• psychologische voordelen yoga

Wat zijn de psychologische voordelen van yoga? Deel 2

2016-11-29T10:28:14+01:00april 11th, 2013|Yoga en Pilates|0 Reacties

Laatste update: door

Wat zijn de psychologische voordelen van yoga?

Klik hieronder om deel 1 te lezen:
Alles over yoga en oefeningen deel 1

Yoga kruist tussen de hersenen en de mechanismen in ons lichaam en kan de emotionele en geestelijke gezondheid bevorderen. Daarnaast heeft het ook nog eens invloed op de lichamelijke gezondheid.

Hoewel yoga al eeuwen bestaat worden wetenschappers steeds nieuwsgieriger naar yoga. Het wordt ook steeds vaker aangeraden door artsen in de geestelijke gezondheid sector als een therapie voor stress, angst, en eetstoornissen bij zowel volwassenen als kinderen. Daarnaast kan yoga een gevoel van empowerment en welzijn geven als je omgaat met ziekten zoals kanker en HIV / aids.

Stress vermindering

Yoga kan effectief zijn bij het verminderen van stress en angst. Omdat yoga vereist dat je op een rustige plek gaat zitten en jezelf richt op precieze bewegingen neemt het de aandacht weg van je stressvolle, druk gevulde dagen. Het zorgt voor kalmte en concentratie, vermindert woede en frustratie, en verbetert het vertrouwen in jouw eigen vermogen om problemen aan te pakken.

Daarnaast is de toename van lichamelijke fitheid die yoga brengt ook een duidelijk voordeel en verhoogt het gevoel van eigenwaarde, en ook dit beschermt weer tegen stress. Een 2009 verslag gepubliceerd door de Harvard Medical School geeft aan dat yoga ons stress response systeem moduleert. Het vermindert onze hartslag, verlaagt de bloeddruk en vergemakkelijkt de ademhaling. Deze voordelen zorgen ervoor dat ons lichaam in de toekomst beter op stress kan reageren.

Therapie voor geestelijke stoornissen

Yoga wordt gebruikt bij therapieën voor mensen met zowel psychische en lichamelijke ziekten. Therapeutische yoga helpt lijden te vergemakkelijken, bevordert herstel, verhoogt ons vermogen met dingen om te gaan, en verbetert de kwaliteit van het leven, dit allemaal volgens de bevindingen gepubliceerd in het augustus 2010 nummer van "Psychiatry."

Onderzoek heeft aanwezen dat yoga effectief is bij de behandeling van aandoeningen zoals ADHD, en angst- en eetstoornissen. Yoga heeft ook stemming veranderende, verbeterende, en stabiliserende effecten. In onderzoek met studenten zorgde de Hatha vorm van yoga voor een consistente afname van spanning, vermoeidheid, en woede en zorgde er zelfs voor dat studenten minder vaak spijbelden.