Psoriasis Behandeling

Laatste Update: 22 mei 2014

Huidverzorging en -bescherming bij Psoriasis

huidverzorging psoriasis

Er is al heel wat gepubliceerd op deze site over psoriasis, maar toch wil ik eerst in het kort even uitleggen wat deze aandoening is en hoe het zich openbaart. Daarna gaan we kijken hoe je huid kunt verzorgen en beschermen in het dagelijks leven.

Op het moment dat je last krijgt van psoriasis is er een groot verschil in de groeisnelheid, of eigenlijk de vernieuwsnelheid, in de verschillende huidlagen. Het probleem hierin is de opperhuid. In normale omstandigheden vernieuwt de opperhuid zich iedere 3 weken. In het geval van Psoriasis worden de cellen van de opperhuid tussen de vier en de zes dagen vernieuwd. Dit is té snel, wat veel gevolgen heeft:

  • De huid wordt gedehydrateerd en droog, waardoor de huid veel minder soepel aanvoelt dan normaal.
  • De huid gaat ontsteken, wat resulteert in de bekende rode plekken op met name de armen, de hoofdhuid, de romp en de benen.
  • De beschadigde en ontstoken plekken zijn bedekt met hele fijne, witgekleurde schilfertjes.


Psoriasis is een aandoening die een hele grote stempel drukt op het dagelijkse leven van de patiënt. Niet alleen de aandoening zelf, maar ook met name het zelfvertrouwen en daardoor de sociale contacten krijgen een behoorlijke deuk. En dan druk ik me nog heel voorzichtig uit.

Er zijn helaas nog veel mensen die denken dat psoriasis besmettelijk is, of te maken heeft met een slechte hygiëne van de patiënt. Je zult als patiënt dus ook regelmatig mensen tegenkomen die het vies vinden, niet met je willen praten, bang zijn voor besmetting. Onnodig te zeggen dat dit soort reacties een gigantische impact.

Als je hier meer over wilt weten, lees dan even De gevolgen van psoriasis

Ook op het deel van de website die helemaal gaat over Psoriasis, vind je een schat aan informatie.

In dit artikel ga ik verder over hoe je het beste je huid kunt verzorgen als je psoriasis hebt. Ik geef je een aantal tips over hoe je de aangetaste huid het beste kunt wassen, en welke huidverzorgingsproducten je het beste kunt gebruiken, of vermijden.

De ontstoken huid wassen

We gaan straks verder in op huidverzorgingsproducten, maar eerst even wat algemeen advies over hoe de huid het beste kunt wassen:

  • Tijdens het wassen moet je iedere vorm van belasting, zoals schrobben of sterk wrijven, volledig vermijden. Dit maakt het uiteindelijk alleen maar erger.
  • Het heeft de voorkeur om een douche te nemen, niet te lang en niet te heet.
  • Neem liever géén bad, want dat droogt de huid heel erg snel uit. Aan de andere kant kan een bad wel lekker ontspannend werken. Dus als je toch een bad neemt, maak het water dan niet warmer dan 35 graden, en blijf er niet te lang in liggen.
  • Vermijd ten allen tijde geparfumeerde zeep. Gebruik alleen neutrale producten met een normale pH-waarde.
  • Na het wassen is het heel erg verleidelijk om de dode huid op bijvoorbeeld je ellebogen en knieën ‘weg te plukken’. Bewaar hierin je zelfbeheersing!
  • Het afdrogen doe je door voorzichtig te deppen met een zachte handdoek. Beslist niet wrijven of rossen!
  • Het is ook erg belangrijk dat je je HELE lichaam droogmaakt, dus mag je geen plekje overslaan. Let in het bijzonder op de huid tussen de tenen, je kruis, tussen je billen, je navel, de plooien onder je borsten, je oksels en ieder plekje in en rond je oren.

Hoe bescherm ik mijn huid in het dagelijkse leven?

De delen van de huid die ontstoken zijn, kunnen voor veel praktische problemen zorgen in het dagelijkse leven. Niet alleen het feit dat het vaak erg zichtbaar aanwezig is, maar ook de wrijving van je kleding en natuurlijk die ondraaglijke jeuk! Hoe je hier mee om kunt gaan leg ik je uit, inclusief een aantal hele praktische en bruikbare tips:

Die eeuwige jeuk!

Het meest vervelende is, naast de visuele nadelen, natuurlijk de jeuk. En, zoals we allemaal weten, geeft dat een reflexmatige reactie door te willen krabben. Normaal geeft dit inderdaad voor een paar minuten wat verlichting, maar daarna komt de jeuk onvermijdelijk weer terug. Als dit regelmatig herhaald wordt, raakt de huid heel duidelijk beschadigd en wordt uiteindelijk de jeuk alleen maar erger. Gevolg is dat je in een vicieuze cirkel belandt waar je heel moeilijk weer uitkomt. Het is dus zaak om de reflex van het krabben te beheersen, of in ieder geval lastiger te maken voor jezelf. Ik geef je een paar tips:

  • Zorg dat, waar mogelijk, de huid bedekt is door middel van verband of gewoon door je kleding. Als je dan toch aan het krabben gaat, doe je dit niet direct op de huid. Het krabben is dan minder schadelijk voor de huid, maar nog steeds slecht.
  • Draag, zowel overdag als ’s nachts katoenen handschoenen. Ook hiervoor geldt dat het krabben even erg blijft, maar minder de huid beschadigd.
  • Zorg er voor dat je korte en schone nagels hebt. Op deze manier breng je minder beschadigingen aan.


Je kunt de plekken ook lokaal behandelen met anti-jeuk middelen:

  • Lokale Corticosteroïden werken over het algemeen heel erg goed, maar deze kun je alleen gebruiken voor een korte behandeling. Als je dit langdurig toe gaat passen, is de kans heel erg groot dat je huid gaat verdunnen, wat weer andere problemen gaat geven.
  • Teer-zalf staat bekend om de jeukwerende, of in ieder geval jeuk-dempende, eigenschappen.
  • Een gel of crème op basis van Menthol werkt sterk rustgevend, en dus jeuk-dempend, voor de huid.

Je voeding

Psoriasis kun je vrij sterk beïnvloeden door de dingen die je eet, je voedingspatroon. Er bestaan heel veel dieten die speciaal bedoeld zijn voor psoriasis, de één effectiever dan de ander. Maar dat voeding een positieve invloed heeft is wel duidelijk. Als je hier meer over wilt weten, raad ik je aan om het volgende artikel even te lezen: Psoriasis en dieet

Je kleding

In het dagelijkse leven heeft je kleding de functie om je lichaam te bedekken en te beschermen tegen invloeden van buitenaf zoals kou en regen. De normaalste zaak van de wereld, maar voor psoriasispatiënten ligt dot even anders. Strakzittend kleding is op de ontstoken plekken eenvoudigweg niet mogelijk. Ook moet er de mogelijkheid bestaan dat de ontstoken huid kan luchten. Draag dus ruime, luchtdoorlatende en lichte kleding, het liefst van natuurlijke materialen zoals katoen, linnen of zijde. Synthetische kleding is niet in staat om vocht af te voeren, en is dus per definitie slecht voor je psoriasis. Kies dus altijd voor kleding waar je jezelf prettig in voelt, en die aangepast is op je huidaandoening.

De dagelijkse stress

Ja, ik zeg het duidelijk: De dagelijkse Stress. Want iedere dag kent stress. Een beetje is niet zo heel erg, maar als je onder constante druk staat en continue gestrest bent, heeft dat een directe, negatieve, invloed op je psoriasis. Het is dus van belang dat je gedurende je dagelijkse werkzaamheden je stress zo veel mogelijk in de hand moet houden. Stress is niet alleen heel slecht voor je psoriasis, maar ook voor je algehele gezondheid, met name omdat het een aanslag is op je immuunsysteem.

Als je meer wilt weten over stress-management, lees dan even het volgende artikel: De mini stress-cursus 

Douche of bad?

Over het algemeen kun je stellen dat warm water je huid uitdroogt, hoe vreemd dat misschien ook klinkt. We spreken dan van water met een temperatuur hoger dan 35 graden. Warmer water zal onvermijdelijk de zure beschermlaag van de huid beschadigen, wat weer een psoriasis-uitbraak in de hand gaat werken.

De voorkeur gaat uit naar een douche: Het water wat op je lijf komt zal heel snel afkoelen omdat het als een dunne laag over je huid ligt. In een bad, daarentegen, ben je constant in contact met water wat veel minder snel af zal koelen. Een bad droogt je huid dus veel sneller uit. Maar dat wil niet zeggen dat je ongelimiteerd kunt douchen. Douche zo kort mogelijk, want ook een douche droogt je huid uiteindelijk uit.

De zon

Gelukkig hoeven psoriasispatiënten de zon niet te mijden. Integendeel, blootstelling aan de zon helpt het helingsproces. Denk er daarbij wel om dat je beslist NIET verbrand! Een verbrande huid is juist veel vatbaarder voor psoriasis! Gebruik de zon dus als heler, maar wel met mate. En gebruik hierbij altijd een bescherming met een minimale factor van 15. Bij een hele lichte huid is factor 30 aan te raden. Dit laatste is zeker aan te raden bij die plaatsen van het lichaam die normaal de zon zelden of nooit zien. Denk hierbij aan billen, heupen en bovenbenen.

Conclusie

Psoriasis is niet een aandoening doe je ‘zomaar’ even kunt bestrijden met een pilletje. Helaas zal dit, in fases, gedurende je hele leven zich blijven manifesteren. Wat je wel kunt doen is de overlast te beperken en de periodes tussen de uitbraken zo lang mogelijk te laten duren.

Als je meer informatie wilt over Psoriasis, en wat je er aan kunt doen, raad ik je aan om de Psoriasis Blog te lezen, een deel van de website wat helemaal aan psoriasis gewijd is.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share