Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 6 maart 2017

Feng Shui: Wat is het, en wat zijn de voordelen?

Feng Shui

Jij bent vast wel eens een huiskamer binnengestapt, waar je je ogenblikkelijk op je gemak voelde. Een ruimte waar je tot rust kwam. Een ruimte waarin alles gewoon klopt. Ook al zal de bewoner misschien niet op de hoogte zijn van de Filosofie van Feng Shui, een hele grote kans dat het overgrote deel wel overeenkomt met deze filosofie.

Laten we eens kijken wat Feng Shui precies is, en hoe je dit zelf, op een relatief eenvoudige manier toe kunt passen op je eigen werk- en leefomgeving.

Wat is Feng Shui eigenlijk?

Feng Shui is een oude, meer dan 3000 jaar, filosofie over hoe je leefomgeving je gevoel en je geluk kan beïnvloeden. Het heeft dus allemaal te maken met de relatie tussen de werk- of leefomgeving en de mens zelf. Hoewel Feng Shui gericht is op een harmonisch geheel met natuurlijke, organische vormen, is dit een beetje tegenstrijdig met de hedendaagse leefomgeving. Alles om ons heen is in basis helemaal niet natuurlijk. Het zijn allemaal vormen die door ons zelf gemaakt zijn. Maar dit kan natuurlijk wel allemaal in harmonie gebracht worden om zo dicht mogelijk bij de filosofie te blijven.

Deze kennis is gebaseerd op een evenwicht van energie. Als we de woorden even los vertalen, betekend ‘Feng’ wind, en ‘Shui’ betekend water. In de Chinese cultuur worden deze twee elementen altijd verbonden met gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk. Het staat voor gezondheid, harmonie en geluk. Als we dit dan even doortrekken, dan betekent een slechte Feng Shui (de donkere, muffe kamer) dat er sprake is van problemen in het liefdesleven, een slechte gezondheid en veel pech. Maar als er sprake is van een goede Feng Shui, dan staat dit voor gezondheid, harmonie en geluk.

Maar wat heb je hieraan? We weten allemaal dat een donkere, sombere ruimte een grote invloed heeft op onszelf, op ons humeur, en dus uiteindelijk ook op ons geluk. Dit ligt erg voor de hand. Maar andersom werkt het ook: Een goed ingerichte, lichte ruimte geeft ons, als persoon, een flinke duw in de rug naar welzijn en geluk. Het is dus zaak om je werk- en leefomgeving dusdanig aan te passen dat er een harmonie en een evenwicht ontstaat. Een harmonie in de oeroude, tegengestelde krachten die iedereen kent: Yin en Yang. Twee tegengestelde krachten die elkaar ook versterken en complementeren.

De 3 principes van Feng Shui

Kun je het nog volgen, of is dit allemaal een beetje te ‘zweverig’ voor jou? Als het onderwerp je interesseert, lees dan vooral even verder. Tegen het einde van het artikel zal het steeds praktischer en duidelijker worden.

Laat ik eerst even proberen wat duidelijkheid te scheppen door de drie basisprincipes van Feng Shui uit te leggen:

Alles is voortdurend aan verandering onderhevig

Er is niets in deze wereld vast vaststaat, wat blijvend is. Alles veranderd voortdurend. Niet alleen jezelf maar juist ook je omgeving. Deze twee hebben een grote invloed op elkaar en het is dus zaak om hier een balans in te vinden, en te houden.

Alles is met elkaar verbonden

Alles in de echte wereld, dus wijzelf maar ook alle zaken om ons heen, zijn verbonden met elkaar via energiestromen. Door deze energiestromen is er ook een invloed tussen alles. Dus de manier waarop jij je huis inricht heeft invloed op jouw gevoel en sentiment, maar ook andersom: Jouw sentiment heeft weer invloed op de inrichting van je huis. Dit is natuurlijk constant aan verandering onderhevig, zie hiervoor het vorige principe.

Alles leeft

De eerder genoemde energiestromen zijn aanwezig in jezelf en in alles om je heen. Dit gegeven betekent dat iedereen en alles een plaats, en een reden, in je leven heeft. Alles leeft en is dus belangrijk!

Je huis inrichten volgens Feng Shui

Ok, dan gaan we nu over op wat meer praktische zaken. Hoe kun je de eerder genoemde basisprincipes van de filosofie toepassen in je eigen leefomgeving en/of werkplek?

Volgens de filosofie heeft iedere ruimte in en om je huis een specifieke functie: Er zijn bijvoorbeeld ruimtes om te werken, er zijn ruimtes om te rusten en er zijn ruimtes voor ontspanning. Laten we deze ruimtes even stuk voor stuk bekijken:

De keuken volgens Feng Shui

Volgens de filosofie is de keuken het middelpunt van je leefomgeving. Veel mensen ervaren het al op deze manier, dus zijn deze al een stapje in de goede richting. De keuken is vaak ook het middelpunt van rommeligheid, échte rommel of een ‘gezellige’ rommel, dat maakt niet uit. Volgens Feng Shui is het zaak om alles op te ruimen en de spullen die je niet gebruikt gewoon weg te zetten. Een keuken hoort vooral praktisch, licht en schoon te zijn.

Decoratie kun je toepassen met bijvoorbeeld mooie afbeeldingen aan de wand. Afbeelding die bijvoorbeeld een relatie hebben met eten en voedsel. Zet bijvoorbeeld ook wat verse fruit op tafel en wat kruidenplantjes in de vensterbank. Nog een belangrijk punt: Elektrische apparatuur heeft een negatief effect op de energiestromen. Zet deze apparatuur zo veel mogelijk in een kast, uit het zicht.

De woonkamer volgens Feng Shui

In de woonkamer moet plaats zijn voor ontspanning en positieve energie. Kies daarom kleuren voor lichte kleuren met accenten in bijvoorbeeld gele, groene, bruine of oranje tinten. Het plafond moet altijd (gebroken) wit zijn voor een licht en ruimtelijk effect. De inrichting van de kamer is natuurlijk ook belangrijk. Zorg er voor dat er geen hoge obstakels in de kamer aanwezig zijn.

Kamerschermen of boekenkasten die dwars op de wand staan zijn dus uit den boze, want op deze manier kunnen de energiestromen niet ongehinderd doorstromen. Voorkom ook de aanwezigheid van donkere hoeken en gebruik zo veel mogelijk meubilair en kasten met afgeronde, natuurlijke vormen. Ook planten nemen hier een belangrijke plaats in: Zij zorgen voor extra positieve energie.

De slaapkamer volgens Feng Shui

De slaapkamer is volgens de filosofie een plek van sensuele energie en van rust. Zorg dus dat je kleuren kiest die warmte uitstralen, zoals warm rood. Verban alle elektrische apparaten uit de slaapkamer, inclusief TV, computers en mobiele telefoons. Deze verstoren de energiestromen en zullen zorgen voor minder rust en veel minder sensuele energie.

Zorg ook voor verlichting met de mogelijkheid om deze te kunnen dimmen. En ook hier geldt: vermijd meubels met rechte hoeken. Kies dus bijvoorbeeld voor een bed met afgeronde hoeken. Ook het gebruik van kaarsen, in de juiste kleuren, zorgen voor extra sensuele energie. Dit laatste is niks nieuws, maar wél één van de ‘regels’ van Feng Shui.

De badkamer volgens Feng Shui

De badkamer is niet alleen een ruimte om jezelf schoon te maken, maar is ook een ruimte voor ontspanning. Zorg dus bijvoorbeeld voor een paar kaarsjes en de mogelijkheid om het licht te dimmen. Op het moment dat je in de badkamer bent, zorg dan voor een ontspannen muziekje en een behaaglijke warmte. Ook voor de badkamer geldt dat rommel en ongebruikte spullen de energiestromen naar beneden zullen halen. Zorg dus voor voldoende praktische opbergruimte en verwijder alle spullen die je niet meer gebruikt.

De tuin volgens Feng Shui

Ook de tuin heeft volgens Feng Shui een aantal regels. Zorg bijvoorbeeld voor een beplanting die lekker ruikt en voor beplanting die altijd groen is. Ook water in de tuin is belangrijk: Zorg dat er stromend water aanwezig is, vlakbij de plek waar je regelmatig zit. En als het stromend water, wel of niet met een watervalletje, betreft: Zorg er dan voor dat het water altijd richting het huis stroomt. Op deze manier stromen ook de positieve energiestromen, uit je tuin, je huis binnen.

De werkkamer volgens Feng Shui

Of je werkkamer nu gewoon thuis is, of op een externe plek bij de baas, ook hier zijn bepaalde principes voor: Uit praktische overwegingen wordt het bureau vaak tegen de muur gezet. Op deze manier kijk je tegen een blinde muur en zit je met je rug naar de deur, wat alle positieve energiestromen zal blokkeren. Zorg dat je bureau dusdanig staat dat je zelf met je rug tegen de muur zit, wat je letterlijk steun zal geven, zodat je met je gezicht naar de deur zit. Op deze manier ben je ontvankelijk voor de positieve energiestromen die door de deur binnenkomen.

Tot slot: Is Feng Shui dus een wondermiddel?

Nee, beslist niet. Je kunt je voorstellen dat een hele slechte relatie niet volledig opgelost kan worden als je deze filosofie toe gaat passen. Een wondermiddel is het niet. Je kunt het beter bekijken als een stevig duwtje in je rug. Volgens de Chinezen bepaalt Feng Shui voor een derde deel je geluk en je levensvreugde.

Het is dus beslist niet zo dat, als je Feng Shui toe gaat passen, je plotseling super gelukkig wordt. Het is een aanvulling op je leven, een stevig steuntje in je rug. Een aanvulling op bijvoorbeeld je eigen wil. Het is bijvoorbeeld aan jezelf wat je doet met geboden kansen in het leven. Feng Shui helpt je hierbij door je steun en bescherming te geven.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Vind het alleen vervelend dat de huizen tegenwoordig zo on-fung shui gebouwd worden met de slaapkamer aan de voorkant. Ben zelf dan maar in de woonkamer gaan slapen. Vanwege de gehorigheid maar ook omdat het aan de voorkant niet fijn slaapt. Geldt trouwens vooral voor de hoofdbewoner. En dan zo'n lange, smalle rijtjeswoning, waardoor je weinig licht in huis hebt.

  1. Is helemaal waar, Maria.
   De tegenwoordige nieuwbouw is vaak alleen maar praktisch, en in veel gevallen zelfs dat niet.
   Je moet inderdaad proberen zelf de inrichting zo te plaatsen dat de energie vrijelijk kan stromen, ook al leent het huis zich er niet helemaal voor.

   Iemand anders die ervaring heeft in Feng Shui in een nieuwbouwhuis / rijtjeshuis?

   Fijne dag,
   Jack

 2. Lena, Het is helemaal waar wat u schrijft. Ik bulk van energie maar door dat mijn ruimtes niet geordend zijn kan de stroming niet et juiste doel treffen. Enkele weken geleden heb ik mijn keuken onderhanden genomen. Ja hoor alle troep er uit en toen kreeg ik die avond een bijzondere spirituele droom die mij al jaren lang achtervolgde terug. Ik was niet meer bang en het voelt goed. Ik heb weer frisse moed na het lezen om de kamers stuk voor stuk weer op te ruimen.
  Dank voor je inzicht en moge de engelen en God over jou waken !

 3. Rood in de slaapkamer? Lijkt me niet zon fijne kleur voor de rust...ik zou de kleur rood lekker gebruiken om het zuiden te activiren in de werk of woonkamer

 4. Een vraag betreft een appartement. Waar is dan de echte voordeur?
  Waar moet ik opletten en waar kan ik activeren en slechte energie onderdrukken?

  1. De echte voordeur, is de deur die je dagelijks gebruikt om in je appartement te komen. Dus ook al zijn er meerdere toegangsdeuren, de dagelijks gebruikte deur is bepalend.

 5. Hallo,
  Bestaat er misschien een boek of cursus die ik over een gedetailleerd overzicht over de indeling van het huis/verschillende ruimtes om zo alle mogelijke informatie en inzicht omtrent Feng Shui te krijgen?

  1. Hier zijn ontzettend veel boeken over geschreven, Valerie.
   Mijn favoriet is The Feng Shui Bible van Simon Brown.
   Even googelen waar je deze het beste kunt kopen.

 6. Hallo ik woon in een donker huis ...er is geen mogelijkheid om het lichter te maken op zich is het wel een opgeruimd huis ...maar moeilijke doorstroming omdat er geen rondingen zijn ...dus ik denk dat het voor mij een hopeloze opgave word om feng sui uit te voeren. ..wat ik zeer spijtig vind groetjes van uit spanje

  1. Licht is wel een belangrijk onderdeel, maar wellicht is de rest wel goed toepasbaar voor jou?

  2. Beste Nancy,
   Bij de toepassing van Feng shui kan licht ingebracht worden in een huis door middel van kleine schemerlampen, die ervoor zorgen dat bepaalde ruimtes/hoeken een prettige(re) sfeer krijgen.
   MVG,
   Erna

 7. Ik los donkere plekken in huis op met led-verlichting! door de batterijen kan ik het overal lichter
  maken, omdat het licht niet te fel is krijg je en aangename sfeer. `In de hal, op het toilette, of LED verlichting met batterijen in een mooie glazen pot maakt 't iets gezelliger. Een WINDGONG ophangen om de energie te laten stromen in de gang en boven uitgaande
  tuindeuren. Succes !

  1. Dank voor deze aanvullende tips, en voor het delen van jouw ervaringen, Pebbles!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

7 Shares
Tweet
Pin2
Share5