Gezond leven, maar wel met gezond verstand!

2014-05-15T08:52:26+01:00mei 15th, 2014|Gezondheid Algemeen|4 Reacties

Laatste update: door

Gezond leven, maar wel met gezond verstand!

Natuurlijk moet je gezond eten, en ook nog eens gevarieerd. Dat weten we allemaal. Maar je kunt dit ook overdrijven. Begrijp me goed, ik wil beslist niet de indruk wekken dat je alles wat ik je geleerd heb nu maar in eens aan de kant moet zetten, maar gezond eten moet je combineren met gezond verstand.

Om dit te verduidelijken, laat ik je een voorbeeld geven:

Je wilt heel erg graag dat je huis netjes en schoon is, en dat het ook zo blijft. Dus 1 x per week ga je lekker poetsen. Dit kun je op twee manieren doen: Je kunt heel erg obsessief je huis poetsen en schoonhouden, dus ieder stofje moet direct opgeruimd worden, kinderen kunnen niks laten slingeren en je voelt je niet gerust tot het moment dat je de dagelijkse schoonmaakroutine hebt gedaan. Ook heb je het gevoel dat iedereen je beoordeelt op ‘hoe netjes en schoon’ je huis is. Dus met name als er bezoek komt, ga je vreselijk te keer met stofdoek en stofzuiger. Ok, misschien een beetje overdreven voorbeeld, want dit grenst bijna aan smetvrees en écht obsessief schoonmaken, maar met een extreem voorbeeld kan ik dit het beste duidelijk maken.

Je kunt ook bij jezelf denken: Het huis moet natuurlijk schoon zijn, maar tegelijkertijd moet er ook in geleefd worden. Het huis moet wel leefbaar zijn. Dat wil zeggen dat het mogelijk moet zijn dat de kids wel eens wat rond kunnen laten slingeren (‘s avonds natuurlijk wel opruimen, door de kids zelf wel te verstaan), dat 1 x per week afstoffen voldoende is en dat het schoonmaken van de ramen best volgende week kan, als je er nu even geen zin aan hebt, of tijd voor hebt.

Dit voorbeeld kun je doortrekken naar je voedingspatroon: Je kunt vreselijk obsessief alles op een weegschaaltje leggen, letterlijk alle e-nummers weren en de keukenkastjes 100% suikervrij maken, maar dan ontstaat er een onleefbare situatie. Een situatie die, in de ogen van buitenstaanders en met name van de kids, niet als reë