Yoga en Pilates

Laatste Update: 29 november 2016

Alles over yoga en oefeningen deel 1

Yoga is een oude Indiase filosofie die dateert van duizenden jaren geleden. Het werd oorspronkelijk ontworpen als een weg naar spirituele verlichting. Echter, in deze moderne tijd zijn de fysieke aspecten van Hatha yoga erg populair geworden als een goede vorm van lichaamsbeweging en stress management.

Er zijn veel verschillende soorten yoga, maar elke variatie van yoga is gebaseerd op gestructureerde houdingen (asanas) in combinatie met bewust ademhalen.

Onderzoekers hebben ontdekt dat het regelmatig beoefenen van yoga veel verschillende voordelen voor de gezondheid kan hebben. Dit met inbegrip van een verbeterde fitheid en normalisering van de bloeddruk. Yoga is een gerenommeerd middel tegen stress. 

Na verloop van tijd geven verschillende yoga beoefenaars aan dat ze minder last hebben van stress en daarnaast een toegenomen gevoel van geluk en welzijn hebben. Dit komt omdat de intensieve concentratie op de houdingen en de ademhaling fungeert als een krachtige vorm van meditatie.

De asanas

Elke houding of asana, wordt een bepaalde tijd vastgehouden en gekoppeld aan de ademhaling. Over het algemeen begint een yoga-sessie met zachte asanas en gaan ze uiteindelijk verder tot de meer krachtige of uitdagende houdingen. Een volledige yoga-sessie zou elk deel van het lichaam moeten raken en moet pranayama (beheersing van de ademhaling), ontspanning, en meditatie bevatten. De verschillende houdingen of asanas zijn onder meer:

 • Liggende houdingen
 • Zittende houdingen
 • Staande houdingen
 • Omgekeerde, of ondersteboven houdingen

Iedereen kan yoga beoefenen

Yoga is niet-competitief en geschikt voor iedereen, ongeacht hun leeftijd of fitness niveau. Het is wel belangrijk een goede yogaleraar te hebben die iemand zorgvuldig kan begeleiden en observeren zodat eventuele wijzigingen in de houding kunnen worden aangewezen wanneer dat nodig is. Een asana mag nooit pijn veroorzaken.

Als het pijn doet dan is het van belang een stap terug te doen of de oefening zelfs helemaal niet meer te doen. Het is belangrijk om binnen jouw eigen fysieke grenzen te werken.

Als je ouder bent dan 40 jaar, al heel lang geen lichaamsbeweging hebt gehad, of een al bestaande medische aandoening hebt dan moet je contact opnemen met jouw arts voordat je begint met een regelmatige lichaamsbeweging routine – yoga is hier niet anders.

Voordelen van yoga voor onze gezondheid

De fysieke bouwstenen van yoga zijn de houding (asana) en de ademhaling. Het is een serie houdingen die een tijd lang worden vasthouden in combinatie met een gecontroleerde ademhaling. Voordelen voor ons lichaam zijn onder andere:

 • Cardiovasculair systeem (hart en bloedvaten) – Asanas zijn isometrisch. Dit betekent dat ze zorgen voor het aanspannen van de spieren voor een korte periode. Dit verbetert onze cardiovasculaire conditie en de bloedsomloop. Studies tonen aan dat regelmatige beoefening van yoga de bloeddruk kan helpen te normaliseren.
 • Spijsvertering systeem – Verbetering van de bloedcirculatie en de masserende werking van de omliggende spieren zorgt voor een versnelling van een anderzijds trage spijsvertering.
 • Musculoskeletaal – Gewrichten worden op hun volledige bereik getest, dit bevordert de mobiliteit en vergemakkelijkt de druk op onze gewrichten. Het langzame uit- en oprekken zorgt ervoor dat onze spierspanning afneemt en verhoogt de flexibiliteit van de beoefenaar. Het vasthouden van veel van de asanas bevordert kracht en uithoudingsvermogen. Wanneer asana’s gewicht moeten dragen dan kan het helpen bij het voorkomen van osteoporose en kan zelfs mensen bij wie osteoporose al vastgesteld is helpen. Voordelen op de lange termijn zijn minder pijn in de rug en een betere houding.
 • Zenuwstelsel – Een betere doorbloeding, een vermindering van spierspanning, en het daadwerkelijk mentaal richten op de ademhaling worden samen gecombineerd om het zenuwstelsel te kalmeren. Voordelen op de lange termijn zijn minder stress en angst en toegenomen gevoelens van rust en welzijn.

Verschillende soorten yoga

De meeste yoga varianten die we vandaag de dag kennen hun begin in de "Yoga Sutra's", geschreven door de wijsgeer Patanjali. Oude Vedische teksten en de "Bhagavad Gita" hebben ook bijgedragen aan de ontwikkeling van yoga. Patanjali schetste de acht ledematen of ‘aspecten’ van yoga, dit zijn yama (ethiek), niyama (zelf-groei), asana (yoga houdingen), pranayama (ademhaling), pratyahara (het beheersen van de zintuigen), Dharana (concentratie), dhyana (meditatie), en samadhi (vereniging met het goddelijke).

Er zijn tal van verschillende yoga stijlen en op verschillende manieren nemen de meeste deze verschillende componenten op.

Iyengar

De yogi, BKS Iyengar, bedacht deze stijl en opende zijn eerste school in 1975: Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute. Een van de meest onderscheidende aspecten van Iyengar is de focus op het gebruik van attributen om de juiste afstemming van het lichaam te vinden. Volgens de officiële website van Iyengar ontwierp Iyengar deze stijl om de emoties, geest, en het lichaam te integreren bij deze yoga variant.

Ashtanga

Ashtanga is Sanskriet voor "acht ledematen." Veel moderne power yoga varianten die worden aangeboden in studio's en sportscholen gebruiken aspecten van Ashtanga yoga. Studenten van de Ashtanga yoga leren een primaire en intermediaire reeks van yoga houdingen en vier geavanceerde varianten. De student kan pas verder naar de volgende stap na het perfectioneren van de vorige stap. Studenten leren om hun adem samen te coördineren met hun houdingen.

Kundalini

Kundalini is de yoga van het bewustzijn. Het doel van Kundalini Yoga is om ons bewustzijn los te laten en door te stromen naar een hoger bewustzijn. Dit hoger bewustzijn zit in de basis chakra (een van de zeven, mystieke energie centra van het lichaam). Studenten die Kundalini yoga doen hebben vaak intense fysieke, mentale, emotionele, en spirituele ervaringen. Mede hierdoor adviseren yogi's dat studenten deze stijl alleen leren van gecertificeerde Kundalini instructeurs.

Bikram

Bikram yoga is beroemd om zijn warme omgeving. Instructeurs houden de kamertemperatuur op 40 graden Celsius en een sessie gaat maar liefst 90 minuten door. Leerlingen oefenen dezelfde 26 poses in dezelfde volgorde, elke sessie weer. Wat yogi's een "Hot Yoga" klas noemen is niet noodzakelijkerwijs hetzelfde als officiële Bikram Yoga.

Sivananda

Swami Sivananda ontwikkelde deze gemakkelijk te volgen, spirituele vorm van yoga. Een fundamentele les omvat de Zonnegroet (een opeenvolging van yoga houdingen voor het opwarmen) en twaalf basishoudingen, waaronder hoofdstand, schouderstand, ploeg, vis, voorwaartse buiging, cobra, sprinkhaan, boog, spinale twist, kraai, staande voorwaartse buiging en de driehoek.

Instructeurs kunnen ook natuurlijke andere houdingen toevoegen. Volgens de officiële website van Sivananda is het motto om te dienen, lief te hebben, te geven, te zuiveren, mediteren en realiseren.

Jivamukti

Opgericht door David Life en Sharon Gannon in 1984, Jivajukti Yoga lessen bieden studenten een intense reeks die is ontworpen om spirituele groei te stimuleren. De lessen richten zich op een bepaald thema om de intellectuele belangstelling te vergroten. De vijf belangrijkste gebieden van Jivamukti zijn het bestuderen van yoga teksten, spiritualiteit, geweldloosheid, muziek, en meditatie.

Integrale Yoga

Integrale Yoga leert studenten hoe ze complete individuen kunnen zijn door hen te instrueren in alle takken van yoga. Dit omvat hatha yoga (fysieke houdingen en ademhalingsoefeningen, raja yoga (ethiek en meditatie), bhakti yoga (toewijding en dienstbaarheid aan God), karma yoga (dienst), jnana yoga (studie en wijsheid), en japa yoga (geluid en mantra ). Integrale Yoga is in 1966 opgericht door Sri Swami Satchidananda.

De verschillende yoga aspecten

Mensen zijn al meer dan 5000 jaar bezig met het beoefenen van yoga, dit blijkt uit stenen afbeeldingen van verschillende yogahoudingen die zijn gevonden in archeologische locaties in de Indusvallei. In de eeuwen hierna zijn drie belangrijke principes van yoga naar voren getreden: lichamelijke oefening, ademhaling, en meditatie.

Er zijn meer dan 100 verschillende variaties van yoga. Yoga experts delen deze variaties in verscheidene belangrijke soorten yoga. Elk type yoga is onderscheidend in de manier waarop het elk van de drie belangrijkste principes van yoga combineert met andere technieken, zoals een academische studie of een religieuze opleiding.

Lichamelijke oefening

Lyengar yoga richt zich op een goede uitlijning van het lichaam en nauwkeurige bewegingen. Iyengar yoga is goed voor mensen die last hebben van nek-of rugklachten of andere aandoeningen die worden geassocieerd met een slechte houding en lichaam mechanica. Zwangere vrouwen kunnen snel kracht ontwikkelen in hun middenrif met Iyengar prenatale yoga.

Ademhaling

De Vinyasa yoga-stijl combineert vloeiende houdingen met ritmische ademhaling. Ashtanga is een populaire vorm van Vinyasa yoga, gebaseerd op een zevental bewegingscombinaties. Elke serie is weer net iets moeilijker. Dit is een snelle variant van yoga, je hebt geen tijd voor aanpassingen vanwege de snelle voortgang van bewegingen.

Atleten die herstellen van een operatie vinden Ashtanga yoga therapeutisch omdat het ook daadwerkelijke krachtinspanningen vereist, zoals push-ups en lunges. Gezonde atleten zoals wielrenners en hardlopers krijgen door deze vorm van yoga extra flexibiliteit, balans, en een betere concentratie. Kundalini yoga maakt gebruik van snelle bewegingen en richt zich vooral op de buikspieren en onderrug om de kern van het lichaam te versterken.

Hatha yoga richt zich op fysieke bewegingen en ademhaling. Dit is een van de meest voorkomende vormen van yoga. Hatha yoga wordt gedaan op een langzaam en ontspannen tempo. Raja yoga richt zich op beweging, ademhaling, meditatie en studie. Kripalu yoga is een vrij milde variant van yoga, met een innerlijke focus die perfect is voor beginners of voor mensen die misschien niet in de beste conditie verkeren. Strala yoga is ontworpen om de geest helder te maken met langzame bewegingen terwijl je duidelijk de controle houdt over jouw ademhaling.

Spirituele yoga

Bakti yoga richt zich niet alleen op het lichamelijke, maar verwerkt ook religieuze toewijding in de oefening routine. De persoon wordt aangemoedigd om zich te concentreren op zijn of haar perceptie van en de relatie tot een hogere macht. Mensen die gewijd zijn aan Karma yoga geloven dat al onze bewegingen of werk zich richten op het persoonlijke concept van een almachtig wezen. Jivamukti yoga, vooral populair in New York, is een combinatie van muziek, zang, beweging en spirituele lezingen.

Ongebruikelijke Types

Bikram yoga wordt gedaan in een zeer warme ruimte om de spieren te ontspannen en flexibiliteit te bevorderen. Er zijn 26 verschillende poses die worden uitgevoerd in een kamer van 40 graden Celsius met 40 procent luchtvochtigheid. Deze vorm van yoga is daarom bijvoorbeeld ook niet geschikt voor mensen met hartaandoeningen.

Tantra yoga voegt een visuele of gesproken dimensie toe aan yoga. Tantra yoga streeft ernaar om het onzichtbare bewustzijn door middel van woorden, diagrammen, en bewegingen weer te geven. Kashmir Shaivism stelt dat alles in het universum zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken heeft, het geloof is zelfs dat deze kenmerken zo sterk zijn dat ze nooit gescheiden kunnen worden. Emotie in plaats van intellect vormt de basis voor deze yoga.

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Wat zijn de psychologische voordelen van yoga?

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Wat yogi’s een “Hot Yoga” klas noemen is niet noodzakelijkerwijs hetzelfde als officiële Bikram Yoga.

  Bikram yoga is een hot yoga studio, waar de standaard 26+2 asana in een vaste serie worden beoefend.
  Hot yoga is een yoga les, onder dezelfde omstandigheden als bikram yoga, waar vaak ook de 26+2 oefeningen aan bod komen. Echter wordt er geen royalty betaald aan dhr. Bikram (de oprichter van bikram yoga)
  Nu bikram ook nog de rechtszaak heeft verloren in Amerika , kan eigenlijk elke hot yoga studio dezelfde serie uitvoeren als die wordt gegeven in een bikram yoga studio. Als je 't maar niet 'bikram' noemt.

 2. Hoi Jack,
  hele interessante blog! Misschien vind je het leuk om eens op onze website te kijken. Onze site sluit goed aan op jouw thema´s: spadreams.nl
  Groetjes,

  Marieke

 3. Beste,
  Omdat ik al vroeg een heel stressvol leven had, ben ik al vroeg begonnen met yoga beoefening, nl de Hatha Yoga. Heel mijn leven bleef ik deze rustgevende sport uitoefenen. Ik deed ook nog aan Jazzballet. Ik ben daarmee gestopt omdat iemand mijn achillespezen op de tram volledig door stampte. Deze pezen konden niet meer worden geopereerd maar werden bij middel van een gips wat aan mekaar gegroeid. Het is onmogelijk om alle oefeningen van yoga nu te doen. Toch blijf ik het volgen, maar in het UZA zei iemand van de reumatologie, dat mijn fybromyalgie van de zoveel jaren yoga komt. Ik kan dit niet geloven.

  MVG

  1. Dat is inderdaad een heel vreemde reactie van deze arts.
   Heb je deze bewering gecheckt bij een andere arts?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share