Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 15 mei 2014

Gezond leven, maar wel met gezond verstand!

Natuurlijk moet je gezond eten, en ook nog eens gevarieerd. Dat weten we allemaal. Maar je kunt dit ook overdrijven. Begrijp me goed, ik wil beslist niet de indruk wekken dat je alles wat ik je geleerd heb nu maar in eens aan de kant moet zetten, maar gezond eten moet je combineren met gezond verstand.

Om dit te verduidelijken, laat ik je een voorbeeld geven:

Je wilt heel erg graag dat je huis netjes en schoon is, en dat het ook zo blijft. Dus 1 x per week ga je lekker poetsen. Dit kun je op twee manieren doen: Je kunt heel erg obsessief je huis poetsen en schoonhouden, dus ieder stofje moet direct opgeruimd worden, kinderen kunnen niks laten slingeren en je voelt je niet gerust tot het moment dat je de dagelijkse schoonmaakroutine hebt gedaan. Ook heb je het gevoel dat iedereen je beoordeelt op ‘hoe netjes en schoon’ je huis is. Dus met name als er bezoek komt, ga je vreselijk te keer met stofdoek en stofzuiger. Ok, misschien een beetje overdreven voorbeeld, want dit grenst bijna aan smetvrees en écht obsessief schoonmaken, maar met een extreem voorbeeld kan ik dit het beste duidelijk maken.

Je kunt ook bij jezelf denken: Het huis moet natuurlijk schoon zijn, maar tegelijkertijd moet er ook in geleefd worden. Het huis moet wel leefbaar zijn. Dat wil zeggen dat het mogelijk moet zijn dat de kids wel eens wat rond kunnen laten slingeren (‘s avonds natuurlijk wel opruimen, door de kids zelf wel te verstaan), dat 1 x per week afstoffen voldoende is en dat het schoonmaken van de ramen best volgende week kan, als je er nu even geen zin aan hebt, of tijd voor hebt.

Dit voorbeeld kun je doortrekken naar je voedingspatroon: Je kunt vreselijk obsessief alles op een weegschaaltje leggen, letterlijk alle e-nummers weren en de keukenkastjes 100% suikervrij maken, maar dan ontstaat er een onleefbare situatie. Een situatie die, in de ogen van buitenstaanders en met name van de kids, niet als reëel beschouwd wordt. Je kunt ook kiezen voor gezond en gevarieerd eten waarbij je keuzes maakt uit de beschikbare voedingselementen en rekening houdend met persoonlijke wensen van de rest van de familie. Het is bijvoorbeeld erg moeilijk vol te houden om jouw voedingswensen op te leggen aan de rest van het gezin, terwijl zij een iets losser dieet willen hebben.

Hieronder de inhoud van het artikel
1. Een bestaand gezin als voorbeeld
2. Een voorbeeld: De beroemde e-nummers
3. Een ander voorbeeld: De ophef over MAP
4. Biologisch eten
5. Conclusie

Een bestaand gezin als voorbeeld

Ik ken persoonlijk een familie (man, vrouw en 2 kids) waarbij de vrouw zeer overtuigd veganistisch is, en daarnaast gruwelt van alles wat met fastfood en industriële producten te maken heeft. Alles moet hiervoor dus wijken, en de keukenkastjes staan helemaal vol met veganistische producten. De vrouw werkt in een ziekenhuis volgens het principe ‘2 weken op – 2 weken af’. Dat wil zeggen dat ze 2 weken het huis verlaat en in het ziekenhuis volledige diensten draait, en daarbij ook in het ziekenhuis overnacht. De andere twee weken is ze fulltime thuis. Het is opvallend dat gedurende de twee weken dat de vrouw weg is, er rijkelijk gevulde borden staan met de lekkerste stukken vlees, regelmatig de pizzaboer aan de deur staat en dat fastfood ook erg in trek is. Tijdens de twee weken dat ze weer thuis is, schuift het gezin weer gedwee, maar ook morrend, weer aan tafel met de veganistische gerechten.

Lachwekkend? Ja, een beetje wel, maar aan de andere kant is het ook een beetje triest. Het obsessieve gedrag van de vrouw zorgt er in deze situatie voor dat het gezin zich helemaal te buiten gaat op het moment dat daar de kans voor is. Weg beoogde positieve gezondheidseffecten! En hieruit blijkt ook dat de motivatie van het gezin, door het extreme gedrag, heel erg laag is.

Dit is natuurlijk een situatie die vrij bijzonder is, maar je kunt dit ook doortrekken naar je eigen situatie. Weet jij zeker dat jouw partner, voordat deze thuiskomt, niet even bij de snackbar aanwipt voor die lekkere vette hap die thuis gemist wordt? Weet jij of je kind tussen de middag braaf op school zijn bammetje eet, of dat de Mc Donalds regelmatig met een bezoekje vereert wordt?

De les die we hieruit kunnen leren is dat het prima is als er gezond gegeten wordt, heel goed zelfs, maar dat dit wel met verstand moet gebeuren. Iedereen die aan tafel zit moet zich hierin kunnen vinden, of iedereen moet hierin een compromis sluiten. Hierover praten binnen het gezin is dus erg belangrijk, om ‘brede steun’ te krijgen hiervoor (om maar even een politieke uitdrukking te gebruiken…)

Een voorbeeld: De beroemde e-nummers

Het is een bekend feit dat we in veel gevallen voor de gek gehouden worden. Nog niet zo lang geleden werden twijfelachtige hulpstoffen aangeduid met een nummer, om maar te vermijden dat de échte naam op het etiket vermeld werd. Sinds kort vind er een verschuiving plaats: De E-nummers worden gemeden, waar mogelijk, en vervangen door namen die of te moeilijk zijn om te begrijpen, of een ‘vriendelijker’ uitstraling hebben. In alle gevallen weet je uiteindelijk nog helemaal niks. Dit feit, samen met de ‘anti-e-nummer-hype’ die op internet is ontstaan, heeft er voor gezorgd dat veel consumenten absoluut geen e-nummers meer willen. En geloof me, er zijn mensen die daar heel erg ver in gaan!

Als je met gezond verstand de e-nummer lijst bekijkt, zijn er inderdaad een fors aantal met een twijfelachtige reputatie. Natuurlijk, de wetenschap verteld ons dat het allemaal ok is, maar de gebruikerservaringen vertellen ons hele andere verhalen. Dit wil overigens niet zeggen dat iedereen last kan krijgen van het gebruik van die twijfelachtige e-nummers.

Aan de andere kant zijn er ook e-nummers die inderdaad wél veilig zijn. Die gebaseerd zijn op natuurlijke stoffen. Jazeker, het bestaat!

We moeten met gezond verstand kijken naar het fenomeen e-nummers. Inderdaad de twijfelachtige stoffen zoveel mogelijk vermijden, maar het is onnodig om alles waar maar een ‘e’ voor staat te bannen uit je keukenkastje. Iets wat bijna onmogelijk is, gezien het feit dat e-nummers in 99% van de producten zit die je in de supermarkt koopt. Je keukenkastje zal angstig leeg zijn, en blijven.

Een ander voorbeeld: De ophef over MAP

Er is sinds een aantal jaren ook een discussie ontstaan over MAP. Deze afkorting staat voor Modified Atmosphere Packaging. In de ogen van veel mensen klinkt dit eng en wordt het direct in verband gebracht met nog engere chemicaliën. Je komt zelfs biologisch vlees tegen die op deze manier verpakt is. Maar als je weet dat MAP niks anders is dan een manier van verpakken om de houdbaarheid iets te verlengen, met gebruik van échte, natuurlijke stoffen, klinkt het al heel anders.

Tijdens het verpakken van het vlees wordt de zuurstofrijke lucht in de verpakking als het ware weggeblazen. Zuurstof gaat namelijk reacties aan met het product, wat we beslist niet willen. Denk maar eens aan een gesneden appel, die al snel bruin gaat worden. Dit is een natuurlijke reactie met de zuurstofrijke lucht om ons heen. Tijdens het proces wordt de zuurstofrijke lucht vervangen door Stikstof en Kooldioxide. Voordeel van deze stoffen is het feit dat ze allebei ‘inert’ zijn. Dat wil zeggen dat ze zich niet binden met andere stoffen. En, zoals je weet, zijn deze twee stoffen de meest basale natuurlijke elementen die je zomaar in de natuur kunt vinden.

In de lucht om ons heen komen we dit tegen, we ademen het dagelijks in en we produceren het zelf ook. Deze twee stoffen kunnen niet reageren met het verpakte voedsel en zullen, direct na het openen van de verpakking, vervliegen en in de lucht oplossen, de plek waar het overigens ook vandaan komt. Het cirkeltje is weer rond.

Ook hiervoor geldt: Er zijn wel degelijk goede productie- en verpakkingsmethodes. Maar door het ‘bang-praten’ komen ze vaak in een verkeerd daglicht te staan. Denk hier maar eens over na: Is MAP écht iets om bang voor te zijn?

Biologisch eten

Biologisch eten is een fantastisch uitgangspunt. Niet alleen voor de gezondheid, maar ook zeker voor de smaak. Maar dit eerste punt, voor de gezondheid, is natuurlijk discutabel. Het is waar dat een biologisch product gemaakt wordt met respect voor de natuur, voor de aarde, voor de beesten en voor alles wat leeft. Ook worden er geen pesticiden gebruikt. Door het verstandige gebruik van natuurlijke bronnen, zitten er vaak meer en betere voedingsstoffen in de producten. En vanuit dat standpunt is het beter voor je gezondheid. Het is beslist NIET waar dat biologisch uitgaat van de gezondheid van de mens, maar meer de focus legt op de gezondheid van de natuur.

Om dit wat duidelijker te maken: Er bestaat biologische suiker. Je raadt het al, biologische suiker is geproduceerd met respect voor de natuur, maar is niet goed voor je lichaam en voor je gezondheid. Het is nooit een succes geworden, maar er bestaat ook biologische tabak. Moet ik nog meer zeggen?

Ga dus niet alle biologische producten verheerlijken. Kies voor een ander uitgangspunt: Welke producten zijn gezond voor mijn lichaam, en kies daarvan dan de biologische variant. (en niet andersom: Ik kan alles eten waar biologisch op staat.)

Pas dan ben je reëel bezig, zonder paranoia te worden.

Conclusie

De conclusie is heel erg eenvoudig: Leef gezond, maar gebruik wel je verstand. Het heeft totaal geen nut om obsessief hiermee om te gaan. In feite werkt het contraproductief doordat jijzelf en je gezin daar niet gelukkiger van worden en zich daardoor afzetten tegen het hele idee van gezonde voeding.

Wat is jouw mening hierover? Welke keuzes maak jij? Heb jij ervaringen hiermee binnen je eigen gezin?

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste Robert .

  Hoe denkt jij er over om kardemom te gebruiken voor hogenbloeddruk te verlagen.

  Met vriendelijke groet van bergen.

 2. goede avond ,

  een opgeblazen gevoel. Wat je denk je tarwe vervangen door andere granen als rogge en spelt?
  Lactose vermijden?
  Graag uw advies

  met dank en vriendelijke groet van Conny

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share