Sport

Laatste Update: 29 juli 2020

Feeling down? Ga sporten!

Wat zou jij ervoor over hebben om van al je stress af te zijn? Nou ik kan je vertellen dat ik er echt veel voor over zou hebben om nooit meer last te hebben van stress. Tegenwoordig lijkt het wel alsof stress bij ons leven hoort.

Stel je eens een leven voor zonder stress, fijn he? Nou helaas is dit praktisch niet mogelijk. Ieder mens op deze planeet heeft vroeg of laat last van stress. Er bestaat geen magisch pilletje waardoor je stress ineens verdwijnt (jammer genoeg).

Wat doe jij eigenlijk als je stress hebt?

Ga je veel eten? Ga jij je afzonderen? Ga je niets doen? Of ga je vrienden bellen?

Ieder persoon gaat anders met stress om en ervaart het op een andere manier! Daarom is het ook moeilijk te zeggen wat nu echt goed werkt tegen stress. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen maar stress is nooit voor 100% te voorkomen. Daarom is het handig om een "trucje" te hebben voor het moment dat je stress hebt/krijgt.

Het is niet echt een heel bijzonder iets, maar het is aangetoond dat op het moment dat je gaat sporten je mentale en fysieke stress afneemt!

Sport en stress

Ik hoor je praktisch al denken:

"Sporten als je stress hebt? Nou daar heb ik nu helemaal geen zin in!"

Dit is eigenlijk hoe de meeste mensen hierop zullen reageren. Sterker nog, zelf denk ik dit ook nog wel eens. Laatst had ik veel stress en toen schoot mij dit artikel (alleen dan in het engels) te boven en ik dacht bij mezelf laat ik het maar eens proberen.

Ik ben toen van de bank gesprongen, mijn nieuwe sportschoenen aangetrokken en de deur uit gelopen. De eerst paar minuten denk je echt bij jezelf, "waar ben ik mee bezig". Maar langzamerhand zullen je gedachten een andere kant op dwalen. 15 minuten later denk je praktisch niet meer aan de factor wat je stress heeft bezorgt. Dit komt omdat tijdens het bewegen  je lichaam allerlei hormonen aanmaakt genaamd: "gelukshormonen".

Door het gelukshormoon ga jij je vrolijker voelen en heb je geen stress meer! Simple as that!

Dit gelukshormoon heeft natuurlijk ook een naam: bèta-endorfine

Stress? Ga sporten!

Sporten is dus niet alleen maar goed voor als je wilt afvallen of spieren wilt kweken. Sporten is ook goed voor de stress niveau's(1). Het maakt eigenlijk helemaal niet uit op wat voor manier jij je lichaam in beweging zet.

Wandelen in de natuur is ook een goede manier om stress te verminderen(2).

Hardlopen, fietsen , wandelen, voetballen, yoga(3), pilates, zwemmen, boksen etc. Elke sport die je beoefend zal ervoor zorgen dat je gelukshormonen zal aanmaken wat resulteert in minder stress.

Heb jij een andere manier gevonden om effectief van stress af te komen? Laat me dit dan weten:)

Bronnen:

  1. https://psycnet.apa.org/record/2010-21826-023
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1353829217301351
  3. https://meridian.allenpress.com/ijyt/article/25/1/61/137896/A-Yoga-Stress-Reduction-Intervention-for

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share