Vakantie en Gezondheid

Laatste Update: 11 november 2016

Gezond eten op vakantie? Is het mogelijk?

Al jaren lang help ik mensen om slechte routines om te buigen naar goede routines. Sinds een jaar of 2 doe ik dit nu via het internet en ik merk dat ik op deze manier veel meer mensen kan bereiken dan gedacht. Elke maand krijg ik steeds meer email, meer reacties op de blog en aanmeldingen voor de gratis nieuwsbrief.

De zomertijd komt er weer aan (nog een paar weken en het hoogseizoen is begonnen) en verrassend krijg ik de vraag gesteld “Hoe kan ik op vakantie gezond eten?”.

Ik lachte toen ik deze vraag kreeg een klein beetje en begon direct te typen in de trend van “Nou, zo moeilijk is dat niet, gewoon hetzelfde eten als je thuis bent”. Toen ik deze zin terug las, moest ik eigenlijk weer lachen.

Dit keer om mijn eigen woorden…

Het is 1 ding om thuis gezond te eten, laat staan wanneer we op vakantie zijn. Op vakanties gaan is eigenlijk een soort ontsnapping om te relaxen, te sporten, in de zon te liggen en om lekker een paar dagen heerlijk te genieten.

Lekker eten is genieten

Nu is het zo dat de meer dan 50% van de Nederlandse bevolking enorm kunnen genieten van lekker eten. Men heeft liever een bord vol met heerlijkheden dan zon, zee, strand of iets dergelijks.

Tijdens de vakantie is het eigenlijk routine om niet gezond te eten, lekkere drankjes te nuttigen en even “het goede leven” proeven. Zelf wil ik ook nog een paar dagen er tussenuit gaan (ik weet nog niet wanneer) maar ook ik zal dan een oogje dicht knijpen en mijn gezonde dagelijkse routines aan de kant zetten.

Ik kan wel zeggen dat je ook op vakantie gezond moet eten, maar dit mag niet helemaal het geval zijn. De reden waarom de meeste mensen op vakantie gaan is om even alles te vergeten en om jezelf weer helemaal op te laden.

Lekker eten hoort hier bij…

Ik weet het nog van mezelf van een jaar geleden. Ik heb wel eens een salade genuttigd en dessert overgeslagen en niet teveel alcohol drinken, maar toch weet ik maar al te goed de heerlijk avonden met lekker eten, cocktails en laat naar bed gaan.

Lekker eten hoeft niet ongezond te zijn, maar in de meeste gevallen komen we er niet onderuit en zullen we op vakantie voedingsmiddelen eten die we normaal gesproken thuis niet eten.

Ik weet nog die ene avond waar ik niet van het dessert buffet kon afblijven….

Is het wel mogelijk?

Ik ben de laatste die zal zeggen dat je op vakantie alleen maar gezond moet eten. Dit hoort namelijk bij vakantie.

Ik zie het eigenlijk als een “cheatweek” i.p.v. “cheatday”. Voor de mensen die de cursus volgen weten wel waar ik het over heb.

Lekker eten op vakantie is mogelijk, maar dit kan ook zeker met mate. Ook hier is het belangrijk dat je bewuste keuzes gaat maken. Het is niet erg om al het gezonde eten voor een paar dagen te laten staan, je lichaam kan dit prima aan, mits je dit met mate doet en wanneer je thuis komt weer te draad kan oppakken.

En dit is nu vaak het grote probleem bij de meeste mensen. Voor de vakantie heb je allemaal goede routines, en tijdens vakantie vergeten we deze. Zaak is om deze niet te vergeten, omdat je ze direct na terug keer weer uit de kast moet halen.

HELP MIJ

Zelf wil ik op vakantie gaan en lekker genieten. Ik weet hoe moeilijk het is om de ongezonde routines (ook al is het slecht 1 week van vakantie) weer om te buigen. Ik wil een kleine handleiding schrijven voor mensen die vergeten routines (zoals op vakantie) weer op kunnen pakken.

Natuurlijk, gewoon weer de oude routines volgen is makkelijk gezegd, in de praktijk verloopt het vaak toch anders.

Heb jij een tip? Heb je hier zelf ervaring mee? Laat dan gerust even een reactie achter! Elke tip/ervaring is van harte welkom!
[MOWPOP id="128"]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share