Oorsuizen Behandeling

Laatste Update: 20 april 2022

Tinnitus en infuustherapie

Tinnitus of oorsuizen is een vervelende aandoening waarbij de patiënt een continue gebrom, gefluit of gepiep hoort(1). Dit constante achtergrondgeluid drijft sommige mensen tot wanhoop, en bovendien verslechtert hun gehoor door het oorsuizen. Er is een breed scala aan oorzaken voor het ontstaan van tinnitus. Voorbeelden zijn het hebben van een te hoge bloeddruk of teveel stress en de ziekte van Ménière. Maar ook een ongeluk kan een goedhorend persoon in één klap veranderen in een tinnituspatiënt.

Medicatie is meestal niet zinvol. Als het vermoeden bestaan dat de tinnitus door stress veroorzaakt wordt kunnen antidepressiva voorgeschreven worden (2), en bij een te hoge bloeddruk zijn bloeddrukverlagers een goede kandidaat om het oorsuizen te verminderen of zelfs helemaal weg te nemen. Maar bij de meeste patiënten is het helemaal niet duidelijk hoe de tinnitus ontstaan is, het is er gewoon ineens. In Nederland is er vaak geen enkele behandeling mogelijk, maar in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk wordt gebruik gemaakt van een omstreden techniek; de infuustherapie.

Infuustherapie
De infuustherapie bestaat uit de dagelijkse toediening van medicijnen met behulp van een infuus gedurende een periode van twee weken. Welke medicatie er precies in het infuus zit verschilt van  kliniek tot kliniek, maar in ieder geval zit er een ontstekingsremmer in, vaak een corticosteroïde zoals prednisolon of lidocaïne (beide zogenaamde bijnierschorshormonen). Daarnaast wordt vaak een doorbloedingsverbeteraar zoals Trental toegediend. Het is bij de infuustherapie van het grootste belang dat het zo snel mogelijk gebeurt, het liefst binnen twee weken nadat het oorsuizen begonnen is, maar in ieder geval in de eerste drie maanden. Na die drie maanden is er namelijk sprake van chronische tinnitus en wordt een behandeling met behulp van infuustherapie niet meer als zinvol gezien.

Wetenschappelijk bewijs
Over de werkzaamheid van deze therapie, die in Duitsland lange tijd als standaardbehandeling bij tinnitus gold, verschillen de meningen. Op het internet zijn veel verhalen te vinden van patiënten die erg veel baat hebben gehad bij een infuusbehandeling. Veel Nederlanders reizen speciaal naar Duitsland af omdat de behandeling daar wel aangeboden wordt en in Nederland niet. Sinds kort wordt de behandeling door de Duitse ziektenkostenverzekeringen echter niet meer vergoed. Dat maakt voor Nederlanders niet uit, want die hebben sowieso geen recht op een vergoeding in Duitsland, maar de reden waarom de behandeling niet meer vergoed wordt is wel van belang. Er is namelijk onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat de methode werkt.

Bij een onderzoek naar de werkzaamheid van lidocaïne bijvoorbeeld bleek dat 40% van de proefpersonen een vermindering van het oorsuizen waarnamen na de toediening van lidocaïne, maar dat 30% juist een verergering van de klachten kreeg. Daarnaast waren er veel bijwerkingen. Een ander onderzoek keek naar de werkzaamheid van prednisolon, en de uitkomst van dat onderzoek was juist positief; bij de tinnituspatiënten die in de week waarin ze het oorsuizen voor het eerst gehoord hadden behandeld waren met prednisolon, verminderde het. Bij de patiënten die geen medicatie gekregen hadden veranderde er niets.

Het lijkt erop dat het te simpel is om te zeggen dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is voor de werkzaamheid van de infuustherapie, misschien is de juiste soort en hoeveelheid medicatie wel iets dat in de toekomst beter afgesteld moet worden(3). Er zijn veel mensen die al langer last hebben van oorsuizen die zouden willen dat ze eerder van deze therapie gehoord hadden. Want zelfs al is er geen garantie op succes, het is toch de moeite van het proberen waard om van deze vervelende aandoening af te komen.

Bronnen:

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673613601427
 2. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD003853.pub3/abstract
 3. https://www.tinnitusjournal.com/articles/multimodal-therapy-for-chronic-tinnitus.pdf

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste,
  Sinds een week heb ik last van oorsuizen en overgevoeligheid van het gehoor aan mijn rechteroor.
  Ik stond op na een avond uit te gaan en hoorde bijna niets meer door mijn rechter oor.
  Ook het gehoor is misvormt, door mijn linker oor hoor ik alles een toon hoger dan door mijn rechter oor, heel vervelend. Denk je dat ik in aanmerking kom voor de infuustherapie? Het oorsuizen is continu en zeer luid. Heb je eventuele contactgegevens voor deze kliniek in duitsland?

   1. Ik heb drie maanden geleden een gehoorbeschadiging opgelopen door vuurwerk. Ik had een piep van drie weken maar die verdween. Ik was naar de KNO arts geweest maar die kon niets doen, later gooide een van mijn vrienden weer zwaar vuurwerk naar me. Dit keer had ik een hardere piep in mijn oor en mijn oren waren overgevoelig bij geluiden. Ik zit er nu 2 maanden mee een het wordt niet beter. Ik heb geprobeerd oordoppen te dragen op school het help wel maar ik heb nog steeds last van geluiden. Toen zag ik op internet iets over infuustherapie in Duitsland met allemaal hormonen enzo. Ik ben 15 en is zo'n therapie nog mogelijk bij mij? En heeft het slechte invloed op mij aangezien ik nog in de groei ben?

    1. Ik heb geen ervaring met infuus therapie, maar ik kan mij goed voorstellen dat je er helemaal ''gek'' van wordt. Tinnitus door gehoorbeschadiging kan lastig zijn om te behandelen.

     Ik denk dat het beter is om de volgende website te bezoeken, daar tref je ervaringen aan bij de behandeling van oorsuizen met infuus therapie.

     http://forum.nvvs.nl/forum/tinnitus/viewtopic.php?t=3111

     Verder raad ik je aan om de blog te lezen met een aantal handige tips tegen tinnitus:

     https://www.optimalegezondheid.com/oorsuizen/

     Heel veel succes!

     Jack

    2. mijn zoon van 13 heeft na een schooldisco ook een lichte gehoorbeschadiging bij 8000 hertz opgelopen ( -40 dec verlies) en heeft een ruis in zijn oor.Heeft na 16 dagen pretnisolon tabletten gehad ( 8 dagen stootkuur)via een duitse arts , maar hoort nu ruis in linker oor.Heeft infuustherapie nog zin, of is dat te gevaarlijk voor jongen van 13.Het is nu 6 weken later.Wat is het verschil tussen tabletten en infuus?Ben erg ongerust maar iedereen om me heen zeg dat ik het moet laten rusten.

     1. Schijnbaar is infuustherapie vrij effectief, echter ik heb hier geen persoonlijke ervaring mee. Ik denk dat het beter is om uw vraag op de volgende site te plaatsen:

      http://forum.nvvs.nl/forum/tinnitus/viewtopic.php?t=3111

      Pretnisolon wordt voorgeschreven tegen de gehoorbeschadiging zodat het gehoor weer kan herstellen. Infuustherapie is een andere behandeling en wordt in Duitslands uitgevoerd. Of het kan voor uw zoon kan het beste een specialist bepalen. In de tussentijd is wellicht geluidstherapie een goede behandeling zodat de suizen wat minder opvallen.

      https://www.optimalegezondheid.com/tinnitus-geluidstherapie/
      https://www.optimalegezondheid.com/17-oorsuizen-tips/

      Heel veel succes!

      Groet,

      Jack

     2. Hoi Miranda,
      Kan ik vragen ik welk ziekenhuis en bij welke arts in Duitsland jullie deze kuur gehad hebben?
      Je zou me ontzettend helpen!

      Mvg,
      Pascalle

    3. Hallo Sander ,

     Wilde vragen hoe het nu met je gaat omdat het bericht al van 2013 is en ben nu benieuwd omdat ik zelf een piep heb van nadat ik bij een concert ben geweest en ben 17
     Heb al een prednison stootkuur achter de rug en slik ginko tabletten voor de doorbloeding en wil nu misschien ook de infuustherapie gaan doen want ben al in duitsland geweest
     Gr
     Isabeau

 2. bij mij werkte het infuus perfect. na 6 weken piep was ik totaal gebroken. op randje van zelfmoord. na eerste infuus verdween de piep de zelfde nacht nog. in totaal 3 kuren gedaan en de piep is helemaal weggegaan. de doktor stond wel versteld van het succes omdat het niet altijd werkt. soms wel soms niet en je moet er vroeg bij zijn terwijl ik vrij laat was met 6 weken. ik heb al vele mensen doorverwezen naar mijn arts in duitsland. echter helaas zonder succes.
  meeste mensen blijven te lang hangen in artsen circuit in nederland die neusdruppels voorschrijven etc en zo kostbare tijd verliezen. je moet echt binnen een paar dagen de infusen er in zetten. bijwerkingen zijn irrelevant want er is niets ergers dan tinnitus. tinnitus is erger dan kanker. ik heb liever dodelijke kanker dan tinnitus.

  1. Hallo Gerard,

   Dankjewel voor het delen van deze ervaring. Ik hoop dat meer mensen er van doordrongen raken dat Tinnitus niet iets is waar ze licht over moeten denken. Hoe sneller de behandeling start, hoe effectiever.

   Nogmaals dank voor deze aanvulling!
   Jack

  2. Hallo gerard, ik heb tinnitus nu ongeveer 6 weken. Bij welke arts & praktijk ben jij geweest en kan ik daar ook terecht als ik geen duits spreek? Ik overweeg om ook een kuur te nemen.

 3. Hallo allemaal,
  Ik heb eind januari last van oorsuizen gekregen helemaal in paniek!! Ben in maart naar Duitsland in Remels kno arts dr. Loisa gegaan voor een infuus kuur prednison het is bij mij erger geworden of er moet nog een wonder gebeuren. Eind deze maand moet ik daar weer naar toe voor controle ?? Ben benieuwd wat hij gaat zeggen. Sterkte allemaal

  Mvg. Meta

  1. Hallo Sander ,

   Wilde vragen hoe het nu met je gaat omdat het bericht al van 2013 is en ben nu benieuwd omdat ik zelf een piep heb van nadat ik bij een concert ben geweest en ben 17
   Heb al een prednison stootkuur achter de rug en slik ginko tabletten voor de doorbloeding en wil nu misschien ook de infuustherapie gaan doen want ben al in duitsland geweest
   Gr
   Isabeau

 4. Hoi allemaal,
  Graag deel ik mijn ervaring met jullie. Ik heb een druk jaar achter de rug met een grote verbouwing in onze nieuwe zaak en het bouwen van nieuwe websites etc. En een hoop stress.
  In de nacht van 15 op 16 december 2018 besloot ik een nacht door te werken aan de webshop. Dit deed ik met een wijntje erbij en een headphone op met luide muziek. Rond een uur of 6 in de ochtend ging ik slapen. Rond 13 uur werd ik wakker met een dof gevoel aan 1 oor en ik hoorde bijna niets met dat oor. Als ik sprak hoorde ik mezelf wel luid " in Mn hoofd"
  17 december ging ik naar de huisartsenpost omdat het erger leek te worden. Zij onderzochten Mn oor en zeiden dat er een virus op mijn trommelvlies zat. Dit moest vanzelf herstellen..
  Ik kreeg geen medicatie. In de loop van deze week kreeg ik een loopoor. Weer een aantal dagen later ging ik naar mijn huisarts. Tot mijn verbazing vertelde ze me dat er geen gaatje in Mn trommelvlies zat ( wat ik dacht) en dat het vocht uit mijn oor niet van mijn oor afkomstig zou zijn!! Ik begon me steeds meer zorgen te maken, was ook duizelig tussendoor en hyperventileerde. Ik kreeg een ontstekingsremmer in spray vorm en antibiotica. Na 1 dag was mijn gehoor terug maar tot mijn grote schrik hoorde ik een pieptoon. Deze was zo luid dat ik met nergens anders op kon concentreren. Deze pieptoon kwam zelfs boven het tvgeluid uit! Wat een helllll!!! Ik werd er zo depressief van en ging naar de huisarts terug maar enige wat ik als antwoord kreeg was dat ik er maar aan moest wennen. Grote kans dat het niet zal verdwijnen 😥 dit ging weken door.
  Via Google-advertenties vond ik een begeleider die infusen adviseert in Duitsland maar hij vroeg de hoofdprijs en de arts waarmee hij samen werkte ook. Dit moest beter kunnen!!
  Afgelopen maandag besloot ik 6 uur in de ochtend met Mn zusje de auto in te springen en we reden rechtstreeks naar hno kliniek Straelen in Straelen. Elke dag telt bij tinnitus dus ik kon t risico niet nemen om eerst af te wachten tot ik terecht kon. Eenmaal daar aangekomen was er eigenlijk geen plek maar ze zagen de wanhoop en het was een reis van 2 uur!!! De arts sprak gelukkig Engels. Ik kreeg gehoortesten en een prednisolon stootkuur in combinatie met Trental. Daarnaast heb ik een probiotica gekocht bij de apotheek en slik ik sinds dag 1 van de kuur Glingko Biloba, zalmolie capsules, multivitamine en drink ik st janskruidthee!! Ik heb me laten magnetiseren alles erop en eraan. Deze kuur is in orale vorm en duurt 10 dagen. Ik kon dus ook meteen naar huis. Nu 5 dagen later hoor ik vrijwel geen pieptoon meer!!!! Na dag 3 was het al zo zacht geworden en naar de achtergrond verdwenen. Ik hoop dat ik anderen kan helpen met mijn ervaring!!! Het consult kostte €108,- en de medicijnen incl probiotica €78,-
  Ik heb ook last van Mn nek gehad. De arts gaf aan dat het probleem in Mn nek zat. Of t nu Mn nek was, het virus, de harde muziek van Mn headphone, ik ben zo dankbaar dat t weg is!!!

  Mvg,
  Marjory

  1. Beste marjory.
   Ik lees uw verhaal en komt overeen met mijn tinnitus .mag ik de naam van de kno arts in Saelen Duitsland

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share