Meer Energie

Laatste Update: 29 november 2016

Powersnacks om je door de dag te helpen

Dit zijn geen gezonde snacks

Heb je vaak tijdens het werk het gevoel dat je dringend iets moet snoepen of dat je zonder extra veel koffie het einde van je werkdag niet zal halen? Dan moet je misschien eens kijken of je niet beter energierijke voeding aan je dieet kan toevoegen zodat je zonder deze ongezonde gewoontes door je werkdag komt!

Op internet kan je veel ideeën opdoen om gezonde en energierijke voedingsmiddelen te vinden. Zo vonden we op één site een lijstje met zeven gezonde voedingsmiddelen die een natuurlijke bron van energie vormen: appels, spinazie en andere groene bladgroenten, rode paprika's, humus, amandelen, soja-proteïne en eieren.

Makkelijk mee te nemen?

Nu zijn dit natuurlijk niet allemaal snacks die je gemakkelijk mee naar je werk neemt. Maar de andere zaken kan je best thuis bereiden en je zal merken dat je op je werk al veel minder behoefte hebt om te snacken.

En neem bijvoorbeeld een appel. In plaats van een snickers of marsreep kan je deze perfect in je lunchtrommel stoppen. Je krijgt er de nodige vezels mee binnen maar ook suikers en water. Bovendien bevatten ze veel vitamine C en anti-oxidanten. Iets wat de snoeprepen je nooit zullen kunnen bieden.

Thuis?

Thuis kan je dan 's avonds spinazie of andere groene bladgroenten eten om ook voldoende ijzer en calcium binnen te krijgen. Of humus, een traditioneel gerecht in de Oosterse keuken dat ook bij ons aan populariteit aan het winnen is. Gemaakt van kikkererwten en boordevol proteïnes en gezonde vetten levert dit ons massa's energie op. Het is een goede bron van ijzer en magnesium en zou zelfs helpen om stemmingswisselingen en angstaanvallen te voorkomen.

Ideeën voor de broodtrommel(tips)

Maar we zouden het over power-'snacks' hebben, en onder een snack verstaan we toch meer een snelle hap die geen of niet veel bereidingstijd nodig heeft. Laten we eens kijken welke calorie-arme maar energierijke snacks je nog zoal naar je werk zou kunnen meenemen.

1.      Banaan, yoghurt, granen, etc.

Verse bananen, yoghurt gemengd met ontbijtgranen, vetarme popcorn voor in de microgolf, een sandwich met kalkoen of kip of een meergranenbroodje en de hierboven reeds vermeld amandelen maar ook walnoten of ongezouten cashewnoten... Allemaal gemakkelijk mee te nemen en goede en gezonde hongerstillers die je een energieboost zullen geven tussen twee maaltijden door.

2.      Koolhydraten

Koolhydraten zijn ook een goede bron van energie hoewel ze een slechte reputatie hebben gekregen. Ze bieden ons lichaam brandstof in de vorm van glucose, wat de beste bron van energie is voor onze hersenen en ons centraal zenuwstelsel, aldus voedingsspecialisten. Vandaar dat een dieet rijk aan volkoren-granen en complexe koolhydraten gezond is. Waar vind je deze terug? In fruit en groenten zoals zoete aardappelen of in een sandwich met volkorenbrood. Maar er zijn ook gezonde ontbijtbiscuits te vinden in de supermarkt. Hoewel deze uiteraard geen echt ontbijt horen te vervangen kunnen ze wel een goede snack zijn, beter dan andere koekjes of snoep in elk geval.

3.      Broodtrommel

Als je een broodtrommel meeneemt naar je werk kan je ook bij het broodbeleg uitkijken dat je niet teveel kiest voor suiker- en calorierijk beleg en eerder kiezen voor gezond beleg dat je wel voldoende energie levert. Denk hierbij aan zalm- of tonijnsla, deze bevatten omega 3 en 6 vetzuren die niet alleen helpen om je cholesterol onder controle te houden maar ons brein ook helpen om zich te kunnen blijven concentreren en niet te gestresseerd te raken. Ook een hardgekookt ei past makkelijk in een broodtrommel en levert ons veel energie en proteïnes op.

4.      Water is een powersnack?

Tenslotte nog dit: vergeet niet voldoende water te drinken. Veel mensen beseffen niet dat ze chronisch gedehydrateerd zijn, iets wat nog erger wordt als je ook veel cafeïnehoudende drankjes consumeert. Water helpt je metabolisme beter te werken en zorgt er zo voor dat andere voedingsstoffen beter in energie kunnen omgezet worden door je lichaam.

De belangrijkste conclusie die we kunnen trekken als het gaat over het stillen van een hongergevoel of het zoeken naar extra energie tijdens de werkdag is de volgende: we moeten leren de signalen die ons lichaam geeft juist te beantwoorden. Een hongerig of flauw gevoel doet ons al snel naar het eerste het beste grijpen dat dit gevoel doet verdwijnen.

5.      Kies niet voor de snelle oplossing

Suikers, vetten en cafeïne zullen inderdaad een snelle 'oplossing' bieden. Maar op langere termijn zorgen deze snelle snacks niet voor de juiste voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. Met als gevolg dat we chronische tekorten opbouwen aan bepaalde voedingsstoffen en dat we uiteindelijk oververmoeid en ziek van het werk zullen moeten thuisblijven. En dat was toch nooit de bedoeling? Efficiënter werken en beter presteren begint dus...bij gezonder eten!

Eigen ervaring?

Welke snacks verorber jij zoal op je werk of op school? Let je erop gezonde snacks mee te nemen? Of worden er gezonde snacks aangeboden in de cafetaria? Heb je misschien tips voor onze lezers voor wat betreft gemakkelijk mee te nemen en snel te verorberen snacks voor op het werk? Laat het ons allemaal weten in jouw reactie!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share