• yoga oefeningen

Alles over yoga en oefeningen deel 1

2016-11-29T10:21:55+01:00april 10th, 2013|Yoga en Pilates|7 Reacties

Laatste update: door

Alles over yoga en oefeningen deel 1

Yoga is een oude Indiase filosofie die dateert van duizenden jaren geleden. Het werd oorspronkelijk ontworpen als een weg naar spirituele verlichting. Echter, in deze moderne tijd zijn de fysieke aspecten van Hatha yoga erg populair geworden als een goede vorm van lichaamsbeweging en stress management.

Er zijn veel verschillende soorten yoga, maar elke variatie van yoga is gebaseerd op gestructureerde houdingen (asanas) in combinatie met bewust ademhalen.

Onderzoekers hebben ontdekt dat het regelmatig beoefenen van yoga veel verschillende voordelen voor de gezondheid kan hebben. Dit met inbegrip van een verbeterde fitheid en normalisering van de bloeddruk. Yoga is een gerenommeerd middel tegen stress. 

Na verloop van tijd geven verschillende yoga beoefenaars aan dat ze minder last hebben van stress en daarnaast een toegenomen gevoel van geluk en welzijn hebben. Dit komt omdat de intensieve concentratie op de houdingen en de ademhaling fungeert als een krachtige vorm van meditatie.

De asanas

Elke houding of asana, wordt een bepaalde tijd vastgehouden en gekoppeld aan de ademhaling. Over het algemeen begint een yoga-sessie met zachte asanas en gaan ze uiteindelijk verder tot de meer krachtige of uitdagende houdingen. Een volledige yoga-sessie zou elk deel van het lichaam moeten raken en moet pranayama (beheersing van de ademhaling), ontspanning, en meditatie bevatten. De verschillende houdingen of asanas zijn onder meer:

  • Liggende houdingen
  • Zittende houdingen
  • Staande houdingen
  • Omgekeerde, of ondersteboven houdingen

Iedereen kan yoga beoefenen

Yoga is niet-competitief en geschikt voor iedereen, ongeacht hun leeftijd of fitness niveau. Het is wel belangrijk een goede yogaleraar te hebben die iemand zorgvuldig kan begeleiden en observeren zodat eventuele wijzigingen in de houding kunnen worden aangewezen wanneer dat nodig is. Een asana mag nooit pijn veroorzaken.

Als het pijn doet dan is het van belang een stap terug te doen of de oefening zelfs helemaal niet meer te doen. Het is belangrijk om binnen jouw eigen fysieke grenzen te werken.

Als je ouder bent dan 40 jaar, al heel lang geen lichaamsbeweging hebt gehad, of een al bestaande medische aandoening hebt dan moet je contact opnemen met jouw arts voordat je begint met een regelmatige lichaamsbeweging routine – yoga is hier niet anders.

Voordelen van yoga voor onze gezondheid

De fysieke bouwstenen van yoga zijn de houding (asana) en de ademhaling. Het is een serie houdingen die een tijd lang worden vasthouden in combinatie met een gecontroleerde ademhaling. Voordelen voor ons lichaam zijn onder