Psoriasis

Laatste Update: 25 november 2016

De psychologische effecten van huidaandoeningen: soms het grootste litteken

Heb je last van een chronische huidaandoening? Dan ga je naar een dermatoloog natuurlijk. Maar misschien zou je ook gebaat zijn bij een bezoek aan de psycholoog of therapeut. Want huidaandoeningen kunnen onze kwaliteit van leven en ons zelfbeeld behoorlijk naar beneden halen. Een goede dermatoloog zal zeker ook de psychische kant van je ziekte mee proberen te begeleiden. Maar in sommige gevallen kan extra hulp gewenst zijn.

Het hebben van een gave huid wordt aanzien als een teken van schoonheid, een idee dat nog meer benadrukt en verspreid wordt door de media.

Onderzoek…

Volgens recent onderzoek is het eerste dat tieners en volwassenen opmerken als zij iemand leren kennen met acne die persoon z'n beschadigde huid. Niet de ogen, het haar, de persoonlijkheid... enkel de niet zo gave huid. Het gevolg van deze eerste, negatieve, indruk is dat de persoon met acne in hun ogen ook meer verlegen is, minder sociaal actief, meer kans heeft om gepest te worden en minder kans heeft om een succesvol leven te leiden.

Het zijn vooroordelen natuurlijk maar ze vallen jammer genoeg vaak onder de categorie van de 'self-fulfilling prophecies'. Het foute vooroordeel kan echte gevolgen hebben voor de persoon die er het slachtoffer van is.

Sommige mensen met huidaandoeningen meldden dat ze enorm veel aandacht besteden aan het afdekken en onzichtbaar maken van hun aangetaste huid en activiteiten vermijden waarbij ze hun huid moeten tonen, zoals zwemmen of zonnebaden.

Het kan zorgen voor mentale problemen

Dag in, dag uit op deze manier leven kan soms leiden tot de ontwikkeling van mentale problemen. Maar interessant genoeg is de ernst van de huidaandoening niet altijd recht evenredig met de psychologische stress die de patiënten ervaren.

Zo kan iemand met een klein wratje bijvoorbeeld een even slecht zelfbeeld hebben als iemand met eczeem over het hele lichaam. Dit toont aan dat andere factoren, zoals persoonlijke ervaringen, relaties, overtuigingen en opvoeding een belangrijke rol kunnen spelen in hoe iemand omgaat met z'n huidproblemen.

Fysieke en psychologische ziekten zijn gelinkt?

Ketting

Anthony Bewey, een bekende Engelse psycho-dermatoloog zegt hierover: “Het wordt door artsen meer en meer erkend dat de fysieke en psychologische aspecten van een ziekte zeer sterk gelinkt zijn. Voor bijvoorbeeld psoriasis geven de patiënten zelf vaak aan dat een stresserende ervaring de aanleiding was tot het krijgen van de psoriasis en dat leven met psoriasis even zwaar is als leven met kanker of diabetes.”

Er wordt door de medische wetenschap dan ook erkend dat een huidaandoening een massa fysische en psychologische effecten met zich kan meebrengen voor mensen van alle leeftijdscategorieën.

Een Brits onderzoek van vorig jaar, uitgevoerd in een afdeling van een ziekenhuis voor mensen met huidaandoeningen, toonde aan dat 29 procent van de vrouwen en 24 procent van de mannen last hadden van angststoornissen. En 89 procent van de vrouwen en 97 procent van de mannen zeiden zich in grote mate zorgen te maken over hun uiterlijk.

Je zelfbeeld

Elke huidaandoening, hoe klein ook, kan leiden tot verlegenheid, gevoelens van vernedering en andere negatieve ervaringen gelinkt aan het zelfbeeld. Deze ervaringen, gecombineerd met de sterke nadruk die onze media-maatschappij legt op het schoonheidsideaal kunnen het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen behoorlijk aantasten en ervoor zorgen dat mensen met huidaandoeningen zichzelf gaan afzonderen en in een isolement terechtkomen.

Maar er is meer: onderzoek toont ook meer en meer aan dat er een verband is tussen stress en de ontwikkeling van huidaandoeningen. Zo hebben mensen met eczeem gerapporteerd dat ze vaker uitbraken hebben in stresserende periodes, net zoals mensen met acne.

Het is vaak een beetje een kip of ei-verhaal, wat komt eerst de stress of de huidaandoening? Het lijkt nog het meest op een vicieuze cirkel, een licht huidprobleem veroorzaakt stress over het zelfbeeld en die stress verergert juist de aandoening. Wanneer deze cirkel niet doorbroken wordt leidt dit tot een ernstige huidaandoening gekoppeld aan een angststoornis of depressie.

Wat te doen?

vraagteken

En wat kan je er dan aan doen? Psychologische hulp, we suggereerden het al in de inleiding, kan helpen. En artsen of dermatologen vergeten soms hoe belangrijk dit kan zijn. Bespreek dit met je arts of stap eventueel zelf naar een therapeut of psycholoog. Als dit een te grote stap is zou je ook eens op internet kunnen kijken naar de vele zelfhulpgroepen die er bestaan voor mensen met huidaandoeningen. Praten met lotgenoten kan je soms nuttige tips opleveren.

Wat nu de juiste psychotherapie is voor mensen die lijden onder mentale problemen ten gevolge van hun huidaandoening, daarover is nog discussie. Sommige studies lijken aan te geven dat cognitieve gedragstherapie behoorlijk effectief is voor onder andere acne, psoriasis en eczema. Voor aandoeningenwaarbij de patiënt zichzelf vaak krabt (en daarmee de huid nog verder beschadigt) kan gewoonte-veranderingstherapie efficiënt zijn.

Te lang werd in de westerse medische wetenschap een scheiding gemaakt tussen mentale en fysieke  ziektebeelden. Meer en meer wordt nu dus duidelijk dat voor een aantal ziektes, zoals huidaandoeningen, de twee wel degelijk sterk gelinkt zijn. Een 'holistische' of totaal-aanpak van deze aandoeningen is dan ook een must.

Heb je zelf een huidaandoening?

En heb je het idee dat deze ook psychologische effecten heeft op je welzijn? Heb je goede ervaringen met een dermatoloog of arts die ook de psychische kant van je verhaal mee heeft bekeken? Of juist niet? We zijn benieuwd naar jullie reacties!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Wat een geweldig artikel. Ik loop al jaren rond met een "mismaakte" huid, maar niemand lijkt het psychische gedeelte te begrijpen.. Het beheerst mijn leven. Ik voel het dag en nacht. Licht kan ik maar slecht verdragen en het liefst sluit ik me op in mijn kamer.
  Ik hoop nog altijd op een wonder waarbij mijn huid weer gaaf wordt.

  1. Hoi Christy,

   Ik weet wat je bedoelt. Ook ik heb al vele jaren last van huidproblemen, en het maakt me erg onzeker. Ik schaam me ervoor, en het liefst ga ik de deur niet uit. Ook jeukt en brand het vaak.....om hopeloos van te worden. Hopelijk gaat het inmiddels wat beter met je huid ! Veel sterkte, en probeer de moed niet te verliezen !!

   Groetjes, Wilfred

 2. Wat goed om dit te lezen!
  Ik heb sinds mijn vierde al erg last van eczeem, en ik heb mijn gevoelens hierover altijd weggedrukt. Nu ik ouder ben besef ik steeds meer hoe erg ik dit vind en hoe ik van alles moet verzinnen om het eczeem te verbergen. ik word er zo moe van hoe dermatologen niet veder kijken dan alleen de huid. Ik vind het eingelijk super logies dat je mentaal ook problemen kan hebben hierdoor. Ook snap ik niet dat er nooit van binnen gekeken word bijvoorbeeld verzuringen of je darmwerking. Als ik dat aangeef kijken ze me aan of ik knettergek ben. Ik smeer me huid namelijk kapot met die rotzooi! ik hoop dat ik er ooit vanaf kom want het beheerst bestwel je leven!

 3. Beste lezers,
  Idd. heel herkenbaar. Ik ben nu 54 en had van m'n 12e t/m ca. midden 20e heel erge acne!! Ik zag er niet uit. Ik had wel vriendinnen maar aan vriendjes durfde ik niet te beginnen. Op m'n 38e kreeg ik een burn-out met angsten. Ik zou iets wegstoppen. Na herhaaldelijke terugval kwam er bij weer een volgende psycholoog uit dat mijn verkeerde zelfbeeld en daardoor ontwikkelde sexuele problemen het gevolg van mijn heftige en zeer langdurige acne waren!! Nu zie ik dit allemaal ook heel duidelijk, als je jong bent en er middenin zit handel je alleen maar en neem je onbewust daardoor andere of geen afslagen in je leven! Kortom mijn advies: vraag zo snel mogelijk ook psychologische ondersteuning! Succes allemaal.

 4. Ik herken jullie struggle. Ik heb van mijn geboorte tot mijn 40e (!) zeer ernstig eczeem gehad met alle gevolgen vandien.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share