• perfecte rondje sauna

De hypothalamus en yoga, deel 3

2016-11-29T10:28:09+01:00april 12th, 2013|Yoga en Pilates|0 Reacties

Laatste update: door

De hypothalamus en yoga, deel 3

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Wat zijn de psychologische voordelen van yoga?

Hypothalamus-hypofyse-bijnier

De hypothalamus helpt de reactie op stress van het lichaam te reguleren door middel van de hypothalamus-hypofyse-bijnier (HPA-as). Door het afscheiden van het hormoon corticotropin-releasing factor (CRF), stimuleert de hypothalamus de hypofyse om adrenocorticotroop hormoon (ACTH) af te scheiden. Bijnieren reageren op ACTH door het afgeven van cortisol, een van de belangrijkste stresshormonen in ons lichaam.

Chronische stress kan de HPA-as verstoren en bijdragen aan gezondheidsproblemen, vooral als je al problemen hebt met de bloedsuiker regulering en/of een slecht immuunsysteem hebt.

Effecten op ACTH en Cortisol

Enkele studies hebben de effecten van yoga onderzocht op de HPA-as. Een onderzoek dat is gepubliceerd in het "Journal of Pain Research" in 2011 onderzocht de effecten van acht weken van Hatha yoga bij fibromyalgie patiënten. De onderzoekers merkten op dat yoga werd geassocieerd met een verhoogde hoeveelheid cortisol in hun proefpersonen.

Hoewel deze resultaten uit een enkele, kleine, korte-termijn studie komen geven de resultaten aan dat Hatha yoga kan helpen bij het reguleren van de HPA-as functie bij mensen met fibromyalgie. Meer onderzoek is echter nodig om de bevindingen van dit onderzoek te bevestigen.

Effecten op cortisol

Een onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift "Biologische Psychologie" in 2009 gaf het verschil aan in cortisol en ACTH bloedspiegels bij langdurige Sivananda yoga beoefenaars en een controlegroep die geen yoga beoefende. De onderzoekers vonden geen duidelijk verschil in de hoeveelheid van ACTH tussen de twee groepen.

Echter, de yoga beoefenaars hadden hogere hoeveelheden van cortisol dan de controlegroep. De onderzoekers speculeren - met erkenning van de beperkingen van een relatief kleine studie - dat yoga de efficiëntie van de yogi's 'HPA-as zou kunnen verbeteren. De auteurs merkten wel op dat het belangrijk was om verder onderzoek te doen.

Yoga en Gezondheid

Ee