Yoga en Pilates

Laatste Update: 29 juli 2020

Yoga voor beginners

Als we yoga letterlijk vertaling, betekent yoga niets meer dan verbond, eendracht, vereniging of aaneenvoeging. Yoga is een "sanskrits" woord, wat de taal is van de oudere bewoners van India. Dit is ook de oorsprong van yoga.

Als wij Nederlanders aan yoga denken, hebben we een beeld in ons hoofd van mensen die op de grond zitten in een oncomfortabele positie die ademhalingsoefeningen doen op zweverige muziek. Dit is natuurlijk een vertekend beeld en hier komt veel meer bij kijken dan dit!

In dit artikel ontdek je de basisprincipes van yoga, waarom yoga en hoe je eenvoudig thuis yoga kunt beoefenen met een paar video fragmenten. 

Om te beginnen zijn er 2 verschillende soorten yoga:

 1. Rajayoga, oefeningen voor je lichaam (fysieke oefeningen)
 2. Hathayoga, oefeningen voor je geest ( anti-stress oefeningen)


Verder heeft yoga (uit de oorsprong) een 8-tal basisprincipes:

 1. Samadhi ; Mediteren met object
 2. Dhyan ; Mediteren zonder object
 3. Dharana ; Naar jezelf kijken
 4. Prtyahar ; Je geest controleren
 5. Pranayama ; Ademhalings technieken
 6. Asanas ; Fysieke houdingen en beweging
 7. Niyama ; Verboden regels van meditatie
 8. Yama ; Positieve regels van meditatie

Deze zal ik in dit artikel niet allemaal uitleggen anders wordt het wat te veel van het goede. De vorm die wij kennen in Nederland is minder "gespecialiseerd" dan het yoga wat vroeger in India werd beoefend. Ook de reden waarom yoga wordt toegepast is anders, maar het principe blijft hetzelfde.

Waarom yoga?

Veel mensen doen aan yoga en tegenwoordig zijn er zoveel verschillende soorten yoga dat iedereen een andere kijk hierop heeft. Tegenwoordig wordt yoga als sport gezien. Bijna elke grotere sportschool heeft op woensdag of vrijdag middag wel een yoga uurtje waarbij men dit samen met een instructeur kan beoefenen.

Niemand kan het ontkennen, tegenwoordig hebben we meer stress dan 50 jaar geleden. De samenleving is de afgelopen jaren door de technische vooruitgang enorm veranderd, zowel positief als negatief.

De mens kan verandering niet echt goed verwerken en hierdoor heeft stress zich de afgelopen jaren (5 tot 20) zich zelfs tot een nieuwe "ziekte beeld" ontwikkeld. Uit een onderzoek van het CBS blijkt dat 1 op de 10 mensen een burn-out hebben (of hebben gehad) en 1/3 van alle WAO'ers niet meer aan het werk kunnen door psychische klachten.

Veel mensen gebruiken yoga om hun stress niveau te verlagen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog andere factoren waarom men aan yoga doet zoals ontevredenheid met jezelf, nervositeit, gespannenheid en depressie.

Als je yoga op de goede manier beoefend, heeft yoga een positief effect op je lichaam en geest en kan het een burn-out of depressie voorkomen (in ieder geval de kans erop verlagen).

Yoga is niet alleen goed voor je mentale gezondheid, ook lichamelijk brengt het een aantal positieve effecten met zich mee(1). Zo kun je heel goed cellulitis aanpakken met een aantal yoga oefeningen en ook het ontwikkelen van een strakke buik hoort bij de mogelijkheden van yoga(2). Daarnaast zijn er natuurlijk nog tientallen oefeningen die je lichaam sterker maken.

Wie doet aan yoga?

Steeds meer mensen doen aan yoga en dit aantal wordt de komende jaren alleen nog maar groter. Ook veel "celebrity's" doen aan yoga op hoog niveau. Hieronder een aantal die dit dagelijkse beoefenen:

 • Madonna
 • Ricky Martin
 • The LA Lakers (het complete team)
 • Reese Witherspoon

Yoga oefeningen

Je hebt kunnen lezen wat yoga is en waarom veel mensen kiezen om yoga in te plannen in hun dagelijkse routine. Hieronder zal ik je een aantal makkelijk yoga oefeningen uitleggen die speciaal voor "de beginner" makkelijk te beoefenen zijn.

 1. De Sanavana houding
 2. De Padmasana houding
 3. De Vajrasana houding
 4. De Tadasana houding

De Sanavana houding
Deze houding is eigenlijk het makkelijkst van allemaal. Bij deze houding ga je als ware als een "lijk" op de grond liggen. Gebruik voor het meest comfortabele effect een yoga matje. Ga met je rug op de grond liggen en je handen leg je naast je neer. Zorg er voor dat je handpalmen naar boven wijzen. Ook spreid je benen een klein beetje maar zorg er wel voor dat je gehele lichaam de grond raakt. Deze oefening is erg goed om te ontspannen. Haal rustig adem en probeer bewust te zijn van je lichaam die de grond raakt.

De Padmasana houding
Deze oefening wordt ook wel de lotus oefening genoemd. Waarschijnlijk is deze een van de bekendste yoga oefeningen! De meeste mensen kennen deze houding als de "kleermakerszit". Dit is een houding die je erg lang kan volhouden en waarbij je geen spierpijn zal ontwikkelen. Echter, vergt dit enige oefening voordat je deze goed kunt uitvoeren. Probeer wel je rug zo recht mogelijk te houden. Gandi bijvoorbeeld ging wel eens dagen lang in de houding zitten om tot rust te komen.

De Vajrasana houding
Dit is een yoga houding die vooral wordt gebruik bij het mediteren. Ga met je knieën op de grond zitten en houdt je rug recht. Plaats je handen op je schoot en haal rustig adem. Deze oefening is goed voor je ademhaling!

De Tadasana houding
De laatste yoga oefening is een oefening waarbij je staat. Laat je armen langs je lichaam lopen met je vingers na beneden. Zorgt dat je voeten stevig op de grond staan en dat je je benen iets uit elkaar hebt staan. Buig dan je knieën en klein beetje, maar zorg er wel voor dat je rug recht is/blijft. Haal een aantal keer goed adem en ontspan je dan weer. Deze oefening kun je een aantal keren achter elkaar doen

Yoga is goed voor je!!

Yoga 2

Een optimale gezondheid heb je in principe vanaf je geboorte. Door de jaren heen ontvangen we allemaal prikkels van buiten die onze gezondheid kan aantasten. Stress is een van die factoren die het meeste invloed heeft op je algemene gezondheid. Daarom is het dus ook belangrijk dat jij je eigen stress onder controle hebt. Veel mensen hebben een drukke baan, en daarnaast ook nog eens allerlei verplichtingen waardoor je stress niveau zo hoog kan stijgen dat we het eigenlijk niet meer aankunnen. Een gevolg hiervan kan een burn-out zijn.

Veel mensen beoefenen yoga om zo hun dagelijkse stress niveau te verlagen. Yoga werkt ontspannend en is goed voor je. Tevens is yoga een "sport" die je thuis kunt beoefenen en niet veel tijd in beslag neemt. Je kunt heel eenvoudig een aantal yoga oefeningen doen op meerdere momenten per dag.

Bovendien is het een feit dat lichaamsbeweging en vooral yoga een positief effect zal hebben op je humeur, lichamelijke gesteldheid en niet te vergeten je flexibiliteit(3).

Als je te kampen hebt met rugklachten, rare pijntjes of een stijf lichaam. Dan raad ik je het zeker aan om regelmatig yoga te beoefenen. Dit alleen kan een enorm verschil maken voor je gezondheid.

Ik moet zeggen dat ik veel minder last hebt van vervelende rugklachten sinds ik actief bezig ben met yoga. Naast een verbetering van je lichaamshouding leer je ook nog eens beter te ontspannen, beter adem te halen en krijg je meer grip op stress.

Absoluut een aanrader!

Ik zou zeggen, probeer het tenminste eens uit en je zult versteld staan over de resultaten. In combinatie met een gezond voedingspatroon zet je een enorme stap naar optimale gezondheid.

Heb je ervaring met yoga? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Bronnen:

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306453017300409
 2. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/21604851.2019.1583527
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4728955/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share