Gezondheidsklachten

Laatste Update: 16 januari 2017

Wondverzorging: Goed om te weten!

Zeker in gezinnen met kleine kinderen, zijn grote en kleine wondjes soms dagelijkse kost. Om beter voorbereid te zijn op deze onverwachte gebeurtenissen, ga ik een artikel besteden aan eerste-hulp bij kleine en grote wonden.

De 5 basisstappen in wondverzorging

Ongeacht de soort wond, zijn er een aantal basisstappen om de wond te verzorgen. Als de wond vrij klein is, en je schat in dat het zelf kunt verzorgen, kun je alles doen wat je nodig acht. Als je direct al inschat dat dit een klusje voor de huisarts of voor de eerstehulppost is, gebruik dan in geen geval een zalf of kleurende ontsmettingsmiddelen zoals betadine. Dit belemmert de arts om de wond visueel te onderzoeken.

Hij zal het dus weer moeten verwijderen, zodat de patiënt onnodig lang moet wachten en waarschijnlijk ook meer pijn heeft tijdens het schoonmaken.

In alle andere gevallen kun je het volgende lijstje als basis gebruiken:

1. Het bloeden stelpen

Bij kleine wondjes zal na enkele minuten het bloeden vanzelf stoppen. Het bloedverlies is miniem. Maar als de wond groter is, moeten er andere maatregelen worden genomen. Druk dan een kompres of een schone doek voor minimaal 10 minuten lang op de wond.

Als daarna het bloeden nog steeds niet gestopt is, kun je beter direct naar de huisarts of de eerstehulppost gaan.

2. De wond schoonmaken

Het allerbelangrijkste van het verzorgen van een wond is het schoonmaken. Gebruik hiervoor lauw water in combinatie met vloeibare zeep. Met een (schoon) washandje of doek kun je voorzichtig deppen. Ook kun je wat wrijven, mits de wond (en de patiënt) dit toelaat. Ook als je op het eerste gezicht geen vuil ziet zitten, is het toch belangrijk om schoon te maken. Alle splinters, gruis, zand en modder moeten verwijderd worden.

Als je het idee krijgt dat het niet lukt om de wond afdoende schoon te maken en/of blijven er restdeeltjes achter in de wond die je niet kunt verwijderen, ga dan direct even naar je huisarts of naar de eerstehulppost.

3. De wond ontsmetten

Er is recent een discussie ontstaan over de noodzaak van het ontsmetten met een antisepticum, maar toch wordt het door de medische wereld nog steeds aangeraden. Gebruik bij voorkeur een antisepticum met één werkzame stof. Dus of povidonjodium, of chloorhexidine.

4. Verband of pleister aanbrengen

Er werd ooit aangeraden om de wond open te laten, zodat deze kan opdrogen en genezen aan de open lucht. Maar tegenwoordig wordt aangeraden om de wond toch te bedekken met een pleister of een verband. Op deze manier blijft de wond een beetje vochtig en wordt er geen korst gevormd.

Het is waar dat een korst de wond beschermd tegen infecties van buitenaf, maar een korst vertraagt ook het genezingsproces en zorgt voor littekens. De bescherming tegen infecties wordt in dit geval overgenomen door de pleister of het verband.

5. Regelmatig verversen van het verband of de pleister

Vervang de pleister of het verband iedere dag. Op het moment dat het nat geworden is, moet je het sowieso vervangen.

Hoe verzorg je een snijwond?

Een snijwond ontstaat meestal als gevolg van een aanraking met een scherp voorwerp zoals een mes of een stuk gebroken glas. In zo’n geval worden de gevoelszenuwen, die in de huid zitten, direct doorgesneden. Je voelt dus een hele korte maar hevige pijn, die daarna direct verdwijnt.

Bij dit soort wonden is het heel erg belangrijk om de wond goed te ontsmetten, omdat op het scherpe voorwerp heel vaak bacteriën zitten. Denk maar eens aan het mes waarmee je net de rauwe kipfilet aan het snijden was, of een zelden schoongemaakt en vuil zakmes.

Schoonmaken is dus de eerste prioriteit om een vervelende infectie voor te zijn.

Op het moment dat de snijwond diep is, groot is, of in het aangezicht zit, kun je beter direct naar een arts gaan. Deze kan de diepe wond prima hechten. In het geval van een wond in het gezicht, is een professionele hechting erg belangrijk om vervelende littekens in het gezicht te voorkomen.

Kleine en oppervlakkige snijwonden kun je prima zelf verzorgen.

Hoe verzorg je een schaafwond?

Een schaafwond is over het algemeen een zeer oppervlakkige wond die vaak veroorzaakt wordt door stoten of vallen waarbij de huid op een bruuske manier wordt ‘geschuurd’ en ‘afgeschaafd’ door een ruw oppervlak. Wonden van deze aard bloeden meestal niet of nauwelijks, maar er is wel veel pijn omdat de zenuwuiteinden in de huid beschadigt zijn.

Een heel belangrijk aandachtspunt bij dit soort wonden is het feit dat er veel vuil, van de straat of van een ruwe muur, in de wond aanwezig kan zijn. Vuil wat zich soms diep in de ruwe huid doorgedrongen kan zijn en lastig schoon te maken is. Het schoonmaken op zich is dus vaak een pijnlijke en lastige klus.

Als er heel veel vuil in de wond zit, en/of de schaafwond is heel groot, is het verstandig om naar een arts toe te gaan. Deze kan op een professionele manier de wond schoonmaken en eventueel besluiten om een tetanusinjectie te geven.

Hoe verzorg je een brandwond?

Als de huid in contact komt met extreem hoge of koude temperaturen, spreken we van brandwonden. Jazeker, ook extreem lage temperaturen kunnen brandwonden veroorzaken. De meest voorkomende bronnen waar de huid mee in aanraking komt zijn: vuur, gassen, stoom, hete vloeistoffen, kachels, diepvriezers, elektriciteit, chemische stoffen of straling van bijvoorbeeld een hoogtezon of gewoon zonlicht.

Er bestaan drie vormen van brandwonden, die je stuk voor stuk vrij gemakkelijk kunt onderscheiden:

 • Een eerstegraads brandwond: Kenmerkend hiervoor is de gezwollen, droge en rode huid
 • Een tweedegraads brandwond: Deze vorm kun je herkennen aan de gezwollen, vochtige, rode en zeer pijnlijke huid waar ook blaarvorming duidelijk zichtbaar is.
 • Een derdegraads brandwond: Dit is de ergste vorm van brandwonden. De huid is bruinzwart tot witgeel en is niet pijnlijk. Met andere woorden, alle zenuwen zijn dusdanig beschadigt dat er geen pijngevoel aan de hersenen doorgegeven wordt.

Bij het constateren van brandwonden, is het eerste prioriteit om de wond te koelen door middel van lauw, zacht-stromend water of eventueel natte handdoeken of lappen. Bij grote brandwonden kun je beter gewoon onder de douche stappen. Doe dit minimaal 20 minuten lang.

Bekijk daarna de wond. Op het moment dat je één van de volgende punten constateert, ga dan direct naar de huisarts of een eerstehulppost:

 • Ongeacht de externe brandwonden op de huid, als je stoom of extreem hete lucht binnen gekregen hebt, kan het zijn dat je neus, keel, mond, luchtpijp of longen verbrand wijn.
 • Als de brandwond groter is dan de palm van je hand.
 • Als je een minimaal tweedegraads verbranding constateert in het gezicht, op handen of gewrichten, op de geslachtdelen of in de bilspleet.
 • Op het moment dat je een plek hebt die geelwit, bruinig, grijzig, zwart van kleur is, en geen pijn doet. Hier is dan duidelijk sprake van een derdegraads verbranding.
 • Als het om een klein kind, een peuter of een baby gaat, moet je ten allen tijde direct naar de huisarts gaan.
 • Ook als je twijfelt: direct naar de huisarts. Beter één keer voor niets, dan te laat naar de huisarts.

Hoe verzorg je een prikwond?

Bij prikwonden moet je natuurlijk direct denken aan het prikken van een insect zoals een wesp of een bij. Maar dat is een heel ander verhaal. Hier spreken we van een prikwond als je jezelf verwondt met een spijker, schaar, punaise of prikkeldraad. Al deze voorwerpen zijn in principe niet schoon, en dus zal ook de wond vol zitten met allerhande bacteriën. Ook hier is dus het allerbelangrijkste om in eerste instantie de wond goed te ontsmetten.

Mocht je daarna nog twijfels hebben, ga dan naar de huisarts die je eventueel een tetanusinjectie kan geven.

Hoe verzorg je een bijtwond?

Bijtwonden worden in de meeste gevallen veroorzaakt door een hond of een kat. Maar ook mensen kunnen elkaar bijten. In alle gevallen zijn het dan de mondbacteriën van de bijter die de wond fors besmetten. Ook hier is het dus belangrijk om de wond goed te ontsmetten. Als de wond verder netjes is, kun je het behandelen als een snijwond. Als de wond erg rafelig is, is het beter om even een bezoekje aan de huisarts te brengen.

Ook kan de arts dan bepalen of je een tetanusinjectie nodig hebt of niet.

Hoe verzorg je een hoofdwond?

We spreken in de volksmond altijd van een ‘gat in je hoofd’, maar in feite hebben we het hier over een hoofdwond. Een hoofdwond heeft de neiging om heel erg sterk te bloeden, en meestal ziet het er gruwelijker uit dan het in werkelijkheid is.

Maak allereerst de wond schoon met wat lauw water, zodat je de schone wond goed kunt bekijken en in kunt schatten hoe ernstig het is. Als het een oppervlakkige wond is, kun je het verder schoonmaken en afdekken met een steriel gaasje of eventueel met een pleister.

Conclusies en aanbevelingen

Wellicht een goed idee om deze lijst uit te printen en op te bergen in de verbanddoos. Over verbanddoos gesproken: Weet jij waar deze is, en of deze nog steeds compleet is? Tijd om dat maar eens te controleren, om goed voorbereid te zijn op al die kleine en grote onverwachte ongelukjes.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Er staat niks wat te doen bij konijnenkrabben, vanmiddag een konijn beetgepakt en die begon vreselijk te spartelen met al zijn poten. Ik zit nu met een paar krabben die ge bloed hebben (klein beetje) Hoef ik daar niks mee?

  1. In principe kun je dit behandelen als een bijtwond, Tineke.
   Maar ik zou als extra even een tetanusinjectie bij de huisarts halen.

 2. Ik heb met de bovenkand van mn hoofd tegen de deurpost van een klein huisje geschaaft..en nu bloed het een beetje en doet zeer.
  Hoe verzorg ik die?!?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share