Over ons

De mensen achter OptimaleGezondheid.com

De website is opgericht door Robert Jan Hendriks. Het doel van deze website is om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met een optimale gezondheid. Daarom is deze website bedoeld als informatiebron, waarop dagelijks nieuwe updates komen te staan gericht op het krijgen van een optimale gezondheid.

Miljoenen mensen in Nederland zoeken dagelijks op het internet naar manieren om de gezondheid te verbeteren. Op deze website zal je informatie, tips en oefeningen vinden waarmee jij aan de slag kunt gaan om een optimale gezondheid te ontwikkelen.

E-mail:

[email protected]

DISCLAIMER: De lezer is zelf verantwoordelijk voor keuzes die hij maakt op grond van de informatie op de website. De lezer kan aan de informatie geen rechten ontlenen. De informatie is zorgvuldig samengesteld naar onze beste weten. 

De informatie is tevens geen vervanging van een gekwalificeerd arts. De adviezen zijn uitsluitend gezonde leefstijl tips die eventueel kunnen leiden tot verbetering van de gezondheid. Hierover kunnen geen garanties worden gegeven.

Onderbouwd door onderzoek

Voor het schrijven en onderzoek doen in dit vakgebied volgen wij al het wetenschappelijke onderzoek op het gebied van gezondheid nauwkeurig via het platform pubmed en de US national library of medicine.

Zodoende is de informatie actueel en volgens de laatste wetenschappelijke internationale onderzoeken.

Daarnaast volgen we bij het verstrekken van informatie over de meest voorkomende medische problemen altijd de NHG-Standaarden.

Onpartijdigheid

Op OptimaleGezondheid.com zal je geen advertenties vinden en de artikelen worden niet gesponsord. De reden is heel simpel, we willen volledig vrij kunnen zijn in het uitoefenen van onze redactionele vrijheid. We hoeven dan op geen enkele wijze rekening te houden met de belangen van adverteerders of sponsors.

Over Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks oprichter OptimaleGezondheid
Robert Jan Hendriks – oprichter OptimaleGezondheid.com

Hallo, ik ben Robert Jan Hendriks. Oprichter van de website OptimaleGezondheid.com

Voordat ik mezelf persoonlijk voor ga stellen, wil ik eerst even vertellen over het ontstaan en het doel van Optimale Gezondheid.

De missie om Nederland gezonder te maken

Tijdens mijn puberteit, en de daaropvolgende studentenjaren, had ik veel last van mijn gezondheid. Niet alleen de bekende acne, zoals iedere puber, maar ook nog eens hardnekkige rosacea en later een fors overgewicht.

Na heel veel speurwerk en gesprekken met deskundigen in de natuurgeneeskunde, vond ik effectieve oplossingen. Zonder traditionele medicatie, maar op een natuurlijke manier!

Al mijn kennis van toen heb ik gedeeld via een website. Inderdaad, dezelfde website die nu nog steeds bestaat en die je kent onder de naam optimalegezondheid.com.

Mijn persoonlijke doel: Mijn kennis delen met lotgenoten, zodat anderen ook kunnen profiteren van mijn onderzoek.

Hoe de voedingsindustrie je voor de gek houdt!

In die periode ben ik ook onderzoek gaan doen naar de voedingsindustrie en al die fantastische gezondheidsclaims op de verpakkingen en in de reclame.

Ik kwam al snel tot het schokkende resultaat dat in de voedingsindustrie geld belangrijker is dan de gezondheid van de mensen. Vreselijk vond ik dat. Het is gewoon niet fair dat mensen producten kopen om gezond te eten en te leven, maar dat dit uiteindelijk een averechts effect heeft:

Té veel suiker, té veel vet, té veel zout, kunstmatige smaken, kleurstoffen, etc. etc.

Allemaal nep, en heeft geen toegevoegde waarde voor je gezondheid en je energie.

Koken met verse ingrediënten heeft mijn leven verandert: Ik kreeg meer energie, mijn gewicht bleef in balans, meer spiermassa, geen trek meer in ongezonde snacks.

Naast heel veel voorlichting en natuurlijke oplossingen, probeer ik in mijn blog de lezers te waarschuwen voor de valse gezondheidsclaims van de voedingsindustrie, en voor te lichten over een gezonde levensstijl.

Want iedereen wil toch gezond oud worden?

Inmiddels staan er meer dan 3000 blogs online en krijgen we tienduizenden bezoekers per dag. Samen met mijn team helpen we mensen naar een gezondere leefstijl.

Met name voorlichting over natuurlijke oplossingen, zonder medicatie en zonder enige vorm van bijwerkingen. En met succes, want zowel de blog, als mijn team, groeien ieder jaar verder en verder.

Over Timo Breemen

Hallo, ik ben Timo Breemen. Leuk dat je mij beter wilt leren kennen! Ik vertel jou dan ook graag waar mijn passie vandaan is gekomen en hoe de samenwerking tussen OptimaleGezondheid.com en BGreat.nl is ontstaan.

over Timo Breemen
Timo Breemen – oprichter BGreat.nl & coach OptimaleGezondheid.com

Al op zestienjarige leeftijd (nu 36) raakte ik gefascineerd over voeding, sport en het menselijk lichaam. Ik kocht boeken zoals The Art and Science of Low Carbohydrate Living, studeerde Voeding en Diëtetiek, volgde cursussen en probeerde vooral heel veel zelf. Zo ben ik niet alleen te weten gekomen hoe je op een makkelijke manier kunt afvallen, maar ook hoe je gezond kunt leven.

Doordat ik al deze kennis, waar ik uren voor studeerde, uitoefende op mijzelf, kreeg ik al snel reacties van anderen om mij heen. De vraag was of ik hen ook kon helpen. Dit deed ik dan ook met alle liefde. Ik kreeg hier onwijs veel energie van en de waardering was groot. Hier moest ik meer mee. Aangezien de vraag om hulp enorm is, kwam ik op het idee een website op te richten namelijk BGreat.nl en sinds kort ben ik ook coach van OptimaleGezondheid.com.

Behaalde diploma’s en studies

Tijdens mijn studies heb ik mezelf gespecialiseerd op de volgende vlakken:

  • Voedingsleer
  • Anatomie
  • Trainingsleer

Over dr. Erna Beers

dr. Erna Beers
dr. Erna Beers – arts, wetenschapper, klinisch farmacoloog en seksuoloog

Dr. Erna Beers (1973) is arts, wetenschapper, klinisch farmacoloog en seksuoloog in opleiding. Ze vertelt over haar achtergrond:

“Tijdens mijn puberteit ben ik een jaar ziek geweest. Het was onduidelijk wat er precies aan de hand was. De ‘gewone’ dokters konden me niet verder helpen en dus kwam ik bij een ‘alternatief’ therapeut. Binnen onvoorstelbaar korte tijd was ik weer de oude.

Dat intrigeerde mij enorm, waardoor ik me ging verdiepen in de complementaire geneeskunde. Ik wilde alternatief therapeut worden. Mensen helpen hun oude balans te vinden of, als dat niet kon, een nieuwe balans te vinden.

Mijn huisarts drukte me op het hart om geneeskunde te gaan studeren, zodat ik een erkend beroep zou hebben. Ik besloot zijn advies op te volgen.

Bevlogen stortte ik mij op de studie. Het samenspel tussen lichaam, geest en de achtergrond van de patiënt interesseerde me heel erg.

Dat samenspel dacht ik te vinden in de psychiatrie. Na mijn artsexamen ging ik in de psychiatrie werken en kon gaan specialiseren tot psychiater. Ik kreeg alleen steeds meer twijfels. De psychiaters in de instelling waar ik werkte, spraken nauwelijks met hun patiënten. Ze zagen ze als er pillen nodig waren en verder waren ze hoofdzakelijk met het beleid bezig. De psychologen voerden de gesprekken die ik wilde met de patiënten. Na twee jaar twijfelen besloot ik dat dit niet was wat ik wilde.

Ik werkte vervolgens bij Lareb, een bedrijf dat onbekende bijwerkingen van medicatie opspoort. Ik raakte gefascineerd door de werking van geneesmiddelen op receptorniveau: ik kon bijwerkingen verklaren, voorspellen en voorkómen door rekening te houden met de werking van medicatie.

Ik schreef ook veel over bijwerkingen, in het bijzonder van medicatie voor psychiatrische aandoeningen.

Ik adviseerde steeds meer artsen en apothekers wat ze moesten doen als ze een patiënt met een bijwerking hadden. Zo was ik indirect toch nog bezig om patiënten te helpen. Dat voelde goed.

Vervolgens ben ik promotieonderzoek gaan doen en de opleiding tot klinisch-farmacoloog. Ik werd een dokter met nog meer kennis van medicatie. Een beetje tussen arts en apotheker in.

In 2014 rondde ik die periode af in mijn proefschrift. Het deed nogal wat stof opwaaien: ik kwam op de radio bij BNR en een Amerikaanse radiozender en mijn proefschrift werd zelfs in de Tweede Kamer besproken.

Wat ik na mijn promotie moest doen, wist ik niet zo goed. Ik vond een baan als onderzoekscoördinator in het AMC.

Daarnaast richtte ik mijn eigen bedrijf op, waarbij ik me richtte op nascholing over farmacotherapie. Ook werd ik hoofdredacteur van Molemans Praktische Psychofarmacologie, een leerboek voor psychiaters in opleiding en naslagwerk voor iedereen die psychofarmaca voorschrijft.

Maar er wrong iets.

Het kwartje viel door de toespraak van Steve Jobs aan Stanford University: connecting the dots. Ofwel: herken de rode draad in je leven door belangrijke beslissingen (de punten of ‘dots’) met elkaar te verbinden.

Die rode draad in mijn leven was de seksuologie. Als kind vond ik die kriebels in mijn buik al uitermate interessant en in mijn puberteit las ik alles wat los en vast zat over seksualiteit. Als student was ik lid van het Safe Sex Promotieteam van de GGD en verdiepte ik me in de psychologie van de seksualiteit.

Daarnaast was ik zeer bewust geneeskunde gaan studeren om mensen echt te kunnen helpen. En dat samenspel van lichaam, geest en achtergrond zijn juist bij seksualiteit van belang. Dus ook dat klopte.

Ik meldde me aan voor de opleiding tot seksuoloog, maar bleek twee jaar te moeten wachten tot ik kon starten. Een tegenvaller.

Ik zat ondertussen niet stil. Tijdens een zoektocht naar wat ik wél kon doen in de tussentijd stuitte ik op het taoïsme. Mijn mond viel open van verbazing. De taoïsten bleken eigenlijk regelrechte wetenschappers te zijn, met heel veel kennis. In sommige opzichten zelfs meer dan nu, omdat ze nog daadwerkelijk keken naar de mens. Vijfduizend jaar oude kennis, die verbazingwekkend kloppend bleek te zijn.

Ook dit klopte met mijn bevinding tijdens de puberteit dat er méér was dan alleen de westerse geneeskunde. En als wetenschapper vind ik het mijn plicht niks klakkeloos aan te nemen en om verder te kijken dan de neus van de westerse geneeskunde lang is.

De unieke combinatie van 20 jaar kennis opdoen heb ik verwerkt tot een zeer succesvolle training voor moeders om hun urineverlies te stoppen, de SUN training. Ondertussen zijn honderden vrouwen van hun incontinentie afgekomen door hun bekkenbodemspieren te trainen.

Daarnaast heb ik een online training ontwikkeld en een workshop voor vrouwen om meer te genieten van seks.

Inmiddels ben ik bijna seksuoloog en wil ik mensen helpen om weer te kunnen genieten van seks. Want seks is net zo belangrijk als eten, drinken en ademhalen.”

Erna deelt haar kennis ook hier. Haar aandachtsgebieden zijn alle lichamelijke aandoeningen waar medicatie bij komt kijken, in het bijzonder de psychofarmaca; de werking en bijwerkingen van medicatie; de seksuologie; de bekkenbodem en (het stoppen van) urineverlies.”

Erna is officieel geregistreerd als:

Daarnaast is ze lid van de Gezondheidsraad en van de commissie Rijgeschiktheid van de Gezondheidsraad.

Wetenschappelijke internationale artikelen kun je vinden in Pubmed. Andere artikelen vind je hier.

Check ook haar websites: stopurineverliesnu.nl, vaginalespieren.nl en boekenoverseks.nl.

Wetenschappelijke publicaties dr. Erna Beers:

2019 ·     van der Ploeg MA, Streit S, Achterberg WP, Beers E, et al. Patient Characteristics and General Practitioners’ Advice to Stop Statins in Oldest-Old Patients: a Survey Study Across 30 Countries. J Gen Intern Med. 2019 Jan 16.
2017 ·     Veldhuis A, Sent D, Bruin-Huisman L, Beers E, Abu-Hanna A. The Association Between the STOPP/START Criteria and Gastro-Intestinal Track Bleedings in Elderly Patients. Stud Health Technol Inform. 2017;235:569-73.

·     Bruin-Huisman, L; Abu-Hanna, A; van Weert, HCPM; Beers, E. Potentially inappropriate prescribing to older patients in primary care in the Netherlands: a retrospective longitudinal study. Age Ageing 2017;46(4):614-9.

·     Interview met dr. Erna Beers. Psyfar 2017;11(3)

2016 ·     Beers E. Farmacotherapie bij mannen en vrouwen – Verschillen in ziektekenmerken en behandeling van depressieve stoornissen. Psyfar 2016;10(1):45-51.
2015 ·     Beers E. Het voorschrijven van psychofarmaca. In: Molemans Praktische Psychofarmacologie. Prelum (Houten); 2015:1-64.
2014 ·     Notenboom, K; Beers, E; van Riet-Nales, DA; Egberts, TCG; Leufkens, HGM; Jansen, PAF; Bouvy, ML. Practical Problems with Medication Use that Older People Experience: A Qualitative Study. JAGS 2014;62(12): 2339-44.

·     Beers, E; Moerkerken, DC; Leufkens, HGM; Egberts, TCG; Jansen, PAF. Participation of Older People in Preauthorization Trials of Recently Approved Medicines. JAGS 2014;62(10): 1883-90.

·     Beers, E; Moerkerken, DC; Egberts, ACG; Leufkens, HGM; Jansen, PAF. The number of included older people in pre-authorisation trials – an evaluation of twelve recently approved medicines. BJCP 2014;78(4):74-5. (Abstract)

·     Beers, E; Moerkerken, DC; Egberts, ACG; Leufkens, HGM; Jansen, PAF. The Number of Included Older People in Recent Pre-Authorization Trials. Pharmacoepidemiol Drug Saf 2014;22(S1):76. (Abstract)

·     Beers E, Egberts ACG, Leufkens HGM, Jansen PAF. Alertheid nodig bij medicatie voor oudere patiënten. Informatie voor rationeel voorschrijven onvoldoende beschikbaar en toepasbaar. Pharm Weekbl 2014;149(35):10-3.

·     Hilgeman IS, Keijsers CJPW, Beers E. Differentiaaldiagnose serotoninesyndroom. Psyfar 2014;9(2):54-61.

·     Beers E. Information for rational prescribing to older patients: availability and applicability. PhD thesis, Utrecht University; 2014.

2013 ·     Beers E. Diabetes mellitus en depressie – ontregeling van de glucosespiegel door het gebruik van antidepressiva? Psyfar 2013;8(3):44-7.

·     Beers E, Egberts TC, Leufkens HG, Jansen PA. The views of healthcare professionals, drug developers and regulators on information about older people needed for rational drug prescription. PLoS One 2013;8(8):e72060.

·     Beers E, Egberts TCG, Leufkens HGM, Jansen PAF. Information for adequate prescribing to older patients: an evaluation of the product information of 53 recently approved medicines. Drugs Aging 2013; 30(4):255-62.

2012 ·     Beers E, Egberts ACG, Leufkens HGM, Jansen PAF. Informatie over ouderen in het Kompas en de productinformatie van antipsychotica. Psyfar 2012; 7(4):49-53.
2011 ·     Beers E. Het stevens-johnsonsyndroom en toxische epidermale necrolyse – vereiste dermatologische kennis voor de psychiater. Psyfar 2011;6(4):54-8.
2010 ·     Beers E. Het maligne antipsychoticasyndroom. Psyfar 2010;5(3):42-5.

·     Beers E, van Puijenbroek EP, Bartelink IH, van der Linden CM, Jansen PA. Syndrome of inappropriate antidiuretic hormone secretion (SIADH) or hyponatraemia associated with valproic acid: four case reports from the Netherlands and a case/non-case analysis of Vigibase. Drug Saf 2010;33(1):47-55.

2009 ·     Beers E. Gynaecomastie. Psyfar 2009;4(3):22-6.

·     Galyuk TM, De Backer G, De Jong CA, Beers E, Loonen AJ. Misbruik van quetiapine. Twee verslaafde patiënten met een borderlinepersoonlijkheids-stoornis. Ned Tijdschr Geneeskd 2009;153(14):674-6.

2008 ·     Beers E, Levering-Koopmans MR, van Grootheest AC. Imiquimod (Aldara™) en onverwacht ernstige huidbijwerkingen. Ned Tijdschr Dermat & Venereologie 2008;18:419-21.

·     Beers E, van Grootheest AC. Tandenknarsen als bijwerking van SSRI’s. Psyfar 2008;3(2):45-7.

·     Van Grootheest AC, Beers E. Bijwerkingen bij kinderen. Onbekend en ongewenst. Patient Care 2008;5:6-9.

2007 ·     Beers E, Van Grootheest AC. Tandenknarsen als bijwerking van serotonineheropnameremmers. Ned Tijdschr Tandheelkd 2007;114(9):388-90.

·     Jansen PAF, Van Maanen AC, Van Marum RJ, Van der Linden CMJ, Beers E, Egberts ACG. Vermijdbare bijwerkingen – Individuele electronische pharmacovigilantie biedt uitkomst. Medisch Contact 2007;62(15):637-40.

·     Jansen PAF, Van Maanen AC, Van Marum RJ, Van der Linden CMJ, Beers E, Egberts ACG. Vermijdbare bijwerkingen. Systeem voor individuele Electronische Pharmacovigilantie biedt uitkomst. Pharm Weekbl 2007;142(15):32-3.

·     Van Marum RJ, Wegewijs MA, Loonen AJ, Beers E. Hypothermia following antipsychotic drug use. Eur J Clin Pharmacol 2007;63(6):627-31.

2006 ·     Beers E, Loonen AJ, Van Grootheest AC. Suïcidale ideaties en suïcidepogingen na instelling op aripiprazol, een nieuw antipsychoticum. Ned Tijdschr Geneeskd 2006;150(7):401-2.

·     Wegewijs MA, Beers E, Loonen AJM, Van Marum RJ. Antipsychotic drug use and hypothermia. Reported cases in literature and WHO database. Br J Clin Pharmacol 2006;62(6):736-7.

·     Beers E, De Groot MC. Anticholinerge bijwerkingen van geneesmiddelen bij ouderen. Pharm Weekbl 2006;141(31):988-9.

 

Erna werkt of heeft gewerkt voor:

Isala ziekenhuis Lareb Altrecht Amsterdam UMC ziekenhuis Ephor pharmacotherapie GGNet farmacie PAO nascholing huisartsen Medische media psyq UMC Utrecht ziekenhuis