Oorsuizen factoren

Laatste Update: 14 september 2021

Brughoektumor en Otosclerose zijn oorzaken van tinnitus

Tinnitus heeft vele oorzaken. Onlangs ben ik erachter gekomen dat een brughoektumor(1) of een otosclerose ook de oorzaak kan zijn van oorsuizen(2). In dit artikel leg ik uit van een brughoektumor en een otosclerose is en wat het verband is met tinnitus! Beide aandoeningen komen niet echt vaak voor in de praktijk maar kan wel leiden tot de vervelende piep in het oor. Daarnaast zijn beide aandoening te behandelen en wanneer je er op tijd bij bent, kan je de kans op oorsuizen verminderen.

Brughoektumor

Niet alle tumoren zijn kwaadaardig van aard, de brughoektumor is een van de weinige tumoren die goedaardig is. Het is een zeldzame tumor die ongeveer 150 mensen per jaar treft. Er zijn verschillende benamingen voor de vorm van tumor namelijk: acusticusneurinoom of vestibulair schwannoom. De naam van deze tumor verklapt ook de plaats, de brughoek. Zie de foto hierboven voor de plaats van de tumor. Over het algemeen groeit deze tumor erg langzaam, maar zoals altijd zijn er ook uitzonderingen.

Hieronder de mogelijke symptomen van het hebben van de tumor:

 • Oorsuizingen
 • Gehoorverlies
 • Slecht gevoel voor evenwicht
 • Verminderde gezichtsmimiek


Omdat het een goedaardig tumor is, betekend dit niet direct dat deze niet behandeld hoeft te worden. Wanneer deze tumor wordt geconstateerd zal deze niet direct worden behandeld. Vaak wacht men af totdat de tumor problemen gaat geven bijvoorbeeld als de symptomen erger worden. Het hebben van deze tumor hoeft geen problemen op te leveren, een behandeling hiervoor echter wel. Verschillende vervelende bijwerkingen zijn eraan verbonden.

behandeling
Ieder jaar wordt er een MRI scan van je hersenen gemaakt omdat te kijken hoe de tumor ervoor staat, of deze gegroeid is, of om te kijken op er in de toekomst problemen kunnen ontstaan. De behandeling van deze tumor is een radiotherapie. Het grote probleem hiervan is, is dat de kans op gehoorverlies relatief groot is. Vaak moet er een afwegen gemaakt worden tussen het gevaar van de tumor en het gevaar van de behandeling hiervan!

Otosclerose

De 2de onbekende aandoening die voor oorsuizen kan zorgen is otosclerose. Kort door de bocht is otosclerose een verbening van het middendoor. Dat kan voor gehoorproblemen zorgen en dus ook tinnitus. Wanneer je dit probleem niet tijdig wordt aangepakt, kan het zelfs tot complete doofheid leiden. De symptomen zijn niet altijd even duidelijk. Door de verbening komen geluidstrillingen niet altijd goed aan bij het binnenoor met als gehoorverlies als gevolg.

Behandeling
Bij otosclerose wordt wel direct naar een oplossing gekeken. Een relatief simpele operatie kan er voor zorgen dat de oorsuizen en het gehoorverlies afneemt. Er zijn zelfs gevallen dat de tinnitus helemaal verdwijnt(3). Iedereen kan deze aandoening ontwikkelen zowel man als vrouw. Echter de meeste gevallen van deze aandoening zijn geconstateerd bij jonge vrouwen!

Bronnen:

 1. https://thejns.org/view/journals/j-neurosurg/112/1/article-p152.xml
 2. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/000348940311200502
 3. https://journals.lww.com/otology-neurotology/Abstract/2003/01000/Characteristics_and_Postoperative_Course_of.11.aspx

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

   1. Robert Jan, Ik heb al geruime tijd last van oorsuizen en sinds een aantal dagen is dit een pieptoon geworden die boven de gewone dagelijkse geluiden uitkomt. Paniek en stress en boosheid alom. Ik heb je boek aangeschaft. Ik lees eigenlijk nergens reviews over de methode. Waar kan ik die vinden.

    1. Op de informatiepagina van het programma kun je heel veel reviews vinden, Martin.
     Overigens kun je het programma zonder risico uitproberen. Ik geef een 'niet-goed-geld-terug' garantie van 30 dagen.

     Mocht je vragen hebben, dan hoor ik dat graag van je!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share