Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 4 juli 2018

Verwijderen van neuspoliepen

5
(2)

Heb je vreemde bulten in je neus? Als dat zo is, kun je neuspoliepen of nasale polyposis hebben. Neuspoliepen zijn vrij algemene, niet-kankerachtige gezwellen. In feite lijdt 4% van de Europese bevolking aan neuspoliepen.

Conventionele behandelingen omvatten meestal steroïden, antihistaminica en chirurgie. Gelukkig zijn er voor neuspoliepen veel natuurlijke huismiddeltjes en vele behandelingen, om te voorkomen dat ze terugkomen.

Wat zijn neuspoliepen?

Neuspoliepen zien er een beetje uit als gepelde (kleine) druiven. Het zijn gezwellen, die je neusholtes of sinussen kunnen zitten. Als de neuspoliepen te groot worden of als er een groep neuspoliepen zit, kunnen ze je neusholtes blokkeren en het moeilijk maken om te ademen. Ze zijn zacht, pijnloos en goedaardig.

Symptomen van neuspoliepen

Neuspoliepen worden gewoonlijk geclassificeerd als antrochoanale of ethmoldale poliepen. Antokoananale poliepen ontstaan ​​in de maxillaire sinussen en zijn niet zo algemeen. Ethmoïdale poliepen ontwikkelen zich vanuit de ethmoïdale sinussen.

Als je neuspoliepen hebt, kun je het gevoel hebben dat je verkouden bent. Poliepen geven geen enkele sensatie, dus je beseft misschien niet eens dat je ze hebt!

De symptomen van neuspoliepen kunnen de volgende zijn:

 • Verstopte of geblokkeerde neus
 • Niezen
 • Postnasale infuus
 • Loopneus
 • Gezichtspijn
 • Moeilijkheid met reukvermogen
 • Verlies van smaak
 • Jeuk rond de ogen
 • Infecties
 • Pijn in je boventanden
 • Vocale veranderingen
 • Gevoel van druk op het voorhoofd en gezicht
 • snurken

Neuspoliepen kunnen complicaties veroorzaken omdat ze de luchtstroom en de afvoer van vloeistof kunnen blokkeren. Ze zijn ook het gevolg van chronische ontstekingen. Mogelijke complicaties zijn onder meer:

 • Obstructieve slaapapneu: deze ernstige aandoening zorgt ervoor de ademhaling vaak onderbroken wordt.
 • Astma-aanvallen: chronische rhinosinusitis kan astma-aanvallen veroorzaken.
 • Sinusinfecties: neuspoliepen kunnen ervoor zorgen dat je meer kans hebt op infecties aan de sinussen. Ze gaan gepaard met een ontsteking van het slijmvlies van je neusholtes en sinussen, die langer dan 12 weken aanhouden (chronische rhinosinusitis, ook bekend als chronische sinusitis). Het is echter mogelijk - en zelfs iets waarschijnlijker - om chronische sinusitis zonder neuspoliepen te hebben.

Oorzaken en risicofactoren van neuspoliepen

Wat veroorzaakt neuspoliepen? Wetenschappers weten niet echt wat de oorzaak van neuspoliepen is. Er zijn echter aanwijzingen dat mensen, die poliepen ontwikkelen, een andere reactie van het immuunsysteem hebben dan mensen die geen poliepen krijgen.

Neuspoliepen worden gekoppeld aan allergische rhinitis, astma, aspirine-allergie, sinusinfecties, acute- en chronische infecties en cystische fibrose. Ze kunnen op elke leeftijd voorkomen, maar komen het meest voor bij jong volwassenen tot mensen van middelbare leeftijd. Mannen die ouder dan 40 jaar zijn, hebben de meeste kans op het ontwikkelen van neuspoliepen. 

Conventionele behandeling van neuspoliepen

Als je naar een arts gaat, zal hij of zij waarschijnlijk een neus-endoscoop gebruiken om de binnenkant van jouw neus en de sinussen te bekijken. Je arts kan röntgenfoto’s aanbevelen om de grootte en de locatie van de poliepen dieper in je sinussen te bepalen. Deze onderzoeken worden ook gebruikt om andere problemen zoals structurele problemen of andere gezwellen uit te sluiten. Je arts kan ook allergietesten aanbevelen om erachter te komen of allergieën een ontsteking veroorzaken. Als jouw kind de diagnose van neuspoliepen heeft, kan de arts aanbevelen om taaislijmziekte te testen omdat dit vaak de reden voor neuspoliepen bij kinderen is. De standaard taaislijmziekte-test is een niet-invasieve zweettest.

Je bent mogelijk op zoek naar een wondermiddel voor neuspoliepen, maar de conventionele behandeling begint meestal met een neusspray voor corticosteroïden. Het kan ook een recept bevatten om één week Prednison oraal in te nemen. Nasonex, fluticason, Beconase AQ, mometason en beclamethason zijn allemaal nasale steroïden, die voor de behandeling van neuspoliepen kunnen worden voorgeschreven. Andere medicijnen zoals antihistaminica en decongestiva helpen de neuspoliepen niet echt. Je arts kan echter als je een infectie hebt antihistaminica aanbevelen om de allergieën of antibiotica te beheersen voordat je met een steroïde-recept begint. 

Verwijderen van neuspoliepen

Als neuspoliepen groot zijn en neussprays niet helpen, kan je arts een operatie aanbevelen.

De operatie zal in de neus worden uitgevoerd. Er hoeft geen snee aan de buitenkant van de neus gemaakt te worden en er zal geen verandering in de vorm van je neus zijn.

Kleine instrumenten worden in de neus gebruikt om elke poliep te verwijderen, die vervolgens naar het laboratorium wordt gestuurd om onder een microscoop te worden onderzocht.

De chirurg spoelt je sinussen schoon om alle infecties, die er door de poliepen kunnen zitten, te verwijderen. Als er bloedverlies optreedt, zal de chirurg een katoenen gaasje met wat vaseline in je neus proppen om het bloeden te stoppen of hij kan een rubber bandje gebruiken.

Soms, als de neus erg smal is, kan de chirurg een plastic spalkje in de neus achterlaten om te voorkomen dat de weefsels aan elkaar gaan kleven wanneer ze genezen. Omdat je onder narcose bent, zul je tijdens de operatie helemaal geen pijn voelen.

Je zult waarschijnlijk fit genoeg zijn om de dag na je operatie weer naar huis te gaan.

De operatie zelf

Je krijgt mogelijk als je in het verleden problemen met je borst hebt gehad, als je rookt of zwaarlijvig bent een paar uur zuurstof met behulp van een gezichtsmasker. Er is na deze operatie meestal wat pijn en ongemak rond de neus. Met het de proppen in je neus, zul je door je mond moeten ademen. Hierdoor zal je mond droog aanvoelen. Neem regelmatig drankjes om het vochtig te houden.

Je zult merken dat het neusverband je waterige ogen of hoofdpijn bezorgt. Vraag om pijnstillers als de pijn niet goed onder controle is of als de pijn erger wordt.

Een algehele narcose kan je gedurende 24 uur langzaam, onhandig en vergeetachtig maken. De verpleegsters zullen je met alles wat je nodig hebt helpen, totdat je in staat bent om dingen voor jezelf te doen. Neem geen belangrijke beslissingen in deze periode.

De volgende dag, wanneer de verpleegsters het verband uit je neus nemen, zal er een beetje bloedverlies ontstaan. Dit stopt meestal erg snel.

Spalken worden meestal ongeveer twee weken op hun plaats gelaten. Je zult waarschijnlijk later dezelfde dag naar huis kunnen gaan. De verpleegsters zullen controleren of je neus comfortabel is en niet bloedt.

Je krijgt een beetje crème om te gebruiken in je neus, samen met enkele neusdruppels en advies over inhalaties van stoom.

Voordat je de afdeling verlaat, krijg je een afspraak om naar de polikliniek KNO (keel, neus en oor) te gaan voor een controle door de chirurg. De resultaten van het onderzoek van de poliep(en) zijn dan klaar.

Na de operatie - thuis

Neem om de zes uur twee pijnstillende tabletten om eventuele pijn of ongemak in je neus te kunnen beheersen.

Je neus zal 7 tot 10 dagen na je operatie geblokkeerd aanvoelen, maar dat zal geleidelijk verbeteren. Snuit tot twee dagen nadat je thuis bent niet je neus. Dit kan erg ongemakkelijk of pijnlijk zijn en bloedneuzen veroorzaken.

Na de eerste twee dagen begin je met zachtjes je neus te snuiten. In het begin zie je bloedvlekjes in je zakdoek. Het meeste hiervan is oud bloed van de operatie, maar er kan ook een beetje vers bloedverlies optreden.

Probeer zo mogelijk tijdens de eerste week thuis geen verkoudheid te krijgen.

Als je toch verkouden wordt, moet je je huisarts over antibiotica raadplegen.

Doe het thuis rustig aan. Doe de eerste paar dagen niet te veel inspannends omdat dit je neus kan laten bloeden. Als je gewoonlijk zware fysieke inspanningen doet, zoals gewichtstraining, joggen, fitness, ben je na ongeveer twee tot drie weken na je operatie fit genoeg om terug te keren naar deze activiteiten. Als je dat eerder doet, bestaat het risico dat je neus gaat bloeden.

Vermijd rokerige ruimten zoals pubs en clubs omdat sigarettenrook de binnenkant van de neus irriteert. Vergeet niet om crème, stoominhalaties en neusdruppels te gebruiken.

Je kunt zodra je het ziekenhuis verlaat weer autorijden. Je kunt een week na je operatie ook weer aan het werk gaan. Vermijd zwemmen en duiken totdat je de chirurg in de kliniek hebt gezien.

19 natuurlijke behandelingen en voorzorgsmaatregelen

Gelukkig zijn er veel natuurlijke behandelingen en huismiddeltjes om neuspoliepen te behandelen en te verzachten. Deze omvatten het maken van gezonde voedings- en leefstijlveranderingen en het gebruik van etherische oliën en supplementen. Lees verder voor een breed scala aan opties, die je kunt gebruiken om verlichting te vinden.

 1. Tea tree olie

Bekend om zijn antimicrobiële eigenschappen kan tea tree olie effectief zijn bij het gebruik in de neus. Gebruik tea tree olie niet inwendig.

 1. Bromelaïne

Het zal je misschien verbazen te horen dat het eten van de vezelrijke kern van een ananas je een ontstekingsremmend immuunsysteemend enzym kan leveren. Vanwege het vermogen om zwelling te verminderen, helpt bromelaïne de symptomen van infecties van de sinussen te verminderen. Het beschermt ook tegen allergieën en astma.

Probeer de kern van een ananas toe te voegen aan je smoothie. Of neem bromelaïne als een dagelijkse aanvulling (300 FIP-eenheden) (600mg tablet). 

 1. Magnesium

Gelijkaardig aan bromelaïne bevat ook magnesium ontstekingsremmende eigenschappen en naast de vele belangrijke functies ontspant het ook lichaamsweefsel. Eet een dieet dat rijk is aan voedsel dat rijk is aan magnesium, zoals groene bladgroenten, noten, zaden en peulvruchten.

Je kunt ook proberen een magnesiumsupplement in te nemen; de NIH adviseert dagelijks 400-420 milligram voor volwassenen van 18 jaar en ouder, met een aangepaste ADH voor leeftijd en in het geval van vrouwen, voor zwangerschap en borstvoeding. Je kunt zelfs genieten van een warm bad gevuld met Epsom-zout om magnesium rechtstreeks door je huid te laten absorberen.

 1. Canadese geelwortel

Het elke dag drinken van een kopje thee gemaakt van dit kruid kan neuspoliepen verzachten. Canadese geelwortel heeft zowel antibacteriële als antimicrobiële eigenschappen. Het gebruik van dit kruid mag niet langer duren dan drie weken en mag niet worden gebruikt door zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

 1. Zink

Wat hebben zalm, cacao en kikkererwten gemeen? Het zijn allemaal geweldige bronnen van zink. Essentieel voor de lichamelijke functie als sporenelement, is elke dag een kleine hoeveelheid zink nodig om het lichaam optimaal te laten functioneren. Zink wordt vaak zonder recept verkregen (OTC) om verkoudheid te helpen bestrijden en het kan nuttig zijn bij de behandeling van chronische sinusitis en neuspoliepen.

Probeer eiwitrijke voedingsmiddelen te eten omdat deze de grootste hoeveelheden natuurlijk voorkomend zink bevatten. Voorbeelden hiervan zijn: lamsvlees, kip, kalkoen, yoghurt, cashewnoten en eieren en nog meer. Je kunt ook een supplement met zink gebruiken; tieners van 14 jaar en ouder en volwassenen moeten, afhankelijk van het geslacht en voor vrouwen of men zwanger is of borstvoeding geeft, 8-13 milligram innemen.

 1. Probiotica

Onderzoek heeft sterk bewijs getoond dat probiotica het immuunsysteem kunnen stimuleren. In feite heeft een onderzoek aangetoond dat het microbioom invloed kan hebben op de gezondheid van de sinus.

Gebruik zure en probiotische voedingsmiddelen om de probiotica in jouw systeem een ​​boost te geven. Het is ook belangrijk om de probiotica in jouw systeem te voeden met goede hoogwaardige, vezelrijke voedingsmiddelen, zoals chiazaden en zoete aardappelen. Een snelle manier om je probiotische inname te verhogen, is door dagelijks een probiotica-supplement in te nemen.

 1. Kurkuma

Veel onderzoeken hebben opgemerkt dat curcumine een diep helende werking heeft, met voordelen die gelijk zijn aan of nog beter dan veel farmaceutische medicijnen

Wat is curcumine? Het is de beroemde geneeskrachtige verbinding, die te vinden is in kurkuma, een krachtig kruid.

Kurkuma is nuttig voor de behandeling van neuspoliepen en bijholteontstekingen omdat het een van de krachtigste ontstekingsremmende stoffen ter wereld is. Je kunt kurkuma aan je dieet toevoegen door het als een kruid in het eten te gebruiken (het wordt vaak in curries gebruikt). Je kunt het ook in een smoothie strooien. Kurkuma is ook beschikbaar als een supplement.

Verwijderen van neuspoliepen

 1. Cayennepeper

Houd je van een beetje pit in je eten? Als dat zo is, moet je cayennepeper aan je recepten toevoegen omdat de voordelen van deze peper effectief zijn voor veel gezondheidsproblemen. Deze kleine rode chilipepers bevatten vitamine C, vitamine B6, vitamine E, kalium, bèta-caroteen, mangaan en flavonoïden, die antioxidanten bevatten. Hoe goed is dat voor het eten van je multivitaminen?

De vitamine A in cayennepeper helpt ontstekingen te verminderen, ontstoken neusholtes te voorkomen en allergieën te voorkomen. De vitamine C en antioxidanten helpen het immuunsysteem te versterken.

Gedroogde of cayennepeper jn poedervorm kan worden toegevoegd aan vlees, pasta, eieren, noten en groenten voor een pittige kick. Het kan ook worden toegevoegd aan sauzen en drankjes en worden gebruikt als kruid om in te maken.

 1. Appelciderazijn

Bekend om zijn vele gezondheidsondersteunende eigenschappen, helpt appelciderazijn om slijm af te breken, waardoor het een geweldige remedie is voor het verlichten van seizoensgebonden allergieën. Het zit boordevol vitamines en stimuleert de probiotische werking, waardoor het ook een handig middel tegen verkoudheid is.

Meng twee eetlepels appelciderazijn in een glas water en drink dit driemaal per dag voor verkoudheid en allergieën.

 1. Knoflook

Met zijn antivirale en schimmelwerende eigenschappen kan knoflook de verkoudheid en andere infecties helpen verlichten. Allicine is de belangrijkste stof in knoflook, die het in zijn vermogen heeft om micro-organismen te doden.

Knoflook kan als supplement worden ingenomen of het kan worden toegevoegd aan sommige van je favoriete recepten. Probeer een teentje knoflook toe te voegen aan je favoriete kip- of aardappelgerecht.

 1. Uien

Hoewel ze je misschien laten huilen, zitten uien vol met antioxidanten, die helpen beschermen tegen ontstekingen, waardoor ze een goede keuze zijn als je last hebt van astma of luchtweginfecties. Uien zijn er in verschillende soorten. Zoete uien kunnen het lekkerste smaken, maar gele en rode uien bevatten een hoger percentage nuttige stoffen, met name quercetine.

 1. Groene groenten en verschillen koolsoorten

Het eten van voedingsmiddelen met veel vitamine A, vitamine C, vitamine E, selenium en bèta-caroteen is cruciaal voor een dieet dat het immuunsysteem stimuleert. Een geweldige manier om deze voedingsstoffen binnen te krijgen, is het eten van groenten en groenten uit de koolfamilie zoals broccoli. Deze voedingsmiddelen omvatten spinazie, wortels, zoete aardappelen, abrikozen, mango, meloen, winterpompoen en boerenkool. Ze zijn geweldige bronnen van anti-oxidanten en hebben ontstekingsremmende eigenschappen.

Voor een heerlijke boost van het immuunsysteem, probeer dan eens een recept te bereiden dat groene groenten, knoflook en uien bevat, zoals mijn gebakken boerenkoolrecept.

 1. Omega-3 essentiële vetzuren

Wat is de overeenkomst van in het wild gevangen zalm en lijnzaad? Ze zijn allebei geweldige bronnen van omega-3 vetzuren, die belangrijke stoffen zijn die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Omega-3-voedingsmiddelen hebben veel voordelen, waaronder het vermogen om het immuunsysteem te stimuleren en om het tegen ontstekingen te beschermen. Deze eigenschappen zijn beide bij het bestrijden van infecties aan de sinussen en van neuspoliepen van cruciaal belang.

 1. Vermijd alcohol

In de praktijk kan alcohol problemen met de longen en de sinus, waaronder neuspoliepen, veroorzaken. Onderzoek toont ook aan dat alcohol de symptomen bij patiënten met rhinitis kan verergeren.

 1. Vermijd voedselallergieën

Het elimineren van voedselallergenen uit je dieet kan helpen bij het voorkomen van neuspoliepen. Als je allergisch bent voor zuivel, tarwe, eieren, gist, soja of gluten, moet je dit voedsel uit je dieet verwijderen om ontstekingen en allergische reacties te verminderen

Als je vermoedt dat je een voedselallergie hebt, maar je twijfelt nog, kun je een eliminatiedieet proberen. Dit is een kortetermijn-voedingsplan dat bepaalde voedingsmiddelen, die mogelijk allergieën of spijsverteringsproblemen veroorzaken, elimineert en ze dan een voor een opnieuw introduceert om erachter te komen welk voedsel de allergische reactie veroorzaakt.

 1. Stoominhalatie of luchtbevochtiger

Het bevochtigen van de lucht in je huis kan helpen om de luchtwegen en de sinussen te bevochtigen. Het kan ook slijm helpen verdunnen en verstopping en ontsteking van de ademhalingspassages voorkomen.

Naast het gebruik van een luchtbevochtiger, kun je ook proberen om de stoom van kokend water in te ademen om de neusdoorgangen en de luchtwegen te openen en te bevochtigen. Je kunt ook voor een toegevoegd therapeutisch effect een paar druppels etherische oliën aan het water toevoegen.

Een eenvoudige manier om de inhalatie met stoom te proberen, is door heet water in een pan of in een kom te doen en deze op tafel te plaatsen. Trek vervolgens een stoel naar de tafel en ga met je hoofd een paar centimeter boven de kom zitten, met een handdoek over je hoofd gedrapeerd om een ​​tent te creëren terwijl je diep inademt. Zorg ervoor dat je jezelf niet verbrandt.

 1. Neusspoeling

Het spoelen van je sinussen met warm, zout water, kan helpen om verstopte neus te verhelpen en om verlichting te bieden bij verkoudheid, allergieën en infecties van de sinussen. Het gebruik van een Neti-pot is een geweldige manier om dit te doen. De Neti-pot is ontstaan ​​in de Ayurvedische geneeskunde. In feite betekent "Neti" in het Sanskriet "nasale reiniging". Neti-potten zijn overal verkrijgbaar en kunnen in winkels of online worden gekocht.

 1. Hydratatie

Samen met neusirrigatie en stoominhalatie, is het eenvoudigweg drinken van veel water om je neusholtes gehydrateerd te houden en het slijm dunner te maken.

 1. Ademhalingsoefeningen

Niet alleen kun je met diep ademhalen je stress verlichten en je bloeddruk verlagen, maar je kunt ook de symptomen van COPD verbeteren. Er zijn verschillende diepe ademhalingsoefeningen die je kunt proberen. Deze oefeningen kunnen de longcapaciteit versterken en ervoor zorgen dat de ademhalingspassages vrij blijven.

Tot slot…

Let er wel heel goed op dat neuspoliepen en symptomen van chronische sinusitis vergelijkbaar zijn met andere aandoeningen zoals bijvoorbeeld verkoudheid. Zorg ervoor dat je je arts raadpleegt als je symptomen langer dan 10 dagen aanhouden. Bel 112 of ga direct naar de eerste hulp als je één van deze symptomen ervaart:

 • Ernstige moeite met ademen
 • Plotselinge verslechtering van je symptomen
 • Dubbel zicht, verminderd zicht of beperkt vermogen om je ogen te bewegen
 • Zwelling rond je ogen
 • Steeds hevigere hoofdpijn die gepaard gaat met hoge koorts of het onvermogen om je hoofd naar voren te bewegen.

Bronnen

www.em-consulte.com/en/article/292677

www.doctissimo.fr/html/sante/encyclopedie/polypose-nano-sinusienne.htm

www.vulgaris-medical.com/encyclopedie-medicale/polypose-naso-sinusienne

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 

Pagina  [tcb_pagination_current_page]  van  [tcb_pagination_total_pages]


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Neuspoliepen verdwijnen als sneeuw voor de zon door te sprayen of in te strijken met alcohol van tenminste 30%. Jenever is heel geschikt. Een 2e behandeling zal wel nooit nodig zijn.

  Reply

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontvang tijdelijk gratis mijn boek Bye Bye Buikvet direct in je inbox!

0 Shares
Tweet
Pin
Share