• social media en je gezondheid

Tast “Social Media” de gezondheid aan?

2016-11-11T14:31:39+01:00juni 20th, 2012|Gezondheid Algemeen|1 Reactie

Laatste update: door

Tast “Social Media” de gezondheid aan?

Nee, natuurlijke niet. Het zou raar zijn als dit wel het geval was toch? Ik zeg wel nee, maar zitten er aan het gebruik van social media zoals Facebook en twitter geen enkele vorm consequenties die je gezondheid kunnen aantasten?

Directe invloed

Nee, het veelvuldig gebruik van social media zal er niet voor zorgen dat de kans op hart- en vaatziekten zal toenemen. Toch zitten er wel een aantal addertje onder het gras die toch de moeite waard zijn om te weten!

Concentratie vermogen, sociale omgeving, druk in je hoofd, stress

Fysiek wordt je lichaam niets aan gedaan door veelvuldig gebruik maken van social media. De hierboven staande 4 termen hebben er wel degelijk mee te maken.

Concentratie vermogen

Men heeft onderzoek dat wanneer je ergens mee bezig bent en je wordt afgeleid door bijvoorbeeld even snel te checken op Facebook, dat je ongeveer 20 minuten nodig hebt om weer helemaal geconcentreerd te werk te gaan.

Nu het volgende…

Wat gebeurt er met je productiviteit op het moment dat je iedere 20 minuten even snel op Facebook kijkt of iets op twitter zet? Dit betekend dat je eigenlijk de hele dag niet productief bezig kan zijn. Niet alleen social media kan je afleiden, ook bijvoorbeeld smsjes, email etc.

Tips om je concentratievermogen te vergroten

Social omgeving

Hoeveel vrienden heb je op Facebook? Meer dan 150? Er is onderzoek geweest naar de hoeveelheid vriendschappen onze hersenen kunnen behouden. Je hersenen hebben dus eigenlijk niet meer ruimte voor 150 vriendschappen. Wanneer je er meer hebt dan 150 betekend dit, dat je alle vrienden minder aandacht kunt geven.

Zorgt dat je weet wie je vrienden zijn en geen deze de meeste aandacht!

Goede hechte vriendschappen zijn erg waardevol en Facebook is handig om dingen met elkaar te delen. Maar vergeet niet om ook in het echte leven met elkaar af te spreken zodat je de sociale omgeving niet verwaarloost.

Druk in je hoofd

Wij mensen hebben in ons dagelijkse ritme ook rust nodig. Ik hoor je denken “dit krijgen we toch gewoon wanneer we in bed slapen?”. Ja, hierin heb je gelijk. Echter gedurende de dag hebben we ook korte periodes nodig van rust. Informatiestromen (wat social media eigenlijk is) behoudt ons van deze hoognodige rust.

Daarnaast hoef je niet binnen 5 minuten te reageren. Dit kan rustig 24 uur later!

Conclusie

Al met al valt het gebruik van social media in Nederland nog aardig mee. In Amerika is dit een heel ander verhaal. Meer dan 2 uur per dag wordt er soms wel besteed aan Facebook, en dit zijn nog niet eens de uitersten. Dit betekend dat we van een dag waar we 16 uur te besteden hebben omveer 1/8 naar Facebook