• de sauna als ontspanning

Sauna deel 1: De sauna als ontspanning

2017-03-02T13:54:43+01:00april 5th, 2013|Gezondheid Algemeen|3 Reacties

Laatste update: door

Sauna deel 1: De sauna als ontspanning

Door de grote groei van het aantal sauna’s en wellness-centra is het voor iedereen inmiddels mogelijk om van een sauna gebruik te maken. Naar een sauna gaan hoeft beslist niet duur te zijn, en geeft je een middag en/of avond volledige ontspanning. Maar naast deze ontspanning is saunagebruik ook prima voor je gezondheid.

Hoe dit allemaal in elkaar steekt lees je in de driedelige special. In het derde deel kun je zelfs lezen hoe je het maximale uit je sauna-bezoek kunt halen door de verschillende stappen op de juiste manier uit te voeren. Maar eerst even een aantal dingen over de sauna zelf.

De oorsprong van de sauna

De sauna, of in ieder geval het principe zoals we dat nu kennen, is al heel oud. Den maar eens aan de traditionele badhuizen in de oosterse landen. Daar werd al regelmatig gebruik gemaakt van stoombaden. Maar de sauna zoals deze gebruikt werd in de Finse traditie heeft een ontwikkeling doorgegaan die tegenwoordig algemeen beschouwd wordt als dé sauna.

  • De hol-sauna was waarschijnlijk de eerste vorm in de geschiedenis van de Finnen. Hoewel beschikbare documenten pas sinds duizend jaar spreken over een Finse sauna, bestaat deze waarschijnlijk al sinds 2.000 jaar. De allereerste sauna’s waren niet meer dan een gat in de helling van een heuvel, waarbij de verwarming werd verzorgd door in een kuil stenen op te warmen tot ze roodgloeiend zijn. Deze ruimtes werden vaak gebruikt als woning voor de armen. Om nog meer warmte, door stoomvorming, te creëren werd er water over de stenen gegooid. Dit was zo effectief qua verwarming, dat de mensen hun kleren uit konden trekken om op deze manier van de behaaglijke warmte te kunnen genieten. In een later stadium van de ontwikkeling van de sauna, werd de woonruimte en de sauna-ruimte van elkaar gescheiden.
  • De rook-sauna is een type wat later populair werd. Het was een rechthoekige ruimte gemaakt van boomstammen met een openkachel die stenen verwarmd. Dit is de originele rooksauna (savu-sauna) die door de meeste Finnen nog steeds als beste wordt beschouwd. De naam is ontleend aan het feit dat bij de verwarming van de stenen door brandend rookontwikkeling ontstaat. Deze rook verliet de sauna door een gat in het dak (schoorsteenwerking) of door de deur die hiervoor op een kier werd gezet. De rook laat roet achter in de gehele sauna. Voordat je gaat zitten of liggen, was het wel noodzakelijk dat je eerst de plek even schoonmaakt. Maar het voordeel van de rook en de roet was het feit dat het een aangenaam aroma achterliet en dat de roet een reinigende werking voor het lichaam heeft.
  • De schoorsteen-sauna was de volgende ontwikkeling. Door de relatieve ongemakken van de eerder genoemde rooksauna, werd er in een later stadium een verbeterd type sauna ontwikkeld. De stenen van de sauna, met daaronder het houtvuur, werd afgedekt met een metalen plaat die verbonden was met een schoorsteen. In feite kreeg de sauna een open haard waarin de stenen werden verwarmd. De schoorstee