• waar bestaat de huid uit

Optimale gezondheid voor je huid deel 1: Waar bestaat de huid uit?

2016-11-22T11:15:58+01:00december 25th, 2012|Huidverzorging|0 Reacties

Laatste update: door

Optimale gezondheid voor je huid deel 1: Waar bestaat de huid uit?

Niet te nadenken maar gelijk antwoord geven, wat is het grootste orgaan van ons lichaam? De meeste mensen zullen er verbaasd van staan erachter te komen dat het de huid is. Dat komt omdat veel mensen waarschijnlijk de huid niet als orgaan zien. Het maakt niet uit hoe je de huid ziet, onze huid is erg belangrijk, waarschijnlijk belangrijker dan de meeste mensen zou denken. Het bedekt en beschermt alles in je lichaam.

Zonder huid zouden alle spieren, botten en organen maar een beetje alle kanten uitpuilen, geen prettig idee en zeker geen prettig gezicht. Onze huid zorgt ervoor dat alles bij elkaar wordt gehouden. Het zorgt ook voor het volgende:

  • Het beschermt ons lichaam
  • Het zorgt ervoor dat ons lichaam op de juiste temperatuur blijft
  • Het geeft ons de mogelijkheid om iets te ‘voelen’ (sensatie)

Niet te missen: de epidermis

De huid bestaat uit drie lagen, elk van deze drie lagen heeft zijn eigen belangrijke delen. De laag aan de buitenzijde wordt de epidermis genoemd. De epidermis is het deel van onze huid die we elke dag kunnen zien. Kijk even een minuut naar je eigen handen, hoewel je met het blote oog niets kun zien is onze epidermis hard aan het werk. Onderaan de epidermis worden constant nieuwe huidcellen gemaakt.

Wanneer deze cellen klaar zijn beginnen ze in de richting van de bovenkant van onze epidermis te bewegen. Deze tocht kan ongeveer twee weken tot een maand duren. Zolang de nieuwere cellen maar omhoog blijven komen dan gaan de oudere cellen constant langzaam naar de bovenkant en stijgen helemaal tot aan de oppervlakte van onze huid. Wat je ziet op jouw handen toen je er net naar keek (en natuurlijk ook op andere plekken op ons lichaam) zijn in feite dode huidcellen, het echt werk kunnen we niet zien.

Au revoir oude huidcellen
Deze oude cellen zijn taai en sterk, precies iets wat goed zou zijn voor het afdekken en beschermen van ons lichaam. Maar ze blijven echter maar een tijdje bij ons. Al snel zullen ze afschilferen. Hoewel je het niet kunt zien gebeuren verliezen we elke minuut van de dag ongeveer 30.000 tot 40.000 dode huidcellen aan het oppervlak van onze huid.

In de tijd die je nodig had om tot hier te lezen ben je waarschijnlijk ongeveer 40.000 cellen verloren. Dat is bijna vier kilogram aan cellen per jaar! Maar je je hoeft er niet bang voor te zijn dat onze huid opeens gaat slijten. Onze epidermis is altijd bezig met het maken van nieuwe huidcellen die na