Oorsuizen Behandeling

Laatste Update: 27 oktober 2020

Oorsuizen Hypnotherapie

Hypnotherapie en hypnose zijn bewezen methoden om effectief tinnitus te verminderen(1). In sommige gevallen is hypnotherapie net zo effectief als aanbevolen medicijnen. Vaak wordt hypnotherapie toegepast in combinatie met andere oorsuizen behandelingen, uit onderzoek is gebleken dat bij ruim 90% van de mensen met oorsuizen daadwerkelijk een vermindering van klachten ervaren. Andere behandelingen zijn recept medicijnen, natuurlijke methode, geluids therapie, het gebruiken van implantaten(2) en coaching.

Hoe werkt het gehoor?

Maar voordat we het gaan hebben waarom hypnotherapie zo effectief werkt, wil ik het eerst gaan hebben over een aantal basis principes wat betreft je gehoor. Je weet waarschijnlijk al dat geluid een collectie is van vibraties in je oor.

Vervolgens worden deze vibraties vertaalt in het slakkenhuis en omgezet in elektrische signalen die geïnterpreteerd worden door je hersenen. Het is juist deze interpretatie dat ervoor zorgt dat je geluid kunt ervaren. Onze oren kunnen geluid opvangen, maar onze hersenen kunnen ze vertalen.

Geluidsfragment

Nog relevanter voor dit artikel is dat we gespecialiseerde gebieden hebben in onze hersenen waarmee we bepalen hoe belangrijk een bepaald geluidsfragment is. Je bewustheid kan de aandacht vestigen op extreem veel informatie, maar je hersenen bepalen uiteindelijk wat WEL en wat NIET belangrijk voor je is, anders zou je gek worden.

Deze informatie of stimulus komen via de zintuigen naar binnen. Het belang van de stimulus verandert constant en je bewustheid kiest welke belangrijk zijn. Met name bedreigingen krijgen voorrang op het lijstje, denk aan het geluid van een auto of geschreeuw van mensen. Met andere woorden, je hersenen kan dingen negeren die niet van belang zijn!

Bedenk maar eens wat er allemaal om je heen gebeurt op dit moment? Wat je allemaal wel gehoord hebt zonder dat je er van bewust van bent. Of was je alleen maar bezig met het lezen van dit artikel en de rest was niet belangrijk.

Stimulus

Het negeren van bepaalde stimulus gebeurt door een proces dat we ook wel gewenning noemen. De meest cruciale factor om iets te negeren is door het te associëren met positief of negatief. Wanneer iets als negatief wordt beschouwd zoals het geluid van piepende remmen op een drukke straat dan krijgt het onmiddellijk voorrang en je lichaam zit vol met adrenaline en negatieve emoties. De primitieve instincten nemen het even over om je in veiligheid te brengen.

Wanneer je last hebt van oorsuizen dan zit er zeker een negatieve lading van emoties aan verbonden. Met andere woorden, oorsuizen en negatieve emoties = oorsuizen constant aanwezig in je bewustheid.

Oorsuizen en gewenning

Oorsuizen veroorzaakt extreme negatieve reacties waardoor het bijna onmogelijk is om uit te schakelen. De stap om succesvol het volume te verminderen is door nieuwe gewenning aan te leren om zodoende de negatieve emoties van oorsuizen weg te nemen, vervolgens vermindert of verdwijnt de negatieve associatie en kan je hersenen beginnen met oorsuizen lawaai uit je bewustzijn halen tot het punt dat je er minder of geen last meer van hebt.

En juist dat laatste is waar hypnotherapie of hypnose je mee kan helpen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat hypnotherapie functionele veranderingen in delen van het brein kan veroorzaken, waardoor je het geluid letterlijk zachter of niet meer hoort(3).

Vergeet niet dat hypnose nooit tegen je wil gebeurt, het is niet zo dat je tijdelijk weg bent, maar je bent juist meer aanwezig in hypnose omdat alle afleiding tijdelijk uitgeschakeld is. Juist dan kun je wat doen om het negatieve effecten van oorsuizen te verminderen door je hersenen anders te programmeren om met oorsuizen om te gaan.

Bronnen:

 1. https://link.springer.com/article/10.1007/s00405-006-0221-9
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0196070916306184
 3. https://www.hindawi.com/journals/ijoto/2016/2830157/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Mag ik vragen waar in en om rond Groningen zo'n hypnotherapeut te vinden is?
  Het is voor een bekende die erg veel last heeft en ik wil een goede voor haar vinden.

  groeten Tim

  1. Ik ben niet bekend in en rond Almere.
   Iemand van de lezers die een goede hypnotherapeut rondom Almere aan kan bevelen?

  1. Ik kan daar geen antwoord op geven, want ik woon niet in de omgeving van Beverwijk.
   Een lezer uit de buurt die hier antwoord op kan geven?

 2. Ik! Ik ben hypnotherapeut in de Haarlemmermeer omgeving Schiphol en hou mij hier actief mee bezig.
  Zie mijn fb pagina Belinda van bbnieuwvennep

  1. Gelukkig, eindelijk een hypnotherapeut gevonden!

   Succes! Delen jullie de ervaringen later hier?

  1. Ben ik zelf niet bekend mee, maar misschien iemand van de lezers die in de buurt van Volendam wonen?

  1. Ongetwijfeld, maar ik ken ze niet. Overigens zou het wel gemakkelijker zijn als je aangeeft in welke omgeving je woont. België is toch nog vrij groot.

   Misschien even Googlen? Of is er een andere lezer die een goed hypnotherapeut kent?

  1. Iemand van de lezers die een goede hypnotherapeut in de omgeving van Eindhoven aan kan bevelen?

 3. Na 3 sessies was het weer stil in mijn hoofd!! Zoek een therapeut die lid is van de beroepsvereniging CAT. Dan krijg je (een deel) vergoed via je eventuele aanvullende ziektekostenverzekering.

  1. Mag ik vragen waar je ging? Ik ben uit België maar wil er desnoods gerust ver voor gaan zolang het maar stopt!!!!

  2. Beste Nan, ook ik ben erg benieuwd bij wie je bent geweest. Ben absoluut bereid er een eind voor te reizen.

   Alvast bedankt

 4. Als hypnotherapeut heb ik als specialisatie in mijn praktijk tinnitus en Prikkelbaardarm syndroom. De praktijk is gevestigd in Meppel Zwolle en Heerenveen. Meer kun je lezen op http://www.hypnosetherapienederland.nl
  Ik werk met hypnose, ooracupunctuur, EMDR en GUASHA massage. Wat voor de een super werkt, werkt voor de ander (niet) of minder maar de combi maakt dat er altijd iets tussenzit wat bij jou past.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share