Red yeast rice verlaagt cholesterol

Rode rijst Red yeast rijst/rode rijst verlaagt cholesterol

Op het plaatje hier link, zie je red yeast rice (in het Nederlands: rode rijst). Het ziet er misschien niet zo lekker uit en het smaakt ook nog eens anders dan de normale witte rijst die we allemaal kennen.

In China wordt dit voedingsmiddel al eeuwen lang gebruikt om verschillende aandoeningen aan te pakken. Vooral problemen met de spijsvertering en de darmwerking worden met deze rijst opgelost.

In de rest van de wereld wordt dit langzamerhand steeds vaker gebruikt. Medicijnen worden steeds vaker aan de kant gezet en men vertrouwt steeds meer op een natuurlijke aanpak.

In Nederland is dit fenomeen praktisch niet bekend, alleen in Amerika is het enigszins in opkomst en heeft al voor veel ophef gezorgd, zowel positief als negatief. Waarom negatief? Waarom positief? Er zijn een aantal zaken die nog niet helemaal duidelijk zijn wat betreft de rode rijst.

Amerika
In 1999 zijn er in Amerika een aantal onderzoeken geweest naar de rode rijst. Men trok aan het einde van de onderzoeken de conclusie dat deze rode rijst daadwerkelijk je cholesterolniveau kan laten dalen.

De reden waarom rode rijst je cholesterol kan verlagen komt omdat het sporen bevat van een natuurlijke stanine genaamd lovastatin. Mede hierdoor is het uit de schappen gehaald in Amerika. Het is niet verboden, maar omdat het een vorm van stanine bevat mag niet iedereen dit zomaar verkopen.

Vandaag de dag is het wel weer gewoon verkrijgbaar, echter alleen wanneer de lovastatin eruit werd gefilterd. Inderdaad, dit betekent dat het effect van een natuurlijke cholesterolverlager ook niet meer opgaat. Ondanks deze wet zijn er nog altijd fabrikanten die die verkopen zonder dat het lovastatin eruit wordt gehaald.

Zo het ook voor mij werken?
Ja en nee! Ja, omdat het bewezen in dat rode rijst daadwerkelijk je cholesterol kan verlagen. Maar ook nee, omdat je niet altijd weet of je rode rijst koopt met of zonder de natuurlijke stanine. Wanneer je dus echt van je hoge cholesterol afwilt zonder medicijnen is het handig om naast bijvoorbeeld rode rijst ook andere preventieve maatregelen te nemen zoals meer sporten, stoppen met roken en drinken en gezonder eten.

Waar kan ik rode rijst kopen?

In Nederland ligt het nog niet in de schappen. Sterker nog, ik weet niet eens of het legaal is in Nederland. Na een kort zoekopdracht via Google kwam ik erachter dat er veel verwarring is op dat gebied. Ik kan dus ook ziet zeggen of je het zo maar even zou kunnen bestellen uit China. Wat ik wel weet (dat tonen de onderzoeken aan) is dat rode rijst inderdaad een cholesterol verlagende werking heeft.

 Red yeast rijst/rode rijst verlaagt cholesterol

Jack Boekhorst is de initiatiefnemer van OptimaleGezondheid.com en helpt mensen om een gezonde lifestyle op te bouwen. “Iedereen kan een gezonde lifestyle hebben met veel energie en vitaliteit!”

Twitter | Facebook | Google+

Plaats een reactie


Reacties

Geplaatst op
dec 29, 2013
Geplaatst door
Crevels

Ik heb een zeer goede ervaring met de Red Yeast Rice (10 mg +co-enzyme Q10). Ik nam deze capsules gedurende 5 maanden 2x per dag. Na bloedonderzoek zakte mijn cholesterolgehalte van 235 naar 185.(Ik mag tot 190 in mijn bloed hebben).
Nu gebruik ik na het beoogde resultaat één “onderhoudscapsule” per dag. Of ik het goede resultaat blijf behouden weet ik eerst einde januari bij een nieuw bloedonderzoek.

Geplaatst op
aug 27, 2013
Geplaatst door
Norin

Rode rijst kun je wel in Nederland kopen!… Ik haal het namelijk bij de ekoPlaza, maar neem aan dat andere biologische- of reformwinkels het ook in het assortiment hebben…

Geplaatst op
aug 27, 2013
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Hoi Norin,

Bedankt voor de goede en aanvullende tip.

Groetjes,

Geplaatst op
apr 07, 2012
Geplaatst door
Carl

Dag Jack,
toen ik de lijnzaad ging halen in de natuurwinkel stelde de man mij ook voor Rode Gist Rijst capsules te nemen, omdat deze dus het chol-niveau verlagen. Na e.e.a. op internet te hebben gelezen vroeg ik me toch 2 dingen af.
Het blijkt een natuurlijke statine te zijn….toch ook met dezelfde bijwerkingen evtentueel?

En het blijkt Q10 te verminderen, er wordt geadviseerd om Q10 supplementen erbij te nemen. Nu wil ik niet het een met het ander opvullen en vroeg me af of een gezonde, gebalanceerde voeding zoals in jouw programma, voor genoeg Q10 blijft zorgen?
Groet Carl

Geplaatst op
apr 09, 2012
Geplaatst door
Jack Boekhorst

Dag Carl,

Ik zal het artikel met het antwoord hierop aanvullen!

Fijne dag,

Jack


Webshop Keurmerk QShops Keurmerk