06, 2013
Geplaatst door
gerrit

bedankt voor je tip marianne, heb zelf colitis ulcerosa en een spastiche darm, ik ga het zeer zeker p5roberen en ga hier verslag van uitbrengen.

Geplaatst op
aug 28, 2013
Geplaatst door
Karel Seebregts

Beste …. ,

Mijn eerste ervaring met speltbrood was bij de bakkerswinkel van de Abdij in het Belgische Postel, (ten zuiden van Reusel, Noordbrabant.
Dt was mij zeer goed bevallen.
Sinds kort heb ik een broodbakmachine en heb daar inmiddes ook mjn eigen speltbrood in gebakken. (op dit ogenblik ben ik ook een speltbrood aan het bakken.)
Ik koop het speltmeel bij een molen hier in de buurt. Versgemalen dus.
Het resultaat is verbluffend goed, lekker smeuig brood dat prima smaakt.

Geplaatst op
okt 21, 2013
Geplaatst door
Jolanda

Wil je je recept hier delen? Als het anders is dan Jack geeft?
Alvast bedankt!

Geplaatst op
aug 27, 2013
Geplaatst door
Alida

Ik ben twee maanden geleden overgestapt op speltboord zuurdesem (bio winkel). Daarnaast eet ik ook minder suikers omdat ik veel last heb van acne. Mijn acne is minder geworden. Daar ben ik heel blij mee.

Ik heb een vraag: Ik ben niet minder plakjes brood gaan eten. Ik eet nog steeds vijf plakjes op een dag. Is dit te veel of maakt het niet uit?

groetjes Alida

Geplaatst op
aug 28, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Beste Alida,

Er is niks mis met 5 plakjes op een dag, zeker niet nu je het in speltbrood eet. Het is wel een beetje per persoon verschillend.
Maar ik lees dat je goede vorderingen boekt, dus ik zou het gewoon zo laten.

Succes!

Geplaatst op
aug 26, 2013
Geplaatst door
Corry

Ik eet ook sinds een maand of 2 donker stevig speltbrood van AH. Het bevalt mij heel goed, minder spijsverteringsklachten, beter naar de wc, en de huidklachten door psoriasis zijn stukken minder. Het smaakt anders, ik heb ook het idee dat er minder zout in zit. Maar ik vind het wel lekker.

Corry

Geplaatst op
aug 24, 2013
Geplaatst door
Susanne

Hallo, ik heb toch nog een kleine aanvulling op de opmerking dat speltbrood vele malen duurder is. Het brood is zowieso een stuk kleiner en lager dan een gewoon brood. (dat is ook meteen een van de kenmerken van een echt speltbrood. Bij onze bakker hebben ze altijd de aanbieding 3 broden halen voor € 5,65. Een speltbrood kost bijna 3 euro. Maar 3 speltbroden vallen ook in deze actie. Speltbrood vult wel! En is een prima aanvulling als je graag een aantal kg kwijt wil.
Ik ben ondertussen met een andere levenswijze qua eten (en dus ook speltbrood) al 15 kg kwijt.
Ik eet iedere dag twee sneetjes speltbrood en heb nooit geen honger. Doen dus!

Geplaatst op
sep 09, 2013
Geplaatst door
Tatjana

Zou jij mij misschien tips kunnen geven over hoe de levenswijze qua eten om te gooien?
Ik moet er ook aan beginnen maar heb totaal geen know-how!
Alvast ontzettend bedankt!
Groetjes
Tatjana

Geplaatst op
sep 10, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Beste Tatjana,

Ik raad je aan om te beginnen met het bijhouden van een eetdagboek. Hier uit kun je dan precies nagaan hoeveel en wat je eet.
Hou er ook in bij hoeveel je drinkt aangezien het van belang is dat je 1,5 tot 2 liter water drinkt.

Op het moment dat je bewust bent van wat je eet kun je veranderingen in je eetpatroon aan brengen. Denk dan aan speltbrood, voldoende verse groente en fruit, oppassen met geraffineerde suikers, transvetten etc.

Verder lees de volgende special even door over wat ik denk wat de basis is van een gezond voedingspatroon:

http://www.optimalegezondheid.com/alles-over-gezonde-voeding-deel-1/

Succes!

Geplaatst op
nov 09, 2013
Geplaatst door
miranda

bij welke bakker koop je deze aanbieding?

Geplaatst op
nov 11, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Bij een goede ambachtelijke bakker of natuurwinkel kun je het beste speltbrood krijgen. Online bestel ik mijn spelt producten bij http://www.speltproducten.nl/.

Succes!

Geplaatst op
nov 11, 2013
Geplaatst door
miranda

bij welke bakker geldt deze actie?

Geplaatst op
aug 23, 2013
Geplaatst door
Laura

Ik eet al jaren elke lunch een volkomen triangel van de AH. Ik ben sinds vandaag begonnen dit te vervangen door 2 sneetjes 100% speltbrood van AH. Ik beleg het precies hetzelfde als voorheen. Nu vraag ik me af of dit qua energiewaarde overeen zal komen. Ik wil niet door het speltbrood aan gaan komen… En aangezien het compacter is en sneller verzadigd ben ik ook bang dat het mij zal doen aankomen.
Groet

Geplaatst op
aug 23, 2013
Geplaatst door
Nienke

onlangs heb ik ontdekt hoe gezond speltbrood is, en koop het nu bij Banketbakkerij Janssen-de Koning in Arnhem, zij hebben het assortiment uitgebreid en zijn zeer deskundig in hun voorlichting.
De speltkoeken daar zijn voor mij net zo lekker als andere koeken, maar gezond.
Ik kan ieder deze winkel aanraden, in Arnhem Noord, Van Lawick van Pabststraat ,tel. 3703099.
Hoe fijn is het om weer eens lekker brood te eten en te varieren., en als ik soms te laat uit mijn werk kom, bel ik ze en dan wordt het gereserveerd of besteld.Tenslotte is een deze winkel gespecialiseerd en heeft meer kennis dan de supermarkten waar het personeel niet eens wist wat speltbrood was.

Geplaatst op
aug 23, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Beste Nienke,

Bedankt voor deze geweldige tip.

Groetjes,

Geplaatst op
aug 20, 2013
Geplaatst door
joke

mag je spetlbrood eten als je diabeet bent

graag uw antoord
bedankt joke

Geplaatst op
aug 20, 2013
Geplaatst door
Manon

Ik ben erg bezig met afvallen. mijn probleem is alleen dat ik dol ben op brood. ik heb het vervangen door crackers maar die vullen voor geen meter! is spelt brood een goede vervanger voor gewichtsverlies?

Geplaatst op
aug 21, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Beste Manon,

Het kan geen kwaad om speltbrood te eten als je wilt afvallen. Speltbrood is zeker een goede vervanger.
Maar zoals met alles eet het met mate.

Succes!

Geplaatst op
aug 24, 2013
Geplaatst door
Susanne

Mij werd zelfs dringend aangeraden om met het afvallen over te stappen naar speltbrood.

Geplaatst op
aug 16, 2013
Geplaatst door
Esther

Net nu ik een beetje enthousiast begon te worden over het speltbrood bij AH.
Vandaag een speltbrood gevonden wat ruim een week in een gang heeft gelegen en geen spoortje schimmel te vinden. Dat roept toch wel de vraag op wat de AH allemaal aan toevoegingen aan het brood toevoegt.

Geplaatst op
aug 13, 2013
Geplaatst door
Wil Marijt

Ik ben sinds vandaag begonnen met het eten van spelt brood en hoop dat het een positeve bijdrage levert aan mijn klachten van het prikkelbaar darm syndroom en mijn overgewicht.

Geplaatst op
aug 14, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Betse Wil,

Goed te horen dat je bent overgestapt. Ik vind speltbrood heerlijk en je kunt thuis zelf heel veel verschillende broden maken zodat het gevarieerd blijft. Heerlijk.
Ik hoop dat het je goed gaat bevallen.

Hou me op de hoogte!

Groetjes

Geplaatst op
aug 11, 2013
Geplaatst door
Nina van Dijk

Hallo,

Speltbrood is tegenwoordig in sommige Jumbo supermarkten te vinden. Lekkere en ook verse speltbrooden worden er verkocht. Voor een schappelijke prijs van €2,39, als ik het mij goed herinner.

Voor de liefhebbers dus, vraag bij uw plaatselijke Jumbo!

Groet,
Nina van Dijk

Geplaatst op
aug 08, 2013
Geplaatst door
jolijn

Dag,

Wij vinden het heerlijk en zelfs de kids eten speltbrood. maar ik heb een vraagje; sinds kort is er bij onze bakker ook wit speltbrood waar de kinderen dol op zijn. Is dit even gezond als bruin speltbrood? Of moet ik het vergelijken met de verschillen die normaal gesproken ook bestaan tussen wit en bruin brood?!

Gr. Jo

Geplaatst op
aug 08, 2013
Geplaatst door
Lara Renes

Ik heb van jongsafaan migraine aanvallen. Deze zijn helaas overgegaan in Clustermigraine. Soms heb ik 3 weken achtereen zware hoofdpijn. Ik lees dat vitamine B2 in het speltbrood voor een vermindering zou kunnen zorgen. Kan ik daarnaast nog extra vitamine B2 nemen in de vorm van tabletten? Want de medicatie die ik nu heb rijst de pan uit en is niet geheel zonder gevaar na lange tijd gebruik.
Met vriendelijke groet

Geplaatst op
aug 06, 2013
Geplaatst door
Marianne

Hoi ik heb een vraag , mijn zoon heeft de ziekte van crohn ……ik zou graag over stappen op speltbrood …..maar mag iemand die de ziekte van crohn heeft dit .
Als ik alle voordelen leest stap ik graag over met mijn gezin .
Hopelijk weet iemand hier antwoord op . Groetjes Marianne

Geplaatst op
aug 07, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Beste Marianne,

Ik zou dit even navragen bij je huisarts. Echter, spelt is zeker niet glutenvrij. Het komt voor dat iemand met een tarweallergie wel spelt kan verdragen, maar bij een glutenintolerantie niet!

Voor meer informatie:

http://www.speltwinkel.nl/Downloads/Voedingsmiddelen%20en%20kruideninfo/Gluten.pdf

Succes!

Geplaatst op
jul 29, 2013
Geplaatst door
Aat

Hallo iedereen,

sinds kort eet ik ook speltbrood. Met de reden dat het gezond is. Maar nu heb ik een vraag na aanleiding van wat ik gelezen heb. Hieronder een stuk van een artikel van wat ik gelezen heb:

Wat is niet goed is voor je darmen?
• Overmatig inname van glutenhoudende voeding. Gluten zitten bijvoorbeeld, in tarwe, spelt, rogge of gerst. Gluten tasten de verbinding (tight junctions) tussen darmcellen (enterocyten) aan. Hiermee verhoog je bijvoorbeeld de kans op een lekkende darm.

Hier wordt eigenlijk gesuggereerd dat spelt niet goed is door de gluten.
Of interpreteer ik het verkeerd en gaat het over de hoeveelheid spelt die genuttigd word? Voor de rest weinig nadelen over spelt kunnen vinden.

Als iemand een antwoord heeft, graag. Bij voorbaat dank.

En Jack, sinds kort een volger van jouw artikelen. Verhelderend en interessant. Ga zo door!

Geplaatst op
jul 30, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Beste Aat,

Bedankt voor je reactie. Ik ben een enorme fan van speltbrood en vind het heerlijk. Het is inderdaad waar dat teveel niet goed is, maar dat geld helaas met alles.
Mocht je verschil in je darmen gaan merken doordat je speltbrood bent gaan eten, zou ik het wel even in de gaten houden.

Groetjes,

Geplaatst op
jul 29, 2013
Geplaatst door
marthy

Na nu bijna een halfjaar voor mijn man een gezonde lievenstijl aan te nemen en via Jack Boekhorst anders te zijn gaan eten ook het brood werd spelt brood dat kocht ik maar 1 week ik moest het speciaal bestellen en op een bepaalde dag heb ik besloten om naar de molen te gaan en speltbloem te kopen en zelf mijn brood te bakken. Ik deed dit wel meer nu alleen wat vaker en na een half jaar alweer moet ik zeggen het is zo gemakkelijk heerlijk vers brood. ik laat de machine het werk doen en bak het brood ik de oven af vindt ik lekkerder wat tussen mijn oren zit waarschijnlijk. hihi. wij hebben er alle twee baat bij . ik koop boekweit mie maar wil nu mijn eigen mie maken van speltmeel. is heel simpel. en de aardappel en de rijst is door ons vervangen door quinoa. dat wij niet elke dag eten trouwens. boekweit pannenkoekjes eten we ook wel eens. wij missen niets. zo kan ik nog wel even door met al die lekkere dingen die wij eten en natuurlijk verse kruiden inplaats van een potje een potje kruiden is niets mis mee maar de smaak is wel anders en gebruik eens verse knoflook heel de zomer is er verse knoflook nu op dit moment is de nederlandse knoflook er weer.Je voelt je eigen er heel goed bij . Wij wel in ieder geval.

Geplaatst op
jul 16, 2013
Geplaatst door
Linda

Ook ik had last van een broodbuik! ik heb al mijn hele leven een prikkelbare darm. allerlei medicijnen gehad, vitamines en natuur dokters. echt niks hielp. bepaalde voeding niet meer eten, hielp wel iets. Toen kwm mijn moeder met speltbrood aan. ik dacht wat een onzin. toe een kennis die vertelde dat ze geen brood meer had en ze had een betere spoelgang. toen ging er toch een lichtje branden. op zoek na speltbrood. alle bakkers lang proefen welke het beste is met de prijs. nu ben ik een paar maanden aan de speltbrood en heb zelfs mijn man en mijn 4 jarige kleuter een de speltbrood en wil niks meer anders. we zijn met de familie op vakantie geweest en toen aten we gewoon bruin brood en ik merkte meteen een groot verscheel. moelijk na de wc, geen energie en weer erg jeuk op de hoofdhuid.
de bakker wordt ook creatiever en hij maakt nu al spelt eierkoeken, spelt crossant en rozijnbrood ervan. ben intussen tijd ook al 3 kilo afgevallen door spelt!
Ik zeg dit is het beste middel tegen allerlei kwaaltje een aandoeningen en ziektes en afvallen.

mvg Linda

Geplaatst op
jul 16, 2013
Geplaatst door
anita

recept starter(zuurdesem):ik begin altijd met 100 gr spelt(weerom half om half) en 100 gr water en daarna elke keer den overschot van daarvoor erbij doen ,maar ik gebruik wel alijd een proper potje om opnieuw te beginnen kwestie ven hygiëne;
recept speltbrood:270 gr water;50 gr olijfolie;5gr zout; 530 gr spelt(helft wit,helft grof) ; 200 gr starter 20 minuten laten kneden,machine afzetten en haak eruitdoen en broodbakmachine gewoon sluiten en ik heb het 45 minuten laten bakken als het hoog genoeg stond (was een 6 uur later)

Geplaatst op
jul 12, 2013
Geplaatst door
Elly Groenendijk

Een mooi verslag van het eten van speld brood. Maar wat ik mis als je een Candida-dieet volgt mag je geen suiker die is toegevoegd en gist. Misschien kunt u dat ook eens meenemen of spelt brood ook soorten heeft die niet met gist zijn bereid. Candida is zo als u wel zal weten een bacterie die erg veel problemen in het lichaam kan geven. Nu eet ik zuurdesem brood wellicht zou ik dan over kunnen gaan op het spelt brood.
Met vriendelijke groet Elly Groenendijk

Geplaatst op
jul 12, 2013
Geplaatst door
Cindy

Dag Elly,

Toevallig(..) heb ik net een speltbrood gekocht van zuurdesem bij bakker Dunselman.
Beide wensen in één broodje. Of er suiker in zit weet ik niet.
Misschien kun je hier iets mee.

Groet Cindy

Geplaatst op
aug 21, 2013
Geplaatst door
Joke

Hallo Elly,
Wij bakken speltbrood ( van speltbloem en speltmeel) zonder suiker, melk en gist ennatuurlijk zonder tarwe.
Wij bakken ook de variant met boekweit, lijnzaad en pompoenpitten.
Op dit moment hebben we een nieuw broodje in de winkel liggen met rozemarijn en dan met desem.
Bij ons is bijna alles mogelijk in overleg met de klant. Onze bakkerij en winkel is in Nijverdal, maar af en toe sturen we ook brood op per post, dat gaat ook goed! gr. Joke

Geplaatst op
aug 29, 2013
Geplaatst door
lisette

ben ook op zoek naar speltbrood zonder zuurdesem (ik vind zuurdesem brood te zuur), maar wordt het dan automatisch speltbrood met gist?

Ik had 1 keer een brood van de natuurwinkel in heerhugowaard, dat was een combinatie van spelt, tarwe en rogge. Maar zonder gist. Ik vond dat hordroog. Mijn gevoel zegt dus dat er wel gist in moet zitten, in het speltbrood, en dus geen zuurdesem, omdat ik het anders niet lekker vind.

Geplaatst op
jul 11, 2013
Geplaatst door
Alice

Zelf speltbrood bakken is gemakkelijker dan je denkt! Zelfs in een kleine keuken kun je zonder veel moeite een prachtig brood bakken, mits je een paar goede hulpstukken hebt. Onmisbaar is een ovenvaste gietijzeren pan mét ovenvast deksel…. Mail mij voor recept!

Geplaatst op
jul 03, 2013
Geplaatst door
tinka

Voor mij is speltbrood een uitkomst, voorheen als ik gewoon brood at kreeg ik 10 minuten erna een moeheidsaanval wat wel drie kwartier kon duren.
Nu na het eten van speltbrood krijg ik zelfs een opleving voel me actief ook geen zoettrek. Het is net alsof ik nu de juiste brandstof heb om te kunnen presteren. Voorheen heel erg vaak moe zelfs zo moe dat ik met moeite mijn ogen open kon houden. Nu heb ik mijn energie gedurende de hele dag op peil wat het leven wel aangenamer maakt.

Geplaatst op
jul 05, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Beste Tinka,

Bedankt voor je reactie, wat fijn om te horen dat je energie zo goed terug gekomen is!
Het kan inderdaad grote verschillen maken met gewoon brood.
Geniet van de goede resultaten.

Groetjes

Geplaatst op
jun 29, 2013
Geplaatst door
Lies

aanvulling:
Ik maak dit brood speciaal om mijn cholesterol te verlagen en het heeft dan ook nog veel andere voordelen. Super!!!

Geplaatst op
jun 29, 2013
Geplaatst door
Lies

Hallo Jack

Ik bak mijn eigen speltbrood en op deze manier vult het geweldig en heb je minder sneetjes nodig.
Recept:

400gr. meel
1 1/2 thl. zout
12gr. droge gist
400ml. warm water

Ik vervang een gedeelte van meel door gemalen walnoten [in keukenmachine] havermoutmeel/vlokken of/en muesli [het moet wel samen 440gr. zijn]
En ik gebruik de helft volkoren en gewoon speltmeel.
Gebruik je eigen fantasie.

Dit brood kun je op je eigen manier bakken.
Ik maak een niet kneden brood. Dit laat ik een nacht rijzen.
Juist de lengte van rijzen is belangrijk om verkeerde stoffen er uit te halen.
Er staan genoeg recepten van niet kneden brood op youtube

Groetjes Lies

Geplaatst op
jun 27, 2013
Geplaatst door
Raissa

Na informatie te hebben ingewonnen op diverse websites, onder andere deze website, ben ik zojuist begonnen met de overstap naar speltbrood! Heb niet zozeer een concrete rede waarom ik de overstap maak, omdat het kan! Mijn eerste speltbrood heb ik zojuist in de oven gezet! Ben benieuwd hoe het gaat bevallen.

Gr. Raissa.

Geplaatst op
jun 28, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Beste Raissa,

Wat goed te horen dat je speltbrood bent gaan gebruiken. Ik persoonlijk vind zelf gebakken speltbrood heerlijk.
Ben benieuwd hoe het speltbrood is geworden en hoe het je bevalt.

Groetjes,

Geplaatst op
jun 22, 2013
Geplaatst door
Antonia versteegen

Hallo,
Met genoegen de informatie over het speltbrood gelezen. Spreekt mij zeer aan en ga dus de overstap maken.
Wel één vraag: waarom zijn er gluten in verwerkt. hebben deze enige toegevoegde waarde?
Groet, Antonia

Geplaatst op
jun 24, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Beste Antonia,

Goed te horen dat je de overstap gaat maken op speltbrood, Je zult zeker verschil gaan merken.
Laat me weten hoe het je bevalt.

groetjes,

Geplaatst op
jun 16, 2013
Geplaatst door
Luna

Hallo,

Ik ben zelf werkzaam bij een bakker waar we ook speltbroden en vele andere speltproducten in het assortiment hebben. Ik ben zelf zeer tevreden over de speltproducten, ik voel me fitter en ik ben veel langer verzadigd. Pas echter wel op voor het speltbrood van supermarkten, vaak bestaat dit supermarktbrood maar voor 20% uit speltmeel!

Groetjes

Geplaatst op
jun 17, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Beste Luna,

Bedankt voor je reactie en je goede tip.

Groetjes,

Geplaatst op
jun 16, 2013
Geplaatst door
Sonja

Hallo, ik volg een koolhydraat beperkt dieet, maar als ik koolhydraten eet dan wil ik het liefst de meest gezonde koolhydraten. Speltbrood is daar dus 1 product van. Heerlijk brood, wel duurder, maar ik doe er lang mee (ingevroren) omdat ik maar 1x per 1 tot 2 dagen brood eet. Nu was ik benieuwd naar de Glycemische index van spelt, maar ik kan het niet vinden. Kan iemand mij dat vertellen? Bedankt voor dit goede artikel, ik heb hem gedeeld op facebook om het meer bekendheid te geven.

Geplaatst op
aug 22, 2013
Geplaatst door
Jolanda

http://www.glycemische-index.com/
Speltbrood (meergranen): 55; dit valt nog wel in de “groene zone”
Tarwebrood of roggebrood (volkoren): 40

Dus voor de glycemische index lijkt tarwe- of roggebrood beter te zijn.

Geplaatst op
aug 22, 2013
Geplaatst door
Jolanda

http://www.holico-vitamins.com/book/export/html/23

Volkoren speltbrood 63
Volkorenbrood met gebroken granen 30-45
Volkorenbrood, uitgemalen 53-69

Het wordt er niet duidelijker op helaas…

Geplaatst op
mei 29, 2013
Geplaatst door
rikki

het is goeeeeed

Geplaatst op
mei 30, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Beste Rikki,

Bedankt voor je reactie, speltbrood is inderdaad erg goed.

Groetjes,

Geplaatst op
mei 28, 2013
Geplaatst door
Carola

Heb al een hele lange tijd stoelgang problemen, van alles geprobeerd, via via eens aan de spelt gegaan en het bevalt prima, stoelgang verloopt nu prima.
Eet brood van de warme bakker (ga dit ook zelf eens maken) maak nu wel al zelf ontbijtkoek, koekjes, pannenkoeken en pizzabodem, ben een echte spelt fan.

Geplaatst op
mei 29, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Beste Carola.

Ik raad je zeker aan het speltbrood ook eens zelf te bakken, het is heerlijk.
Wat goed dat je al zoveel zelf bakt, ik bak ook mijn eigen ontbijtkoek en ik vind het heerlijk!

Groetjes,

Geplaatst op
aug 28, 2013
Geplaatst door
Simone

Oh wat goed! Bij mij mislukt er nog heel regelmatig het e.e.a. Zou je de recepten aan me kunnen doorgeven? Ik ben me bewust dat ik wel wat tijd van je vraag maar ik ben je enorm dankbaar als je dit voor me zou willen doen!

Groetjes, Simone

Geplaatst op
mei 28, 2013
Geplaatst door
Elly Velkers

Tegenwoordig is er speltbrood te koop bij AH; lekker brood, maar koop het ongesneden dan blijft het langer vers!

Geplaatst op
mei 28, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Beste Elly,

Bedankt voor de reactie.

Groetjes,

Geplaatst op
mei 22, 2013
Geplaatst door
grietje

hoi,

een paar weken geleden ging ik over tot het bakken van mijn eigen speltbrood (met bloem en meel van de molen, droog gist, beetje honing en zout). Ik vond het op zich een goeie ervaring, mijn stoelgang was trager en hoefde juist minder sneetjes te eten. Maar, ik was zooooo niet fit… vitaminenpillen (tuinen) erbij maar nog…. Na 2 weken bakken weer teruggegaan naar het gewone brood… gelukkig weer minder moe maar wel racen naar het toilet.
Weet iemand hoe dit zou kunnen komen (de moeheid?) Mijn eigenlijke doel was om te ‘checken’ of ik ‘dik’ bleef door ‘normaal’ brood. Ooit na lange tijd van medicatie 25 kilo aangekomen, nu ik weer een actiever bestaan heb, sport en op mijn voeding probeer te letten gaat het er niet af… vroeg me af of er teveel rommel inmijn buik bleef plakken door gewone tarwes…

wie weet of ik ‘door’ moet zetten met spelt?

btw, AH spelt brood is net als Jumbo brood vol van toevoegingen

Geplaatst op
mei 23, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Beste Grietje,

Het kan zijn dat je lichaam moet wennen aan het speltbrood en dat je daar door moe word. Ik zou adviseren om het nog niet op te geven met het speltbrood en te kijken wat het over de weken doet. Probeer ook eens een dagboekje bij te houden om te kijken wanneer je het meeste moe bent, misschien dat je er dan een patroon in kunt vinden.

Groetjes,

Geplaatst op
mei 19, 2013
Geplaatst door
W. Janssens

Ik haal mijn speltmeel bij de molen waar het vers wordt gemalen. 5 kilo kost daar 11 Euro.

Mij recept is 800 gr spelt, 600 ml lauw water, 2 eetlepels zonnebloem olie, theelepel zout, theelepel gist. Alles een kwartier kneden en dan rijzen laten.
De oven op 180 graden. Het brood is klaar na 45 minuten.
Heerlijk.
Groetjes,
Wim.

Geplaatst op
mei 20, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Beste Wim,

Heel erg bedankt voor het delen van jou ervaring en recept met speltbrood.
Super goed om te horen dat je het zelf bakt, is altijd het lekkerste natuurlijk.

Groetjes,

Geplaatst op
mei 15, 2013
Geplaatst door
Gülcan Temel

Beste,

Ben onlangs toevallig in aanraking gekomen met speltbrood.. Ik vond het erg lekker en was benieuwd naar het verschil tussen speltbrood en “gewoon ” brood.
Daardoor kwam ik bij jouw site uit.
Speltbrood is ook (nog zeer kleinschalig) bij de C1000 verkrijgbaar als oerbrood.
Ik ben altijd een liefhebber van oerbrood geweest en ben blij dat ze nu speltbrood in hun assortiment hebben.
Brn benieuwd wat je ervan vindt…

Groetjes,
Gülcan

Geplaatst op
mei 16, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Betse,

Bedankt voor je reactie.
Ik eet zelf ook speltbrood en ben ook erg blij dat het in de supermarkt terecht komt.
Ik hoop dat het assortiment snel uitgebreid word en dat er meer mensen over stappen naar speltbrood.

Met vriendelijke groet,

Geplaatst op
mei 11, 2013
Geplaatst door
Andre Spaans

goedenmorgen,

ik wil zelf speltbrood bakken.
hiervoor heb ik al speltmeel,moet dat in combinatie met speltbloem of mag dat ook met tarwe bloem en wat zijn de ook de verhoudingen van bloem , meel en water .
mvg
andre

Geplaatst op
mei 13, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Beste Andre,

Ik heb hieronder een recept voor speltbrood:

Benodigdheden

500 gram speltmeel
2 theelepels broodzout (te koop bij de warme bakker)
1 zakje droge gist
1 theelepel koudgeperste olie
ongeveer 3 deciliter lauwwarm water

Werkwijze Vet een broodblik in met olie. Meng het meel met gist en zout door elkaar in een kom. Voeg olie en water toe en kneed het geheel tot een deeg. Kneed 5-10 minuten goed door, zodat een soepel deeg ontstaat. Leg het deeg in het bakblik en dek het af met een vochtige doek. Laat het op een warme, tochtvrije plek 45 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de over voor op 200 graden. Zet de vorm zo in de oven, dat het midden van de vorm in het midden van de oven staat.
Bak het brood in 45-55 minuten gaar. Smeer voor een mooie korst de bovenkant van het afgebakken brood met een kwast met wat water in. Kleine tips

Wilt u een gistvrij brood? Vervang de gist door wijnsteenbakpoeder. Sla dan wel het rijzen over en zet het brood meteen in de oven om af te bakken.
Waarom zou u broodzout gebruiken? Brood is een belangrijke bron van jodium. Gebruik voor het bakken van brood speciaal broodzout, te koop bij de warme bakker. Broodzout is rijker aan jodium dan Jozozout of zeezout.
Wel of geen gluten? Let op: speltbrood is niét glutenvrij. Spelt bevat gewoon gluten, maar wordt door sommige mensen met een tarwe-overgevoeligheid wel goed verdragen.

Geplaatst op
apr 29, 2013
Geplaatst door
G H Jantz

Ikk bak al geruime tijd tijd zelf brood van speldmeel en speltbloem, dus wit en bruin. Dit bevalt zeer goed eb het ziet er uit als gewoon brood, nuancen ik van oudsher bakker en daarom doe ik het dan ook op de juiste manier, de ouderwetse manier met uitstekend resultaat. Ik ben er nu 3 jaar geleden mee begonnen omdat ik een kleindochter heb met een tarweallergie,na veel zoeken ben ik toen op spelt uitgekomen met als resultaat dat mijn kleindochter geen last meer heeft van slap zijn, lusteloos zijn en allerlei dingen met deze uitstraling, het is weer een meid met pit Zoals een meid van 9 jaar hoort te zijn. Daarnaast ben ik diabeet en eet het zelf ook met de volgende gevolgen, als ik spelt eet dan is mijn glucose waarde beter als dat ik het niet eet, bijv als ik met vakantie in het buitenland ben, ik mis hier dus mijn spelt, ook heb ik minder last van mijn darmen , wel haal ik spelt meel in Duitsland omdat het dat bijna de helft goedkoper is als hier in Nederland, mijn vraag is dan ook of hier wat aan te doen is. In Duitsland beaal ik ongeveer 1,25 per kg en hier in Nederland tussen de 2,50 en 2,95, dit vind ik nogal een groot vérschil, misschien heeft u voor mij eebn oplossing binnen de Nederlandse grenzen.

Met vriendelijke groet, Gérard Jantz

Geplaatst op
apr 30, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Hallo,

Wat goed dat je zelf je brood bakt, en dat je kleindochter er zo goed op reageert.
Ik zou zo een,twee,drie niet weten waar je het goedkoper kunt kopen, maar ik zal zeker mijn ogen open houden.
Mocht ik een winkel vinden waar het goedkoper is dan zal ik zeker contact met u opnemen.

Met vriendlijke groet,

Geplaatst op
apr 14, 2013
Geplaatst door
Marja

Ik heb het speltbrood gekocht bij Jan alinders

Geplaatst op
apr 13, 2013
Geplaatst door
Angelique

Speltbrood koop ik bij C1000 als spelt oerbrood voor € 2,65.

Geplaatst op
apr 12, 2013
Geplaatst door
ineke

Goedemorgen, volgens mij is een deel van de bovenstaande info achterhaald en kun je bij A-H speltbrood kopen.

Geplaatst op
apr 14, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Dat klopt, momenteel is speltbrood overal te krijgen. Echter, ik zet wel mijn vraagtekens bij de kwaliteit van de speltproducten. Helemaal wanneer je de ingrediënten vergelijkt met ambachtelijk gebakken spelt versus spelt uit de supermarkt.

Geplaatst op
apr 11, 2013
Geplaatst door
Wilma Hulsebos-Knoop

Ben werkzaam bij Bakkerij Riedstra in Veendam waar we heerlijk speltbrood verkopen. Mijn hoofdpijn klachten zijn door het eten van dit brood aanzienlijk afgenomen. Heb het al vele klanten aanbevolen!

Geplaatst op
apr 11, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Wat goed om te horen. Bedankt voor het delen van jou goede ervaringen met speltbrood.

Geplaatst op
mrt 23, 2013
Geplaatst door
Joyce

In Eindhoven kun je dit oa. kopen bij bakker Meelmuts. (Bruin brood met speltmeel:
100% Spelt, Veluws spelt ) Ik koop hier altijd een zeer lekker zuurdesembrood. (Bio) en ik haal bij hen mijn biologische fruit- en groentepakket op. Ze staan ook 1x per week (zaterdag) op de duurzame markt op het Wilhelminaplein in Eindhoven. Zie recensie bakker Meelmuts op http://www.realdealz.nl of http://www.bakkermeelmuts.nl. Groetjes, Joyce

Geplaatst op
mrt 22, 2013
Geplaatst door
Rika v.d Meer

Ik bak mijn eigen brood, koop het speltmeel bij een molen die ook het meel maalt, gebruik wijnsteenpoeder ipv gist, het bevalt mij prima, heb niet meer dat opgeblazen gevoeldan dat ik gewoon brood eet, ook lekker als je er biologische rozijnen doordoet.

Geplaatst op
mrt 18, 2013
Geplaatst door
Inge

Ik heb veel last gehad van bloed bij de ontlasting en enorme darmkrampen: sinds het speltbrood van de AH nergens meer last van!!! Na 2 sneetjes zit ik ook echt vol. Ik ben heel blij dat ik dit brood ben gaan eten. Echt ern aanrader voor iedereen!

Geplaatst op
mrt 14, 2013
Geplaatst door
hans en elly van hooff

Het brood is bij albert heijn te koop

Geplaatst op
mrt 12, 2013
Geplaatst door
c.wobben

Ik eet al jaren speltbrood, ook altyd zelf Gebakken, zo gauw ik Gewoon Brood eet dan krijg Ik Ook gelijk last van mijn Maag. Ik Heb Nu Ook kraampje gevonden op de markt die ook speltbrood Verkoopt. Van tarwe werd ik altyd moe en hangerig. Echt Een aanrader die speltbrood. Groetjes lia.

Geplaatst op
mrt 07, 2013
Geplaatst door
Maaike

Hoi!

Ik werk in een natuurvoedingswinkel en word er verdrietig van hoe mensen voor de gek gehouden worden door fabrikanten van voedsel. Daardoor weten ze niet meer wat ze nou eigenlijk eten. Dat hoor je terug aan de vragen. Ook in de tekst en de reacties die ik hier vind zie ik dat!
Spelt is idd een oergraan, maar het meest familie van de tarwe. Ooit was tarwe ook zo gek niet, maar door de eindeloze veredeling van zaden en rassen is het zo ver verwijderd geraakt van de oorsprong dat veel mensen het ook niet meer goed kunnen verdragen. Spelt is nog wel oorspronkelijk.
In spelt zitten meer gluten dan in tarwe, dus voor mensen met gluten problemen is het niet geschikt.
De term “volkoren” wordt op de een of andere manier altijd met tarwe in verband gebracht, terwijl je van ieder graan volkoren of wit meel kunt maken, van spelt, haver, rogge, gerst, rijst, mais, noem maar op.
Als je het graan maalt en je neemt alles is het volkoren, maar als je het gaat zeven en de grove delen (zemelen) en in de gewone handel ook de voeding (kiem) eruit haalt houd je wit meel over. Bloem.
Dus een volkoren speltbrood is juist het beste wat je kunt hebben! Daar zit alles uit de korrel in.
Spelt rijst van nature wat moeilijker dan tarwe en daardoor wordt het brood compacter. Om dat te voorkomen stoppen bakkers er vanalles bij om het luchtiger te laten worden. De vraag is of dát wel zo gezond is… Een heel hoog gerezen speltbrood is dus eerder dubieus dan ‘normaal’.
En spelt is ook niet anders van kleur dan tarwe en als het lichter is, is het dus gezeefd en niet meer volkoren.

Wel is spelt lichter verteerbaar, maar niet minder vullend dan gewone tarwe. Tenzij er mee grommeld is om het luchtiger te maken. Als je een goed spelt brood hebt heb je net zo’n verzadigend en volwaardig brood.

Het speltrood van bakkerij Verbeek is helemaal puur en zuiver, verkrijbaar in desem of gist. Het is volkoren en gewoon zoals het zijn moet! Probeer het maar eens! Te verkrijgen in natuurvoedingwinkels, maar niet misschien niet de ketens?

P.s er bestaat nog zoveel meer in spelt; lasagnebladen, pasta’s, pizzabodems, crackers, knäckbrood, volkoren meel en bloem, koekjes.
En zelf een spelbrood bakken met of zonder broodbakmachine? Het meel kan gewoon vervangen worden door speltmeel, zonder aanpassingen! En je kunt zelf bepalen welke verhoudingen je neemt van bloem en/ of volkoren spelt meel.

Geplaatst op
mei 24, 2013
Geplaatst door
Lando

geweldige uitleg ..Hier hebben mensen wat aan.

Geplaatst op
aug 28, 2013
Geplaatst door
Simone

Kan je ook speltbrood bakken zonder gist?

Geplaatst op
aug 29, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Beste Simone,

Dat is inderdaad mogelijk, hier een van de recepten zonder gist:

500 gr volkorenspeltmeel
20 gr wijnsteenbakpoeder
1 tl (keltisch) zeezout

350 ml lauwwarm water
2 eieren
70 ml olijfolie

Bakvorm (ik gebruik een siliconen cakevorm)
Oven
Mengkommen
Weegschaal

Oja plan op tijd, want je bent zo’n 1,5 dag bezig…
Eerst het voordeeg:

Meng 250 gr meel met 200 ml lauwwarm water
Je hoeft maar kort te mengen. Als je teveel kneed zakt het deeg straks sneller in.
Zet dit voordeeg 20-24 uur op kamertemp weg met een natte doek erover

Op de dag van het bakken:

Verwarm de (hetelucht) oven voor op 220 graden
Meng de overige droge ingrediënten (evt +extra’s als quinoa, havervlokken, noten, zaden, vruchten etc)
Meng de overige natte ingrediënten
Maak hier een deeg van en meng dit snel met het voordeeg
Stort het deeg in een ingevette bakvorm (dit is een wat natter deeg, evt kun je meer meel toevoegen als je een brood zonder vorm wilt bakken)
Voor een professionele uitstraling kun je er nu nog een beetje meel over strooien
Schuif het brood in de oven met schaaltje water erbij (tegen uitdrogen)
Zet de oven na 10 min terug naar 200 graden
Hierna nog 30 min laten bakken
Het brood is goed als het hol klinkt als je erop klopt
Laat afkoelen op een rooster

Laat me weten of het gelukt is?
Succes!

Geplaatst op
mrt 07, 2013
Geplaatst door
h.m. groenewout

Ik heb net bij Plus-Koot Abcoude speltbrood van Korenlanders gekocht (euro 1,49 – reclame).
Dit is zeer luchtig brood, ik krijg bijna het idee dat het wegvliegt (dus ik eet er VEEL MEER van dan dat ik met volkorenbrood doe). Lijkt op witbrood (wat ik eigenlijk niet eet, maar dit speltbrood is wel lekkerder).
Ingredienten: 69% speltbloem, water, lijnzaad, bakkersgist, 1,4% gepofte spelt, 1,4% gebroken spelt, bakkerszout, sesamzaad, deztrose, plantaardige olie, emulgator E482, kruiden, specerijen, aroma (bevat gerst), maismeel, enzym (bevat tarwe). En dan nog opm. over sporen van het eea.
Leuk voor een keer maar niet vaker, anders groei ik dicht van de calorieen.
De broden die ik op internet zie die zien er heel anders uit.
Ik weet niet hoe die van AH eruit zien, ik zie ze niet bij de XL Diemen, Maxis, misschien moet ik er eens apart naar gaan vragen.

Geplaatst op
mrt 04, 2013
Geplaatst door
kitty

100%Speltbrood is bij de Albert Heijn verkrijgbaar

Geplaatst op
mrt 02, 2013
Geplaatst door
Burdy

Hallo, omdat ik een erge vorm van PDS heb, had ik brood in de ban gedaan. Door deze site dacht ik laat ik toch eens speltbrood proberen. Ik heb 100% speltbrood zonder gluten volgens de bakker (ben na de laatste voedselschandalen een beetje wantrouwig) ik eet twee boterhammen p.d.en vul het aan met boekweitwafels en speltcrackers. Tot nu toe gaat het goed al hangt het misschien ook wel weer van het beleg af. Dit wilde ik even kwijt zodat anderen hun voordeel er mee kunnen doen. Met vr. Groet Burdy

Geplaatst op
feb 27, 2013
Geplaatst door
Maaike

Hallo Jack,

Ik heb gisteren voor 2,49 euro een heel speltbrood bij Albert Heijn gekocht.
Het was nieuw in het assortiment en de verkoper vertelde mij dat er veel vraag naar was! Het smaakte heerlijk!
Je hoeft er dus niet meer kilometers voor om te lopen!

Geplaatst op
feb 25, 2013
Geplaatst door
Anna

Speltbrood (100%) nu ook bij de Appie Heijn verkrijgbaar.

Geplaatst op
feb 24, 2013
Geplaatst door
Veer

Heb sinds vorig jaar last van difericulitis en ben nu bezig met een dieet om van de ontstekingen in mijn darm af te komen. Kan ik speltbrood ook eten?

Geplaatst op
feb 27, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Bij de behandeling van diverticulitis is je voedingspatroon van groot belang om de symptomen weg te houden. Met name een voedingspatroon zo vers en groen mogelijk is effectief. Vermijd zo veel mogelijk bewerkte voedingsmiddelen om de darmen niet extra te belasten. Een anti diverticulitis dieet bevat 3 onderdelen (1. voldoende water drinken 2. klein beetje voedingsvezels 3. inname voedingsvezels stap voor stap verhogen).

Kleine hoeveelheden spelt zou moeten kunnen vanwege de vele voedingsstoffen aanwezig. Zorg er wel voor dat je rustig opbouwt en kijk hoe je spijsvertering op spelt reageert. Dit is tevens afhankelijk van de symptomen en in welke fase van je behandeling je zit.

Zorg er wel voor dat je speltproducten krijgt met voldoende speltbloem en niet een combinatieproduct met bijv. volkoren.

Aanvullende tips:
-Probiotica
-Omega 3 vetten
-Voldoende vitamines en mineralen

Succes!

Geplaatst op
feb 24, 2013
Geplaatst door
Sylvia

Ook bij Deen supermarkt verkopen ze al geruime tijd Spelt brood. Wit en bruin.

Geplaatst op
mei 24, 2013
Geplaatst door
Lando

Kijk wel uit, vraag hoeveel tarwe er bij in zit, kwam er vandaag bij de Coop achter dat speltbrood niet altijd tarwevrij is maar tarwearm met dus 10% tarwe. Dat was zelfs een wit exemplaar speltbrood, de bruine kleinere en luchtiger zit nog meer tarwe in volgens de Coöp. medewerkster.
Best moeilijk allemaal.. Zins het eten van speltbrood heb ik wel meer buikkrampen en ben wat meer moe. Dit moet vast nog ff wennen denk ik.

Geplaatst op
feb 21, 2013
Geplaatst door
Uitterhoeve

Toch even een kanttekening die voor diabeten van groot belang is.
Ik heb ook Spelt geprobeerd en het smaakt heel goed, MAAR naar mijn ervaring heeft het een behoorlijk effect op de bloedsuiker, en dat is voor diabetes patienten heel lastig. Waarschijnlijk door de complexe koolhydraten(??) duurt vertering langer, en past het dus niet meer in het insuline-regime.

Geplaatst op
feb 22, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Het klopt dat je bij diabetes altijd goed moet oppassen met de koolhydraten, vandaar dat een koolhydraatarm dieet effectief is. De meeste broodsoorten zijn hoog in de glycemische index. Speltbrood heeft een hogere last dan volkoren of zuurdesembrood. Ik ben van mening dat bij de behandeling van diabetes type 2 volkoren of zuurdesembrood een beter alternatief is. Maar zelfs volkoren en zuurdesembrood moet je echt met mate eten!

Als je kijkt naar de glycemische index:

Spelt 88
Wit 70
Volkoren 69
Zuurdesem 52

Eén kanttekening, de glycemische last is een ander verhaal omdat door de voedingsvezels de koolhydraten (glucose) relatief traag worden opgenomen in het bloed. Maar bij diabetes is het beter om geen of alleen een klein beetje zuurdesembrood of volkoren te eten. Het beste zou zijn helemaal geen brood.

Succes!

Geplaatst op
apr 26, 2013
Geplaatst door
Saida Voet

Jack, ik ben het niet met je eens mbt diabetes.
Ben zelf al 35 jaar diabeet (type 1, insulinepomp).
Speltbrood heeft, heb ik ondervonden, inderdaad meer koolhydraten en vraagt dus om meer insuline. Maar (!) de energie (=suiker) afgifte is vertraagd.
Dit betekend dus dat het bloedsuikerverhogend-effect niet na 10 minuten begint en een hoge piek kent, maar minder hoog is en verdeeld over zo’n 2,5 uur.
Dus voor diabeten type 2 (‘ouderdomsdiabetes’) veel beter en voor type 1 diabeten, zij kunnen hun insuline aanpassen (ik bonus de insuline met een tijdvertraging van 1,5 uur en dan heb ik zelfs minder insuline dan direct bij gewoon brood).
Groetjes, Saïda

Geplaatst op
sep 10, 2013
Geplaatst door
Marjolein

HOEVEEL KOOLHYDRATEN IN SPELT BROOD????

Ik ben ook diabetes patiënt, en wil graag overstappen op spelt brood. Ik bolus dus altijd op mijn koolhydraten, echter ik kan niet vinden hoeveel koolhydraten er in spelt brood zit. Ook de bakker van de Jumbo wil of kan het mij niet vertellen. Als ik op internet ga zoeken kom ik verschillende aantallen tegen ( 12 en 21 per snee ) Het zou mooi zijn om het per 100 gram brood te weten zodat je het vrij gemakkelijk per snee kan uitrekenen. Het is goed om te weten dat ik dan een vertraagde bolus moet gaan gebruiken. Saida bedankt.
Groetjes Marjolein

Geplaatst op
sep 11, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Beste Marjolein,

Er kan inderdaad een verschil zitten tussen de koolhydraten in speltbrood.
Dit omdat er verschillende soorten speltbrood zijn. Mijn advies is om het speltbrood zelf te maken dan weet je precies wat er in gaat en kun je het maken zoals je zelf wilt.

Succes!

Geplaatst op
feb 19, 2013
Geplaatst door
Lida

Ook C1000 heeft het in het assortiment.
euro 2,59

Geplaatst op
feb 15, 2013
Geplaatst door
Jan

Tegenwoordig is speltbrood te koop bij Albert Heijn.

Jan

Geplaatst op
feb 02, 2013
Geplaatst door
Van Assouw

Voor her eerst het brood gebruikt,afwachten hoe het gaat.

Geplaatst op
jan 31, 2013
Geplaatst door
Niels Scholte

L.S.

Ik eet al ongeveer 3 jaar Spelt brood en kan bovenstaande bevestigen. Inderdaad wel uitsluitend betreffende het brood vervaardigd uit 100% Spelt.

Momenteel is het ook bij Albert Heijn opgenomen in het assortiment en dus eenvoudig verkrijgbaar. Plm € 2.50 per vers gebakken brood.

Vr. Gr.

N. Scholte

Geplaatst op
jan 24, 2013
Geplaatst door
de Zoete

Ook http://www.mymuesli.nl Heeft Speltvlokket etc. De moeite waard om eens uit te proberen.

Spelt: krokante vlokken
Gelukkig verstoppen we onze speltvlokken niet in de spreekwoordelijke hooiberg, daar zijn ze echt veel te lekker voor! Deze krokante variant van de speltvlokken is de luxe eco uitvoering van de welbekende cornflakes. Ons voorstel: Uitproberen die handel.

Speltmeel, Ruwe rietsuiker, Gerstemout, Zeezout

Spelt: zachte vlokken
Onze biologische speltvlokken zijn echt een aanrader voor diegenen onder jullie die naast de gezonde voedingsstoffen ook nog veel kracht voor sport of een baan nodig hebben. Spelt werd in de steentijd al verbouwd. Ook vandaag nog heeft de plant heel wat te bieden en kan de strijd met andere graansoorten zeer goed aan. Ze is heel robust en heeft een goede weerstand, kortom perfect voor bio teelt. Spelt geldt naast tarwe als de rijkste graansoort door de gezonde voedingsstoffen. Vergeten we bijna nog het belangrijkste: spelt smaakt hemels!

Speltboons
Onze biologische graanboons hebben niets met de massaproducten uit de supermarkt gemeen. Dat telt voor onze tarwe honingboons net zo goed als voor onze speltboons. Laat ze beide echter niet te lang in de melk zwemmen! Tenminste, als je ze het liefst lekker knapperig eet. Muesli met pops moet je steeds goed afsluiten. De speltboons zijn overigens perfect voor de mueslivrienden onder jullie die het allemaal niet te zoet willen hebben. Hou je wel van zoet, kijk dan naar onze tarwe honingboons.

Geplaatst op
jan 22, 2013
Geplaatst door
Erwin Walstra

Hallo.
U zegt dat er ook broden onder de naam speltbrood verkocht worden , maar dit eigenlijk niet zijn.
Nu hebben wij bij de jumbo speltbrood gekocht met de volgende ingredienten.
speltbloem.
water.
bakkersgist.
tarwe(gepoft)
lijnzaad.
bakkerszout.
tarwebloem.
tarwegluten.
verdikkingsmiddel.
emulglator.
dextrose.
karwijzaad.
plantaardige olie.
moutmeel.
tarwe.
Zijn dit de juiste ingredienten voor een speltbrood? bvd Mvg Erwin.

Geplaatst op
jan 24, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Dag Erwin,

Staat er ook op hoeveel % spelt? Dat is het belangrijkste. Als ik de ingrediënten bekijk van de speltbrood die ik haal, zie ik:

Hele graan spelt bloem (55%)
Water
Spelt zuurdesem
zout
cider vinegar

En meer niet!

Deze haal ik bij de natuurwinkel omdat ik er dan zeker van ben dat het om goede kwaliteit gaat! Ik wissel af met speltbrood waarin ook haver verwerkt zit.

Ik moet zeggen dat de ingrediënten van de Jumbo mij niet overtuigen:) Mijn regel is simpel, meer is niet beter! Vooral de verdikkingsmiddelen, emulglator, dextrose etc.

Succes!

Geplaatst op
jan 25, 2013
Geplaatst door
hendrik

Hoi.
Dat brood bij de jumbo zit vol met producten die er niet in thuis horen.
Het zuivere speltbrood staat op de site http://www.puurveluws.nl . Dan hoef je geen jumbo meer.
Ik ken ze persoonlijk hoe het geteeld en gebakken word. Uniek!!!!!!!!!!

Geplaatst op
jan 21, 2013
Geplaatst door
Jenny de Zoete

Een vraagje…
Je zou dan toch juist denken dat je er minder van eet als het direct vult? zie het nadeel hieronder?

Een 2de nadeel is, is dat het een stuk duurder is dan normaal brood en omdat je het direct vult is de kans groot dat je meer sneedjes eet dan dat je normaal gewend bent.
Overigens koop is het speltbrood met of zonder gist bij de bakker op de markt (het stoepje)

Geplaatst op
jan 19, 2013
Geplaatst door
G. Rem

Bij ons in Purmerend staat iedere dinsdag een bekende bakker die op veel markten staat hij heeft alle soorten heerlijke broden en ook speltbrood .
het is heerlijk en omdat het vrij stevig brood is eet ik nu minder brood wat ook weer beter is voor mij want ik ben een echt broodeter.

Geplaatst op
jan 18, 2013
Geplaatst door
A.Tiggelaven

Sinds deze week is spelt brood ook te koop bij Albert Heijn. De grotere winkels dan.

Geplaatst op
jan 19, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Zeer goed nieuws! Want ik heb het meerdere keren gevraagd en is een goede oplossing voor veel mensen.

Geplaatst op
jan 16, 2013
Geplaatst door
Blancquaert

Wij bakken al enkele maanden zelf ons brood. Heb me ook gewaagd aan spelt brood; valt hier zeer in de smaak. Mijn vraag;op de verpakking van wit spelt brood gaat het enkel over spelt. Bij het volkoren spelt brood vermeldt men ook TARWEGLUTEN. Wat raadt u aan? Ik was altijd van mening dat “wit” brood minderwaardig was.

Geplaatst op
jan 19, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Het beste is om speltbrood te kopen met een hoog aandeel spelt. Zo heb je ook ”volkorenspelt” en daar zit maar een kleine hoeveelheid spelt in verwerkt (ongeveer 6%). Zelf koop ik spelt brood met 60% spelt en 40% haver. Dat het broodje wit is zou zeker niet betekenen dat het ongezond is. Kijk altijd wel kritisch naar de overige ingrediënten!

Succes

Geplaatst op
jan 13, 2013
Geplaatst door
Tonny Boerman-Perlot

Heb zojuist bij JUMBO Zutphen/Leesten speltbrood gekocht.
Afmeting zoals normaal brood.
Een gewoon op voorraad
Kost € 2,15.
Eigenlijk niet veel duurder dan een normaal (luxe) brood

Geplaatst op
jun 22, 2013
Geplaatst door
Antonia Versteegen

Wie kan mij uitleggen hoe het komt dat het speltbrood bij AH en evt. andere Supers bij half zo veel kost? bij de warme Bakker (Hilvers) betaal ik €2,50 voor een halfje. Wel geweldig brood trouwens.

Geplaatst op
jun 24, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Speltbrood is goedkoper omdat de AH goedkoper grondstoffen kan inkopen. De bakker betaald meer voor grondstoffen. Echter, de grondstoffen zijn vaak wel van betere kwaliteit. Tenslotte is machinaal goedkoper dan handgemaakt brood. Ik haal zelf ook altijd mijn speltbrood bij een ambachtelijke bakker.

Succes!

Geplaatst op
jan 08, 2013
Geplaatst door
Linda van Beusekom

Hallo,
ik wil graag weten of je wel tarwegras kunt verdragen als je een tawe-allergie/intolerantie hebt.

Geplaatst op
jan 09, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Ik heb het even voor je opgezocht en je kunt inderdaad tarwegras nemen bij een gluten intolerantie. Wel even goed kijken of het een zuivere bron is.

Bron:

http://celiacdisease.about.com/od/everydaymedicalissues/f/Are-Wheat-Grass-And-Barley-Grass-Gluten-Free.htm

Geplaatst op
jan 08, 2013
Geplaatst door
Peter

Terwijl ik dit lees zit ik aan mijn eerste speldbroodje ooit te peuzelen. Ik kon het gewoon bij de bakker in Amstelveen halen en dacht, ik probeer het eens uit.
Is wel klein brood zeg :(

Geplaatst op
jan 09, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Klopt, echter de voedingswaarde is vaak groter dan van ander brood. Daarnaast is het beter te “verwerken”voor je darmen:)

Geplaatst op
jan 09, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Klopt! Het zijn zeer kleine broodjes en zo op! Inmiddels heb ik een andere bakker gevonden en kan daar wat grotere broden krijgen. Echter ik merk het wel in mijn spijsvertering!

Geplaatst op
jan 04, 2013
Geplaatst door
Jane

Hallo Jack,

Wat nog goedkoper is, om het brood zelf te bakken in een broodbakmachine. Ik koop mijn speltbakmixen bij voedingswaar.nl kan het je echt aanbevelen, elke ochtend de geur van versgebakken brood. Vandaag heb ik voor het eerst mijn Roti pannenkoeken van speltbloem gemaakt verrijkt met wijnsteenpoeder dat is een alternatief voor bakpoeder. Alles wat van tarwe gemaakt is kun je vervangen door Speltbloem/meel.

Spelt is een fantastisch graan en wordt ook wel gelukkigheidsgraan genoemd.

Groetjes,
Jane

Geplaatst op
jan 04, 2013
Geplaatst door
Paula

Hallo,

In mijn zoektocht naar speltbrood op deze site terecht gekomen. En nu nog meer gemotiveerd om te zorgen dat mijn zoektocht slaagt! Ik wil inderdaad wel graag speltbrood wat ook echt 100% speltbrood is!

Wel een kanttekening in jouw verhaal; ga eens het boek ‘De Cholesterolleugen’ lezen van Prof. Hartenbach. Dan leer je dat er geen goede en slechte cholesterol bestaat. Dat het ook onzin is dat een te hoog cholesterol helemaal niets te maken heeft met dichtslibbende vaten en hartinfarcten! Cholesterol is ontzettend belangrijk voor onze gezondheid en een hoog cholesterol (wat de artsen hoog noemen, noemt prof. Hartenbach normaal!) ons lichaam juist beschermt tegen kanker! Slechts 5 % van ons cholesterol percentage wordt bepaald door de voeding die we eten en meer dan 80% wordt gemaakt door de lever. Krijgen we door onze voeding veel cholesterol binnen, dan reageert onze lever daarop door minder te maken en andersom. Waarom wordt ons via de media en artsen dan toch verteld hoe slecht een te hoog cholesterol is? Omdat de margarine fabrikanten en de farmaceutische industrie ons dat doen geloven! Zij betalen tientallen miljoenen om statistieken aan te laten passen zodat cholesterol in een kwaad daglicht komt. Zelfs artsen horen op seminars niets anders! En waarom? Zodat wij met zijn allen massaal aan de Becel of andere troep gaan en het liefst natuurlijk ons hele leven medicijnen gebruiken voor een lagere cholesterol! Want daar wordt door voornoemde branches ontzettend veel geld mee verdient! Terwijl we met een lage cholesterolspiegel dus veel ongezonder worden!

Geplaatst op
jan 04, 2013
Geplaatst door
Paula

Ik zie een schrijffout in een zin, er had moeten staan:

Dat het ook onzin is dat een te hoog cholesterol dichtslibbende vaten en hartinfarcten veroorzaakt. Uit onderzoek van Prof. Hartenbach (hij was 30 jaar hart- en vaatchirurg in München) is gebleken dat het slibsel aan de binnenkant van bloedvaten maar voor slechts 1% uit cholesterol bestaat.

Geplaatst op
jan 09, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Hallo Paula,

Het klopt natuurlijk helemaal dat cholesterol essentieel is voor de gezondheid. En dat slechts maar een gedeelte uit voeding komt. Het belangrijkste hierbij is de kwaliteit of oxidatie van de aderen, dat is het grote gevaar! Daarbij ben ik van mening dat een gezonde leefstijl de nummer 1 manier is om jezelf te beschermen tegen gezondheidsklachten.

Bedankt voor de aanvulling!

Geplaatst op
nov 23, 2013
Geplaatst door
Patrick

Het is zelfs zo dat er wetenschappelijk bewijs is dat vroegtijdige sterfte door lage cholesterol aangetoond is. In dat onderzoek is ook duidelijk te zien dat mensen met een hoge cholesterol niet eens zo vroeg sterven. En het klopt al helemaal dat het kapitalisme van de farmaceutische industrie ons het tegendeel wil doen geloven om enkel en alleen zoveel mogelijk winst te maken.

Geplaatst op
nov 17, 2012
Geplaatst door
paula

Na het lezen van dit artikel hier even mijn reactie.
Ik kan iedereen speltbrood aanbevelen!! Ik ben zelf woonachtig in Alkmaar waar nu een nieuwe bakker is gekomen, bakkerij Raat, hij is allemaal nieuwe speltbroden aan het uitproberen (alles zonder gist!!!!)
Fantastisch. Vanwege mijn candida-infectie eet ik geen gist meer, voel me nu zo veel beter door het speltbrood. Mijn hele familie doet mee;) haha
Heb je weinig energie en/of vaak last van je buik, probeer het!! Het werkt echt!!
Ik merk ook dat speltbrood steeds meer te vinden is.
Als ik lees hoe vreselijk gezond het is voor de mens mogen ze van mij voortaan wel alleen maar speltbrood bakken

Groetjes Paula

Geplaatst op
nov 15, 2012
Geplaatst door
Liet

Ik heb een half jaar candida klachten gehad heb toen mijn dieet aangepast waaronder ik dus ook op zoek ging naar speltbrood.
Ik heb een bakker in Chaam (Brabant) ontdekt die speltbrood bakt zonder gist. Ik vind het heerlijk brood alleen woon ik niet in de buurt van deze bakker dus ik eet het bijna niet meer.
In mijn eigen omgeving zie ik ook steeds meer speltbrood bij de bakkers alleen wel met gist. Gist, suiker en vlees wordt door de darmen niet verteerd dus vermijd ik dat zoveel mogelijk.
Maar zeker heerlijk en goed te verteren.

Geplaatst op
nov 16, 2012
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Ik eet persoonlijk 1x per week vlees en wel vaak vis (zalm, kabeljauw en tonijn) in combinatie met speltbrood. Interessant om te lezen dat je ook speltbrood kunt krijgen zonder gist, hetzij erg belangrijk is tegen een candida infectie. Desalniettemin is spelbrood een zeer goede oplossing omdat de spijsvertering minder belast wordt en de bloedsuikerspiegels beter in balans blijven.

Ik kom er steeds meer achter dat een goede gezondheid te bereiken is door een goede spijsvertering.

Ik ga eens met mijn bakker praten over een gist-vrije variant!

Geplaatst op
nov 15, 2012
Geplaatst door
wilmsen bea

hallo,
Ik koop de laatste tijd brood met vezels bij delhaize in Belgie,maar er liggen altijd maar enkele broden verpakt in plastik.Kijk naar de datum en het is maar twee dagen goed,nu ik alleen ben is het brood nooit op binnen de twee dagen.Is het brood dan nog wel goed de derde dag?Ook hebben delhaize speltbrood verpakt in plastik,met de datum erop voor twee dagen.Wat kan ik best doen?Alvast bedankt!

Geplaatst op
nov 16, 2012
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Dag Wimsen,

Ik heb hetzelfde probleem met speltbrood bij de bakker. Mijn oplossing is om van die hersluitbare plastic zakjes te gebruiken. Dan blijft het brood tot wel 3 dagen goed.

Geplaatst op
nov 15, 2012
Geplaatst door
marlies

Ik kan jouw verhaal alleen maar bevestigen en het iedereen aanraden. Ik had tot voor 2 jaar terug PDS, (Prikkelbare Darm Syndroom) en ben toen op aanraden van een kennis overgestapt op speltbrood, en mijn PDS is als sneeuw voor de zon verdwenen. Heerlijk, nooit meer dat opgeblazen gevoel, buikkrampen, poepjes laten, obstipatie, ik ben van 1 keer per week ontlasting naar 1 keer per dag gegaan, wat wil een mens nog meer??!! En als leuke bijkomstigheid ook nog 8 kilo afgevallen!!!
Ben helemaal happy met hoe ik me voel

Geplaatst op
nov 15, 2012
Geplaatst door
Els

Ik maak al 9 jaar mijn eigen speltbrood en ik wil niks anders meer eten ! Als ik het toch uit noodzaak moet doen (op vakantie, bij familie) is mijn 1ste “symptoom” direkt voelbaar: darmen zijn volledig in de war !!!

Geplaatst op
nov 16, 2012
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Ik heb gisteren ”speltpasta” gevonden en bevalt ook zeer goed. Ik merk zelf ook hoe zo’n stuk beter mijn spijsvertering gaat door het eten van speltbrood. Daarbij zit speltbrood ook vol met voedingsvezels, hetzij erg goed voor een mens is. In Nederland is het een gegeven dat de gemiddelde persoon te weinig voedingsvezels binnenkrijgt, speltbrood is een goede oplossing hiervoor!

Geplaatst op
jan 07, 2013
Geplaatst door
Lief Vansweevelt

Een cursist van mij vertelde me dat ze ook zelf speltbrood bakt (wegens tarwe-allergie). Maar wanneer ze alleen speltbloem gebruikt heeft ze een heel kleverig brood. Weet jij een oplossing? Vriendelijk bedankt voor de goede raad.

Geplaatst op
jan 09, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Dag,

Nog even een aanvulling:

Vaak is de verhouding water heel erg belangrijk. Gebruik je ook maar iets te veel water, dan zal dit resulteren is een kleverig brood. Een klein beetje speltmeel erbij doen doet bij mij de truc:)

Geplaatst op
jan 09, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Dag Lief,

Een oplossing is om het wellicht te combineren met haver (als ze daar tegen kunt). De speltbrood die ik neem bestaat voor 60% uit spelt en 40% uit haver en is zeker niet kleverig.

Groetjes,

Jack

Geplaatst op
jan 19, 2013
Geplaatst door
Hannie Plomp

Leuk om al die goede berichen te lezen. Ik ben op zoek naar een recept om zelf sepeltbrood te bakken zonder gist en zonder broodbakmachine. Als iemand een goed recept heeft en het wil delen dan graag.
Hannie

Geplaatst op
nov 16, 2012
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Hallo Marlies,

Grappig dat je dat zegt, want inmiddels heb ik al veel vergelijkbare reacties gekregen. Ik ben nu zelf een paar weken speltbrood aan het eten vers van de bakker! En ik merk het in mijn spijsvertering als geen ander, dat in combinatie met magere yoghurt en lijnzaad. Ongelooflijke eigenlijk dat een paar kleine aanpassingen in ons voedingspatroon voor zoveel kan betekenen!

Fijn dat het goed met je gaat!

Groetjes,

Jack

Geplaatst op
jan 19, 2013
Geplaatst door
Aafje

Hallo lezers,
Vanmiddag een heerlijk ruikend en vers gebakken speltbroodje gekocht bij Ekoplaza in Zwolle.
Twee sneetjes gegeten met pesto en Terschellinger kaas, tomatensoepje erbij, héérlijk!
Projs €2.09. Samenstelling:
Water,speltbloem,speltvolkorenmeel,lupinemeel,zout,gist,speltvolkorendesem,meelverbetermiddel,ascorbinezuur,plantaardige olie en havervlokken.
Ze hadden ook grote speltbroden.
Mijn vraag is nog, valt spelt onder de basen of de zuren?

Geplaatst op
jan 21, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Als het gaat om het alkaline / basische dieet kan speltbrood wel en wordt gezien als neutraal in de PH chart. Echter, bij het strikt volgen van het alkaline dieet wordt quinoa aangeraden als beste graan product.

Geplaatst op
jan 21, 2013
Geplaatst door
Aafje

Zeer bedankt, ga het kopen!

Geplaatst op
feb 01, 2013
Geplaatst door
Mary

Zitten er in speltbrood minder gluten dan in normaal brood? Ik wil in zekere mate gaan detoxen maar niet volledig ‘broodloos’. Zoek naar een goede vervanger voor gewoon brood want heb begrepen dat dit in feite erg zwaar te verwerken is voor de darmen?

Geplaatst op
feb 01, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Er zit wel gluten in speltbrood, het klopt dat spelt vrij zwaar kan zijn voor de maag. Echter, doordat het langzamer wordt opgenomen komt het voor dat mensen met een gluten intolerantie wel in een beperkte mate tegen spelt kunnen, maar dit zul je voor jezelf eerst moeten testen.

Webshop Keurmerk QShops Keurmerk