Koortslip behandelen met lysine

L lysine Koortslip behandelen met lysineAls je last regelmatig last hebt van een herpes uitbraak, dan heb je ongetwijfeld wel eens gehoord van het zogenaamde ‘’wondermiddel’’ lysine. Veel onderzoeken zijn al gedaan naar dit aminozuur. Of dit echt zo effectief is om een koortslip of genitale herpes te behandelen ontdek je in dit artikel.

L-lysine & herpes

Lysine is een natuurlijk essentieel aminozuur wat je alleen binnen kunt krijgen via je dieet. Dat betekend dat je lichaam zelf NIET in staat is om lysine aan te maken.

Arginine is een semi essentieel aminozuur, wat betekent dat het in uitzonderlijke gevallen als essentieel beschouwd kan worden, wanneer je voedingspatroon uit te veel arginine bestaat, dan kan dat de oorzaak zijn van eventuele herpes uitbraken.

De hierboven genoemde onderzoeken en medische publicaties van de afgelopen jaren, hebben aangetoond dat een dieet hoog in lysine en relatief laag in arginine kan helpen om herpes uitbraken te voorkomen. Door voldoende lysine in je systeem te hebben, rem je een herpes uitbraak.  Daarbij kunnen supplementen (vaak hogere doseringen) effectief werken om de intensiteit en frequentie van uitbraken te verminderen.

Dat gezegd hebbende, het is altijd beter om je voedingspatroon goed te balanceren enerzijds meer lysine en anderzijds minder arginine.

Lysine werkt voor zowel een koortslip als genitale herpes

Voeding hoog in lysine

 • Fruit
 • Groente
 • Eieren
 • Vis
 • Kip
 • Rundvlees
 • Zuivelproducten

 

Voeding hoog in arginine

 • Chocolade
 • Noten / peulvruchten
 • Bruin brood
 • Havermout
 • Pinda’s
 • Soja

De juiste balans vinden tussen arginine en lysine is belangrijk als je regelmatig last hebt van herpes uitbraken. Nu is het niet de bedoeling dat je helemaal geen voeding meer eet met arginine aangezien dat onmogelijk en niet haalbaar is.

Het beste is om ervoor te zorgen dat je altijd voldoende lysine in je systeem hebt zitten om overmatige arginine mee te balanceren. Lysine remt de werking van arginine en verminderd de invloed die dit heeft op de ontwikkeling van het herpes virus.

Natuurlijk raad ik het ook aan om in ieder geval een goed en uitgebalanceerd dieetplan te volgen waardoor je immuunsysteem versterkt wordt.

Lysine supplementen

Het is aangetoond dat lysine supplementen kunnen helpen om uitbraken te verminderen en te voorkomen. Wanneer je kiest voor een supplement, dan is het allereerst verstandig om te gaan voor een kwaliteitsmerk. Het beste is om een supplement te nemen gemaakt van pure lysine in plaats van synthetische.

Synthetische supplementen worden gemaakt in een laboratorium waarbij de aminozuren kunstmatig gemaakt worden. Deze supplementen zijn vaak een stuk goedkoper dan een natuurlijke organische vorm.

Lees verder: synthetische of natuurlijke supplementen

Dosering

De exacte dosering van lysine verschilt per persoon. Normaal gesproken ligt de dosering tussen de 500 mg tot 1250 mg per dag tussen de maaltijden door op een lege maag. Dit is de hoeveelheid nodig om invloed te hebben op het herpes virus.

Vaak wordt de dosering tijdelijk verhoogd bij een bestaande herpes uitbraak (tot wel 1250 mg) en vervolgens weer verlaagd in de onderhoudsfase (500 mg).  Zorg er in ieder geval wel voor dat je niet te ver gaat met de doseringen vanwege bijwerkingen. Natuurlijk ook altijd even overleggen met een arts of professional.

Bijwerkingen van overmatig l-lysinegebruik kan bijvoorbeeld een verdunde huid zijn, en droge slijmvliezen.

Vergeet niet dat een voedingspatroon met voldoende lysine ook voldoende kan zijn om het herpes virus onder de duim te houden.

Conclusie

Lysine is zeker een krachtige bondgenoot in de strijd tegen zowel een koortslip als genitale herpes. Combineren met bijvoorbeeld vitamine C en zink zijn bewezen methodes om herpes tegen te gaan. Daarbij is lysine een relatief veilig aminozuur zonder al te veel bijwerkingen en kan het supplement met een gerust hart gedurende korte periodes in grotere hoeveelheden worden genomen.

De meest bekende bijwerkingen zijn een droge mond en neus. Daarbij kan een dieet hoog in lysine en laag in arginine zeker helpen om uitbraken te voorkomen!

Heb jij ervaring met lysine en herpes uitbraken? Laat dan hieronder een reactie achter!

 Koortslip behandelen met lysine

Jack Boekhorst is de initiatiefnemer van OptimaleGezondheid.com en helpt mensen om een gezonde lifestyle op te bouwen. “Iedereen kan een gezonde lifestyle hebben met veel energie en vitaliteit!”

Twitter | Facebook | Google+

Plaats een reactie


Reacties

Geplaatst op
apr 19, 2014
Geplaatst door
Irene

Vorig jaar mei ’13 kwam de eerste koortslip opzetten. Zo groot dat het leek op een grote insectenbeet.
Nadat ik zo’n 8 koortslippen had in 7 maanden tijd heb ik besloten om va januari l-lysine capsules te slikken.
Iedere dag 1 capsule van 500 mg (Solgar) op mijn lege maag.
Ik heb het nu al 3,5 maand niet meer gehad! :-)
Ben zeer tevreden!! Echt een aanrader!!

Geplaatst op
apr 19, 2014
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Bedankt dat je dit met ons deelt, Irene.

Jack

Geplaatst op
apr 08, 2014
Geplaatst door
bert

ik vraag me af welke koolhydraten je wel mag eten tijdens een uitbraak. geen noten, zaten, tarwe/haver. Banaan mag ook al niet, moet ik uithongeren??? ;)

Geplaatst op
apr 09, 2014
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Hallo Bert,

Het is beslist niet zo dat je deze voedingsmiddelen helemaal niet meer mag eten. Het is de bedoeling dat je je voedingspatroon verschuift van minder Arginine naar méér Lysine. Helemaal niet meer deze voedingsstoffen eten is dus niet ter sprake. Wat minderen aan de ene kant, en aan de andere kant wat meer voedingsstoffen met Lysine.

Ik wens je veel succes!

Jack

Geplaatst op
nov 25, 2013
Geplaatst door
jose

Hallo,

Eerder dit jaar heb ik gereageerd op een artikel over een koortslip. Diverse malen per jaar HAD ik heftige koortslippen. Ik ben eind vorig jaar begonnen met het slikken van Llyssine 1000 van de Tuinen en heb nu alle jaargetijden meegemaakt en ben zelfs met vakantie geweest in een zonnig land. Ik heb dus geen koortslip meer gehad, Mijn advies: gebruik Llyssine 1000 mg van De Tuinen het helpt echt. voor vragen kun je altijd contact met mij opnemen.

Geplaatst op
jan 11, 2014
Geplaatst door
Diana

Ik heb precies hetzelfde gehad. Als de ene koortslip over was dan kreeg ik alweer een nieuwe uitbraak. Daarnaast slikte ik genoeg vitaminen, at ik gezond en nam ik genoeg rust. Erg vreemd dus. Na deze site toch maar naar de tuinen gegaan en 1000mg l-lysine aangeschaft. Nu al een aantal weken geen uitbraken meer gehad. Wonderbaarlijk!
Alleen hoe lang kan ik dit slikken? Niemand kan mij dit vertellen en ik ben bang als ik ermee stop dat de uitbraken weer terugkomen.. Heeft u misschien tips? Of kan ik afbouwen naar de 500mg?
Alvast bedankt

Geplaatst op
jan 12, 2014
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Dag Diana,

in de onderhoudsfase is het verstandig om esy minder te nemen (zoals 500 mg), ik kreeg zelf altijd droge lippen en een droge neusholte van 1000 mg lysine. Over het algemeen hebben lysine supplementen weinig bijwerkingen. Met name de ADEK vitamines moet je mee oppassen bij het gebruik van supplementen. Wanneer je een uitbraak voelt opkomen, dan tijdelijk de dosis verhogen. Vergeet niet dat een voedingspatroon rijk aan lysine ook belangrijk is!

http://www.optimalegezondheid.com/lysine-rijk-voedsel-om-herpes-te-bestrijden/

Succes!

Geplaatst op
apr 02, 2013
Geplaatst door
Frans Rovers

Sinds enige jaren gebruik L-Lysine; over het algemeen in onderhoudsdosis. Mijn beste ervaring is tijdens een herpes (koortslip) uitbraak. De herpes komt wel op, doch door het gebruik van L-Lysine 1000 mg komen blaasjes niet tot “volle ontwikkeling” . Tevens gebruik op de aangedane plaatsen Aciclovir zalf. Het herstel is daardoor beduidend korter en binnen een week helemaal verdwenen.

Ik heb wel gemerkt dat het consequent innemen een half uur voor het ontbijt essentieel is.

Geplaatst op
apr 02, 2013
Geplaatst door
Frans Rovers

Nog een aanvulling:
Voordat ik L-Lysine gebruikte had ik veel vaker last een koortslip. Sinds de onderhoudsdosis komt deze duidelijk minder voor, ondanks / dankzij dat mijn voedingspatroon echt gezond is te noemen.

Geplaatst op
mrt 27, 2013
Geplaatst door
Denise Ratterman

sinds kort gebruik ik ook tea tree oil. Heeft iemand hier al ervaring mee voor het gebruik op een koortslip.
Het schijnt erg goed te werken, ik zal mijn ervaring met jullie delen.
Lysine was tot kort nog onbekend voor mij. Hopelijk werkt het voor mij, scheelt weer een hoop gedoe :) .

Geplaatst op
mrt 27, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Lysine is vrij effectief tegen herpes uitbraken. Supplementen hoeft niet nodig te zijn, omdat het via voedingsmiddelen (zoals magere yoghurt of kipfilet) vrij eenvoudig is om voldoende lysine binnen te krijgen. Zelf heb ik goede ervaring met appel cider azijn. Ik zal een extra artikel op de blog wijden aan tea tree olie tegen herpes uitbraken.

Hou me op de hoogte!

Geplaatst op
jan 07, 2013
Geplaatst door
Anoniem

Ik neem sinds een jaar lysine voedingssupplementen als ik voel of denk een uitbraak te krijgen. Ik weet namelijk perfect wanneer ik een uitbraak kan verwachten en dan neem ik op voorhand meestal 1500 mg lysine voor enkele dagen.
Heb nu al een jaar geen uitbraak meer gehad!

Geplaatst op
jan 09, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Klopt, lysine is echt een wondermiddelen tegen beginnende uitbraken.

Geplaatst op
jan 09, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Klopt, lysine en dat wat hogere dosering kan zeer goed werken tegen een uitbraak!

Geplaatst op
mrt 11, 2012
Geplaatst door
Janny ruiter

Hallo jack,
Ik heb niet zo vaak een koortslip,
m.aar het probleem is ik kan niet tegen vitamine C,
daar krijg ik oorpijn van,
wat kan ik dan innemen.?
Groet Janny.

Geplaatst op
feb 26, 2013
Geplaatst door
Rachel Rijsdijk

Ik weet pas sinds vandaag dat ik genitale herpes heb. Ik heb dus een kuur van Valacic.. gekregen voor 5 dagen, 2x per dag. Maar ik heb ook bij Erica een pot L-Lusine 1000mg gehaald. Is dit voldoende? Het rare is, dat ik dat hele lijstje met die voeding hoog in Lysine altijd al toepas. Op de zuivel na dan.
Maar mijn vraag.. is 1000mg voldoende? Of moet ik een nog hogere dosering?
Dank alvast voor uw reactie.

Geplaatst op
feb 27, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

In combinatie met voeding hoog in lysine zou het voldoende moeten zijn. Wanneer de uitbraak niet snel overgaat kun je overwegen om de dosering op korte termijn te verhogen. Het is niet de bedoeling om lysine supplementen op lange termijn te gebruiken, alleen bij een uitbraak.

Succes!

Geplaatst op
nov 06, 2013
Geplaatst door
Kelly

Het is al een wat ouder bericht maar, ik gebruik L-Lysine al een poosje iedere dag, een half uur voor het ontbijt om zo het aantal uitbraken te beperken. Is dit schadelijk of niet? Als ik het namelijk alleen gebruik wanneer ik het voel opkomen, ben ik al te laat. Ik heb gemerkt dat ik sinds ik iedere dag een tablet van ik geloof 1000 mg neem, de aanvallen minder vaak plaatsvinden.

Geplaatst op
nov 06, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Hallo Kelly,

ik heb zelf ook een tijdje lysine genomen en bij hogere dosering kreeg ik droge lippen en een droge neus. Over het algemeen wordt in de onderhoudsfase aangeraden om 500 – 1000 mg te nemen om een koortslip te voorkomen. Echter, écht lange termijn gebruik is niet aan te raden, vanwege het effect op de nieren. Indien je toch van plan bent lysine supplementen over een lange tijd te nemen, dan is het verstandig om dit te overleggen met je arts en regelmatig een body check te ondergaan. Vergeet niet dat je ook lysine uit voeding kunt halen (magere yoghurt, kip etc.).

Succes!


Webshop Keurmerk QShops Keurmerk