Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 11 november 2016

Tast “Social Media” de gezondheid aan?

Nee, natuurlijke niet. Het zou raar zijn als dit wel het geval was toch? Ik zeg wel nee, maar zitten er aan het gebruik van social media zoals Facebook en twitter geen enkele vorm consequenties die je gezondheid kunnen aantasten?

Directe invloed

Nee, het veelvuldig gebruik van social media zal er niet voor zorgen dat de kans op hart- en vaatziekten zal toenemen. Toch zitten er wel een aantal addertje onder het gras die toch de moeite waard zijn om te weten!

Concentratie vermogen, sociale omgeving, druk in je hoofd, stress

Fysiek wordt je lichaam niets aan gedaan door veelvuldig gebruik maken van social media. De hierboven staande 4 termen hebben er wel degelijk mee te maken.

Concentratie vermogen

Men heeft onderzoek dat wanneer je ergens mee bezig bent en je wordt afgeleid door bijvoorbeeld even snel te checken op Facebook, dat je ongeveer 20 minuten nodig hebt om weer helemaal geconcentreerd te werk te gaan.

Nu het volgende…

Wat gebeurt er met je productiviteit op het moment dat je iedere 20 minuten even snel op Facebook kijkt of iets op twitter zet? Dit betekend dat je eigenlijk de hele dag niet productief bezig kan zijn. Niet alleen social media kan je afleiden, ook bijvoorbeeld smsjes, email etc.

Tips om je concentratievermogen te vergroten

Social omgeving

Hoeveel vrienden heb je op Facebook? Meer dan 150? Er is onderzoek geweest naar de hoeveelheid vriendschappen onze hersenen kunnen behouden. Je hersenen hebben dus eigenlijk niet meer ruimte voor 150 vriendschappen. Wanneer je er meer hebt dan 150 betekend dit, dat je alle vrienden minder aandacht kunt geven.

Zorgt dat je weet wie je vrienden zijn en geen deze de meeste aandacht!

Goede hechte vriendschappen zijn erg waardevol en Facebook is handig om dingen met elkaar te delen. Maar vergeet niet om ook in het echte leven met elkaar af te spreken zodat je de sociale omgeving niet verwaarloost.

Druk in je hoofd

Wij mensen hebben in ons dagelijkse ritme ook rust nodig. Ik hoor je denken “dit krijgen we toch gewoon wanneer we in bed slapen?”. Ja, hierin heb je gelijk. Echter gedurende de dag hebben we ook korte periodes nodig van rust. Informatiestromen (wat social media eigenlijk is) behoudt ons van deze hoognodige rust.

Daarnaast hoef je niet binnen 5 minuten te reageren. Dit kan rustig 24 uur later!

Conclusie

Al met al valt het gebruik van social media in Nederland nog aardig mee. In Amerika is dit een heel ander verhaal. Meer dan 2 uur per dag wordt er soms wel besteed aan Facebook, en dit zijn nog niet eens de uitersten. Dit betekend dat we van een dag waar we 16 uur te besteden hebben omveer 1/8 naar Facebook gaat! Je kunt je voorstellen dat dit niet helemaal “gezond” is. Elke vorm van verslaving is niet goed!

Ook hier geld weer de gouden regel: “Alles met mate”.

Toen ik zelf net aan het “Facebooken” was, klikte ik elke half wel even snel op mijn Facebook pagina. Waarom? Geen idee, het was een soort routine geworden. Nu heb ik een Facebook blokker o mijn browser geïnstalleerd.

Elke dag kan ik slecht 20 minuten op Facebook zitten, is mijn tijd op? Dan kan ik niet meer op de website komen.  Na een aantal dagen was ik hieraan gewend en wat blijkt nu….

Ik kijk nu 1 keer per dag mijn updates…

Zelf ervaring met Facebook verslaving? Graag hieronder je reactie.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Beste Jack de adviezen die je regelmatig publiceert zijn uitmuntend van kwaliteit en worden denkelijk toch door veel mensen gelezen en
    maken ook wel degelijk gebruik van je goede tips.Jammer genoeg zit ik nu nog enige tijd vast aan diverse medicijnen die ik moet gebruiken na een ruptuur [ gesprongen slagader ]Over een poosje volg ik je adviezen op.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share