• Wat is yoga? En wat kan je met yoga bereiken?

Yoga voor beginners

2017-03-02T11:10:37+01:00januari 18th, 2011|Yoga en Pilates|0 Reacties

Laatste update: door

Yoga, wat is het?

Als we yoga letterlijk vertaling, betekent yoga niets meer dan verbond, eendracht, vereniging of aaneenvoeging. Yoga is een "sanskrits" woord, wat de taal is van de oudere bewoners van India. Dit is ook de oorsprong van yoga.

Als wij Nederlanders aan yoga denken, hebben we een beeld in ons hoofd van mensen die op de grond zitten in een oncomfortabele positie die ademhalingsoefeningen doen op zweverige muziek. Dit is natuurlijk een vertekend beeld en hier komt veel meer bij kijken dan dit!

In dit artikel ontdek je de basisprincipes van yoga, waarom yoga en hoe je eenvoudig thuis yoga kunt beoefenen met een paar video fragmenten. 

Om te beginnen zijn er 2 verschillende soorten yoga:

  1. Rajayoga, oefeningen voor je lichaam (fysieke oefeningen)
  2. Hathayoga, oefeningen voor je geest ( anti-stress oefeningen)


Verder heeft yoga (uit de oorsprong) een 8-tal basisprincipes:

  1. Samadhi ; Mediteren met object
  2. Dhyan ; Mediteren zonder object
  3. Dharana ; Naar jezelf kijken
  4. Prtyahar ; Je geest controleren
  5. Pranayama ; Ademhalings technieken
  6. Asanas ; Fysieke houdingen en beweging
  7. Niyama ; Verboden regels van meditatie
  8. Yama ; Positieve regels van meditatie

Deze zal ik in dit artikel niet allemaal uitleggen anders wordt het wat te veel van het goede. De vorm die wij kennen in Nederland is minder "gespecialiseerd" dan het yoga wat vroeger in India werd beoefend. Ook de reden waarom yoga wordt toegepast is anders, maar het principe blijft hetzelfde.

Waarom yoga?

Veel mensen doen aan yoga en tegenwoordig zijn er zoveel verschillende soorten yoga dat iedereen een andere kijk hierop heeft. Tegenwoordig wordt yoga als sport gezien. Bijna elke grotere sportschool heeft op woensdag of vrijdag middag wel een yoga uurtje waarbij men dit samen met een instructeur kan beoefenen.

Niemand kan het ontkennen, tegenwoordig hebben we meer stress dan 50 jaar geleden. De samenleving is de afgelopen jaren door de technische vooruitgang enorm veranderd, zowel positief als negatief.

De mens kan verandering niet echt goed verwerken en hierdoor heeft stress zich de afgelopen jaren (5 tot 20) zich zelfs tot een nieuwe "ziekte beeld" ontwikkeld. Uit een onderzoek van het CBS blijkt dat 1 op de 10 mensen een burn-out hebben (of hebben gehad) en 1/3 van alle WAO'ers niet meer aan het werk kunnen door psychische klachten.

Veel mensen gebruiken yoga om hun stress niveau te verlagen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog andere factoren waarom men aan yoga doet zoals ontevredenheid met jezelf, nervositeit, gespannenheid en depressie.

Als je yoga op de goede manier beoefend, heeft yoga een positief effect op je lichaam en geest en kan het een burn-out of depressie voorkomen (in ieder geval de kans erop verlagen).

Yoga is niet alleen goed voor je mentale gezondheid, ook lichamelijk brengt het een aantal positieve effecten met zich mee. Zo kun je heel goed cellulitis aanpakken met een aantal yoga oefeningen en ook het ontwikkelen van een strakke buik hoort bij de mogelijkheden van yoga. Daarnaast zijn er natuurlijk nog tientallen oefeningen die je lichaam sterker maken.