Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem

Laatste Update: 21 september 2021

Kan ik een infectie oplopen door eczeem?

Eczeem is een huidaandoening die, wanneer je hier niet goed mee omgaat, nog voor veel meer problemen kan zorgen dan dat je in eerste instantie zou denken. Men denkt bij eczeem dat alleen beschadigde rode en droge huid, jeuk en irritatie de symptomen zijn. In de meeste gevallen is dit ook zeer zeker het geval, echter wat men niet weet, is dat deze huidaandoening nog voor veel meer problemen kan zorgen. Infecties liggen op de loer en de (zonder dat je er van bewust bent) heb je zo opgelopen.

Kan ik mezelf hier tegen beschermen? Ja!

Onze bescherming tegen infecties

Onze huid beschermt ons tegen alle “indringers” van buitenaf. Dit kunnen schimmels of virussen zijn, maar ook wondjes, stoten, of kleding dat schuurt. Onze huid is het grootste orgaan van ons hele lichaam dat eigenlijk als een schild fungeert.

Wanneer onze huid beschadigt is door bijvoorbeeld een wondje is het “circuit” van de huid doorbroken en is het gemakkelijk voor een schimmel om binnen te dringen. Normaal gesproken komt schimmel er niet doorheen, maar wanneer de huid beschadigd is, is het eigenlijk “open huis”. De schimmel dringt zich binnen en viola: een infectie is ontstaan.

Zorg dus altijd dat je huid in goede conditie is, het zal je belonen.

Wat nu als ik eczeem heb?  

Wanneer je eczeem hebt, is de kans groot dat je bijvoorbeeld door het krabben de reeds beschadigde huid alleen maar verder beschadigd. Het kan gaan bloeden, pus kan ontstaan en je kunt je wel voorstellen dat het voor een virus makkelijk is om je lichaam binnen te dringen.

Daar het feit dat door het krabben de irritatie alleen maar erger wordt, is de kans op infectie door het krabben de eerste reden waarom je niet moet gaan krabben. Niet alleen omdat jij de huid verder kapot maakt, maar ook omdat er erg veel bacteriën onder je nagels en op je vinger zitten.

De hele dag raken we dingen aan en onder je nagels zitten (bij iedereen) miljoenen bacteriën. Veel van die bacteriën zijn onschuldig, maar je zal maar eens een kwaadaardige eronder hebben zitten, dan ben je de klos!

Hoe kan ik mezelf beschermen tegen infectie bij eczeem?

Vanzelfsprekend is het “niet krabben” principe het belangrijkste wat je moet onthouden. Door niet te krabben zal je huid minder beschadigd zijn.

De jeuk stoppen

Maar wat doen we dan aan de jeuk? Zonder jeuk hoeft je namelijk niet meer te krabben. Het is dus zaak om hier vanaf te komen!

Preventief bijvoorbeeld lange mouwen dragen en de plekken op de huid waar zich de eczeem bevindt bedekken. Hierdoor kan je er niet bij. Dit lijkt een oplossing…. Toch heeft dit zijn nadelen.

Je huid heeft (helemaal bij eczeem) ruimte nodig om te ademen, een lange trui biedt niet het nodige comfort voor dit principe!

Implementeer de volgende 4 tips is een goede start:

1. Knip je nagels

2. Gebruik koude handdoekjes

3. Houdt de huid vochtig

Voor meer informatie om van de jeuk af te komen, klik dan hieronder op de link

Eczeem jeuk stoppen tips!

De beschermende functie van je huid verbeteren

Daarnaast kun je met verschillende zalven en crèmes de beschermende functie van je huid beschermen. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een antibacteriële crème. Deze hebben bijvoorbeeld honing in de crème verwerkt doordat honing antibacteriële eigenschappen heeft.

Sommige crèmes worden speciaal voor mensen met eczeem gemaakt om niet alleen antibacterieel te werken, maar ook om de jeuk van de eczeem te verminderen. Dan heb je twee vliegen in 1 klap om je huid tegen infecties te beschermen.

Hygiënische omgeving

Natuurlijk kom je veel op plaatsen waar je geen controle hebt over hoe hygiënisch de omgeving is, maar in jouw huis kun je veel doen om de kans op infecties te verminderen. Door je beddengoed regelmatig te wassen voorkom je al een hoop leed. Ook het regelmatig stofzuigen van de woning zorgt ervoor dat huisstofmijt, een beestje dat je eczeem kan irriteren, minder kans krijgt om zich aan je op te dringen.

Ook het regelmatig afnemen van oppervlakten waar je vaak zit, zoals de keukentafel of je bureau kan al helpen om net die ene gevaarlijke indringer nog voordat hij je lichaam bereikt te stoppen.

Natuurlijk moet je hier niet helemaal in doordraaien, wekelijks je beddengoed verschonen is goed genoeg en om de paar dagen stofzuigen ook. Alleen het dagelijks schoonmaken van oppervlakten, zoals in je badkamer en keuken is echt aan te bevelen.

Daarnaast is het belangrijk om je handen regelmatig te wassen met een verzorgende zeep.

Vermijd het aanraken van veel aangeraakte plekken

Ben je in het openbaar? Probeer dan vooral geen direct contact te hebben met deurklinken, trapleuningen (tenzij je anders valt), en andere zaken die door tientallen zo niet honderden andere mensen worden aangeraakt. Als je kleding met lange mauwen aanhebt kun je bijvoorbeeld met je elleboog een deur open duwen of doe een paar leuke handschoenen aan.

Tot slot...

Voor iedereen is het lastig om infecties tegen te gaan, maar je hebt er een extra uitdaging bij als je last hebt van eczeem. Doordat eczeem je huid beschadigd ben je extra kwetsbaar voor het krijgen van infecties doordat de beschermende functie van je huid verminderd is. Hierdoor moet je extra stappen ondernemen om jezelf hiertegen te beschermen.

Het heel houden van de huid heeft hierbij de prioriteit. Het stoppen met krabben is daarom de eerste stap om jezelf tegen de infecties te beschermen. Dit doe je door de jeuk te stoppen. Het stoppen van de jeuk kan op meerdere manieren, zoals door gebruik te maken van kompressen. Om het jezelf lastiger te maken om jezelf te krabben kun je ook je nagels kort afknippen. Dit heeft ook nog eens als voordeel dat er daardoor minder bacteriën onder de nagels kunnen blijven zitten.

Het hydrateren van de huid is de tweede stap die je kunt nemen om je huid heel te houden en om zo de beschermende functie van de huid te optimaliseren.

Als laatste stap kun je extra aandacht besteden aan een hygiënische omgeving.

Wil je meer weten over wat je kunt doen tegen eczeem? Download dan het gratis e-book vol met tips tegen eczeem.

[hana-flv-player video="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/videos/artikelen/eczeem/Eczeem en infecties.mp4"
width="478"
height="360"
description="Eczeem en infecties"
player="5"
autoload="true" autoplay="false"
loop="false" autorewind="true"
/]

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share