Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Wat zijn de psychologische voordelen van yoga?
Hypothalamus-hypofyse-bijnier
De hypothalamus helpt de reactie op stress van het lichaam te reguleren door middel van de hypothalamus-hypofyse-bijnier (HPA-as). Door het afscheiden van het hormoon corticotropin-releasing factor (CRF), stimuleert de hypothalamus de hypofyse om adrenocorticotroop hormoon (ACTH) af te scheiden. Bijnieren reageren op ACTH door het afgeven van cortisol, een van de belangrijkste stresshormonen in ons lichaam.
Chronische stress kan de HPA-as verstoren en bijdragen aan gezondheidsproblemen, vooral als je al problemen hebt met de bloedsuiker regulering en/of een slecht immuunsysteem hebt.
Effecten op ACTH en Cortisol
Enkele studies hebben de effecten van yoga onderzocht op de HPA-as. Een onderzoek dat is gepubliceerd in het "Journal of Pain Research" in 2011 onderzocht de effecten van acht weken van Hatha yoga bij fibromyalgie patiënten. De onderzoekers merkten op dat yoga werd geassocieerd met een verhoogde hoeveelheid cortisol in hun proefpersonen.
Hoewel deze resultaten uit een enkele, kleine, korte-termijn studie komen geven de resultaten aan dat Hatha yoga kan helpen bij het reguleren van de HPA-as functie bij mensen met fibromyalgie. Meer onderzoek is echter nodig om de bevindingen van dit onderzoek te bevestigen.
Effecten op cortisol
Een onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift "Biologische Psychologie" in 2009 gaf het verschil aan in cortisol en ACTH bloedspiegels bij langdurige Sivananda yoga beoefenaars en een controlegroep die geen yoga beoefende. De onderzoekers vonden geen duidelijk verschil in de hoeveelheid van ACTH tussen de twee groepen.
Echter, de yoga beoefenaars hadden hogere hoeveelheden van cortisol dan de controlegroep. De onderzoekers speculeren - met erkenning van de beperkingen van een relatief kleine studie - dat yoga de efficiëntie van de yogi's 'HPA-as zou kunnen verbeteren. De auteurs merkten wel op dat het belangrijk was om verder onderzoek te doen.
Yoga en Gezondheid
Een overzichtsartikel gepubliceerd in 2008 in het 'International Journal of Yoga" suggereerde dat yoga kan helpen bij het reguleren van ons immuunsysteem in tijden van stress, dit vanwege het effect op de HPA-as. Echter, niet elke studie heeft veranderingen gevonden in de HPA-as functie in verband met het beoefenen van yoga. Bovendien kunnen verschillende soorten yoga verschillende resultaten opleveren voor mensen met verschillende aandoeningen, dit geeft aan dat er meer onderzoek nodig is om volledig te begrijpen hoe yoga de hypothalamus en de HPA-as eventueel zou kunnen beïnvloeden.
De voordelen van yoga voor rugpijn
Misschien denk je bij jezelf niet dat je het type persoon bent die graag aan yoga doet. Maar als je al last hebt van pijn in de rug dan zou je dit moeten heroverwegen. Pijnbestrijding is slechts een van de voordelen van het beoefenen van yoga. Je ervaart ook een verbetering van je mentale en emotionele gezondheid die ervoor zorgt dat jij je gemakkelijker kunt ontspannen en beter kan concentreren op de eisen van jouw drukke leven.
Rugpijn definitie
De meeste mensen hebben minstens één keer in hun leven last van rugpijn, en het is een van de meest voorkomende redenen dat mensen naar de dokter gaan of zelfs een dag werken laten schieten. Als je pijn in de rug hebt dan kan dit zich uitbreiden naar spierpijn, pijn die uitzaait langs ons been naar beneden, misschien heb je last van schietende of stekende pijn, beperkte flexibiliteit in je rug, of misschien is het gewoon niet meer mogelijk om goed rechtop te staan.
Rugpijn kan het gevolg zijn van een aantal structurele problemen, zoals uitpuilende of beschadigde wervels, ischias, artritis, onregelmatigheden in het skelet, of osteoporose.
Bewezen voordelen van yoga
In een onderzoek dat werd gepubliceerd in het september 2009 nummer van "Spine", kwamen de onderzoekers erachter dat yoga het functioneren met een handicap verbetert, en de intensiteit van rugpijn en depressie bij volwassenen met chronische lage rugpijn kon verminderen. De deelnemers aan dit onderzoek werden verdeeld in twee groepen.
Deelnemers namen deel aan 24 weken van Iyengar yoga lessen op maat voor chronische lage rugpijn en dat twee keer per week. De controlegroep nam geen deel aan deze yogalessen. Deelnemers in de yogagroep rapporteerden dat ze aanzienlijke klinische verbetering zagen bij zowel 12 als 24 weken in vergelijking met de controlegroep. Onderzoekers kwamen er ook achter dat de yoga-groep een verhoogde neiging had om minder pijn medicatie te gebruiken. Yoga, in combinatie met een conventionele behandeling, kan dus een positieve invloed hebben op rugpijn. Daarnaast kan het ook nog ons mentale en emotionele functioneren verbeteren.
Voor het hele lichaam
Hoewel yoga nuttig is gebleken voor rugpijn, heeft het hele lichaam er voordeel mee. Yogahoudingen zorgen ervoor dat je alle delen van het lichaam moet aanspannen, dit resulteert in de versterking, rekken, en versteviging van de spieren. Bijvoorbeeld, de neerwaartse gerichte hond houding rekt je schouders, hamstrings, kuiten, en handen terwijl het tegelijkertijd de geest kalmeert en zelfs kan helpen bij het verlichten van milde depressie. Het beoefenen van yoga cultiveert lichaamsbewustzijn van de stress en spanning die we hebben, deze kunnen leiden tot rugpijn en spanning. Dit bewustzijn kun je door regelmatig yoga oefensessies los laten.
Denk wel na
Hier zijn enkele tips die je moet onthouden om het risico op letsel of blessures door yoga drastisch te verminderen:
- Zwanger of een bestaande gezondheidstoestand? - Raadpleeg eerst een zorgverlener voordat je begint met een yoga-programma. Een zorgverzekeraar kan je helpen bij het beoordelen welk type en niveau van yoga veilig voor je is.
- Probeer het niet alleen – Het samenwerken met een ervaren en gediplomeerde instructeur is de beste manier om de om de oefeningen op de juiste manier uit te voeren en letsel proberen te voorkomen.
- Yoga is geen vervanging voor medische zorg – Yoga biedt veel verschillende voordelen voor de gezondheid en kan zelfs worden opgenomen als onderdeel van een medisch behandelingsplan. Maar toch is het nog steeds belangrijk om nauw samen te werken met de gewone zorgverleners en een goede behandeling te krijgen als je deze nodig hebt.
- Ken je grenzen – Voordat je begint met een nieuw yoga variant, vraag dan eerst even naar de fysieke eisen. Ontdek hoe zwaar deze vorm van yoga is. Praat met de instructeur en anderen die dat soort yoga beoefenen om er zeker van te zijn dat deze variant geschikt is voor jou.
- Begin langzaam – Je bent niet aan het concurreren met andere mensen in de klas. Begin met de basis, zorg ervoor dat je de juiste ademhaling hebt en leer hoe jij je evenwicht kunt bewaren. Het is niet belangrijk om als eerste klaar te zijn voor meer geavanceerde yoga, zorg er liever voor dat je het goed doet.
- Goed opwarmen – Bij yoga is het belangrijk om de spieren eerst goed op te warmen. Koude spieren verhogen de kans op blessures.
- Besteed aandacht aan wat je lichaam je vertelt – Het is niet de bedoeling dat yoga ‘zeer’ doet. Als je echt pijn voelt, dan is het belangrijk om te stoppen. Als de pijn aanhoudt dan raadpleeg je een zorgverlener. Stop onmiddellijk als je pijn op de borst voelt, duizelig wordt of oververhit raakt.
Conclusie
Hoewel verschillende studies maar een beperkte controlegroep hadden is tot op heden al het nieuws over yoga positief. Zelfs als je geen fysieke of mentale problemen hebt is het voor veel mensen wel een ontspannende manier om in beweging te blijven. Als je interesse hebt dan volg je een paar van de video links die we hebben bijgesloten of kijk je waar bij jouw in de buurt yoga lessen worden gegeven.