Huidverzorging

Laatste Update: 28 november 2016

Huid-Special deel 1: De huid onder de loep genomen

De huid is het orgaan die voor een groot deel het beeld bepaald die anderen van ons hebben. De huid kan zacht zijn, donker, licht, verbrand, met sproeten, rimpelig, gevoelig, opwindend, behaard of ruw zijn. De huid heeft zo vreselijk veel verschijningsvormen en iedereen is zuinig op dit orgaan. Maar hoe doe je dat? Hoe bescherm je je huid tegen allerlei invloeden van buitenaf.

Wat zijn mogelijke problemen die in- of op je huid kunnen ontstaan? Allemaal vragen die in deze special aan de orde gaan komen. Maar eerst gaan we even in de schoolbanken: Een biologieles over ons grootste orgaan, die ook nog eens de enige is die zonder speciale ingrepen in zijn volledige omvang zichtbaar is: De huid!

De functies van de huid

Voor de meesten onder ons heeft de huid maar één functie: Het moet schoonheid en karakter uitstralen. En dat heeft niets te maken met een perzikzachte huid, maar meer een huid die bij de persoonlijkheid van de bezitter past.

Natuurlijk is dit belangrijk, maar de huid heeft in beginsel een paar andere functies die belangrijker zijn:

  • Natuurlijk fungeert de huid als het orgaan die alle andere organen bij elkaar houdt en ons het model geven wat we nu hebben.
  • De huid doet dienst als barrière die moet voorkomen dat micro-organismen, bacteriën en andere schadelijke stoffen het lichaam kunnen binnendringen.
  • De huid regelt voor een groot deel onze lichaamstemperatuur.
  • De huid is één van de organen die de balans van het vocht in het lichaam regelen. De huid voorkomt dat er onnodig veel vocht verdampt.
  • De huid speelt een belangrijke rol in het aanmaken van Vitamine D onder invloed van zonlicht. Vitamine D is belangrijk voor de opname van nieuw kalk in de botten.
  • De huid beschermt alles wat in je lichaam zit tegen schokken en stoten van buitenaf.
  • De huid transpireert. In dit transpiratievocht zitten zouten, organische stoffen en ureum.
  • De huid werkt als voelspriet voor de hersenen. Via de huid registreren we informatie over de omstandigheden buiten het lichaam zoals kou, warmte, aanraking, water, pijn en vele andere prikkels.


In feite is de huid een bijzonder slim orgaan. Als een aanraking wordt geregistreerd door de huid, en wordt doorgegeven aan de hersenen, ervaren we dit als een aanraking. De hersenen zijn zo slim om de soort aanraking te registreren, in combinatie met de informatie van de ogen. Zodoende weet je lichaam of de aanraking gebeurd als gevolg van een stevige klap, of als gevolg van een tedere en erotische aanraking door iemand anders.

De opbouw van de huid

De huid bevat verschillende gespecialiseerde lagen en cellen die afzonderlijk en gezamenlijk verschillende functies bekleden. De huid is ook een belangrijk indicator over het al of niet optimaal functioneren van het lichaam als geheel.

De huid bestaat uit een groot aantal lagen, die grofweg in drie globale lagen kunnen worden ingedeeld. Van buiten naar binnen onderkennen we de opperhuid (Epidermis), de lederhuid (Dermis) en de laatste is de onderhuid (Subcutis). De Opperhuid en de lederhuid wordt gezamenlijk de Cutis genoemd.

Laten we deze eens stuk voor stuk bekijken:

De opperhuid (Epidermis)

De opperhuid bestaat op zich weer uit een vijftal verschillende lagen. Ieder laag heeft hierbij zijn eigen functie waarbij de onderste laag erg belangrijk is: Uit deze laag ontstaan namelijk de bovenliggende andere lagen. Van de vijf lagen is de bovenste laag, de hoornlaag, ook erg belangrijk. Deze laag bestaat uit dode, verhoornde en afgeplatte cellen. Het type cel wat van de huid loskomt bij een scrub. In deze laag zit meestal ook wat cholesterol om vochtverlies zo veel mogelijk te voorkomen.

De lederhuid (Dermis)

De stevigheid van de complete huid komt voor het grootste deel van de lederhuid. De lederhuid bestaat uit heel dicht bindweefsel wat weer onderverdeelt is in 2 lagen. In de lederhuid zitten ook bloedvaten, zenuwen, haarwortels, talgklieren en zweetklieren.

De onderhuid (Subcutis)

Deze laag bestaat voor het grootste deel uit vet. De energie die het lichaam binnen krijgt, en niet direct gebruikt wordt, wordt in deze laag opgeslagen als lichaamsvet voor later gebruik.

Rimpels zijn nagenoeg onvermijdelijk

Als je een rimpel(tje) goed bekijkt is het in principe een vouw in het huidoppervlakte. Als we spreken van permanente rimpels wordt dat veroorzaakt door het verzakken van de structuur van je huid. Dit komt weer door een vermindering van 2 belangrijke eiwitten waarop de huid gebaseerd is.

Collageen

Collageen is een belangrijk onderdeel van het bindweefsel. De stof collageen erodeert na verloop van tijd bijvoorbeeld als gevolg van regelmatig terugkerende bewegingen in je gezicht zoals lachen, grimassen maken en zenuwtrekjes. Ook heeft de buitenlucht een invloed op de kwaliteit van de collageen.

Elastine

Dit is het eiwit wat belangrijk is voor de soepelheid van je huid. Een te lage hoeveelheid Elastine resulteert in een minder soepele huid die in volume toe gaat nemen. Een onderkin is onder het gevolg van een tekort aan Elastine.

Rimpels

Meestal denk je dat alleen oudere mensen rimpels kunnen krijgen, maar niets is minder waar. De drie belangrijkste oorzaken zijn:

1. Het hormonale verouderingsproces

Je lichaam wordt ouder en veranderd heel erg sterk naarmate de hormonale samenstelling wijzigt tijdens het ouder worden. Met name vrouwen na de menopauze kunnen hier last van krijgen.

2. Het natuurlijke verouderingsproces

Dit is een proces wat onomkeerbaar is. Dit proces kan nog eens versneld worden door onder andere alcohol, roken en overmatige stress. Na een periode van veel stress, hoor je mensen wel eens zeggen dat hij in een half jaar wel 5 jaar ouder geworden is. Dat heeft te maken met het feit dat stress een grote invloed heeft op het natuurlijke verouderingsproces van de huid.

3. Verouderingsproces als gevolg van zonlicht

Een vroegtijdige veroudering van de huid wordt onder andere ook veroorzaakt door Uv-straling. Je ziet het veel bij mensen in (erg) warme landen dat ze al relatief jong een doorleefde en rimpelige huid krijgen. Maar pas op, want in Nederland kan dit ook gebeuren. Als je lang wilt genieten van je jonge huid, bescherm deze dan met zonnebrandcrème of hou gewoon je kleren aan.

Nog even een klein weetje over rimpels: Als je lang in bad gezeten hebt, of in het zwembad, dan is heel vaak de huid van je handen en voeten gerimpeld. Dit heeft helemaal niks met de eerder genoemde verouderingsprocessen te maken. De huid, met name de haarloze huid die een grotere aanmaak van talg hebben, zwelt op als gevolg van wateropname. Een onderzoek uit 2011 suggereerde dat de rimpeling van natte vingers en voeten ooit nuttig in de evolutie is geweest om een betere grip te krijgen op de bodem in extreem natte omstandigheden. Gelukkig hebben we daar tegenwoordig slippers en schoenen voor…

Hoe ontstaat de kleur van je huid

De kleur van de huid is van oudsher bepaald door de plek waar je woont. In principe hebben mensen die in zon-rijke gebieden wonen een donkerder huid dan mensen die in zon-arme gebieden wonen. Maar de laatste generaties wordt er door menging van rassen en kleuren overal ter wereld alle mogelijke tinten huid aangetroffen.

De kleur van de huid wordt bepaald door het type en de hoeveelheid Melanine. Dit is het pigment die de kleur van je huid bepaald. Er bestaan 2 types Melanine namelijk Feomelanine voor een blanke, rode of gele huid, en Eumelanine voor een bruine tot zwarte huid. Door vererving kunnen hier allerlei combinaties ontstaan.

Een donkere huid beschermd tegen kankers ten gevolge van de blootstelling aan Uv-licht. Daarentegen hebben mensen met een lichte huid tot maar liefst 10x zoveel kans op huidkanker, uiteraard onder de zelfde omstandigheden. Een donkere huid kan, door de natuurlijke filters, leiden tot een gebrek aan vitamine D. Een lichte huid heeft daar geen problemen mee. Vitamine D, en met name Vitamine D3, is noodzakelijk voor de kalkopname en de bot-groei.

Sproeten, één van de zeven schoonheden!

Of je sproeten krijgt, en de hoeveelheid sproeten die je krijgt is genetisch vastgelegd. Daar is dus op geen enkele manier invloed op uit te oefenen. Een sproet heeft alles te maken met de eerder besproken Melanine. De Melanine is niet egaal over de huid verdeeld, waardoor de plekken met een opeenhoping van Melanine donkerder kleuren dan de rest van de huid. Sproeten op zich is beslist niet erg, en is ook geen afwijking. Wel is het zo dat mensen met sproeten een grotere kans hebben op een huidafwijking zoals een Maligne Melanoom hebben.

Een leuk weetje over sproeten: Sproeten zijn altijd symmetrisch verdeelt over het lichaam. Tel ze maar eens na: Op je linkerarm zitten evenveel sproeten als op je rechterarm. Dit geld ook voor je gezicht!

Huidaandoeningen

Gelukkig gaat het in de meeste gevallen goed, maar er kan ook heel veel misgaan als je je huid niet goed verzorgt. In het volgende deel van deze special over de huid gaan we kijken wat er voor huidaandoeningen zijn, hoe ze ontstaan en hoe je ze kunt herkennen.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share