Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 3 maart 2017

Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met de pil?

de pilWe zijn allemaal wel op de hoogte van wat er gaat gebeuren als je begint met het slikken van de anticonceptiepil: Naast het feit dat je beschermd bent tegen ongewild zwangerschap, zullen er ongetwijfeld een paar killotjes bijkomen, je hebt minder last van buikkrampen en de menstruatie zelf is veel lichter.

Maar wat gaat er gebeuren met je lichaam als je weer stopt met de pil? Hierover is de algemene kennis vaak vrij beperkt. Daarom wil ik dit even voor je op een rijtje zetten.

Hieronder de inhoud van het artikel:
1: De werking van de pil
2: Waarom stoppen met de pil?
3: Stoppen met de pil (redenen)
4: Videofragment
6:Tot slot

De werking van de pil

Door het slikken van de pil is er veel veranderd in je lichaam. De maandelijkse menstruatie wordt helemaal over de kop gegooid: Door de pil vindt er geen eisprong meer plaats en vindt er nagenoeg geen opbouw van het baarmoederslijmvlies plaats, wat normaal zou gebeuren om een eventueel bevruchte eicel te kunnen ontvangen. Ook zorgt de pil er voor dat het slijmvlies in de baarmoeder minder toegankelijk wordt voor de spermacellen.
Tijdens de stopweek van de pil vind er wel een bloeding plaats, vaak heel erg miniem, maar dat is beslist géén menstruatiebloed. Dit heet ‘onttrekkingsbloed’. Het bestaande slijmvlies in de baarmoeder wordt wel afgestoten, maar deze is helemaal niet dikker geworden voor het ontvangen van de eicel. Deze bloeding zal dus heel miniem zijn.

Waarom zou je willen stoppen?

Voor de meeste vrouwen is een gewenste zwangerschap de meest gebruikte reden om met de pil te stoppen. Je lichaam gaat dan weer de natuurlijke cyclus oppakken, waardoor je weer de kans hebt om zwanger te raken. Maar er kunnen natuurlijk ook andere redenen zijn waarom je met de pil wilt, of moet, stoppen.

Ik zet de meest belangrijke redenen even voor je op een rijtje:

Natuurlijk kun je er voor kiezen om gewoon te stoppen, een bewuste keuze. Niet meer aan die pil te hoeven denken iedere morgen! Dit is meestal het geval als er even geen sprake is van een (vaste) relatie of als het seksleven om de één of andere reden even op een laag pitje staat.
Een andere reden kan zijn dat je genoeg hebt van de pil en al haar bijwerkingen zoals gewichtstoename.

Je kunt er dan voor kiezen om een andere vorm van anticonceptie te gebruiken, zoals condooms.

Ook kunnen er dringende gezondheidsredenen zijn waarom je moet stoppen met de pil. Denk bijvoorbeeld eens aan een ongewenste interactie met andere medicijnen en gezondheidsklachten waarbij de pil een averechtse werking heeft.

Je kunt ook met de pil stoppen omdat de oorspronkelijke reden om met de pil te beginnen niet meer van toepassing is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan jeugdpuistjes. Jeugdpuistjes zijn vaak het gevolg van de hormonale verandering en onbalans tijdens je puberteit. Door het gebruik van de pil wordt de hormoonhuishouding geforceerd in balans gebracht waardoor de jeugdpuistjes (deels) zullen verdwijnen. In dit soort gevallen wordt de pil vaak al op jonge leeftijd voorgeschreven door de arts.

Stoppen met de pil

Wat voor reden je ook hebt om te willen stoppen met de pil, je lichaam is helemaal ingesteld op het gebruik van de pil. Of je de pil nu pas enkele maanden gebruikt hebt, of gedurende een hele lange periode, je lichaam is gewend aan de pil. Gevolg is dat je echt moet afkicken. Je lichaam zal zich opnieuw aan moeten passen aan de nieuwe situatie.

Bij sommige vrouwen gaat dit vrij snel, maar in de meeste gevallen duurt dit toch minimaal een half jaar tot een jaar. Gedurende deze periode kun je een aantal vervelend klachten tegenkomen als gevolg van deze lichamelijke aanpassingen. Wat deze kunnen zijn, heb ik even voor je op een rijtje gezet.

Het is natuurlijk niet gezegd dat je AL deze klachten krijgt. Integendeel, het kan ook best gebeuren dat je helemaal niets merkt. Des te beter!

Zwanger worden

Zoals ik al eerder gezegd heb, is de wens om zwanger te worden de meest gebruikte reden om te stoppen met de pil. In theorie kun je vrijwel direct na het stoppen zwanger worden. Dat is theorie, want dit gebeurt heel zelden. Is het jou wel gelukt? Gefeliciteerd! Sommige artsen raden het juist af om zo snel al zwanger te worden.

Dit heeft niets met je gezondheid, of met de gezondheid van de foetus, te maken, maar met het feit dat het dan erg lastig is om te bepalen wanneer de bevruchting plaats heeft gevonden. Je hebt immers nog geen normale menstruatie gehad, en als er sprake is van menstruatie, dan is deze vast heel onregelmatig.

Over het algemeen duurt het minimaal 2 à 3 maanden voordat je weer zwanger kunt raken.

Jeugdpuistjes

Als je als kind veel last gehad hebt van jeugdpuistjes, en je waarschijnlijk daarom ooit de pil voorgeschreven kreeg van de huisarts, dan is er een grote kans dat dit tijdelijk terugkomt als je nu gaat stoppen met de pil. Dit zal tijdelijk zijn, want als de kunstmatige hormonen uit je lichaam zijn verdwenen en je natuurlijke hormonen weer in balans zijn.

Je libido

De pil staat er om bekend dat het je libido enigszins kan onderdrukken. Minder zin in seks dus. Op het moment dat je stopt met de pil, komt je eigen hormoonproductie weer op gang. Ik zou dit beslist géén klacht willen noemen, eerder een voordeel. Meer zin in seks, dus een hoger libido, is toch alleen maar leuker?

Voor sommige vrouwen is het verhogen van het libido juist dé reden om te stoppen met de pil.

Je borsten

Sinds je begonnen met het slikken van de pil, zijn je borsten waarschijnlijk wat voller en groter geworden. Als je nu gaat stoppen, kunnen je borsten weer de oorspronkelijke vorm aannemen. Ook kunnen je borsten en tepels weer wat gevoeliger worden dan voorheen.

Je gewicht

Het is een bekende bijwerking van de pil dat je er wat kilootjes bijkrijgt als je begint te slikken met de pil. Dit is het gevolg van het vasthouden van vocht door de veranderde hormoonspiegel. Op het moment dat je stopt met de pil, dan is de kans groot dat je dit vocht weer gaat verliezen.

Je wordt weer wat slanker, vooral in de bovenbenen, billen en de buikstreek kun je dit merken.

Maar het kan ook gebeuren dat je plotseling heel bewust en gezond gaat eten, meestal als gevolg van de beslissing om te proberen om zwanger te worden. Hierdoor ga je natuurlijk ook afvallen. Het is dus niet altijd duidelijk of het afvallen het gevolg is van het stoppen met de pil of van het bewuster en gezonder eten.
In andere gevallen kan het voorkomen dat je enorme vreetbuien krijgt, ook weer als gevolg van de veranderende hormoonspiegel. Door deze eetbuien creëer je natuurlijk overgewicht. Probeer hier weerstand aan te bieden, want dit is van tijdelijke aard. Besef goed dat de kilootjes die er bij komen, later heel lastig weer te verwijderen zijn.

Het Premenstrueel Syndroom (PMS)

De menstruatiecyclus krijgt na het stoppen met de pil, weer meer grip op je lichaam. De bekende symptomen van het premenstruele syndroom krijgt weer de overhand. Dit kun je merken aan het feit dat er weer meer bloedverlies zal zijn, en dat je meer last kan krijgen van vervelende buikkrampen.

Daarnaast komen de oude kwaaltjes weer terug in de vorm van buikpijn, opgezwollen borsten, gevoelige borsten, hoofdpijn, hartkloppingen, duizeligheid en huilbuien. Dit is zeker geen leuke ontwikkeling, want dat zal onderdeel blijven van je maandelijkse cyclus. Gelukkig heeft niet iedereen hier evenveel last van.

Je menstruatie

In de periode dat je de pil nog slikte, werd de hele cyclus gereguleerd door de kunstmatige hormonen. Nu je eigen hormonen het weer over gaan nemen, moet ook de cyclus zich weer aan gaan passen. Voorheen was er waarschijnlijk sprake van heel gering bloedverlies. Nu zal dat weer ‘als vanouds’ worden met meer bloedverlies. Ook zal de menstruatie weer wat langer gaan duren.

Vooral in de eerste 6 maanden zal de menstruatie nog erg onregelmatig zijn, maar ook dat is van tijdelijke aard. Op een bepaald punt zal de cyclus weer normaal en regelmatig zijn.

Buikpijn

Tijdens de wisseling van de kunstmatige hormonen met je natuurlijke hormonen, kan het ook voorkomen dat je last krijgt van buikkrampen. Deze buikkrampen voelen hetzelfde als de krampen die je normaal zou kunnen voelen tijdens je maandelijkse periode. Ook dit is van voorbijgaande aard. Sommige vrouwen denken dan dat ze zwanger zijn.

Zou theoretisch kunnen, maar de kans is groter dat het ‘gewone’ buikkrampen zijn als gevolg van het ‘ontpillen’.

Videofragment


Tot slot…

Het maakt niet uit om welke reden je gaat stoppen met de pil, je moet wel altijd rekening houden dat de natuurlijke cyclus zich vrij snel gaat herstellen. Hierbij krijg je niet alleen te maken met de ongemakken tijdens deze overgangsfase, maar ook met de eventuele ongemakken die je normaal bij de maandelijkse menstruatie zou kunnen hebben. Maar er zijn ook voordelen, onder andere een hoger libido en niet meer hoeven te denken aan het innemen van de pil.

En als je stopt met de pil omdat je zwanger wilt worden, vergeet dan niet om direct te starten met het nemen van foliumzuur!

Bron:

http://geboortecentrumwonderwereld.nl/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hoi ik ben anita en ben 54 jaar slik nog steeds de pil.Waar ik bang voor ben is als ik stop dat ik echt dik ga worden.Kan mij dat niet permiteren ivb met rugaandoening.

  1. Je lichaam zal zich inderdaad aan gaan passen nadat je stopt met de pil. Je hormoonbalans wordt nu voor een groot deel geregeld door de pil, en als je daar mee stopt is de kans heel groot dat je een verkeerde, of in ieder geval een andere, hormoonbalans krijgt.
   Het is dus zaak om die hormoonbalans in de gaten te houden om de negatieve effecten van het stoppen zoveel mogelijk tegen te gaan.

   Kijk even op de volgende pagina's voor meer informatie hierover:
   https://www.optimalegezondheid.com/je-hormonen-in-balans-houden-om-sneller-gewicht-te-verliezen/
   en
   https://www.optimalegezondheid.com/je-hormonen-uit-balans-hormonale-onbalans/

   Heel veel succes,
   Jack

  2. Hoi Anita, ik ben Riet, 53 en ruim een jaar geleden gestopt met de pil. Ik ben juist 4 a 5 kilo afgevallen. Heerlijk, weer op mijn gewicht van vroeger toen ik m niet slikte. Heb ook duidelijk minder drang naar snoep/koek etc.

 2. Als ik nu stop met mijn pil tot het 'uitgewerkt' is, en ik begin dan weer als ik een relatie krijg. Worden mijn borsten dan weer groter? In nam de pil paar jaar geleden, mijn borsten werden groter. Toen mijn relatie stuk ging, at ik bijna niets meer en werden mijn borsten terug kleiner van te vermageren. Ik nam mijn pil door. Maar als ik nu stop en dan over paar maand terug begin, worden mijn borsten dan ook terug groter?

 3. Ik mis het stuk over wat voor invloed de pil op je stemming kan hebben. Na een jaar geen pil gebruikt te hebben, toch weer begonnen vanwege nieuwe relatie. Dit keer 3 fase pil. In de eerste week voel ik mij zwaar depressief. Ook bij de tweede en derde strip weer onwijs verdrietig zonder aanwijsbare reden dus ik stop. Na een paar dagen merk ik dat mijn stemming stukken beter is. Voor mij geen pil meer, teveel last van stemmingswisselingen.

  1. Zijn er meer vrouwen die last hebben gehad van extreme stemmingswisselingen naar aanleiding van het gebruik van de pil?

   Ik hoor graag van jullie!

   1. Ik stop ook met de pil vanwege depressieve klachten. Ik heb jaren de pil zonder problemen geslikt, toen een tijd gestopt en weer begonnen. Het is net of ik er ineens niet meer tegen kan. Ik ben overgestapt op de minipil, dat leek eerst goed te gaan, maar nu, na een half jaar ben ik twee weken van de vier depressief en het bouwt zich uit naar drie. Vandaag is mijn eerste pilloze dag!

    1. Hoe langer je gebruikt, hoe meer je lichaam ontregeld raakt dus niet vreemd. Vaak kan je als je jonger bent ook iets meer hebben.

   2. Ik ben een aantal weken geleden gestopt met de pil omdat mijn seks leven op een laag pitje staat. Het is mij opgevallen dat ik nu een stuk stabieler ben in mijn gevoelens/stemming/denken. Met de pil Had ik ook vaak depressie gevoelens, dit is vrij snel afgenomen toen ik stopte met de pil. Ik overweeg nu om een hormoonspiraaltje te nemen. Is dit een goede keuze voor mij?

    1. Dit zou een prima keuze kunnen zijn, omdat een spiraaltje een veel lagere dosis hormonen afgeeft. Hierdoor krijgt je lijf niet iedere dag weer die chock van de hormonen uit de normale pil. Waarschijnlijk heb je dus met het spiraaltje minder of geen last meer van stemmingswisselingen.

     Heel veel succes!

    2. Hoi Anne,

     Mijn situatie is vergelijkbaar met die van jou. Mijn seksleven staat op een laag pitje en ik denk er over na om te stoppen met mijn pil. Vooral ook omdat ik last heb van negatieve gevoelens, stemming en denken. Ik weet niet of dit per se door de pil komt, maar ik dacht het is het proberen waard.

     Ik vroeg me daarom af of er nog meer vrouwen zijn die om deze redenen gestopt zijn met de pil en wat hun ervaringen zijn?

   3. Ook ik had veel last van stemmingswisselingen door pilgebruik. Dat is de reden waardoor ik ben gestopt met pilgebruik. Soms stond ik te schreeuwen tegen mijn kinderen en het andere moment barste ik in huilen uit. Ook tegen mijn man was ik vlakker, ik voel het als minder intens leven. Ik vroeg me regelmatig af of ik misschien depressief was. Ook had ik extreme angsten, die ik echt op de pil steek. Ben nu sinds 2 maanden gestopt met de pil, en voel me gelijk al relaxter.

    Nou nog een vraag n.a.v. dit artikel. Ik ben nou voor de 2e keer na het stoppen van de pil ongesteld, maar ik verlies alleen wat lichtroze bloed. Kan dit ook komen door het ontwennen? Of kan ik zwanger zijn? Dit is in mijn ogen bijna niet mogelijk. Mijn man en ik gebruiken condooms, maar hebben het 1 of 2x vergeten, waar we nog wel op tijd achterkwamen voordat mijn man klaarkwam.

    1. Het doet me deugd dat je je al beter voelt na het stoppen met de pil, Miek.
     Het duurt even voordat je lichaam gewend is aan de nieuwe situatie, maar de normale periode, zoals je ooit gewend was, zal weer terugkomen.

   4. Ik ben de pil juist gaan slikken tégen stemmingswisselingen. Nu ik ben gestopt ben ik benieuwd hoe dat gaat.

    1. Zijn gezondere manieren om wat aan stemmingswisselingen te doen. Pil werkt ontregelend op je schildklierhormonen en bevordert oestrogeendominantie.

   5. Ik slik sinds mijn begin 20e geen pil meer. Ik ben nu 30. Ik wil mijn ervaringen hier delen omdat er misschien andere meiden zijn die twijfelen over pilgebruik, net als ik toen, die er wat aan hebben. Ik vind bovenstaand artikel erg de nadruk leggen op de mogelijk negatieve effecten van stoppen met de pil. Ik voelde me juist beter zonder pil.
    Ivm zware menstruatieklachten schreef de huisarts me al jong de pil (microgynon 30) voor. Later werd die ook mijn anticonceptiepil. Ik heb hem va. mijn 15e niet continu geslikt maar wel gedurende langere (relatie-)periodes, dusdanig lang dat ik kon vaststellen of de bijwerkingen weg zouden gaan als mijn lichaam gewend was. Dat deden ze niet. De pil maakte de menstruatie wel minder zwaar & lang. Maar ik kreeg er ook elke maand 1 week nare hoofdpijn bij, een vervelend opgeblazen gevoel (terwijl ik eigenlijk altijd heel slank was, en ben) en mijn stemming/gevoelsleven werd over de hele linie vlakker. Dat vind ik nogal ingrijpend, en dat weegt voor mij niet op tegen de redenen om de pil wel te slikken. Ik vind het verbazend hoe vanzelfsprekend anticonceptie werd (wordt?) voorgeschreven en hoe weinig de voor- en nadelen, alternatieven, risico's (trombose bijv.,) eigenlijk door de huisarts werd besproken of benoemd.
    Ik leerde mijn lichaam beter kennen, toen ik stopte. Het is soms onhandig met condooms en/of onthouding, etc., maar daar staat tegenover dat ik nu praktisch feilloos weet 'hoe laat het is' in mijn cyclus (toen ik de pil nog slikte had ik daar weinig idee van, hoeft dan ook niet). Condoomgebruik/onthouding/etc is soms minder makkelijk en vraagt een iets andere of bewustere houding/zelfbeheersing maar.. zo verschrikkelijk moeilijk is dat nu ook weer niet. Dat gaat als het goed is in overleg met je partner, als je er een hebt die je respecteert.
    De ene vrouw zal er anders op reageren dan de ander, en er zullen verschillende afwegingen zijn. Maar ik verbaas me toch over de vanzelfsprekendheid van de pil. Pas als je stopt merkt, hoeveel invloed het had.

    1. Dankjewel voor het delen van jouw ervaringen met het stoppen van de pil, Jane.
     Wordt heel erg gewaardeerd!

   6. Ja, ik heb toen der tijd (30jaar) geleden er heel lang over gedaan een geschikte anticonseptiepil te vinden. Dit omdat mij na kinderen een andere pil voorgeschreven werd. Het toen na enige tijd zelf gevraagd terug naar desriefasepil te gaan. Met succes. Nu om reden van een plotselinge accutte trombose abrupt gestopt.

   7. Ik sukkel al jaren met extreme PMS. Toen ik de pil nam, moest ik ze doornemen. Telkens als ik stopte werd ik ziek (koorts, koortsblazen, overal pijn,...) en werd ik enorm depressief, tot gevaarlijk suïcidaal.
    Als ik de pil stop, dan ben ik ook een wrak. Dit heb ik eens bijna een half jaar gedaan, maar uiteindelijk de pil moeten nemen. Ik kreeg tijdens het stoppen mijn maandstonden niet, en had enorme weerstandfalen en stemmingsschommelingen, telkens exact om de maand! (zonder dat ik menstrueerde). Ik heb dan ook altijd last van veel acné.
    Ondertussen nam ik reeds 2tal jaar zoely, maar plots werkte deze niet meer. opnieuw sperpijnen en acné. Ik ben ondertussen 1 maand gestopt. Ik voel me ellendig!

    Wat kan ik hier in godsnaam aan doen?

    Nog even uitzitten tot mijn hormonen stabiel zijn? Zou dan de extreme PMS stoppen? Wat als ik mijn maandstonden niet meer krijg, heeft dit gevolgen? Moet ik terug aan de pil, en aan welke?
    Sterilisatie, is dit een optie? Ik heb geen kinderwens. Ik ben hier duidelijk ook niet stabiel genoeg voor...

    Tips zijn welkom!!

    1. Wat je er aan kan doen? Wat doen aan je gezondheid, lijkt me zo.
     Uitzitten tot je hormonen stabiel zijn? Bedoel je doorgaan met gebruik? De pil werkt alleen maar ontregelend op je hormoonhuishouding. Bevordert oestrogeendominantie, werkt ontregelend op je schildklierhormonen en zorgt voor depletie van vitaminen en mineralen, waardoor op de langere duur hoger risico op veel ernstiger klachten dan pms.
     Terug moeten aan de pil dus zeker niet. Aan pms een hoop te doen maar zou advies vragen. Complementair genezer. Als je stabieler bent, kinderen krijgen misschien weer wel aan de orde. Had zelf een pessarium tijdens mijn vruchtbare jaren.

   8. Al na twee weken mycrpgynon 30 heel down en oorsuizen, waar ik heel nerveus van ben geworden...ben onmiddellijk gestopt en na een dag of twee werd het weer lichter in mijn hoofd, maar het oorsuizen is er nog.
    Daar ga ik zo gauw mogelijk mee naar mijn huisarts.(49 jaar oud en begonnen met de pil om enorme bloedingen met klonters te stoppen)

    1. Bij klachten beter om wat te doen aan oorzaken, die divers kunnen zijn. Dit soort problemen ontstaat vaak door ontregelde hormonen.

   9. Stemmingswisselingen...pfff afschuwelijk, bij mij escaleerde het zelfs tot enorme woede aanvallen en agressieve buien. ik ben nu sinds bijna 2 maanden gestopt en voel me er prima bij. ik heb de eerste maand nog wat buitjes gehad die ik snel af zag nemen en waar ik absoluut niet in bleef hangen. Voel me energieker, blijer, gezonder etc. Misschien wordt de menstruatie heftiger en ja de seks is wat prullen soms. Maar zowel mijn partner als ik zijn dolgelukkig dat ik er mee gestopt ben en we nemen de condooms daarom met veel plezier voor lief. Ik ben een compleet ander mens aan het worden.

  2. Ik herken mij hier erg in. Ik ben net begonnen met de drie fasen pil omdat deze wat minder hormonen in zich heeft gemiddeld gezien. Maar daar zijn de stemmingswisselingen zeker niet ondergaan mee gemaakt. Ik voel me aan de ene kant afgevlakt: films waar ik voorheen om huilde, daar voel ik nu bijna niks bij. Ook de andere intense gevoelens zijn minder heftig. En aan de andere kant lijk ik me melancholieker te voelen. Totaal niet happy. Ik heb mijn besluit genomen: ik stop met de pil.

 4. Ik ben gestopt met de pil omdat ik hem vergat, dus klopte er al helemaal niks meer van mijn cyclus.
  Sinds ik volledig gestopt ben, voel ik me veel beter en onder tussen ben ik erg veel afgevallen... T zal ook een beetje met mn stress te maken hebben gehad.... Maar ik zit zoveel lekkerder in mn vel!
  Geen rotzooi meer in mn lichaam!
  Al heb ik er nu wel iets meer last van dan eerder maar ja... Dat liever dan toch die zooi...

  1. Hoi Amanda,

   Stoppen met de pil heeft zeker voordelen. Fijn om te horen dat jij je nu al een stuk lekkerder voelt!

   Succes ermee!

   RJ

 5. Je ongesteldheid kan dus nog zo'n 6 maanden onregelmatig zijn.. Is het dan normaal dat ik sinds het stoppen met de pil (2 maanden geleden) niet meer ongesteld ben geweest?

  1. Ook dit kan gebeuren. Rustig even afwachten, want je hele lijf moet weer op orde komen door de nieuwe situatie.

 6. Ik heb jaren de pil geslikt en werd ondanks pilgebruik later of zelfs niet of eerder ongesteld in de stopweek. Ik ben gestopt met de laatste pil en kreeg 1 dag een bloeding. Niet begonnen met de nieuwe strip en 6 dagen later weer ongesteld. Is dit de overgang? Is dit gewoon?

  1. Of dit de overgang is, of niet, kan ik niet zeggen. Maar het is wel een feit dat je lichaam weer moet wennen aan de nieuwe situatie, dus zonder de pil. Dit kan een aantal maanden duren voordat alles weer 'normaal' werkt.

 7. Hoi vraagje,

  Ik ben begib januari gestopt met de pil en in de eerste 1,5 maand ongeveer elke twee weken 3 dagen ongesteld geweest maar de afgelopen 1,5 maand ben ik helemaal niet meer ongesteld geweest. Komt djt doordat mijn lichaam weer moet wennen? Ik hb ongeveer 8 jaar lang een vrij sterke pil geslikt. Ik heb geen seks gehad. Dus zwanger kan ik eigenlijk niet zijn.

  1. Zonder seks is zwangerschap inderdaad uitgesloten 😉

   Na het stoppen met de pil, en zeker als het een sterke pil is geweest, moet je lichaam weer wennen aan de nieuwe situatie. Je oude regelmaat zal weer terugkomen, maar dat kan wel een paar maanden duren....

  2. Gaat niet om wennen maar omdat je lichaam flink ontregeld raakt door hormonale anticonceptie, wat naderhand niet zomaar vanzelf herstelt.

 8. Hoi ik ben gestopt met de pil al sinds februari
  Ik weet niet of dit herkenbaar is maar sinds dat ik ben gestopt heb ik bloed in mijn slijmverlies ene keer wel en de ander keer heb ik bruine slijmverlies ik ben benieuwd wat dit is !
  Ik heb in iedergeval geen seksuele contact gehad dus zwanger worden dat kan niet.. Maar ben toch even benieuwd of dit wel bekend voor komt want na het stoppen met de pil heb ik veel meer slijmverlies en dat voelt niet fijn aan..

  Ps; hier voor heb ik maagbacterie gehad dus ik moest antibiotica gebruiken en de dokter heeft gezegd dat dit hier ook mee te maken heeft.

  1. Na het stoppen met de pil duurt het een aantal maanden voordat je lichaam de hormoonhuishouding weer helemaal op orde heeft, tenminste op een natuurlijke manier. Antibiotica, ook al is het voor iets anders, helpt hier beslist niet bij.
   Ik raad je aan om nog even te wachten, en als je het dan nog niet vertrouwd zou ik weer even naar je huisarts gaan.

  2. Herkenbaar!
   Ik ben sinds vorig jaar december gestopt met de pil en sinds kort weer begonnen.
   Mijn cyclus is helemaal ontregeld.
   Het lijkt wel alsof ik nu al een maand menstrueer.
   Paar dagen niks, dan wat bruinig verlies en soms weer wat bloed.....

   1. als je de pil slikt, heb je eigenlijk geen cyclus meer. Alleen een kunstmatige situatie.

 9. Hallo, ik ben 47 jaar en slik al vanaf mijn 16e de pil. Eigenlijk zou ik wel willen stoppen omdat het toch rotzooi is maar ik heb eigenlijk geen klachten en vind het ook wel makkelijk. Volgens de huisarts kan ik de pil gewoon het beste blijven gebruiken tot en met de overgang omdat ik de lichtste pil heb.
  Wat nu? Gewoon doorgaan tot na de overgang of nu stoppen met de pil en de natuurlijke menstruatie weer op gang laten komen en later ook de overgang? Of krijg ik dan allerlei klachten en ongemakken?

  1. Als je de pil door blijft slikken dan is de overgang sowieso veel gemakkelijker voor je. Je hebt dan minder last van alle ongemakken die onvermijdelijk samengaan met de overgang.
   Aangezien je een lichte pil slikt, en gezien je leeftijd, is het een overweging om niet meer te stoppen met de pil.

 10. Ik ben net een 2 weken gestopt met de pil en merk dat ik veel emotioneler ben dan toen ik de pil nog gebruikte. Is dit omdat ik gestopt ben of moet ik de oorzaak ergens anders zoeken?

  1. Nee hoor, je hoeft je geen zorgen te maken. Nadat de pil jarenlang verantwoordelijk was voor je hormoonbalans, moet je lichaam het nu (weer) zelf doen. Het kan dus even duren voordat deze balans terug is.

 11. Ik ben nu 4,5 maanden gestopt met de pil nadat ik deze 10 jaar trouw heb geslikt. Werd vrij snel achter elkaar ongesteld, 3 keer in 2 maanden, nu lijkt het regelmatig te worden. Ik heb sinds 2 maanden last van duizeligheid, de hele dag een soort licht gevoel in mijn hoofd wat soms wat heftiger is en soms bijna niet merkbaar. Nu is het juist al een paar dagen wat erger en kan ik me ook niet meer goed concentreren. Ik ben ook net ongesteld geworden. Kan dit een reactie zijn op het stoppen met de pil? Ik heb ook nog regelmatig andere klachten, zoals pijnlijke borsten en steken bij mijn blaas/baarmoeder. Mijn libido ging eerst omhoog maar is nu al 2 weken lager dan ooit. De huisarts weet er niet echt iets van te maken en denkt niet dat het door hormonen kan komen. De duizeligheid is 1 week weggeweest in die 2 maanden en kwam terug toen ik ongesteld werd.

  1. Het kan lang duren voordat je lichaam weer helemaal herstelt is van jaren pilgebruik.
   Het is niet duidelijk hoe lang het geleden is dat je gestopt bent, maar het kan wel tot 6 maanden duren.

 12. Is er al wat meer bekend over de invloed van de pil op je stemming? Ook ik ben nu net 2 weken gestopt, omdat ik juist in de tweede week van de strip juist heel fel/ geagiteerd werd. Ik hoop dat dit nu wegvalt...
  Om me heen hoor ik wel eens dat vrouwen " liever" worden als ze stoppen met de pil.
  Ben benieuwd wat de reacties zijn.

  1. Aangezien ik geen vrouw ben, kan ik hier niet over oordelen.

   Zijn er lezers die hier meer ervaring mee hebben?

  2. Ik ben sinds december gestopt met de pil. Dat is nu 5 maanden geleden.
   Ik heb de pil ongeveer 12 jaar geslikt. (Microginon 50)
   Ik merk inderdaad dat ik mij beter in mijn vel voel. Minder last van angst ,ik maak me minder druk over dingen. Ik denk positiever. Ik kan meer druk aan. Dus ik denk dat de pil bij mij wel degelijk stemmingsstoornissen en depressieve gedachten veroorzaakte.

   Positieve ervaringen stoppen met pil:
   -minder last van stemmingswisselingen en depressieve gedachten.
   -5 kilo afgevallen zonder sporten of dieet. Gewoon zomaar van 71 naar 66 kg.
   -verhoogd libido.
   - niet elke dag denken aan dat rotpilletje.

   Negatieve ervaringen stoppen met pil:
   -pukkeltje puistjes waar ik nooit last van had.
   -pijnlijke borsten elke maand ongeveer 10 dagen lang tot menstruatie.
   -onregelmatige cyclus de ene keer 28 dan 29 dan ineens 32 dagen lang. ( als je bezig bent met zwanger worden is dat niet grappig).

   1. Dank je wel San, we zullen zien.
    Hier nog niks te merken qua gewicht...wel de eerste keer weer ongesteld geworden. Geen buikpijn gelukkig, wel erg veel vloeien....
    Ach en liever worden heb ik ook nog niet gemerkt, maar heb hem dan ook al ruim 15 jaar geslikt dus we wachten af 😉

 13. Hoi, ik heb de Diane geslikt vanaf mijn 26 ste tot mijn 34 ste ivm met langdurige menstruatie en jeugdpuistjes. Toen ben ik twee jaar gestopt vanwege depressieve klachten en omdat ik het zat was. Omdat na twee jaar de puistjes weer begonnen te komen, heb ik eerst antibiotica geslikt. Dit hielp goed, maar dit mag je maar tijdelijk gebruiken. Nadat de kuur afgelopen was ben ik gelijk begonnen met de pil en toen ontplofte mijn huid zowat, Ik zat onder de puisten. Ik ben sindsdien heel erg op mijn voeding gaan letten en met name verzadigde vetzuren. Groot voordeel hierbij is dat ik 5 kilo ben afgevallen. Maar nu na 4 maanden blijf ik wisselend last van puisten houden. Ik slik nu tijdelijk weer een antibiotica kuur naast de pil omdat ik er gek van wordt. Dit helpt nu redelijk, maar niet optimaal. Ik weet dat de pil even tijd nodig heeft om te anti-puist werking aan te laten slaan, maar twijfel nu heel erg om toch te gaan stoppen. Ik heb namelijk het vermoeden dat de puisten dan ook minder gaan worden. Maar ben aan de andere kant ook bang juist weer meer puisten te krijgen. What to do?

 14. Ik wil graag stoppen met de pil, maar niet zwanger worden. Moeten we dan voor het einde van de strip al een condoom gebruiken?

  1. In principe ben je gewoon beschermt tot en met je laatste pil. Pas nadat je de laatste pil hebt genomen, zou je een andere anticonceptie moeten gebruiken die ook direct werkt, zoals condooms.

 15. Mijn leeftijd is 48 jaar en ben nu 1 week gestopt met de pil maar heb er eigenlijk nu al spijt van omdat ik steeds buikpijn heb en dit als zeer onprettig ervaar. De reden van het stoppen was omdat ik hoorde dat pilgebruik op mijn leeftijd de kans op borstkanker groot is. Klopt dat? Als het niet zo is, kan ik toch gewoon weer beginnen met de pil of moet ik eerst mijn menstruatie afwachten?

  1. Op het moment dat je stopt met de pil, duurt het een paar maanden voordat je lijf gewend is om de hormoonspiegel zelf weer te regelen. Dit kan samen gaan met lichte klachten, een soort ontwenningsverschijnselen.
   Er wordt inderdaad gezegd dat de kans op borstkanker groter is door pilgebruik, maar daar zijn de meningen verdeelt over.
   Wellicht een vraag die je aan je arts kunt stellen?
   Het beste moment om eventueel weer met de pil te beginnen is na je volgende menstruatie.

 16. Ik ben gestopt met de pil 22/3 en 20/4 was de eerste dag van mijn eerste menstruatie zonder pilgebruik. Ik ben gestopt met de pil op aanraden van mijn homeopaat. Ik ging voor het eerst naar een homeopaat om van mijn migraine af te raken. En ik wil ook zwanger worden. Maar wil eerst proberen van mijn migraine af te raken. Eind augustus is mijn kuur homeopathie gedaan (totaal 5 maanden). Nog geen verbetering migraine. Maar sedert 20/4 ben ik niet meer ongesteld geweest. We gebruiken nu een condoom. Heb een zwangerschapstest gedaan na 1 week, maar was negatief. Hoop dat ik niet nu al in de overgang zit. Ik heb toen ik 26 jaar was een hersentumor, bestralingen en chemo gehad, deze kunnen ervoor zorgen dat ik in vervroegde overgang zou zitten... Maar toen ik de pil nam, was mijn menstruatie wel altijd regelmatig en gelijk. Dus denk dat ik mij geen zorgen moet maken en gewoon geduld moet hebben. Ik ben nu 32 jaar.

  1. Na het stoppen met de pil, kan het enige tijd duren voordat je lichaam gewend is aan de nieuwe situatie. Inderdaad, je moet nog even wat geduld hebben.

 17. Ik ben ook gestopt met de pil door depressieve klachten. Ik ben de diane-35 gelijk gaan slikken toen ik voor de eerste keer ongesteld werd vanwege acne. Ik heb dus maar eenmalig een natuurlijke menstruatie gehad. De acne is aanzienlijk verminderd en dit bleef ook na al die jaren. Afgelopen 2 jaar kreeg ik depressieve gevoelens. Omdat ik op het internet las dat dat door de pil kon komen ben ik gestopt. Inmiddels ben ik nu 3 weken gestopt ik merk al dat mijn negatieve gevoelens stukken minder worden. Ik ben vrolijker en mijn libido is ook verhoogd. Ik ben benieuwd hoe mijn menstruatiea zullen zijn aangezien ik deze nog niet echt natuurlijk heb meegemaakt. Afgelopen dagen verlies ik wat verdikt bruin/rode afscheiding. Een inlegkruisje is voldoende om dit op te vangen. Vermoedelijk gaat het hier om 'oud bloed'? Daarnaast merk ik ook dat mijn huid vetter wordt en meer glimt aan het einde van de dag. Ik hoop dat dit komt door de hormoonschommeling en snel zal verdwijnen. Tot nu toe ben ik blij dat ik ben gestopt! Het gaat beter met me. Wel zijn condooms niet optimaal natuurlijk.. Wanneer dat niet meer gaat ben ik van plan een koperspiraaltje te laten zetten (ook zonder hormonen).

 18. Hoi hoi, ik heb even een vraagje? Ik ben 28/05 gestopt met mijn pil omdat ik inderdaad al die hormonen niet meer binnen wilde krijgen, ik heb dus besloten om een koperspiraaltje te nemen. Dit is zonder hormonen maar dan ben je toch beschermd tegen zwangerschap. Helaas kunnen ze dit spiraaltje het beste inbrengen als je ongesteld bent, maar ik ben nog steeds niet ongesteld geworden, na mijn laatste pil op 28/05...is dit normaal dat het zolang kan duren voor je weer ongesteld bent?
  Graag hoor ik van jullie! Groetjes Mandy

  1. Na het stoppen met de pil, heeft je lichaam tijd nodig om weer in het normale ritme te komen. Dit kan een paar maanden duren, maar soms ook een half jaar of een jaar.
   Dit verschilt van persoon tot persoon.

   Jij bent erg recent gestopt met de pil, dus nog even geduld....

   1. Goedenavond,ik slik al vanaf mijn 15jaar de pil,wil er ook graag mee stoppen nu,ik ben nu 50. Mijn vriend is nu gesteriliseerd en daarom dacht ik van waarom niet stoppen. Maar weet niet wat ik moet doen omdat ik bang ben om dan in de overgang te komen,en veel meer klachten krijg

    1. Als je stopt met de pil, dan zal het normale lichaamsproces van de overgang weer op gang komen, tenminste als je daar al aan toe bent. Dat verschilt van vrouw tot vrouw.

 19. Hoi allemaal,
  Ik heb het besluit gemaakt om te stoppen met de pil. Ik vind het heel spannend en ben heel benieuwd hoe het zal zijn. Ik heb inmiddels een computertje besteld die aan de hand van je temperatuur kan meten of je vruchtbaar bent ja of nee. Ik heb veel klachten, met name hoofdpijn en migraine. Ik heb nog meer klachten (migraine, buikpijn, stemmingswisselingen, depressieve gevoelens, slaapwandelen, praten in mn slaap, gewichtstoename, vlak gevoel, verminderde eetlust (ik kan soms dagen niet eten), hoofdhuid die regelmatig helemaal open ligt) Ik hoop dat dit over gaat. Ik ben ruim 10 jaar aan de pil en ben het echt super zat. Ik hoop dat, dat computertje snel binnen zal komen. Ik denk dat ik meteen al ga stoppen vandaag.. Alleen jammer dat ik niet van het weekend ben gestopt na mijn stopweek. Tevens heb ik ook gelezen dat mannen, vrouwen zonder pil aantrekkelijker vinden en dat je als vrouw aan de pil vaak op de verkeerde valt. Hopelijk komt dat mijn vrijgezelle leven ook ten goede.

  Dankjulliewel voor al jullie ervaringen. Ik ben blij dat ik niet de enige ben. Ik ben waarschijnlijk de enige in mijn omgeving.

  Groetjes van Roosje

  1. Inderdaad jammer dat je na de stopweek niet gestopt bent met de pil. Om de overgang zo makkelijk mogelijk te maken, is het verstandiger om nog maar een maand te wachten en te stoppen na je volgende stopweek.
   Daarna zal het nog wel even duren voordat je lichaam aan de nieuwe situatie gewend is, maar je zult je vast beter voelen.

   Jouw verhaal over het feit dat bilgebruikers op de verkeerde mannen zouden vallen, en dat mannen pil-loze vrouwen aantrekkelijker zouden vinden, moet ik naar het land der fabelen verwijzen. Ik denk dat een man eerder de zekerheid wil dat een ongewenste bevruchting niet mogelijk is. En de pil is hiervoor een grote zekerheid. De man zal zijn dit geval een condoom moeten gebruiken. Als hij echt om je geeft zal dat geen probleem zijn, maar de meeste mannen zijn er geen liefhebber van.

   Ik wens je heel veel succes!
   Hou je ons op de hoogte van het verloop?

 20. Ik ben 43 jaar en gebruik al sinds m'n 16e de pil. In de loop der jaren ben ik een steeds lichtere pil gaan gebruiken en op dit moment gebruik ik microgynon 20. Ik zit al een tijd in tweestrijd. Aan de ene kant zou ik willen stoppen omdat ik er na zoveel jaar wel genoeg van heb en eigenlijk wil stoppen met de hormonen, maar aan de andere kant ben ik bang dat ik dan wellicht eerder overgangsklachten zal krijgen. Welke je volgens mij minder merkt wanneer je de pil slikt. Ik kan me serieus ook niet meer heugen hoe mijn cyclus was of hoe heftig mijn menstruatie. Wat is op dit moment de lichtste pil?

 21. Ik ben gestart met de pil vorige week en heb tijdens de strip 3 weken mijn regels gehad en toen 3 dagen niet en nu weer wel.. is dit normaal?

  1. Dat klinkt niet erg normaal. Erg vreemd eigenlijk.
   Het is me niet duidelijk hoe oud je bent, en of je al regelmatig ongesteld bent geweest, of niet. Als je nog maar net ongesteld bent geworden dan kan het nog onregelmatig zijn.

 22. Ik ben aan de pil omdat mijn moeder wilt dat ze geen kinderen wilt zien ze is al oma van 1 kleinzoon van mijn broers kant ikzelf heeft een lichtverstandelijke beperking en mijn man heeft autisme en ons kind zou ook een beperking kunnen krijgen mijn man en mijn moeder hebben af en toe woordenwisseling en kunnen niet goed met elkaar overweg ik wordt er gestrest van ik zelf heb een psygose opgelopen Door alle stress ik wacht al een paar jaar voordat mijn man zegt stop maar met de pil maar diep in zijn hart wilt hij dolgraag kinderen en ik ook maar hij is bang dat het een beperking wordt hij is 46 en ik ben 36 Hoe ouder je wordt Hoe lastiger het gaat en mijn moeder wilt geen kinderen van mij zien in ieder geval niet van mijn man

 23. Hallo,
  Ik ben 35 jaar en ben na ruim 15 jaar de pil te hebben gebruikt (microgynon), 10 maanden geleden gestopt. Mijn menstruatie was meteen heel regelmatig, keurig om de 4 weken. Ik ben nu echter al ruim 2 maanden niet ongesteld geweest en maak me een beetje zorgen. Zwangerschap is uitgesloten. Kan dit nog steeds vallen onder 'je lichaam heeft tijd nodig om de hormoonhuishouding weer op orde te krijgen'?
  Ook heb ik sinds een paar weken af en toe lichte buikpijn..
  Alvast bedankt voor uw reactie

 24. Hallo allemaal,

  Ik heb twee weken terug mijn laatste 'onttrekkingsbloeding' gehad. Ik had vrijdag 30 september weer moeten beginnen met de pil, maar samen besloten om te stoppen. Microgynon 30 heb ik ruim 12 a 13 jaar geslikt,
  De afgelopen weken heb ik op het werk wel wat stress gehad ivm inspectie (basisschool). Ook spelen de weersomstandigheden misschien wel mee, waar ik gevoelig voor ben.
  Ik ben namelijk al een dikke anderhalve week elke ochtend en loop van de middag misselijk. Hierdoor eet en drink ik veel minder.. Heb eergister een test gedaan en deze was negatief. Ook ben ik emotioneler, moe etc.. Ga morgen voor de zekerheid bloed laten prikken, want hoe ik me nu al dagen voel belemmerd me in alles, zowel op het werk als privé. 's Avonds voel ik me overigens op het best...
  Kan dit allemaal te maken hebben met het feit dat ik net gestopt ben met de pil? Iemand die dezelfde klachten heeft? Kan iemand me gerust stellen? Het voelt serieus waar als ik depressief ben ofzo, terwijl ik mezelf helemaaaaaal niet zo ken!! Altijd vrolijk, enthousiast etc..

  Groetjes en liefs!

 25. Ik heb 33 jaar microgynon 30 geslikt en ben 6 weken geleden er mee gestopt omdat ik het wel genoeg vond.
  Sinds een paar dagen heb ik het benauwd en wat druk op de borst..kan dat met het stoppen te maken hebben?

  Groetjes

  1. Dat je lichaam reageert als je stopt met de pil, is heel normaal. Maar na een paar dagen dit soort symptomen? Dat is wel heel erg snel.
   Het lijkt me verstandig dat je zo spoedig mogelijk een afspraak maakt met je huisarts, om er zeker van te zijn dat er niet iets anders aan de hand is.

 26. Ik ben ook gestopt met de pil.
  Eerst paar jaar microgynon 30, toen een duurdere (naam vergeten), pleisters (deze werken echt, maar na lang gebruik krijg je last van je huid), toen weer een standaard variant, een jaar gestopt.
  Toen weer begonnen met ritz of ritler of zo. Daarna over gegaan op de Yasim pil, deze had de minste bijwerkingen voor mij, maar ik kwam wel aan in gewicht... daarna toch maar gestopt omdat we nou niet echt weten wat al die extra hormonen met je doen na jaren gebruik.
  Ik twijfelde tussen de koper en hormoon spiraal, ik werk door andere mensen bang gemaakt met de koperspiraal dat het baarmoederhalsontstekkingen zou geven... dus ik durfde heel lang niet, maar ik wou eigenlijk voor de 100% af van de hormonen...
  Sinds april of mei gebruik ik nu toch de koper spiraal, geplaatst door de gynaecoloog
  Ik voel me een stuk stabieler nu! En geen enge ervaringen tot nu toe.
  Wel zwaardere en langere menstruaties, duurt nu echt de volle 7 dagen.
  En weer meer buikpijn... eerste maanden was het echt verschrikkelijk.
  Nu wordt het wel minder, ik gebruik nu ook Strata Fem om mijn lichaam te helpen samen met de koper spiraal.
  Ik merk dat ik minder buikpijn heb en de zware dagen zijn verkort, nu heb ik 3 zware dagen en de rest licht.
  Op de zware dagen maak ik het me zelf gemakkelijk door een Lady cup te gebruiken i.p.v regulier maandverband/tampons.
  Is echt een aanrader, en dan wel de herbruikbare variant.

  Nu nog een paar maanden wachten of ik nog meer veranderingen zal ondervinden, zit nu pas op een half jaar namelijk na de pil!

 27. Ik ben de pil 4.dagen vergeten in te nemen vanwege drukte
  En nu ben ik sinds gisteravond ongesteld geworden terwijl ik 2 en een halve week geleden in me stopweek al ongesteld ben geweest
  Dus dan vraag ik mij af waarom ik het nu dan weer ben wat ik niet zo fijn vind of zijn het afkickverschijnselen dat me lichaam denkt dat ik ben gestopt terwijl ik het 4 dagen ben vergeten
  Ik heb sinds gisteravond wel weer de pil ingenomen hopelijk dat het stopt maar is dat wel verstandig of moet ik nu een week stoppen en daarna weer beginnen want ik wil nog niet met de pil stoppen

  Mvg,
  Sheila

  1. Dit is een normale reactie van je lichaam. Het beste is om dit te beschouwen als stopweek, en na die week gewoon weer met een nieuwe strip beginnen.

   Moicht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag van je.

 28. Ik heb een vraag. Ik had vorig jaar december gekozen voor de mirena spiraal. Dit was echter geen succes. Mijn gedrag draaide snel om naar depressief en me totaal niet lekker in mijn vel zitten. Ik had heel veel pijn en flink bloedverlies. Zelfs verwardheid. Na 10 dagen deze maar weer laten verwijderen. Hiervoor slikte ik al een half jaar de pil niet meer vanwege mijn stemmingswisselingen. Ik stopte met de pil en voelde me gelijk weer fijn. Maar ik ben nu sinds augustus eindelijk weer ongesteld geworden. Mijn cyclus is nog steeds erg onregelmatig en we zijn nu zowat een jaar verder. Nu weet ik dat het tot een jaar kan duren maar het brengt nu wat bezorgdheid met zich mee. Kan ik nu beter naar de dokter toe gaan? Of moet ik nog even geduld hebben? Hebben meerdere dames hier ervaring mee? Ik ben benieuwd. Oh en sorry voor al die vragen.

  Groetjes Diana

  1. Het kan inderdaad lang duren voordat de menstruatie weer op schema is. Een jaar is geen uitzondering, dus ook bij jou zal het binnenkort regelmatiger worden.
   Maar je moet je ook afvragen of je menstruatie in de periode voor de pil ook regelmatig was. Als dit niet het geval was, zal die regelmatigheid nu waarschijnlijk ook niet terug komen.
   Wellicht heb je dan te maken met een ('natuurlijke') hormonale onbalans.
   Lees de volgende special maar eens:
   https://www.optimalegezondheid.com/alles-over-hormonen-deel-1-wat-zijn-hormonen/

   Als je nog vragen hebt, hoor ik het graag van je!

 29. Ik ben sinds medio september dit jaar gestopt met de pil omdat het afgeraden wordt na je 35e de pil te slikken. Een spiraaltje zou een alternatief zijn, maar omdat ik daar slechte verhalen over hoorde, durfde ik dit niet aan. En ik moet zeggen, het bevalt eigenlijk best goed. Ik zit beter in mijn vel, ben iets minder gevoelig en onrustig. Maar daarnaast heb ik wel mijn 'jeugdpuistjes' weer terug... en een droge / jeukende hoofdhuid. Ik weet niet of dit laatste iets te maken heeft met het stoppen met de pil. Voor mij heeft het nu dus ook wat nadelen, maar uit bovenstaand artikel begrijp ik dat dit tijdelijk is, dus ik wacht het even geduldig af. Verder merk ik inderdaad ook dat mijn libido verbeterd is, voorheen had ik echt geen behoefte aan sex. Ik gebruik een app om mijn cyclus te monitoren en weet dus precies wanneer mijn vruchtbare en onvruchtbare dagen zijn. Als je dit secuur in de gaten houd en niet op het randje gaat zitten qua dagen, kan dit een betrouwbare manier zijn om zwangerschap te voorkomen. Het is misschien niet voor elk stel weggelegd, maar als je het geen probleem vindt om sex te 'plannen', vind ik dit echt een goede optie. Je bent ook veel meer met je lichaam in contact en dat vind ik wel een fijne manier om te leven. Ik kan het zeker aanraden, al hoop ik natuurlijk wel dat die puistjes verdwijnen ;).

 30. hallo,

  ik ben sinds juni gestopt met de pil. ik ben daarna 3 keer weinig ongesteld geworden. in novemnber ben ik goed ongesteld worden 4 dagen lang. nu ben ik nog niet ongesteld geworden wel 2 weken terug een beetje roze bloed bij het afvegen. Vorige week test gedaan maar niet zwanger heb verder ook geen syntomen. nu moet ik morgen naat gynaecologie en ben heel erg bang dat ik niet vruchtbaar ben... normaal werd ik altijd ongesteld voordat ik de pil slikte...

  1. Na het stoppen met de pil heeft je lijf tijd nodig om te herstellen. Bij de een duurt dit een paar maanden, bij de ander een jaar.

 31. Ik ben gestopt met de pil. Nu al twee manden. Ben ik ook bezig met strenge dieet. Ben ik afgevallen en val ik steeds door. Is dat ook oorzaak dat ik nog niet kan ongesteld worden?

  1. Na het stoppen met de pil, kan het wel een poosje duren voordat de menstruatie weer helemaal op gang gekomen is.
   En je strenge dieet (crashdieet?) kan een hele grote invloed hebben op het verloop van je menstruatie.
   Misschien is het allemaal een beetje te veel in één keer?

 32. ben nu een maand gestopt met de pil ondertussen ook al een jaartje geleden da ik zwanger ben geweest ik ben gestopt met de pil wegens mijn relatie gedaan is.
  nu is mijn vraag
  wanneer ga ik dan terug menstruatie ( regels) krijgen want ik heb in al die tijd onregelmatig menstruatie gehad nu ben ik aan het wachten, nu heb ik toen maand geleden wel nog sex gehad met mijn ex en toen is die nog klaargekomen in mij, maar ik voel me ook nie zwanger en eetbuien heb ik nie of zou ik dan toch een test moeten halen voor zekerheid of is dit vrij normaal want vroeger had ik dit niet. ik kan raad vragen aan iedereen maar wordt er niet wijzer van.

  1. Ten eerste is het verstandig om even een zwangerschapstest te doen. Dat is in ieder geval een zorg minder, of in ieder geval duidelijkheid.
   Daarnaast moet je geduld hebben voordat je menstruatie weer op een natuurlijke manier op gang gaat komen. Je lichaam heeft tijd nodig, en dat kan variëren van enkele maanden tot soms wel bijna een jaar.

 33. Ik ben drie weken terug gestopt met de pil omdat mijn relatie beëindigd is. Nu heb ik sindsdien veel last van huilbuien en neerslachtige gevoelens. Voor de rest voel ik me goed, ik val idd af. Ik ben 50 jaar, kunnen die huilbuien ook te maken hebben met de overgang? Jammer dat mijn ex nu niet kan profiteren van mijn verhoogde libido, haha.

  1. Door de overgang en het stoppen met de pil, is je hormoonhuishouding behoorlijk uit balans. Dat kan de oorzaak zijn van je huilbuien.
   Je lijf heeft tijd nodig om weer orde op zaken te stellen.

 34. Hoi,

  Ik ben 18 jaar en slik al ruim 4 jaar de pil. Ben toen er mee begonnen ivm een relatie en ben nu nog steeds in een relatie. Ik heb eigenlijk nooit echt (met/zonder pil) fysieke klachten gehad. Geen last van hoofdpijn, rugpijn etc. Nu merk ik dat ik sinds de laatste paar maanden echt ontzettend prikkelbaar ben en nog méér moodswings heb dan normaal. Ik ben van mijzelf een hypersensitive persoon dus ik ben al heel erg gevoelig en lichtgeraakt maar ik heb dus het idee dat de pil dit lijkt te versterken. Zit al sinds een paar maanden niet lekker in mijn vel maar kan eigenlijk niet mijn vinger leggen op iets waar dat aan zou kunnen liggen dus vandaar dat ik het hier maar zoek.

  Zijn er dames die vanwege stemmingswisselingen en niet lekker in je vel zitten, zijn gestopt met de pil? Zo ja, heeft dat jullie (erg) geholpen?

  Ik ben erg benieuwd naar reacties, die zouden erg bijdragen aan mijn keuze of ik zou stoppen.

 35. Hoi,

  Ik heb een vraag. Ik slik denk ik al sinds mijn 15e of 16e de pil (over een maand word ik 25). De reden hiervoor was, omdat ik heel erg veel last kreeg van mijn menstruatie. Het was eerst heel regelmatig bij mij. Had ook geen problemen. Op een gegeven moment kreeg ik zoveel buikpijn dat ik niet eens kon lopen. Ik was naar de huisarts gegaan en kreeg toen eerst andere pillen, maar toen deze niet werkten ging ik (met buikpijn) naar het ziekenhuis. Daar kreeg ik een 10-daagse kuur (om mijn lichaam zeg maar schoon te maken) en na die kuur moest ik beginnen met de pil. Ik was een paar jaar terug een paar keer naar mijn huisarts gegaan met de vraag of ik nu wel kon stoppen? Ze vertelde dat er een kans is dat ik weer in mijn oude situatie zou beëindigen (dus die hele hevige buikpijn). Dit is toch mijn grootste angst, want die pijn was verschrikkelijk. Ik wil toch wel stoppen met de pil, want ik voel me al een tijdje heel suf. Ben ook al een paar maanden misselijk (geen zwangerschap). Het maakt niet uit wat ik eet of wanneer ik word gewoon iedere dag misselijk. Heb ook bijna elke dag hoofdpijn. Ik voel me suf en depressief. Ik heb helemaal nergens zin meer in. Ook al slik ik de pil ik krijg toch puistjes op mijn gezicht en af toe op mijn rug. En ik heb sinds kort ook soort van rode vlekjes op mijn gezicht. Mijn vraag is dus of mijn huisarts gelijk heeft? Kan ik weer terugvallen op mijn oude situatie? Ik ben bang dat wanneer ik weer naar mijn huisarts ga ik weer hetzelfde verhaal moet aanhoren.

  1. Of je in dezelfde situatie komt is lastig te zeggen. De situatie is nu natuurlijk wel anders: Je bent nu volwassen en bent uit de pubertijd.
   Artsen zullen hier ook weinig van kunnen zeggen. Hoe vervelend dan ook, ik zou het gewoon proberen. Als de zelfde symptomen weer terug komen ben je er 100% zeker van.
   Van daaruit kun je dan eventueel verder actie ondernemen.

 36. Ik ben 3 weken geleden gestopt met de pil dit op advies van de gynaecoloog. Ik ben 49 jaar.. Ik heb deze ruim 25 geslikt. Nu voel ik me al twee weken best beroerd. Misselijk,brok n de keel ,zweetaanvallen. Verder voel ik me vooral lamlendig. Kunnen deze klachte te maken hebben met mijn veranderende hormoonhuishouding. Ik ben hier erg benieuwd naar want het voelt niet goed.

  1. Door het stoppen met de pil, is je lijf zoekende naar een nieuwe balans. Het kan even duren voordat dit allemaal weer op orde is.
   Daarnaast speelt je overgang natuurlijk een rol. Al met al gevolgen van de veranderende hormoonhuishouding.

  2. Beste Petra,
   Het is zeker niet raar al jouw symptomen. Je hormoonsysteem moet het nu allemaal zelf doen en de verschillende hormonen worden weer op elkaar afgestemd. Bedenk ook dat je al 49 jaar bent. Grote kans dat je al in de aanloopfase voor de overgang zit. Die start vaak rond je 47e al. De menstruatie veranderd, wordt onregelmatiger, slaat soms over. Bedenk dat alle hormonen invloed op elkaar hebben. Dus ook op je 'gelukshormonen'. Zolang het niet stabiel is, kan je pieken en dalen verwachten. Wat je vreugde, verdriet, opvliegers, slijmvliesklachten etc kan geven.
   Ik zou het 2 maanden de tijd geven om zelf in evenwicht te komen. Gaat het dan nog niet goed, dan zal ik als ik jou was bij iemand langsgaan die meer weet van het stabiliseren van je hormonen. Denk dan aan een natuurgeneeskundige die met kruiden veel kan doen. Of orhtomoleculair therapeut of homeopaat. Deze kunnen ieder op hun eigen manier een evenwicht geven. Als je bij je huisarts zal aankloppen zal deze een andere variatie van De Pil geven....maar daar wilde je net van af.
   Met groet en succes,
   Petra Voorn
   Natuurlijk Gezond - Utrecht

 37. Hallo,

  Ik ben al de helft van Mn leven aan de pil, destijds aan begonnen omdat ik niet zwanger wilde worden, niet omdat ik klachten had. Ik ben nu 36 en heb met Mn partner besloten om binnenkort te stoppen om proberen zwanger te worden.
  Het grote voordeel van de pil vind ik het kunnen plannen wanneer je niet ongesteld wil worden. Nu heb ik het zo gepland dat Mn menstruatie afgelopen is als we op vakantie gaan en ik ben dus van plan om dan niet aan een nieuwe strip te beginnen. Maar ik zit er ook niet op te wachten om ineens ongesteld te worden tijdens de 2 weken vakantie....is die kans groot? Of is de kans groter dat Mn lichaam er nog een paar weken over doet voor deze 'doorheeft' dat ik gestopt ben?