hoofdpijn

Laatste Update: 4 april 2017

31 tips tegen hoofdpijn

31 tips tegen hoofdpijnDus je hebt hoofdpijn. Wat de oorzaak ook mag zijn - te veel tv gekeken, een glaasje wijn te veel op - het kloppen in je schedel bedreigt nu je vermogen om productief te zijn voor de rest van de dag. Terwijl je normaal een paracetamol zou nemen en er klaar mee zou zijn, wat doe je als er geen magische pil te vinden is die je hoofdpijn aanpakt of die pil niet wilt nemen? Wat ga je dan doen?

Er zijn ongeveer net zo veel manieren om hoofdpijn te verbannen als er manieren zijn om een cake te bakken, dus laten we beginnen met de eenvoudigste en werken dan naar de meer complexe toe.

Een hoofdpijn is in principe net als het rode lampje in het dashboard van je auto.

Het is een irritante waarschuwing, maar kan meestal worden onderdrukt met een kleine aanpassing. Of, het kan betekenen dat je motor/hoofd op ontploffen staat.

De oorzaak en genezing van migraine is nog steeds een geheim, dus ondanks dat we je hieronder enkele tips bieden, als je een migraine hebt, dan ben je beter af wanneer je je huisarts bezoekt. Een migraine kan namelijk verschillende oorzaken hebben die grondig onderzocht moeten worden voordat een plan van aanpak kan worden opgesteld.

Als je het gevoel hebt dat je hoofdpijn te wachten staat, probeer eerst water te drinken - veel water. Dit kan behoorlijk effectief zijn om een aankomende hoofdpijn tegen te gaan. Drink geen ijskoud water, dit kan het namelijk alleen nog erger maken. Houd het op kamertemperatuur.

Het drinken van pepermunt thee kan helpen, maar wees voorzichtig bij het bestrijden van een ernstige hoofdpijn met cafeïne; migraine-aanvallen kunnen hier erger van worden. Probeer iets te eten; amandelen bevatten bijvoorbeeld een stof die kan helpen bij hoofdpijn.

Terwijl het drinken van zeer koud water hoofdpijn erger kan maken, heb ik geconstateerd dat iets kouds op mijn hoofd leggen tijdelijke verlichting kan bieden. Als iemand die veel achter de PC naar het scherm zit te staren, krijg ik vaak spanningshoofdpijn achter mijn ogen. Als dat gebeurt, neem ik een pauze van vijf minuten en lig op mijn rug in een verduisterde kamer met een koel, vochtig washandje op mijn voorhoofd of over mijn ogen.

Iets anders dat goed werkt is lotion met eucalyptus of pepermunt gekoeld in de koelkast of vriezer en vervolgens aangebracht achter de oren en in de nek en de hals, gecombineerd met een nekmassage. Soms gebruik ik ook ongeparfumeerde lotion, maar ik plaats deze wel altijd in de koelkast of vriezer zodat de lotion lekker koud wordt. Het gebruik van lotion zorgt er bij mij altijd voor dat spanningshoofdpijn al snel verdwijnt.

Let ook op je lichaamshouding. Span je je kaak te veel aan? Druk je met je tong tegen de bovenkant van je mond? Beide acties kunnen hoofdpijn veroorzaken. Probeer deze gewoonten dus zo snel mogelijk af te leren. Door je rug zakken, spanning in je nek, en kauwgom kauwen kunnen hetzelfde effect hebben.

Meditatie werkt ook goed, met name voor het aanpakken van spanningshoofdpijn. Door je hoofd leeg te maken en je lichaam te ontspannen, zul je verbaasd zijn over hoe je je voelt na afloop. Wat je ook doet om van je hoofdpijn af te komen, besef dat pilletjes en andere chemische behandelmethoden meer kwaad dan goed doen op de langere duur. Natuurlijke methoden hebben dus altijd de voorkeur.

Niet elke hoofdpijn is hetzelfde, dus vaak zal ook niet alles voor iedereen goed werken. Probeer enkele tips uit en je zult al snel merken wat het effectiefst voor je is.

Hieronder geef ik je een uitgebreide lijst van hoofdpijn tips die goed werken voor verschillende soorten hoofdpijn. Ook op de verschillende types ga ik even dieper in, zodat je precies kunt bepalen welke oplossing het beste past bij de aandoening.

Laten we dus nog dieper in de tips duiken en bekijken welke natuurlijke manieren je kunt toepassen om dat kloppen in je hoofd voor eens en altijd (...nou goed, tenminste voor vandaag!) te stoppen.

Verschillende soorten hoofdpijn aanpakken:

Spanningshoofdpijn

Dit is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. Het voelt alsof iets je hoofd samenperst. Veroorzaakt door de samentrekking van spieren die je schedel bedekken, loopt deze pijn van het ene oor naar het andere, rond de voorkant van je hoofd. Het wordt vaak veroorzaakt door stress en een gebrek aan slaap (1).

 Oplossingen

 1. Pepermuntolie.

Breng deze olie op je haarlijn; het creëert een verkoelende sensatie die de spieren in je hoofd en nek ontspant. In reformwinkels vind je deze olie al voor enkele euro's.

2. Gemberthee.

Je kunt verse gember kopen bij je plaatselijke supermarkt. Haal ongeveer 2 cm gemberwortel door een knoflookpers en voeg deze toe aan kokend water. Deze zelfgemaakte thee vermindert de ontsteking op eenzelfde wijze als een paracetamol.

 Clusterhoofdpijn

De pijn van een clusterhoofdpijn wordt vaak omschreven als een ijspriem in het hoofd vanwege de geconcentreerde pijn. De naam komt van het feit dat de hoofdpijn optreedt in een cluster van dagen gedurende enkele weken. De pijn wordt vaak gevolgd door een loopneus of koorts, dus deze staat vaak ook bekend als "histamine-hoofdpijn." Clusterhoofdpijn komt overigens niet vaak voor, maar 1 tot 2 mensen op de 1000 hebben hier last van (2,3).

Clusterhoofdpijn komt vaak in de winter als gevolg van temperatuurveranderingen.

Oplossing

 3. Capsaïcinezalf.

Het actieve ingrediënt in deze zalf is cayennepeper. Breng een kleine hoeveelheid aan op de binnenkant van je neusgat, dat aan de zijkant van je hoofd ligt waar je de pijn ervaart. De zalf is effectief omdat deze zenuwpijnsignalen blokkeert. Deze effectieve remedie kan worden gekocht voor enkele euro's in de reformwinkel of in de apotheek.

Migraine

Deze eenzijdige kloppende pijn wordt vaak (let op: migraine kan vele verschillende oorzaken hebben) veroorzaakt gevoeligheid voor licht en geluid en kunnen misselijkheid veroorzaken. Mensen met migraine in de familie en vrouwen hebben drie keer meer kans op migraine hoofdpijn dan mannen. Experts geloven dat migraine kan worden veroorzaakt door zenuwsignalen die de hersenen verkeerd interpreteren als pijn (4).

 Oplossingen

 4. Moederkruid.

In klinische studies bleek deze aanvulling van de zonnebloemfamilie effectief voor de behandeling van migraine te zijn. Het vermindert de ontsteking, waardoor de druk op de zenuwen afneemt en helpt migraine te volledig voorkomen. Moederkruid is verkrijgbaar in capsulevorm.

5. Acupressuur.

Deze oude Chinese methode omvat het uitoefenen van druk op bepaalde punten op het lichaam om pijn te verlichten. Plaats je vinger in de holte tussen de eerste en de tweede teen en druk stevig gedurende 3 tot 5 minuten.

 Tips om hoofdpijn te vermijden

Het is het proberen waard! Om de kans op hoofdpijn te minimaliseren, probeer de volgende hoofdpijn tips.

6. Vermijd voedingsmiddelen die hoofdpijn en migraine veroorzaken.

Van een aantal voedingsmiddelen is bekend dat ze hoofdpijn en migraine kunnen veroorzaken. Houd er wel rekening mee dat dit natuurlijk erg persoonlijk is. De een heeft wellicht last van een bepaald voedingsmiddel, terwijl de ander het zonder problemen kan eten. Zoals altijd, is de sleutel ook hier testen, testen, testen.

Voedingsmiddelen geassocieerd met hoofdpijn en migraine omvatten:

7. Vermijd voorkomende allergenen.

Allergenen veroorzaken niet alleen hoofdpijn, maar ook een verscheidenheid van andere klachten. Het woord allergeen houdt in dat je lichaam bepaalde voedingsmiddelen niet herkent, en er dus niet goed mee kan omgaan. In extreme gevallen kan dit leiden tot auto-immuun ziektes. Deze worden vaak in verband gebracht met een overgevoeligheid voor tarwe en zuivelproducten.

De onderstaande lijst is beperkt en het wil natuurlijk niet zeggen dat je overgevoelig bent voor alle voedingsgroepen in de lijst hieronder. Vaak merk je een overgevoeligheid ook op door andere klachten, waaronder een opgeblazen gevoel, pijn in je buik en diarree.

Dat gezegd hebbende, de afwezigheid van deze klachten sluit niet uit dat je niet overgevoelig bent voor dergelijke producten. Soms manifesteert zich de schade in je lichaam en kom je hier pas jaren later achter.

De meest voorkomende allergene voedingsmiddelen zijn onder andere:

 • Tarwe
 • Sojaboon
 • Mais
 • Pinda’s
 • Zuivelproducten
 • Tomaten

8. Zorg voor voldoende slaap door het volgen van een regelmatig slaapschema.

Is het je al eens overkomen dat je maar enkele uren slaap hebt gehad de vorige nacht en die avond erna heb je te kampen met een zware hoofdpijn? Dat overkomt mij dus wel eens vaker en het heeft altijd te maken met een gebrek aan slaap.

Je hersenen zijn niet in staat zich op de nodige manier te herstellen wanneer je niet genoeg slaap krijgt. Dit leidt vaak tot spanningshoofdpijn. Voldoende slaap, maar ook een regelmatig schema, is daarom van groot belang om hoofdpijn te voorkomen.

9. Water, water, water.

Laat ik je even een ongemakkelijke vraag stellen....hoe ziet jouw plas eruit? Dat klinkt wellicht een *beetje* raar, maar er is een goede reden voor. Wanneer je voldoende gehydrateerd bent, is je plas over het algemeen helder geel. Drink je niet genoeg water, kun je dat meestal gelijk zien, dan wordt je plas namelijk donker geel en is het dus erg geconcentreerd.

Dat is een teken dat je niet voldoende drinkt. Ben je gedehydrateerd, dan is hoofdpijn, met name spanningshoofdpijn, een natuurlijk gevolg, omdat je lichaam de afvalstoffen niet goed kwijt kan.

10. Drink minder alcohol.

Ongeacht of die hoofdpijn nu het gevolg was van een glaasje wijn te veel, minder alcohol drinken zal toch een positief effect hebben op je gezondheid en kan hoofdpijn voorkomen.

Ik weet dat "minder" verschillende dingen voor verschillende mensen betekent. Als je eraan werkt je dieet en levensstijl in evenwicht te brengen, heb je vaak een heleboel minder alcohol nodig om aangeschoten te raken. Ook hier is de hoeveelheid dus erg persoonlijk, maar meer dan een glaasje wijn per dag is echt niet nodig.

11. Kies voor biologisch.

Probeer zo veel mogelijk de chemische stoffen in je voeding te beperken door biologische voedingsmiddelen te kopen en bewerkte voedingsmiddelen te vermijden.

12. Regelmatige lichaamsbeweging.

Sport vermindert stress, wat kan bijdragen tot het verminderen van spanningshoofdpijn. Yoga is een ideale vorm van fysieke activiteit (plus nog veel meer) en wordt sterk aanbevolen.

13. Begin je dag met een groene smoothie.

Door je lichaam al in de vroege ochtend te voorzien van belangrijke voedingsstoffen en voldoende vocht, voel je je niet alleen energieker, maar is de kans op hoofdpijn ook beduidend kleiner. Een plus: een groene smoothie is overheerlijk en kan tevens helpen in het gevecht tegen de pondjes!

14. Mediteer.

Rustig zitten en de focus op je ademhaling richten heeft een sterk stressverminderend effect, wat wederom de kans op hoofdpijn vermindert.

15. Vermijd cafeïne.

....Alleen als je gevoelig bent voor migraine-aanvallen, om normale hoofdpijn te voorkomen kan koffie juist wonderen doen.

16. Stop met roken.

Geen compromis. Probeer ook meeroken zoveel mogelijk te voorkomen.

17. Eet omega-3 vetzuren.

Bladgroenten, chia zaden, lijnzaad en walnoten zijn geweldige bronnen van omega-3 vetzuren. Dit soort vetten hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen hoofdpijn tegengaan.

18. Houd de lucht schoon.

Vermijd het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen en luchtverfrissers in huis. Hier zitten vaak stimulerende middelen in die een hoofdpijn kunnen aanwakkeren.

19. Ontdek wat bij jou de hoofdpijn veroorzaakt.

Door het bijhouden van een dagboek, ben je in staat om te ontdekken welke voedingsmiddelen en activiteiten hoofdpijn bij jou veroorzaken. Door gedurende enkele weken een dagboek bij te houden, kun je ontdekken wat je moet vermijden.

20. Gebruik een luchtbevochtiger.

Droge lucht kan de sinussen irriteren, wat kan leiden tot een hoofdpijn. Met behulp van een luchtbevochtiger wanneer je slaapt kun je dit effect tegengaan.

Hoofdpijn aanpakken door stress te verminderen.

Ben je gestrest en voel je een hoofdpijn aankomen, probeer dan eerst het volgende voordat je naar de paracetamol reikt:

21. Luister naar (kalmerende) muziek.

Een studie uit 2001 toonde de voordelen van muziek voor chronische hoofdpijn (5).

22. Een ​​vleugje lavendel.

Anekdotisch bewijs suggereert dat sommige mensen succes ervaren bij het verlichten van hoofdpijn door essentiële lavendeloliën te snuiven (6).

23. Gebruik ijs.

Een pak ijs op de bovenkant van je hoofd kan hoofdpijn verlichten. Je kunt het ijs ook op je nek leggen, dit blijkt even effectief te zijn.

24. Drink koffie.

...zolang je niet aan migraines lijdt. 3 kopjes koffie per dag kunnen hoofdpijn effectief voorkomen.

25. Eet pompoenpitten.

Recente onderzoeken hebben aangetoond dat magnesiumsulfaat alle vormen van hoofdpijn kan verlichten. Pompoenpitten zijn rijk aan magnesium, een poging waard dus (7)!

26. Maak een wandeling.

Zelfs een stevige wandeling van 10 minuten kan endorfine vrijmaken in de hersenen, dit is een natuurlijke stof die pijn verlicht.

27. Gebruik een warme doek.

Voel je een hoofdpijn aankomen door spanning in je nek? Leg dan een warme doek in je nek, dit doet echt wonderen!

28. Eet iets pittigs.

Studies hebben aangetoond dat capsaïcine hoofdpijn kan verlichten, kun je dus geen zalf krijgen, zoals eerder besproken in een vorige tip, gebruik dan hete pepers bij het koken of strooi wat cayenne peper over je eten.

29.  Masseer je nek.

Als je hoofdpijn is gerelateerd aan spanning of stress, kan dit helpen ontspannen de spieren te ontspannen en de pijn te verlichten.

30. Neem een ​​warme douche.

De warmte van het water kan helpen spierspanning te verlichten, wat pijn kan veroorzaken. Een warme douche gaat deze spanning tegen!

31. Lig in het donker.

Soms is het minimaliseren van zintuiglijke overbelasting de beste manier om te voorkomen dat je hoofd gaat ontploffen. Lig tien minuten in een donkere, rustige kamer. Probeer gewoon te relaxen en negeer de rest.

Tot slot:

Hoofdpijn is vervelend, zo vervelend zelfs, dat de paracetamol een van de winstgevende medicijnen op de markt is. En al lijkt dit pilletje nog zo onschadelijk, toch bevat het chemische stoffen die je lichaam geen goed doen.

Sterker nog, door steeds terug te vallen op medicijnen, belemmer jij je lijf in de vaardigheid om zelf pijn te bestrijden. Je lichaam is een effectief systeem en als je er goed voor zorgt, zorgt het ook goed voor jou.

Probeer dus de natuurlijke middelen die beschreven staan in bovenstaande hoofdpijn tips en je zult versteld staan hoe effectief de natuur je kan helpen van pijn af te komen.

En natuurlijk kunnen de tips tegen hoofdpijn door stress ook wonderen doen wanneer je gewoonweg even wilt ontspannen.

Maak er dus gebruik van!

Bronnen:

1. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tension-headache/basics/definition/con-20014295

2. http://www.webmd.com/migraines-headaches/guide/cluster-headaches

3. http://www.migrainetrust.org/factsheet-cluster-headache-10908

4. http://www.health.com/health/gallery/0,,20537878,00.html

5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11810342

6. http://www.naturalnews.com/028842_lavender_migraines.htm

7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8984087

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hoi ik ga een paar tips gebruiken. Van sommige weet ik al dat het werkt. Zijn dit tips voor kinderen of volwassenen of allebei? Want ik ben namelijk 11. Bedankt voor de tips alvast!

  1. In principe zijn deze tips voor volwassenen.
   Gezien je leeftijd is het belangrijk om niet op eigen houtje actie te ondernemen.
   Overleg met je ouders en/of je huisarts.
   Dit is erg belangrijk, Rosa!

 2. Zonet weer, n paracetamol gepakt, Hey staat me tegen want ik weet hoe slecht het is, maar het brengt binnen 15 minuten verlichting.
  Ik heb al n dagboek bijgehouden maar er valt geen peil op te trekken wat het veroorzaakt.
  Ik heb iedere dag hoofdpijn, meestal s avonds of s nachts en dan wil ik iets wat meteen helpt!!
  Nu heb ik iets gelezen over gifsla ,maar er wordt niet expliciet geschreven over hoofdpijn, weten jullie of dat (snel) werkt?

 3. Hey allemaal! Wat een goede tips!
  Ik heb er nog een: er is een boom die heet wilg en als je daar een paar stukjes boom schors vanaf haalt en daar op zuigt (wel eerst wassen en als je wil een beetje honing opdoen voor de smaak) dan gaat je hoofdpijn weg binnen vijf min. In die boomschors zitten dezelfde stofjes als in asperientje maar dan niet schadelijk voor je

 4. Als je een paracetamol neemt neem het voor het slapen aan één en doe het 15 minuten voor het slapen aan dan val je in slaap en kan je hoofdpijn wegtrekken het is al bij heel veel mensen gelukt dus probeer het het zal wel werken bijna bij iedereen

 5. Goede tips mijn moeder doet nu een hitte pit in de oven dat werkt vast ook wel
  Ik leg hem op mijn hoofd en de pijn vermindert meteen:)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

7 Shares
Tweet
Pin7
Share