Cholesterol

Laatste Update: 29 oktober 2020

Cholesterol Verlagen Op Een Natuurlijke Manier

Er zijn meerdere manieren om cholesterol natuurlijk te verlagen, maar ik zal het vandaag alleen gaan hebben over 2 natuurlijke methoden waar ik zelf ervaring mee heb. Ik heb inmiddels veel mensen gecoacht met mijn programma’s om cholesterol te verlagen en onderzoek heeft niet voor niets aangetoond dat cholesterol goed te verlagen is met een natuurlijke aanpak.


Methode 1: Voedingssupplementen
Methode 2: Lifestyle veranderingen

Hieronder ga ik stap voor stap beschrijven hoe je jouw cholesterol kunt verlagen zonder medicatie, door je te richten op deze 2 methoden. Nu zeg ik niet dat je zomaar moet stoppen met medicijnen. Op den duur zou dit kunnen, maar dan wel altijd in overleg met je arts.

Ik heb deze 2 methoden zo simpel mogelijk gehouden zodat de stappen voor iedereen te volgen zijn.

Als laatste geef ik je een aantal tips om je voedingspatroon vrij van ongezonde toevoegingen te houden, want aan de ene kant meer gezond aan je leven toevoegen zonder het ongezond te verwijderen is niet effectief!

Hoe we cholesterol verlagen op een natuurlijke manier met voedingssupplementen.

Er zijn genoeg studies te vinden over hoe en waarom supplementen kunnen helpen om cholesterol veilig en effectief te verlagen. Inmiddels zijn we op het punt beland dat supplementen niet meer een fabeltje zijn zonder onderbouwing(1).

Inmiddels zijn er vele studieresultaten beschikbaar en het is ook niet verwonderlijk, aangezien supplementen ingrediënten hebben waarmee je lichaam normaal gesproken zelf de cholesterolwaarden kan reguleren.

Cholesterol verlagen met policosanol
Een supplement is Policosanol en het is afkomstig uit suikerriet en wordt aangeboden als een alternatief voor sommige medicijnen. Momenteel zijn er zowel negatieve als positieve studies wat betreft het supplement en de kracht ervan is dat het je HDL cholesterol verhoogd en LDL verlaagt.

Cholesterol verlagen met guggulipid
Een ander supplement is Guggulipid en dit komt oorspronkelijk uit India. Inmiddels is er al veel onderzoek naar gedaan en het gebruik er van kan een effectieve manier zijn om cholesterol te verlagen doordat het je triglyceriden verlaagd.

In sommige gevallen kan dit zelfs beter werken dan de meest gangbare medicijnen. Je kunt het krijgen bij de natuurwinkel zoals de Tuinen.

Cholesterol verlagen met knoflook
Eén van mijn favoriete natuurlijke manieren om cholesterol verlagen is met knoflook. Uit een studie onder 220 mensen is naar voren gekomen dat cholesterol met maar liefst 12% te verlagen is en de triglyceriden met 17%, alleen door het gebruik van knoflook. Deze groep mensen namen voor een periode van 4 maanden voldoende knoflook. Mijn voorkeur gaat uit naar verse knoflook en een paar teentjes per dag is al voldoende.

Uit een meta-studie naar knoflook blijkt ook dat het kan helpen om verhoogd cholesterol te verlagen(2).

Cholesterol verlagen met lijnzaad
Lijnzaad zie ik zelf als een superfood en ik neem het elke dag door mijn portie havermout met magere yoghurt. Het mooie van lijnzaad is dat het niet alleen je cholesterol verlaagt door de grote hoeveelheden onverzadigde vetten, waardoor je je HDL cholesterol kunt verhogen(3).

Het is ook nog eens goed voor de stoelgang waar veel mensen toch ook problemen mee hebben.

Als je regelmatig lijnzaad eet kun je zelfs de kans op aambeien drastisch verlagen. Ook is het cholesterol verlagende effect aangetoond in studies. Lijnzaad kun je krijgen bij een natuurwinkel of de betere supermarkten.

Cholesterol verlagen met lifestyle veranderingen

Naast natuurlijke voedingssupplementen kun je ook je cholesterol verlagen met een aantal gerichte levensstijl veranderingen. Wel moet ik zeggen dat het aanpassen van gewoontes en routines voor veel mensen erg moeilijk is.

We zijn immers gewoontedieren!

Vandaar dat je het beste kleine stappen kunt maken en niet direct alles om kunt gooien, omdat je dan waarschijnlijk weer terugvalt in je oude voedingspatroon.

Mijn eerste aanbeveling is om snacks te vervangen door groente en fruit. Liever meer groente dan fruit vanwege de suikers aanwezig in fruit. Het mooie van groente en fruit is dat ze bijna geen vet bevatten, wat dus goed is voor je HDL cholesterol.

Ook is het slim om regelmatig het volgende te eten:

Ook is het mijn aanbeveling om, als je dit doet, nu toch te stoppen met roken of in ieder geval te minderen. Dit komt omdat je lichaam gaat oxideren en vooral dat laatste is erg gevaarlijk als je een cholesterol hebt. Daarom wordt het aangeraden voor rokers om voldoende antioxidanten binnen te krijgen!

Tenslotte is het verstandig om regelmatig te bewegen omdat het de kans op hart- en vaatziekten drastisch doet verlagen. Zelfs maar een paar minuten per dag kan al voor resultaat zorgen en onderzoek heeft aangetoond dat regelmatig bewegen ook nog goed is tegen depressies, omdat genotshormonen in je lichaam vrijkomen.

Mijn aanbeveling is om minimaal 30 minuten te bewegen en dagelijks voldoende water te drinken om je energie op pijl te houden!

Ga onbewerkte voeding eten!

Je kunt alle gezonde voedingssupplementen van de wereld nemen en ook een gezondere lifestyle is heel positief, maar het zal allemaal een minder groot effect hebben op je cholesterol als je door blijft gaan met het eten van transvetten en kunstmatige suikers.

Kunstmatige suikers zorgen ervoor dat je vrijwel altijd een groot overschot aan energie binnenkrijgt dat door je lichaam direct in de vetreserve wordt opgeslagen. Daarbij brengen deze laagwaardige voedingsbronnen je niets, er zit niets in dat door je lichaam nuttig kan worden gebruikt.

Kunstmatige suikers verhogen de kans op diabetes en ze verhogen ook je gewicht, de kans op overgewicht en de hoeveelheid triglyceriden in je bloed.

Deze kunstmatige suikers vind je vooral terug in frisdrank, kant-en-klaarvoeding, dus koekjes chips, snacks maar ook vindt je deze kunstmatige suikers terug in vrijwel alle voedingsmiddelen van kipfilet tot biefstukblokjes.

Op het moment dat de fabrikant het voedsel voor je bewerkt zodat je thuis in de keuken niet de biefstuk in blokjes hoeft te snijden krijg je voor straf een lading dextrose erdoorheen gemixt.

Hetzelfde geldt voor kipfiletplakjes, alle bewerkte vleeswaar en natuurlijk alles wat zoet is.

Transvetten zijn dat andere zeer ongezonde maar zeer veel toegevoegde ingrediënt dat je voornamelijk terugvindt in bewerkte voeding. Het is een kunstmatig gefabriceerd vet dat zo slecht is voor je gezondheid dat 2(!) gram al volstaat om je ontstekingswaarden te verhogen, je LDL cholesterol te verhogen en je HDL cholesterol te verlagen.

Transvetten zijn ook volop te vinden in bewerkte voeding zoals ontbijtbeleg en vlees dat al voor je is gekruid. Let de volgende keer als je gaat winkelen maar eens goed op de aanwezigheid van palmvetten of geharde palmolie, dan kom je er achter dat zelfs de pindakaas is aangelengd met ongezonde ingrediënten.

Je kunt op een heel omslachtige manier gaan proberen om gezonder te eten, door bijvoorbeeld alle etiketten te gaan lezen op inhoud. Vervolgens moet je je calorie inname in de gaten houden want veel producten zijn echte caloriebommen.

Je kunt er ook voor kiezen om te stoppen met bewerkte producten. Dit betekent in de praktijk dat je alleen nog maar voor producten kiest waar geen smaakje aan is toegevoegd, vers fruit, verse groente en vlees dat niet voor je is gemarineerd en in plakjes gesneden.

Ik eet eigenlijk zelden nog brood, maar als je helemaal gewend bent aan een voedingspatroon met brood, dan raadt ik je aan om of biologische broodbeleg te kopen of om zelf kipfiletjes te bakken voor de dag erop op brood.

Wat betreft snacks is de oplossing al door moeder natuur gegeven in de vorm van fruit. Maar als je bereid bent een klein beetje extra moeite te doen dan zou ik gaan voor groene smoothies.

Groene smoothies op basis van kokosmelk, fruit en groente voorzien je in een keer van zoveel voedingsstoffen en gezonde energie dat je na een paar weken je jezelf af gaat vragen hoe je ooit op die ongezonde snacks hebt kunnen functioneren! Echt waar je energie zal zoveel toenemen als je groene smoothies gaat drinken.

Met die extra energie en het feit dat je lichaam minder energie kwijt is aan het verwerken van al die slechte voedingsmiddelen kun je ook daadwerkelijk na een lange dag het nog opbrengen om een eindje te gaan wandelen.

Zo zijn de eerste stappen in de opwaartse spiraal een feit.

Cholesterol verlagen op een natuurlijk manier? Ontdek de meest complete totaaloplossing om hoog cholesterol te verlagen!
.

Bronnen:

 1. https://journals.lww.com/jcnjournal/Abstract/2017/09000/The_Effects_of_Dietary_Calcium_Supplements_Alone.12.aspx
 2. https://academic.oup.com/jn/article/146/2/389S/4584698
 3. https://www.researchgate.net/profile/Marta_Skoczynska/publication/324772751_Linseed_oil_increases_HDL3_cholesterol_and_decreases_blood_pressure_in_patients_diagnosed_with_mild_hypercholesterolemia/links/5d00c547299bf13a384ead93/Linseed-oil-increases-HDL3-cholesterol-and-decreases-blood-pressure-in-patients-diagnosed-with-mild-hypercholesterolemia.pdf

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste,

  Ik probeer al 2 dagen uw e-book te openen,pdf gaat open maar staat vol met enkel symbolen e cijfers.

  Mvg Danny

 2. Mijn triglycenriden waarde is heel hoog. n.l 18.
  Ik leef gezond en alles wat op deze site is vermeld gebruik ik al jaren. Mijn cholesterol is ook te hoog. Ik heb nu medicijnen maar heb daar zeer veel moeite mee.en veel bijwerkingen.
  Wat kun je anders doen?

  Groetjes , Joke

  1. Momenteel lees ik veel positieve onderzoeken over het zogenaamde calorie beperkend dieet. Met name is het effectief om gezondheidsklachten op te lossen. Belangrijk is wel dat dit een voedingspatroon dat eigenlijk onder toezicht gevolgd moet worden. Evenals altijd er voor zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

   Hier een paar links:
   https://www.optimalegezondheid.com/het-calorie-beperkend-dieet-om-7-jaar-langer-te-leven/
   https://www.optimalegezondheid.com/het-calorie-beperkend-dieet-tegen-gezondheidsklachten/
   https://www.optimalegezondheid.com/calorie-beperkend-dieet-om-je-bloeddruk-blijvend-te-verlagen/
   https://www.optimalegezondheid.com/calorie-beperkend-dieet-bij-de-behandeling-van-diabetes-hoge-bloeddruk-en-hoog-cholesterol/

   Succes!

 3. mijn man heeft een nieuwe hartklep gekregen en nu zou hij cholesterol verlagende pillen moeten nemen crestor dat is zogezecht niet om de cholesterol doen te zakken maar om geen kalk meer op zijn hartklep te krijgen die klep wat verwijderd is stond op afbreken het was hoog tijd dat hij geopereerd wert

 4. Beste,
  Ik probeer al 2 dagen uw e-book te openen,maar er gebeurt niets. Ben benieuwd naar de tips.Was aan de medicatie maar ben gestopt mede ook vanwege bijwerkingen. Wil op een natuurlijke manier cholesterol verlagen.Alvast bedankt.
  Mvg Mario

  1. Hallo Mario,

   dat is heel apart, heeft een PDF reader op de computer? Anders stuur ik u even een hardcopy op van het eBook, leest ook wat makkelijker. Ik zal u even een email sturen.

   Groet,

   Jack

 5. Goedemiddag vanuit Frankrijk,

  Ik heb nog geen 5 minuten gelden € 67 overgemaakt om uw methode te ontvangen, maar ik woon in Frankrijk en weet niet of verzending naar ons adres tot een hoger prijs leidt. Weet inmiddels best wel veel over cholesterol, voedingssupplementen en dergelijke. Begin inmiddels te denken dat er een verband bestaat tussen mijn maculatie degeneratie die al begon toen ik nog geen 40 was, mijn hoge familiaire cholesterolwaardes (ratio 9, 5 de laatste keer) en het gebruik van statines. Begin ook te begrijpen dat het lichaam wellicht een hoge aanmaak van cholesterol bewerkstelligt om de vaatwanden beter te beschermen, dat die plak dus een functie heeft. Ga mijn oogspecialist hier ook over benaderen, maar hoor graag uw mening..

  1. Ik denk dat je op de goede weg bent, qua gedachten.

   Jouw vraag over de verzending naar Frankrijk speel ik even door naar de financiële afdeling. Je hoort van hen!

 6. Hallo allemaal.

  Wat mij goed heeft geholpen is RODE GIST RIJST CAPSULES.
  verkrijg bij KRUIDVAT.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

34 Shares
Tweet
Pin34
Share