Oorsuizen factoren

Laatste Update: 25 maart 2022

Oorsuizen door vuurwerk en ander hard geluid

Misschien ben je er zelf wel niet echt een fan van, maar het vuurwerk is nu eenmaal een traditie waar we niet meer omheen kunnen. Het is er in allerlei verschillende kleuren, maar 1 ding heeft al het vuurwerk gemeen. Het maakt een ontzettend harde knal. Mooi toch? Dat zou 80% van de jeugd zeggen, maar voor de wat oudere mensen is het ontzettend vervelend. En dan heb ik het nog niet eens over het vandalisme...

Vuurwerk kan er namelijk voor zorgen dat de oorsuizen die je al hebt, erger worden. Tijdelijke en zelfs chronische oorsuizingen kunnen ook geprikkeld worden(1).

Vele mensen krijgen er last van omdat het zo langzamerhand niet alleen om 12 uur in de nacht wordt afgestoken. 2 dagen van te voren begint men al met het afsteken van vuurwerk. Een paar jaar geleden lag er een petitie in de 2de kamer om het voor de particulieren verboden te maken om zelfstandig vuurwerk af te steken. Dit is (helaas of niet helaas) er niet doorgekomen.

Dit jaar is er een enquête rondgegaan en slechts 20% van Nederland steekt vuurwerk aan en 60% vindt vuurwerk zelf irritant en vindt dat dit niet meer mag. Helaas kan de overheid hier niet echt veel aan doen.

Gehoorbescherming
Oordopjes indoen is dit jaar een soort van mode geworden. Veel mensen willen het risico niet lopen om gehoorschade op te lopen zonder dat dit eigenlijk nodig is. Oordopjes of oorbeschermers kunnen het geluid enorm verminderen waardoor vuurwerk weer wat "dragelijker" wordt en het is ook handig bij concertbezoeken (2).

Hoeveel mag?
Vanzelfsprekend zorgt knalvuurwerk voor een hardere knal dan siervuurwerk. In 2006 is de regel ontstaan dat het vuurwerk maximaal 156 decibel mag veroorzaken. Dit wordt vaak wel nageleefd, maar dit betekend niet dat het niet alsnog schadelijk kan zijn voor je oren. Oorsuizen kunnen worden veroorzaakt door minderen dan 100 decibel. Blootstelling aan meer dan 120 decibel kan al zorgen voor blijvende schade.

Tijdelijk doof en de 5 seconden piep.
De harde knallen veroorzaken niet alleen oorsuizen. Ook tijdelijke doofheid kan het gevolg zijn. Meestal gebeurt dit doordat er een onverwacht hard geluid wordt waargenomen. Men ervaart dit vaak niet op oudjaarsdag omdat men er onbewust al "alert" op is.

Misschien ken je het, of heb je het wel eens meegemaakt: de 5 seconden piep! Na een aantal seconden gaat deze piep vanzelf weg. Dit is ook een vorm van tinnitus die een onbekende oorzaak heeft. Harde knallen, plotseling geluid en vuurwerk kan de piep wel prikkelen. Meestal is dit onschuldig en hoeft dit niet voor langer termijn "gevaar" te zorgen.

Beste oplossing?

Het best wat je natuurlijk kunt doen is om jezelf helemaal te beschermen tegen alle vormen van hard geluid. Tijdens nieuwjaar is dit helaas niet altijd mogelijk. Maar wanneer je er gevoelig voor bent, kun je beter binnen blijven dan het risico nemen door op straat te staan en toch een gehoorbeschadiging op te lopen!

Oorsuizen maskering is een relatief nieuwe vorm van jezelf beschermen voor hard geluid door ander geluid! Klik op het artikel voor meer informatie over oorsuizen maskering!

Bronnen:

 1. https://www.researchgate.net/profile/Alexey-Gyoeri/publication/310046636_Tailor-Made_Notched_Music_Training_-_a_therapy_of_chronic_tinnitus/links/5828535c08ae950ace6f8ac0/Tailor-Made-Notched-Music-Training-a-therapy-of-chronic-tinnitus.pdf
 2. https://jamanetwork.com/journals/jamaotolaryngology/article-abstract/2498970

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. ik vond vuurwerk alrijd geweldig, maar met deze jaarwisseling hing het verkeerd. ik liet tot mijn grote schrik een hard rotje in mijn hand klappen. kleine verwondingen aan mijn hand en daarover dus opgelucht, maar na een dag in de middag kreeg ik ineens een piep in mijn rechteroor waar de harde knal vandaan kwam, sinsdien niet meer voorbij.. zwaar irritant, kan ik om een blijvende vorm van tinnitus vrezen?

  1. Beste Cesar,

   Sorry voor de late reactie. Maar inmiddels moet de piep wel weer verdwenen zijn. Als je nu nog steeds last hebt van de piep in je oor dan moet je je inderdaad zorgen gaan maken of de knal daadwerkelijk schade aan je gehoor heeft toegebracht.

   Succes,
   Jack

 2. Beste Jack,
  Ik heb al een tijdje oorsuizen die fluctueren. Met mijn gehoor is er niets aan de hand en het oorsuizen wordt dan ook gezien als gevolg van vele psychologische druk en stress.. ik heb hierrond in de laatste maanden een enorme schrik opgebouwd. Ben bang geworden van alle lawaai rond me heel en probeer het ook vaak te vermijden (ook al is er dus niets fysieks aan de hand). Natuurlijk kan je niet alles onder controle hebben dus kwam ik deze middag tegen dat een kindje van 6 die naast me stond recht in mijn oor schreeuwde.. paniek alom natuurlijk.. kan een schreeuw van een kind (die hoogstens een seconde of 2 duurde) schade hebben veroorzaakt en mijn tinnitis erger hebben gemaakt? Ik heb zelf het gevoel dat het erger lijkt maar volgens mijn psycholoog heeft dit met mijn anticipatie angst te maken.. alvast bedankt voor een respons.

  1. Lijkt me sterk dat de schreeuw van een klein kind schade kan veroorzaken. Hoewel ze ontzettend hard kunnen schreeuwen, zal de grens (en de tijdsduur) niet bereikt worden om schade aan te richten.

 3. Beste jack mensen gooide hard vuurwerk naar me toe maar ik had het niet in de gaten eerst hoorde ik een piep de dag erna ging die weg toen hoorde ik een heel klein beetje suizen denk je dat het weg gaat

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share