Huidverzorging

Laatste Update: 20 januari 2017

Je huid goed verzorgen (in de zomer) hoeft niet moeilijk te zijn

Nu de zomer er weer aankomt zullen veel mensen wel een nieuwe voorraad zonnecrème gaan kopen, eventueel aangevuld met een goede aftersun en een hydraterende lotion. We beseffen allemaal dat teveel zon niet goed is voor onze huid maar we willen natuurlijk ook graag mooi bruin worden. Maar niet enkel de zon heeft een negatieve impact op onze huid.

Ook vervuiling, stress en roken bijvoorbeeld zijn belastend voor de gezondheid van onze huid. En we mogen toch niet vergeten dat de huid veruit het grootste orgaan van ons lichaam is en dat deze minstens evenveel aandacht en verzorging verdient als bijvoorbeeld onze tanden. Maar hoe verzorg je je huid nu eigenlijk het best?

Er is een overvloed aan informatie beschikbaar over huidverzorging en het aantal producten dat je ervoor in de winkel ziet liggen is soms overweldigend. Met grote reclamecampagnes en met de hulp van beroemde filmsterren of modellen worden allerlei middeltjes aangeprezen waarvan niet altijd duidelijk is hoe effectief en wetenschappelijk verantwoord ze eigenlijk zijn. Je bent bijna verplicht een huidspecialist te raadplegen wil je door de bomen het bos nog zien.

Laat ons je hier dus eens een paar eenvoudige, medisch onderbouwde tips geven die een goede basis vormen om zelf je huid goed te verzorgen

1. Verzorg jezelf goed. Genoeg slapen, gezond eten en stress verminderen zijn essentieel voor een goede gezondheid in het algemeen. Ook voldoende lichaamsbeweging hoort in dat rijtje thuis. En vermits je huid een goede indicator is van je algemene gezondheid zal je daar ook als eerste aan merken of je gezond leeft of niet.

2. Vermijd overdreven blootstelling aan de zon. Hoewel korte periodes van blootstelling aan de zon goed voor ons zijn (we hebben onder andere zonlicht nodig om vitamine D aan te maken) is teveel ervan zeker niet goed voor onze huid. Eigenlijk vermijd je best directe blootstelling aan zonlicht tussen 10u ‘s ochtends en 14u ‘s middags. Dan is de straling van de zon het hevigst en ook het schadelijkst.

3. Leer welke type huid jij hebt. Weten welke type huid jij persoonlijk hebt is de sleutel tot het kiezen van de juiste huidverzorgingsproducten. De basis is erg eenvoudig: is je huid droog, vet of eerder gemengd? Wil je een specifiekere typering van je huid dan kan je altijd een huidspecialist of arts vragen je huid te analyseren.

4. Was je huid regelmatig. Regelmatig wassen helpt om de vervuilende stoffen uit de lucht die op onze huid terechtkomen weer te verwijderen. Let op met het gebruik van teveel zeep, gewoon met water wassen en één keer per dag met een milde zeep is meestal voldoende. De meeste mensen zijn ook gebaat bij het gebruik van een hydraterende crème na het wassen van hun gelaat.

5. Handen af! Hoe verleidelijk het ook is te zitten pulken aan puistjes of te krabben als het jeukt, onze handen bevatten veel bacteries en zijn niet het meest geschikte instrument om onze huid te verzorgen. Je riskeert littekens te veroorzaken door te krabben of acne verder te verspreiden door met ‘vuile’ handen aan je gezicht te komen.

6. Verwen je huid af en toe. Regelmatig eens een gezichtsmasker gebruiken of je huid (laten) masseren zal niet alleen stress wegnemen maar je huid ook beter wapenen tegen veroudering.

7. Wees voorzichtig bij het scheren. Zowel mannen als vrouwen zouden bij elke scheerbeurt een goede scheergel moeten gebruiken en propere, scherpe scheermesjes. Scheren met de haartjes mee is minder irritant voor de huid dan tegen de haartjes in. Scheer je benen nooit voor je een pedicuur laat doen, dit brengt risico’s op infectie met zich mee.

8. Hou je cosmetica proper. Oude make-up is niet goed voor je huid, zeker mascara niet. Maak ook je make-up borsteltjes regelmatig schoon. Koop liefst huidverzorgingsproducten in verpakkingen waar je niet verplicht bent om je vingers te gebruiken om ze uit de verpakking te krijgen. Probeer altijd wattenstaafjes te gebruiken om make-up aan te brengen zodat je make-up geen broeihaard van bacteriën wordt.

9. Onderzoek je huid regelmatig en grondig. Je huid onderzoeken op vreemde gezwellen of veranderende pigmentatie kan erg belangrijk blijken om op tijd bepaalde aandoeningen op te sporen. Als je iets vreemds opmerkt aarzel dan niet om een arts te raadplegen.

10. Stop met roken. Indien je rookt...stop er dan nu mee! Het is echt één van de de meest ongezonde dingen die je je huid (en de rest van je lichaam) kan aandoen. Roken zorgt er onder andere voor dat je huid verstoken blijft van zuurstof-rijk bloed. Dit versnelt de veroudering enorm. Vraag je arts om hulp als je wilt stoppen.

Zo, hopelijk heb je hier iets uit kunnen bijleren voor wat betreft de verzorging van je huid. Zo kan je je mooie, gezonde huid straks aan iedereen tonen op het strand. Maar denk eraan, niet te lang in de zon blijven liggen!

Heb jij nog tips voor een gezonde en gave huid? Stuur ons je reactie door zodat ook onze lezers er hun voordeel mee kunnen doen!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share