Gezondheidsklachten

Laatste Update: 4 april 2017

De 10 beste tips om menstruatiepijn tegen te gaan

De 10 beste tips om menstruatiepijn tegen te gaanmenstruatiepijn

Menstruatiepijn – welke vrouw kent het niet?

Als het aankomt op menstruatieklachten worden maar weinig vrouwen gespaard, al is de intensiteit van de klachten bij iedereen anders.

In sommige gevallen kunnen de klachten zo extreem zijn dat ze gedurende deze paar dagen van de maand, het leven bijna ondraaglijk maken.

We hebben het dan over ondraaglijke pijn, misselijkheid en overgeven en zelfs flauwvallen.

Natuurlijk komt het niet bij iedereen zo ver, al is buikpijn - en soms ook misselijkheid – een veel voorkomende klacht.

Gezien een menstruatie tot wel 8 dagen kan aanhouden – evenals de klachten – is het niet gek dat vrouwen allerlei manieren zoeken om hiervan af te komen.

Jammer genoeg bestaat de reguliere behandeling echter uit medicatie die meer kwaad doet dan goed.

Veel pijnstillers kennen zeer vervelende bijwerkingen en medicatie lost bovendien alleen de pijn op, maar doet niets aan de oorzaken van menstruatiepijn en menstruatieklachten.

In de meeste gevallen hebben zware klachten iets te maken met de hormonale balans.

Is deze verstoord, dan uit zich dit meestal in zware klachten en veel pijn. Vaak hebben vrouwen met een verstoorde hormoonbalans ook last van onregelmatige menstruaties.

Dat wil zeggen dat de menstruatie niet altijd op hetzelfde tijdstip in de maand te verwachten is.

Soms komt de menstruatie zelfs pas opzetten een week later of elke 6 weken.

Heb jij last van menstruatieklachten, zoals buikpijn, misselijkheid of een onregelmatige menstruatie, dan is het veel gezonder en effectiever om dit effectief op te lossen in plaats van pijnstillers te slikken.

In onderstaand artikel ga ik dieper in op de oorzaken en symptomen van menstruatieklachten en geef ik je 10 tips om op natuurlijke wijze je menstruatieklachten op te lossen.

Wat zijn menstruatieklachten eigenlijk?

Dysmenorroe is de medische term voor de pijnlijke krampen die onmiddellijk voor of tijdens de menstruatie optreden. Er zijn twee types van dysmenorroe: primaire en secundaire dysmenorroe.

Primaire dysmenorroe is een andere naam voor de veel voorkomende vorm van menstruatiepijn. Krampen beginnen meestal een tot twee jaar nadat een vrouw haar periode begint te krijgen.

Pijn wordt meestal gevoeld in de onderbuik of rug. Deze pijn kan mild tot ernstig zijn.

De veel voorkomende menstruatiepijn begint vaak kort vóór of tegen het begin van de periode en houdt gemiddeld 1-3 dagen aan.

De pijn wordt meestal minder pijnlijk wanneer een vrouw ouder wordt en kan volledig stoppen nadat de vrouw haar eerste baby heeft.

Secundaire dysmenorroe is pijn veroorzaakt door een aandoening van de voortplantingsorganen van een vrouw.

Deze krampen beginnen meestal eerder in de menstruele cyclus en duren langer dan gewone menstruatiepijn.

Wat zijn de symptomen van menstruatiepijn?

De symptomen van menstruatiepijn zijn onder meer:

 • Zeurende pijn in de buik (Pijn kan ernstig zijn soms)
 • Gevoel van druk in de buik
 • Pijn in de heupen, onderrug, en de binnenkant van de dijen

Wanneer krampen ernstig zijn, kunnen symptomen onder meer zijn:

 • Maagklachten, soms gaat dit gepaard met braken
 • Losse ontlasting

Wat zijn de oorzaken van reguliere menstruatiepijn?

Menstruele krampen worden veroorzaakt door samentrekkingen van de baarmoeder, dit is namelijk ook een spier.

De baarmoeder, een hol, peervormig orgaan, waar een baby groeit, trekt gedurende de menstruele cyclus van een vrouw samen.

Wanneer de baarmoeder te sterk te sterk samentrekt, kan het drukken tegen de bloedvaten die ernaast liggen, wat wederom leidt tot het afsnijden van de toevoer van zuurstof aan het spierweefsel van de baarmoeder.

Pijn ontstaat wanneer een deel van een spier kort zuurstof verliest.

Hoe weet ik of mijn menstruatiepijn normaal is?

Als je ernstige of ongebruikelijke menstruatiepijn of krampen hebt die langer duren dan twee of drie dagen, neem dan contact op met je huisarts.

Menstruatiepijn, ongeacht de oorzaak, kan behandeld worden, dus het is belangrijk om zeker te weten dat je ook echt last hebt van menstruatiepijn en iets anders.

Let op

Als je tampons gebruikt en de volgende symptomen zich voordoen, ga dan onmiddelijk naar je huisarts:

 • Koorts van meer dan 39 graden celsius
 • Braken
 • Diarree
 • Duizeligheid, flauwvallen of bijna flauwvallen
 • Een uitslag die lijkt op een zonnebrand

Dit zijn de symptomen van een aandoening genaamd toxisch shocksyndroom (TSS), een aandoening die levensbedreigend zou kunnen zijn.

10 natuurlijke manieren om menstruatiepijn te verlichten

1. Sport. De beste therapie voor menstruatiepijn, hoewel het bewijs hiervoor van lage kwaliteit is (vooral omdat er zo weinig studies zijn op dit gebied).

Echter, sport helpt gewoonlijk bij meeste pijnsyndromen en verbetert de bloedtoevoer naar het bekken en stimuleert de productie van endorfine (natuurlijke pijnstillers).

Bij veel vrouwen helpt sport echt. Ik weet dat het moeilijk is motivatie op te brengen wanneer je krampen hebt en misschien nog wel slechte zijn (vooral als je zware bloedingen hebt), en sporten met maandverband maakt dit wellicht nog erger, maar de potentiële voordelen zijn enorm.

Vaak is er na 2 of 3 minuten al een verschil te voelen.

2. Gembercapsules gedurende vijf dagen per maand te beginnen 2-3 dagen voor het begin van de periode (ofwel 250 mg viermaal per dag of 500-1000 mg tweemaal daags).

Gember heeft ook een positieve invloed op ontstekingen.

3. Magnesium kan helpen door de productie van prostaglandines (de hormonen die de krampen veroorzaken) te verlagen.

In studies bleek magnesium effectiever te zijn dan een placebo, maar de studies zijn klein en oud.

De dosis is gewoonlijk 360-400 mg per dag gedurende drie dagen te beginnen een dag voor het begin van het bloeden. Magnesium kan diarree veroorzaken, dus is het belangrijk rekening te houden met deze bijwerking.

4. Rode frambozenthee kan krampen verminderen. De thee kan het bloeden verminderen, wat wederom resulteert in minder krampen.

Neem bijvoorbeeld een kopje in de ochtend bij het ontbijt of voordat je naar bed gaat in de avond.

Voel je de pijn weer komen opzetten, dan is het tijd om weer wat te drinken. Je kunt ook kleine slokjes gedurende de dag nemen.

Niet alleen is frambozenthee effectief, het is tevens een geheel natuurlijke manier om menstruatiepijn tegen te gaan zonder pijnstillers te moeten nemen.

Voor vrouwen die veel vocht vasthouden tijdens hun periode, en tevens last hebben van krampen, kan paardebloemthee een effectief huismiddeltje zijn.

Paardebloem staat erom bekend te helpen met vochtafdrijving en zorgt ervoor dat je een minder opgezwollen gevoel hebt wanneer je ongesteld bent.

5. Thiaminesupplementen (vitamine B1) kunnen de prostaglandineproductie beïnvloeden.

Er is slechts één onderzoek uit 1996 waarin 100 mg per dag gedurende drie maanden gebruikt werd.

De auteur beweert dat 87 procent van de deelnemers was genezen en nog eens 5 procent aanzienlijke verbeteringen waarnam.

Echter, een studie waarin een zo groot deel van de deelnemers 'genezen' zijn van een aandoening die hoogstwaarschijnlijk niet helemaal genezen kan worden, zorgt toch wel voor onbeantwoorde vragen.

Het voordeel is dat het waarschijnlijk weinig kwaad kan om de supplementen te proberen gedurende drie maanden om te zien hoe het werkt.

6. Vitamine E ofwel 500 eenheden per dag gedurende vijf dagen (2 dagen vóór aanvang van het bloeden en gedurende drie dagen tijdens de menstruatie) of 200 eenheden tweemaal per dag gedurende 5 dagen.

Vitamine E is een antioxidant, heeft een positief effect op het immuunsysteem en is belangrijk voor de vorming van bloedcellen.

Hoewel studies met betrekking tot de effecten van vitamine E op menstruatiepijn vaak klein zijn, lijken ze toch veelbelovend.

Er is wel controverse over de veiligheid van vitamine E supplementen en het nemen van meer dan 400 eenheden per dag wordt niet aanbevolen.

Hou je je echter aan deze hoeveelheden, dan hoef je je nergens zorgen over te maken. Wel is het altijd beter om ook het gebruik van natuurlijke middelen even met je arts te bespreken.

7. Visoliecapsules, 6 gr. verdeeld over twee doses per dag of twee gram Krill olie per dag. De aanbevelingen zijn gebaseerd op drie kleine studies - twee uit 1996 en een uit 2003.

Ook hier wordt verondersteld dat de gezonde olie een ontstekingsremmend effect heeft en bovendien zorgt voor een verlaging van de productie van prostaglandinen.

En ook al garanderen deze studies niet dat deze middeltjes ook bij jou effectief zullen zijn en je menstruatiepijn verlichten, visolie nemen kan in ieder geval nooit kwaad en biedt verschillende voordelen voor de gezondheid!

8. Schorsextract (verkrijgbaar in sommige apotheken) 60 mg eenmaal of tweemaal per dag.

Er zijn twee studies met ruim 150 patiënten, hoewel slechts één studie een placebocontrole gebruikte. Het middel heeft tevens ontstekingsremmende eigenschappen.

9. Dille capsules 250 mg tweemaal daags gedurende vijf dagen (vanaf twee dagen vóór het begin van de bloeding).

De studies waarbij dille capsules effectief bleken, werden uitgevoerd op studenten in Iran, dus het is niet precies bekend in hoeverre dille effectief is in het geval van menstruatiepijn bij westerse vrouwen, maar het is zeker het proberen waard.

10. Chocolade. Toegegeven, hiervoor werden geen studies uitgevoerd (ik kon tenminste geen studies met chocolade voor menstruatiepijn vinden).

Wel was er een algemene pijnstudie waaruit bleek dat het eten van zoet en smakelijk eten (ze gebruikten daarbij chocolate chip cookies) pijntolerantie bij vrouwen verbeterde in vergelijking met hartige gerechten (zwarte olijven) en neutraal voedsel (rijstwafels).

Gek genoeg, hadden de koekjes (en natuurlijk is de chocolade hierbij het belangrijkste ingredient!) geen effect op de pijntolerantie van mannen.

Ongeacht of het maar een kleine studie was die wellicht niet onder geheel natuurlijke omstandigheden werd uitgevoerd, ik denk toch dat elke vrouw zal beamen dat chocolade elke soort pijn vermindert!

Als bovenstaande tips het niet doen voor jou en je merkt dat je zwaarder geschut nodig hebt, overweeg dan eens onderstaande tips:

 • Een natuurlijke pijnstiller wordt gemaakt uit wilde zoete aardappel (Ratalu), en heeft krampstillende kwaliteiten die de pijn een stuk draaglijk maken.
 • Koffie met een scheutje citroen is een effectief middel bij zowel menstruatiepijn en hoofdpijn.
 • Drink een glas melk bij je ontbijt. Calcium is een goede remedie voor kramp. Als je niet zo weg bent van melk of last hebt van een lactose-intolerantie, neem dan ongeveer 600 mg (2-4 tabletten) van calcium kauwtabletten als alternatief.
 • Eet een paar flinke porties papaya tijdens en voor je menstruatie. Papaya bevat "papaïne", een enzym dat helpt om bloedingen tijdens de menstruatie te reguleren en verlichten.
 • Wortelen zijn niet alleen goed voor je ogen; ze helpen ook bij het reguleren van de menstruatie. Een groot glas wortelsap kan zeker effectief zijn om je je beter te laten voelen.
 • Aloëverasap met honing is staat er ook om bekend om de bloedingen en de daarmee gepaard gaande krampen te verlichten.
 • Vermijd rood vlees tijdens de menstruatie. Rood vlees bezit eigenschappen die de pijn verergeren.
 • Neem een warme douche. Richt de stroom water op je rug en buik. Een warme waterkruik helpt ook om ongemak te verlichten.
 • Smeer lavendelolie op je buik. Lavendelolie staat erom bekend dat het krampen in slechts 10 tot 15 minuten kan verlichten. Bovendien ruikt het lekker en wordt je huid er heerlijk zacht van
 • Vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen - ontspan, lees een boek, luister naar zachte muziek of chat met vrienden. Als je je happy en jong voelt, zal je geest je helpen je fysieke pijn te bestrijden.

Tot slot...

Menstruatiepijn is erger bij de een dan bij de ander. Het lijkt erop dat dit ook met genetische aanleg te maken kan hebben.

Toch moet je weten dat ondanks sterke pijn, er altijd manieren zijn om je menstruatieklachten te verlichten.

Probeer een van bovenstaande tips uit en wees geduldig voordat je aan de volgende begint. Het kan zijn dat je lichaam even tijd nodig heeft om aan een behandeling te wennen.

En onthou: ontspanning is de beste remedie!

Bronnen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3392715/

https://umm.edu/health/medical/altmed/condition/menstrual-pain

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0022399981900271

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1876382011001363

http://study.com/academy/lesson/menstrual-disorders-dysmenorrhea.html

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Het grappige aan dit artikel is dat het voorkomt bij jonge vrouwen die nog geen kinderen hebben gehad. Bij mijn zus en mij is het juist gekomen nadat wij kinderen hebben gekregen en we zijn allebei nu in de 40. Ik gebruik nog steeds Aleve Feminax. Dat helpt bij mij het beste. Maar de chocolade ga ik ook proberen! , al eet ik alleen maar pure chocolade...

 2. Bij mij ook hoe ouder hoe meer pijn. Ik weet nu ook dat ik (na het officieel hebben van weeen) echt weeen voel als ik naar het toilet moet boor nr 2. Wat mij heel erg heeft geholpen was puurder eten, en geen suiker meer (niet volledig suikervrij, maar al het logische met suiker eet ik niet meer). Ik kan nu oppeens omgesteld zijn zonder heftige aanloop of kramp. Toen ik weer aan het snoepen ging was het gelijk weer heftig.

 3. Heb zelf gemerkt dat het gebruik
  van tampns (samen met maandverband) mijn menstruatiepijn flink verminderd. Als ik geen tampon gebruik op de hevige dagen heb ik er veel meer last van. Ik vroeg me af hoe dit kan?? Maar kon het niet vinden op deze pagina.

 4. Helaas bij mij heeft de pijn al vroeg aangevangen. Ik ben nu 26 en de eerste dagen is het bijna niet uit te houden. Ik ga de tips zeker proberen vooral de frambozen thee (zeker omdat het mij ook erg lekker lijkt)

 5. Zelf heb ik vanaf dag 1 dat ik menstureerde, al hele hevige pijn. Zelfs zo erg dat ik naar het ziekenhuis moest. Ik kan dan niets meer. Vooral als ik wat stress heb, dan kan het zo zijn dat ik 6 weken vol mentrueer. Bijna niets helpt, tot de dokter zei de pil doorslikken. Geen stopweek. Had ik deze tips maar eerder voor mezelf geweten. Nu heb ik 2 dochters, 1 van 16 en 1 van 12. En beide precies hetzelfde. Me oudste dochter heeft de prikpil gekregen vanuit het ziekenhuis en heeft er nu geen last meer van maar me. Jongste dochter vinden ze nog te jong ervoor. Die ligt 1 week per maand doodziek op bed. Frambozen thee ga ik dadelijk nog halen. Ze heeft net kamillethee op, een kruik en een pijnstiller is na een uur huilen, in slaap gevallen. Ik ga je tips zeker gebruiken voor me dochter. Dank je!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

8 Shares
Tweet
Pin8
Share