Yoga en Pilates

Laatste Update: 29 november 2016

Wat zijn de psychologische voordelen van yoga? Deel 2

Klik hieronder om deel 1 te lezen:
Alles over yoga en oefeningen deel 1

Yoga kruist tussen de hersenen en de mechanismen in ons lichaam en kan de emotionele en geestelijke gezondheid bevorderen. Daarnaast heeft het ook nog eens invloed op de lichamelijke gezondheid.

Hoewel yoga al eeuwen bestaat worden wetenschappers steeds nieuwsgieriger naar yoga. Het wordt ook steeds vaker aangeraden door artsen in de geestelijke gezondheid sector als een therapie voor stress, angst, en eetstoornissen bij zowel volwassenen als kinderen. Daarnaast kan yoga een gevoel van empowerment en welzijn geven als je omgaat met ziekten zoals kanker en HIV / aids.

Stress vermindering

Yoga kan effectief zijn bij het verminderen van stress en angst. Omdat yoga vereist dat je op een rustige plek gaat zitten en jezelf richt op precieze bewegingen neemt het de aandacht weg van je stressvolle, druk gevulde dagen. Het zorgt voor kalmte en concentratie, vermindert woede en frustratie, en verbetert het vertrouwen in jouw eigen vermogen om problemen aan te pakken.

Daarnaast is de toename van lichamelijke fitheid die yoga brengt ook een duidelijk voordeel en verhoogt het gevoel van eigenwaarde, en ook dit beschermt weer tegen stress. Een 2009 verslag gepubliceerd door de Harvard Medical School geeft aan dat yoga ons stress response systeem moduleert. Het vermindert onze hartslag, verlaagt de bloeddruk en vergemakkelijkt de ademhaling. Deze voordelen zorgen ervoor dat ons lichaam in de toekomst beter op stress kan reageren.

Therapie voor geestelijke stoornissen

Yoga wordt gebruikt bij therapieën voor mensen met zowel psychische en lichamelijke ziekten. Therapeutische yoga helpt lijden te vergemakkelijken, bevordert herstel, verhoogt ons vermogen met dingen om te gaan, en verbetert de kwaliteit van het leven, dit allemaal volgens de bevindingen gepubliceerd in het augustus 2010 nummer van "Psychiatry."

Onderzoek heeft aanwezen dat yoga effectief is bij de behandeling van aandoeningen zoals ADHD, en angst- en eetstoornissen. Yoga heeft ook stemming veranderende, verbeterende, en stabiliserende effecten. In onderzoek met studenten zorgde de Hatha vorm van yoga voor een consistente afname van spanning, vermoeidheid, en woede en zorgde er zelfs voor dat studenten minder vaak spijbelden.

Complementaire therapie voor het omgaan met lichamelijke gezondheidsproblemen

Yoga bevordert de kwaliteit van iemands leven en verlicht depressie bij patiënten met HIV / AIDS. Door onderzoek uitgebracht door de National Library of Medicine blijkt dat yoga-technieken mensen helpen die leven met HIV / AIDS door gevoelens van angst en depressie sterk te verminderen. De lichaamsbeweging, ademhaling, en meditatieve aspecten creëren een diep gevoel van bewustzijn van het lichaam en een verbinding met het innerlijke zelf.

Onderzoekers zijn ook de mogelijkheid aan het onderzoeken dat yoga het immuunsysteem stimuleert en opportunistische infecties voorkomt die vaak voorkomen bij HIV / Aidspatiënten. Yoga is ook gebruikt om te helpen bij de behandeling van astma, prikkelbare darm syndroom, en deze studies hadden ook positieve resultaten.

Biochemische voordelen van yoga

Mensen die houden van yoga zeggen vaak dat ze zich door deze oude holistische methode “goed” voelen. Vooral met de nadruk op de geest, het lichaam en combinatie tussen die twee. Yoga is populair als een goede manier om stress te verminderen en kracht en flexibiliteit te verbeteren. Naast de positieve effecten op onze geest en spieren kan het regelmatige beoefenen van yoga een diepgaand effect op onze bloedsomloop hebben.

Cholesterol en glucose

Van de resultaten van onderzoek uit maart 2008, gepubliceerd door het "Indian Journal of Physiological Pharmacology," bleek dat de uitoefening van yoga biochemische indexcijfers in 98 procent van de proefpersonen in de studie positief verbeterde. Verbeteringen in lipide niveaus of cholesterol, en een vermindering van glucose in het bloed werden bij het merendeel van de deelnemers die de voorgeschreven dagelijkse yogalessen beoefenden gevonden. En dit allemaal zonder andere veranderingen in levensstijl.

Antioxidanten

Volgens verschillende kenners kunnen door middel van yoga de antioxidante chemische stoffen in de bloedbaan floreren. Antioxidanten, zoals vitamine C, in de bloedbaan zorgen voor een verbeterde weerstand tegen ziekte of infectie, een vermindering van stress, een zelfs een beter algemeen gevoel van rust en welzijn.

Ontstekingsfactoren

Een studie uitgevoerd door onderzoekers van Ohio State University suggereert dat een regelmatige beoefening van yoga een bloedeiwit zou kunnen verlagen dat de ontstekingsreactie in het lichaam vergroot. De wetenschappelijke naam voor het eiwit is cytokine interleukine-6 of IL-6, een eiwit dat wordt geassocieerd met stress en veroudering.

De vrouwen die deelnamen aan het onderzoek en routinematig yoga beoefenden hadden lagere hoeveelheden van IL-6 in hun bloedbanen dan degenen die geen yoga beoefenende. Verhoogde L-6 hoeveelheden zijn geïdentificeerd als een belangrijke bijdrage aan een beroerte, artritis, hartkwalen, en andere ernstige ziekten.

Yoga voor gezondheid

Of je yoga nu ziet als een vorm van lichaamsbeweging om jouw conditie op peil te houden of als een oude kunstvorm van asanas en ademhalingstechnieken, wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er veel verschillende voordelen zijn voor de gezondheid. Als je yoga regelmatig beoefent dan kun je profiteren van verschillende fysiologische voordelen zoals een verlaagde bloeddruk en meer energie. Psychologische voordelen zoals een verbeterd humeur en een verbeterd vermogen om je te concentreren zijn duidelijk waargenomen.

Yoga en Diabetes

Een van de belangrijkste problemen bij het langdurig leven met diabetes is zenuwbeschadiging. Dit wordt veroorzaakt door een constante hoge suikerconcentratie in het lichaam. Deze schade aan de zenuwen leidt tot een vertraging van zenuwimpulsen, verminderd gevoel in het lichaam, gevoelloosheid van de voeten, en een slechte darmfunctie. Kan yoga hierbij helpen? Wetenschappers van Guru Tegh Bahadur Hospital, in Delhi, India, studeerden een groep van 20 verschillende patiënten met type 2 diabetes in de leeftijd van 30 tot 60 jaar.

Het doel was om te zien of yoga asanas enig effect had op de zenuwgeleiding. De yoga oefeningen werden gedurende 40 minuten per dag uitgevoerd en dat gedurende 40 dagen. De proefpersonen veranderden niets aan hun voorgeschreven medicijnen en dieet. Bloedsuiker en zenuwgeleiding snelheid van de nervus medianus (in de hand) werden voor het begin van het onderzoek opgemeten en opnieuw opgemeten 40 dagen na het beginnen met het yoga regiment.

Een andere groep van 20 proefpersonen met type 2 diabetes van vergelijkbare leeftijd, de zogenaamde controlegroep, kregen dezelfde voorgeschreven medicatie en deden aan lichte oefeningen zoals wandelen. Ook hier werd alles goed opgemeten.

Aan het einde van de 40 dagen hadden degenen die yoga hadden gedaan een verbetering van de zenuwimpuls in hun handen. De hand zenuwgeleidingssnelheid was verhoogd van 52,8 meter per seconde tot 53,8 meter per seconde. De zenuwfunctie van de controle groep verslechterde gedurende het onderzoek, waaruit blijkt dat diabetes een langzaam progressieve ziekte is waarbij de zenuwen worden aangetast. De auteurs concluderen dat yoga asanas een gunstig effect hebben op de controle van de bloedsuikerspiegel en de zenuwfunctie bij type 2 diabetici die al milde schade aan de zenuwen hebben kunnen verbeteren.

Yoga en hoge bloeddruk

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat yoga de bloeddruk, ons cholesterol en de rusthartslag kan helpen verlagen. Daarnaast is het aangetoond dat het de voortgang van atherosclerose kan helpen vertragen. Dit zijn allemaal risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Hoewel bijna elke vorm van lichaamsbeweging goed is voor het hart speculeren deskundigen dat het meditatieve component van yoga een extra impuls kan geven door het endotheel te stabiliseren.

Dit is de binnenbekleding van de bloedvaten die, wanneer geïrriteerd, bijdraagt aan hart- en vaatziekten. Omdat de binnenbekleding reactief is op stress en meditatie stresshormonen kan verlagen, kan yoga een aantal gebeurtenissen in werking zetten die het risico op een hartaanval of een beroerte zouden kunnen verminderen.

De algemene voordelen van yoga op risicofactoren voor hart- en vaatziekten werden geëvalueerd door onderzoekers van Bhabha Atomic Research Centre, Medical Division, in Mumbai, India.(Mumbai is de nieuwe naam voor de stad die voorheen bekend stond als Bombay. Het effect van yoga op het lichaam, het psychologisch welzijn, en cardiovasculaire risicofactoren werden onderzocht in een groep van patiënten op middelbare leeftijd. Twintig patiënten (16 mannen en 4 vrouwen) in de leeftijdsgroep van 35 tot 55 jaar met lichte tot matig verhoogde bloeddruk ondergingen dagelijks gedurende een uur yoga, en dit drie maanden lang. Van een hoge bloeddruk weten we dat het een risicofactor is voor hart- en vaatziekten, beroerte, en nierschade.

Biochemische en psychologische parameters werden voorafgaande bestudeerd en werden tijdens de drie maanden van yoga in de gaten gehouden. Bij deze biochemische parameters waren bloedsuiker, lipidenprofiel waaronder cholesterol, en bloedspiegels van catecholmines (stress chemicaliën zoals epinefrine of adrenaline) opgenomen.

De algemene resultaten waren heel positief. Er was een afname van de bloeddruk en een vermindering van de bloedsuikerspiegel, cholesterol, en triglyceriden. De patiënten gaven ook aan dat ze een verbetering in hun algemene welzijn en kwaliteit van leven ervaarden. Er was ook een afname in de hoeveelheid catecholamines, dit wijst op een daling in sympathische activiteit. Een afname van sympathische activiteit geeft aan dat de patiënten rustiger waren en minder spanning en stress ervaarden, en dat hun bloeddruk lager zou zijn.

De auteurs van het onderzoek concluderen dat yoga een belangrijke rol kan spelen bij het verminderen van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij mensen met milde tot matige hypertensie.

Van hartslagvariabiliteit, een teken van een gezond hart, is aangetoond dat het hoger is bij yoga beoefenaars dan bij mensen die geen yoga beoefenen. Dit blijkt uit onderzoek in het International Journal of Medical Engineering en Informatica. Het autonome zenuwstelsel regelt de hartslag door middel van twee routes - het sympathisch en parasympathisch zenuwstelsel.

De bovengenoemde zorgt ervoor dat de hartslag stijgt, terwijl het parasympathisch zenuwstelsel ervoor zorgt dat de hartslag vertraagt. Wanneer de twee goed samen werken zorgen ze ervoor dat de hartslag stabiel is maar klaar staat om te reageren op veranderingen die worden veroorzaakt door wat we eten, onze vecht-of vluchtreactie, of opwinding.

Klik hieronder om deel 3 te lezen:
De hypothalamus en yoga, deel 3

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share