LAATSTE UPDATE: 14 maart 2020

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

Vitamine D en Bloeddruk

Bestaat er een relatie tussen vitamine D en je bloeddruk? Vitamine D zorgt voor de vorming van gezonde botten en tanden, natuurlijk iets wat helemaal niets te maken heeft met je bloeddruk. In ieder geval niet op een directe manier.

Maar volgens redelijke recente studies bestaat er wel degelijk een relatie tussen bloeddruk en de hoeveelheid vitamine D in je lichaam.

Recente studie

Recente studies stellen vast dat vitamine D een essentiële rol vervullen bij het reguleren van de bloeddruk en kunnen helpen de gezondheid van het hart bevorderen. Volgens de studies hebben mensen een hogere bloeddruk in het winterseizoen, wat wijst om een verlaging van vitamine D en met de beperkte hoeveelheid zonlicht in Nederland is dat effect nog groter (1).

Lees meer "De bloeddruk is hoger in het winterseizoen"

Een onderzoek uit 2013 naar het verband tussen hoge bloeddruk en vitamine D bij mensen met een donkere huidskleur laat ook zien dat vitamine D supplementen de bloeddruk kunnen verlagen (2). Mensen met een donkere huidskleur hebben vaker last van een hoge bloeddruk dan mensen met een lichtere huidskleur. Omdat pigment de aanmaak van vitamine D vertraagt of verhinderd door de beschermende werking op de huid wilden onderzoekers controleren of de lagere opname van vitamine D in noordelijke gebieden hiervoor verantwoordelijk was. Dit onderzoek liet zien dat vitamine D een bloeddrukverlagend effect had.

Omdat mensen met een donkere huidskleur in de noordelijke gebieden van de wereld vaak te weinig vitamine D van de zon kunnen opnemen wordt aangeraden om supplementen te nemen en voeding waaraan vitamine D is toegevoegd of waar het van nature in zit.

Uit ander onderzoek waarbij mensen met een donkere en lichtere huidskleur deelnamen bleek dit verschil niet significant. Dit kan komen doordat mensen met een lichtere huidskleur meer vitamine D van nature in zich opnemen doordat ze te weinig pigment hebben die hun huid beschermt tegen de zon (3). Hieruit kun je concluderen dat vitamine D supplementen vooral in de winter nodig zijn en dat mensen met wat meer pigment die noordelijk wonen ook gebaat zijn bij het nemen van vitamine D supplementen.

Verder heeft het hart en de bloedvaten een groot aantal vitamine D receptoren, wat betekent dat het hart en de bloedvaten wel degelijk vitamine D nodig hebben. Wat deze receptoren precies doen met de vitamine is nog niet geheel duidelijk, maar voldoende vitamine D binnenkrijgen lijkt een positief effect te hebben op hoge bloeddruk.

Ook hebben verschillende studies inmiddels aangetoond dat vitamine D voor een lagere bloeddruk kan zorgen. Dit effect geldt voor zowel de systolische (bovendruk) en dialostische (onderdruk) druk bij volwassenen (4).

Waarom?

Toch moet worden vastgesteld dat de relatie tussen vitamine D en bloeddruk nog niet geheel duidelijk is (vanwege de receptoren). Bij sommige mensen werkt het toedienen van extra vitamine D helemaal niet, terwijl in andere gevallen juist wel een lagere bloeddruk krijgen.

Echter het kan geen kwaad om de inname vitamine d te verhogen aangezien het ook een positieve werking op de huid heeft en kan het helpen bij het reguleren van de bloeddruk. Daarnaast is deze vitamine ook verantwoordelijk voor het stimuleren van de botweefsel, productie van cellen en helpt je immuunsysteem om goed te functioneren.

Zonlicht

Door jezelf bloot te stellen aan zonlicht kan je lichaam vitamine D aanmaken. Helaas hebben we niet zo heel veel zonlicht in Nederland. Wanneer eens de zon schijnt trekken we massaal naar buiten om ook maar zoveel mogelijk op te nemen.  Tussen april en oktober heb je in de noordelijke helft van Nederland de beste kansen om vitamine D via de zon in je op te nemen. De zuidelijke helft zit net zuidelijk genoeg om het hele jaar door vitamine D door de zon te krijgen. Vandaar dat het verstandig is om in de winterperiode een vitamine D supplement te nemen.

Pas er wel voor op dat je niet te veel in de zon staat. Gebruik altijd zonnebrand creme en zelfs is het niet verstandig om uren in de zon de staan. Gebruik ook de zon "met mate".

Tot slot...

Vitamine D is niet alleen goed voor de botten, het is ook goed voor om een hoge bloeddruk te verlagen. Bij mensen met een donkere huidskleur werkt het wel beter dan bij mensen met een lichtere huidskleur.

Naast het nemen van supplementen kun je er ook voor zorgen dat je voeding neemt waar vitamine D in zit, zoals zuivel, eieren en vis. Daarnaast zijn er ook veel producten verrijkt met vitamine D, zoals amandel- en kokosmelk. Ontbijtgranen en meer. Bekijk altijd de verpakking om te zien om hoeveel vitamine D dit gaat.

Als je gebruik wilt maken van de zonlicht voor de opname van vitamine D is het wel verstandig om zonnebrandcrème te gebruiken om geen last te krijgen van de schadelijke effecten van UV-straling.

Persoonlijk neem ik in de winterperiode altijd een vitamine D supplement.

Wat zijn jouw ervaringen? Laat het mij weten door hieronder een reactie te geven!

Bronnen (Engels):

http://www.journals.pcommed.com/vitD_blood_pressure.pdf

http://www.healthiertalk.com/natural-blood-pressure-regulator-017

http://hyper.ahajournals.org/content/61/4/779.short

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5356990/

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:

Hoge bloeddruk verlagen met knoflook

Hoge bloeddruk verlagen met knoflook

Hoge bloeddruk bij vrouwen verlagen

Hoge bloeddruk bij vrouwen verlagen

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. In voeding ziet niet voldoende vitamine D om significant de bloedwaarden te kunnen verhogen. Levertraan is mischien een uitzondering, maar zelf met veel vette vis, zul je er niet in slagen om meer dan 800 I.E. per dag binnen te krijgen (en dan eet je dus elke dag veel vis). De calcidiol waarde in je bloed stijgt per 400 I.E inname per dag met ongeveer 10 nmol/l. Nu is het zo dat de calcidiol waarde die je zou moeten hebben om veel van de genoemde ernstige ziekten te lijf te gaan tussen de ongeveer 150 nmol/l en 200 nmol/l moet zijn, zie hier:

  http://www.iiar-anticancer.org/openAR/journals/index.php/anticancer/article/view/215

  (1 ng/ml = 2.5 nmol/l )

  Je moet hiervoor duizenden I.E. per dag aan vitamine D binnenkrijgen en dat kan alleen via blootstelling van de huid aan UVB straling of via supplementen. Maar als je supplementen wilt gebruiken moet je ruwweg 5000 I.E. of meer gebruiken. Deze moet je in het buitenland bestellen, omdat in Nederland de maximale veilige dosis nog steeds op 2000 I.E per dag is gesteld. Dat laatste is het gevolg van ondeskundigheid van de nationale gezondheids instanties, zoals hier wordt uitgelegd:

  http://www.ajcn.org/content/85/1/6.full

 2. Jack, je schrijft:

  Voeding rijk aan vitamine d zijn o.a.

  Melk
  Graan
  Tonijn
  Eieren.

  Dat klopt niet hoor. In melk zit zeer weinig vitamine D, tenzij het eraan is toegevoegd, zoals in de V.S. In graan zit zelfs helemaal geen vitamine D. In eieren zit een klein beetje, maar ook dat is de moeite niet. Alleen in vette vis, zoals tonijn, zit nog redelijk wat, maar zelfs dat tikt niet aan, zoals Count Iblis al schrijft.

  1. Dag Hans,

   Met granen bedoel ik verrijkte ontbijt granen. Dit heb ik net veranderd in het artikel.
   De ADH per dag is 12,5 µg voor mensen boven de 70. Voor mensen die jonger zijn dan 50 jaar is 2,5 µg voldoende. De leeftijdscategorie 50-70 heeft voldoende aan 5µg tot 10µg.

   In voeding zit inderdaad niet voldoende, men gaat niet de hele dag vis eten. Supplementen kunnen uitkomst bieden.

   Bedankt voor je scherpe oog!

   Jack

 3. Ik ben, driej aar geleden, naar de dokter gegaan omdat ik niet lekker in m'n vel zat. kreeg zonder enige vraag direct pillen voorgeschreven nadat bleek, dat mń bloeddruk 103-145 was (leeftijd 60). alleen al het feit dat deze medicijnen zonder enige vraag werden voorgeschreven gaf mij zeer te denken. De dokter vond de onderdruk te hoog. Ik heb ze genomen maar met tegenzin en de onderdruk ging ook heel langzaam omlaag naar 90. Na een maand ben ik gestopt en nnaar Bali gegaan voor vakantie en familiebezoek (ik ben een witte Hollander). Daar heb ik na twee maanden mijn bloeddruk laten meten en ........ 80-120. Dat is nu drie jaar geleden. Mijn onderdruk is eigenlijk constant tussen de 103 en 105. De reden dat ik uw artikel heb gelezen is, dat m'n bovendruk deze week opliep naar 220. Normaal is voor mij 170.
  Het wordt nu tijd serieus de zaak aan te pakken voordat het fout gaat .... ik neem nu knoflook (rauw)

  1. Dag,

   Het is zeer belangrijk om per direct aan de slag te gaan om uw bloeddruk te laten zakken, want uw huidige bloeddrukwaarden zijn te hoog. Natuurlijk altijd in overleg met een professional! Onderzoek heeft zeker aangetoond dat de juiste voedingsmiddelen een positieve invloed hebben op de bloeddruk. Daarbij is knoflook, appel cider azijn, tomaten en veel groente bladgroente erg belangrijk. Ook voldoende van de gezonde omega 3 vetzuren is een tip die ik altijd geef.

   Voor meer natuurlijke tips neem een kijkje op mijn blog:

   https://www.optimalegezondheid.com/hoge-bloeddruk/

   Succes!

   Mvg,

   Jack

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share