Gezondheidsklachten

Laatste Update: 4 april 2017

Ontstoken maagslijmvlies: Alles over gastritis

maagpijnJe maag vormt een belangrijk onderdeel van je spijsverteringsstelsel. Alles wat jij eet en drinkt wordt door je spijsvertering afgebroken in steeds kleinere deeltjes zodat je lichaam uiteindelijk in staat is om de voedingsstoffen op te nemen en om te zetten in energie, groei of regeneratie van cellen.

Echter, wanneer je voor een lange tijd problemen hebt met je spijsvertering kan dat duiden op een ontstoken maagslijmvlies, oftewel gastritis. In dit artikel ontdek je wat de oorzaken zijn, de symptomen en hoe te behandelen.

Je maag

maagOm het voeding af te kunnen breken is de maag gevuld met maagzuur. Dit zuur breekt niet alleen voedsel af tot bruikbare voedingsstoffen, het beschermt je ook tegen ziektes omdat het de meeste virussen en bacteriën doodt voordat ze verder in je lichaam schade aan kunnen richten.

Om de rest van je lichaam te beschermen tegen dit sterke afbrekende zuur is je maagwand voorzien van een dikke slijmlaag die zo een barrière vormt tussen het maagzuur en je andere organen.

Als er sprake is van een ontsteking van dit maagslijmvlies, spreek je van gastritis. Hierdoor kan je maag niet meer optimaal functioneren en krijg je klachten als je wat eet.

Ook zorgt een ontsteking van je maagslijmvlies ervoor dat je maagwand door de maagsappen kan worden aangetast.

Symptomen

Het kan heel goed voorkomen dat je helemaal geen klachten ervaart, ondanks dat je last hebt van een ontstoken maagslijmvlies. Maar in veel gevallen merk je toch echt wel dat er iets aan de hand is.

Een ontstoken maagslijmvlies leidt vaak tot zure oprispingen en vage pijnklachten in je bovenbuik.

Andere veel voorkomende klachten zijn misselijkheid, overgeven, gebrek aan eetlust, gewichtsverlies en zelfs duizeligheid. Ook kan je bloed ophoesten/uitbraken of zit er bloed in je ontlasting.

Dan moet je sowieso een huisarts raadplegen!

Een kenmerkend verschil tussen gastritis en een maagzweer is dat je bij gastritis duidelijk klachten krijgt direct nadat je wat eet. Iets wat bij een maagzweer vaak juist niet het geval is.

Acute gastritis

Er zijn meerdere oorzaken waardoor je last kunt krijgen van gastritis, de belangrijkste zijn:

  1. Teveel alcohol
  2. Doordat gal vanuit je dunne darm terugstroomt in je maag
  3. Langdurig gebruik van pijnstillers zoals aspirine of ibuprofen (NSIADS)

Daarnaast kan de ontsteking ook een gevolg zijn van een verminderde weerstand waardoor je vatbaarder wordt voor bacteriën en virussen. De enige bacterie die in staat is om te overleven in de maagsappen is de zogenaamde Helicobacter pylori bacterie, deze nestelt zich in het maagslijmvlies.

Bij het overgrote deel van de mensen is de Helicobacter pylori bacterie een onschuldige bacterie waar je nooit last van zult krijgen, ongeveer 1 op de 2 mensen draagt deze bacterie in zich.

Als je weerstand verzwakt is en de bacterie wel de kans krijgt om zich in je maagslijmvlies uit te breiden krijg je te maken met een infectie, deze infectie kan kort aanhouden en daarna weer genezen, dit is de acute vorm van gastritis.

Deze vorm van gastritis wordt maar heel zelden en meestal bij toeval gediagnosticeerd, omdat de infectie vaak maar van korte duur is. Meestal als de oorzaak van de uitbraak wordt weggenomen en je immuunsysteem weer op volle sterkte is verdwijnt de infectie of irritatie van het maagslijmvlies ook weer vanzelf. Denk bijvoorbeeld aan overmatig alcoholgebruik.

Ook kun je de klachten van acute gastritis verminderen met bijvoorbeeld maagzuurremmers, zodat het geïrriteerde maagslijmvlies de tijd krijgt om te herstellen. Vrij verkrijgbare medicatie zoals Rennies kunnen al verlichting bieden.

Daarnaast kan je huisarts je speciale medicijnen voorschrijven mochten de vrij verkrijgbare medicijnen geen verlichting bieden.

Als je langdurig medicijnen slikt die je maagslijmvlies dunner kunnen maken, kan de huisarts je een speciale maagbeschermer voorschrijven om dit probleem te voorkomen.

Chronische gastritis

Als de acute gastritis niet vanzelf verdwijnt, maar een lange tijd aanhoudt of zelfs verergert dan is er sprake van chronische gastritis. Chronische gastritis wordt altijd verdeeld in twee verschillende soorten, afhankelijk van de oorzaak van de chronische gastritis spreekt men van type A of type B gastritis.

Chronische gastritis type A komt door een fout in je immuunsysteem, in plaats van dat je immuunsysteem bacteriën en virussen opspoort en vernietigt, valt het immuunsysteem nu de lichaamseigen cellen van de het maagslijmvlies aan.

Het resultaat is dat het maagslijmvlies steeds dunner wordt en op den duur chronisch gaat ontsteken.

Bij chronische gastritis type B is de oorzaak van het ontstoken maagslijmvlies de eerder genoemde Helicobacter pylori bacterie, de ontsteking is dan dusdanig dat het immuunsysteem niet in staat is om af te rekenen met de bacterie en daarom wordt de ontsteking chronisch.

Ook kan in sommige gevallen de ziekte van Crohn, een ziekte die gekenmerkt wordt door ontstekingen in de dikke en dunne darm zich uitbreiden naar de maag. Met als gevolg dus een chronische maagslijmvliesontsteking.

Lange termijn gevolgen

Op lange termijn kan een chronisch ontstoken maagslijmvlies weer voor andere gezondheidsklachten zorgen, van een vitamine B-12 tekort, tot een maagzweer of een zweer in je dunne darm tot zelfs maagkanker!

Als je pijn of last hebt van je maag of in je bovenbuik zorg dan dat een arts je nader onderzoekt!

Diagnose

diagnoseEr zijn verschillende manieren om vast te stellen om welke vorm van gastritis het gaat, ofwel men stelt vast dat je besmet bent met de Helicobacter pylori bacterie door een ademtest, bloedonderzoek of je zult een gastroscopie moeten ondergaan. Daarbij wordt via je monde een slangetje in je maag gedaan met een cameraatje zodat de arts kan zien hoe erg het maagslijmvlies ontstoken is.

Ook kan dan gelijk een stukje weefsel worden afgenomen zodat in het laboratorium met 100% zekerheid kan worden vastgesteld om welke variant het gaat.

Deze ingreep klinkt erger dan dat het in werkelijkheid is. Als er een gastroscopie bij je gedaan moet worden wordt je dusdanig verdoofd dat je er niets van merkt, anders zou de gastroscopie ook erg lastig worden vanwege de natuurlijke braakneiging die je krijgt als er iets in je keel wordt geduwd.

Behandelmethoden

Om een chronische ontsteking van het maagslijmvlies te behandelen zijn er meerdere behandelingsmethoden mogelijk, afhankelijk van welk type gastritis je te kampen hebt.

Als eerste zal je arts proberen om het maagzuur te verminderen of minder zuur te maken, zodat het slijmvlies de kans krijgt om te herstellen. Afhankelijk van hoe erg de gastritis is worden voor kortere of langere tijd medicijnen voorgeschreven.

Ook kan de arts medicatie voorschrijven die een beschermende laag over het maagslijmvlies, zodat op deze manier de geïrriteerde gebieden niet in aanraking komt met het maagzuur.

Bij gastritis veroorzaakt door bacterie kan ook een combinatie van bovengenoemde behandeling en antibiotica worden voorgeschreven zodat de bacterie die de irritatie veroorzaakt gedood wordt.

Wat kun je zelf doen om klachten te verminderen

Zelf kun je ook een heleboel doen om de geïrriteerde maag niet extra te belasten:

 • Niet roken
 • Geen alcohol
 • Geen drugs
 • Beter geen koffie
 • Geen koolzuurhoudende dranken
 • Geen pittig gekruid voedsel


Daarnaast gelden de adviezen die sowieso goed zijn voor iedereen of je nu wel of geen gastritis hebt:

Conclusie

Als je last hebt van je maag moet je daar niet lang mee doorlopen, nadat je eerst zelf kunt proberen om de maag te ontzien wat betreft roken en drinken of kun je voor korte tijd proberen om wat maagzuurremmers te nemen.

Als de klachten dan nog niet voorbij zijn zul je toch echt naar je huisarts moeten gaan en hem/haar duidelijk maken dat je klachten blijven aanhouden en dat er toch echt iets niet in orde is.

De diagnose en behandeling van gastritis is vrij eenvoudig, maar doe je het niet kun je er chronisch klachten aan overhouden. Let dus goed op jouw gezondheid!

Naar aanleiding van dit artikel vragen of reacties? Laat het me weten! Interessant artikel? Deel het hieronder via socialmedia!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo,

  Ik ben een vrouw van 47 , nooit gerookt, wel morbide obesitas, apneu.
  Sinds 2 januari word ik elke dag wakker met wat bloedslijm in mijn mond. Het is meestal wat rozig. Omdat ik dan proef dat er ook in mijn keel zit hoest ik er dan nog verder uit en dan heb ik ook meer bloed.
  Heb ct scan thorax laten maken, daar was niets op te zien, buiten littekenweefsels. Ben bij NKO arts geweest, die heeft met camera via neus tot de slokdarm gekeken, niets gevonden. Dan gastroscopie gehad en daar zag ze in de maag ergens een ader die door slijmvlies was gebroken. Ze kon evenwel geen bloeding vaststellen. Ik moest nu mijn pantomed (die ik al 2 jaar neem omdat ik toen maagzweer heb gehad door helicobacter pylori) verdubbelen. We zijn nu twee weken verder en er is helemaal niets verbetering. Ik ben doodsbang dat er iets anders of ernstiger aan de hand zou zijn. Ik durf nog amper te slapen omdat ik weet dat ik dan weer wakker word met dat beangstige bloed in mijn mond. Op mijn hoofdkussen zijn ook altijd vlekken te vinden, bruin-rood.
  Nergens vind ik via google dat je bloed kan ophoesten/braken door maagslijmvliesontsteking ( is uit het biopt van gastro gekomen, een matige ontsteking). Behalve op uw site. Hoe weet u dat dat kan, bent u arts-specialist ? Heeft u al gehoord van een adertje dat blootligt in de maag. En wat denkt u over het feit dat ik nog steeds bloed vind in mijn speeksel ? Ik ben zooooooooooooooooooooooo bang ! Alle mogelijke worst case scenario's spoken door mijn hoofd. Kan het idd maar iets onschuldigs zijn als het al zolang duurt en de pantomed niet werkt ?
  Ongeruste groeten,
  Ingeborg

  1. Ik kan me heel erg voorstellen dat je je ongerust maakt, Ingeborg.
   Maar ik ben geen arts, en het feit dat je nog steeds bloed in je speeksel vindt kan ik niet verklaren aan de hand van jouw verhaal.

   Als je je echt zorgen maakt, maak dan een extra (tussen)afspraak met je behandelend arts om deze vragen te stellen.

   Ik wens je ontzettend veel succes en sterkte!

  2. Hai ingeborg, er is een dr in Apeldoorn met een eigen praktijk gespecialiseerd in maag, er komen zelfs patienten buiten apeldoorn die over hem horen, hij geeft goeie medicatie goeie onderzoeken..ik zou contact opnemen als ik jouw was..zijn naam is dr Akol..succes

 2. Hallo,
  Ik had een zwelling naast mijn neus, waarvoor is antibiotica moest slikken. Bij het innemen van mijn eerste capsule antibiotica had ik niet maar een koekje gegeten, geen volwaardig eten. Waardoor ik bruisende pijn kreeg in mijn maag. Nadien heb ik moeite met gelijk ook iets te eten, zelfs water of yoghurtjes doen soms stekende pijn. Nu vraag ik me af of ik maagontsteking heb of een maagzweer. Ik zal zoiezo naar de arts gaan. Maagontsteking of maagzweer, wat denkt u.

 3. Huisarts vermoed twijfelt tussen de 2, maar gaat uit voor maagontsteking. Ik kreeg pantomed nuchter voorgerschreven. Mijn antibiotica moet ik volledig uitnemen ( vandaag laatste dosis genomen). Als het niet beter wordt zal eer een galostropie gedaan moeten worden. Het probleem is dat ik niets kan eten. Ik probeer wel havermoutpap te eten, maar doet soms ook stekende pijn. Dat is zelfs zo bij water, soms. Weet iemand van jullie toevallig een dieet die ik wel kan eten?

 4. Hallo , 13 jaar geleden begon mijn bovenbuik op te zwellen (maagstreek) en werd met de jaren dikker en dikker zodanig dat het nu lijkt of ik ben 6 maanden zwanger . 3 jaar geleden werd er een gastroscopie gedaan met een biopt waaruit bleek dat ik een chronische maagslijmvliesontsteking had met de helicobakter bacterie . Ik nam 2 soorten antibiotica en dat was het . Ze hadden me ook niet gezegd dat ik moest terugkeren ofzo , in het ziekenhuis . Nu zag ik op internet dat je van die helicobakter ook een opgezette buik kan hebben . Daarmee vroeg ik aan huisarts een bloedtest om te zien of die bacterie er nog was . En inderdaad , bloedtest is positief . Kan het nu zijn dat die bacterie er al 13 jaar zit en het daardoor is dat mijn bovenbuik maar blijft groeien en ZO dik is ?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share