*NIEUW* Afvallen met ovenschotels!

Ontvang tijdelijk GRATIS het Koolhydraatarm Ovenschotel Weekmenu

Superfoods

Laatste Update: 27 oktober 2017

Zijn superfoods gevaarlijk? Wel of juist niet ongezond?

Superfoods gezond of ongezond?

Een van de meest moeilijke vragen om te beantwoorden is de volgende:

“wat is nu eigenlijk echt gezond om te eten?”

Je zou denken, dit is toch helemaal niet zo moeilijk? Nou, waarom zijn er dan ongeveer 50 verschillende diëten die allemaal claimen dat dit de meest gezonde is. Vanmorgen stond op nu.nl een bericht dat gojibessen gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Na aanleiding van een aantal klachten bij het consumeren van gojibessen heeft de Voedsel- en Warenautoriteit een onderzoek ingesteld. De klachten liepen uiteen; misselijkheid, buikkrampen, overgeven en diarree. Dit zijn nou niet echt de resultaten die je verwacht bij het eten van superfoods.

Een tijdje geleden (ik denk 2 maanden) kwam er een nieuws item aan het licht dat superfoods helemaal niet zo gezond zijn. De NVWA kwam met dit bericht naar voren. Ze schreven dat bij een overmatig gebruik van superfoods het effect (gezondheidsvoordelen) juist averechts zal zijn.

Ze schreven dat er niks extra gezonds is aan superfoods. Men vervolgt het bericht met de opmerking dat het eten van superfoods een tijdelijke hype is.  Direct na het uitkomen van dit bericht kreeg Dde NVWA veel commentaar en er werd zelf geschreven dat de conclusie van de NVWA niet onderbouwd waren.

Grappig dat precies 2 maanden de consument brieven schrijft naar de NVWA met een aantal klachten tegen één bepaalde superfood. In dit artikel zal ik proberen conclusies te trekken of superfoods nu wel on juist niet gezond zijn! Welke gezondheidsvoordelen brengt het met zich mee, of is het inderdaad flauwekul?

Wat is een superfood?

Even kort nog samengevat wat nu eigenlijk een superfood is. Superfoods zijn voedingsmiddelen die erg veel vitamines, mineralen en anti-oxidanten bevatten. Helaas is er geen standaard voor superfoods. Hoeveel en welke vitamines moet het bevatten? Deze concrete criteria bestaat helaas niet. Hieronder een 3-tal criteria om het beeld te verduidelijken.

  1.        Veel van het goede goeds, minder van het slechte. Er zijn enorm veel voedingsmiddelen die een hoge dosering vitamines bevat. Echter in de praktijk blijkt dat veel van de voedingsmiddelen ook veel slechte stoffen bevatten zoals teveel calorieën, vet of cholesterol. Superfoods bevatten geen slechte stoffen, ook geen pesticiden of kunstmatige ingrediënten.
  2.        Nutriënten. Superfoods bevatten niet een bepaalde vitamine in een hoge dosering. Ze moeten ook veel verschillende vitamines en mineralen in hogen doseringen bevatten voordat we de  stempel superfoods er op kunnen plakken.
  3.        Sterkt het immuunsysteem. Superfood moeten ook immuunsysteem versterkende eigenschappen bevatten. Dit kunnen dus vitamimes zijn waarbij is aangetoond dat het de kans op bepaalde ziektes of aandoeningen kan verlagen.


Wanneer er nog andere criteria zijn, hoor ik dit natuurlijk graag. Je kan altijd een reactie achter laten.

De term: Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Wat heeft deze term er mee te maken? Nou, eigenlijk heel erg veel. Wanneer superfoods alleen maar goede eigenschappen bevatten, waarom zou je er dan gezondheidsklachten optreden na het consumeren hiervan?

Wij mensen voldoende vitamines, mineralen, water, energie ( en nog veel meer zaken) nodig om fatsoenlijk te kunnen functioneren. Dit kunnen we halen uit groente, fruit, vlees, vis etc. etc. Echter dit kunnen we ook halen uit superfoods toch? Dit klopt helemaal. Het kan soms moeilijk zijn om alle vitamines en mineralen dagelijks binnen krijgen die we nodig hebben. Het eten van superfoods kan een extreem goede aanvulling zijn gezien het feit dat ze verschillende vitamines en mineralen bevatten die je nodig hebt.

“je slaat dus eigenlijk 2 (of meer) vliegen in 1 klap”

Betekent dit dus ook dat wanneer je geen superfoods wilt eten, je ook alles kan halen uit andere voedingsmiddelen. Helemaal mee eens…

Conclusie 1: We kunnen dus de conclusie trekken dan superfoods een hele goede aanvulling zijn, echter geen vervanging van de “normale” voedingsmiddelen die we terug vinden in de “schijf van 5”.

Even terug naar de titel van deze paragraaf.

De ADH

Elke voedingsmiddelen heeft een etiket waarop vermeld staat wat ingrediënten, mineralen en vitamines het bevat. Natuurlijk ook nog een hoop andere zaken. Ook staat er de term ADH op vermeld. Deze staat voor de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. De NVWA heeft voor elke vitamine en mineraal aangegeven wat de ADH is van de stof. Wanneer je een te grote hoeveelheid binnenkrijgt van bepaalde vitamines of mineralen kunnen er klachten optreden.

In de meeste gevallen heeft het een niet al te groot effect wanneer je teveel van bepaalde nutriënten binnenkrijgt. Via de urine zal dit je lichaam weer verlaten. Een teveel aan vitamine C kan belastend zijn voor je nieren en kan laxerend werken. Daarnaast heeft het ook nog eens een remmend effect op de absorptie van koper.  Zo heeft iedere nutriënt een aantal kleine symptomen bij een overschot.

Wat is de correlatie?

Wanneer je doorslaat in het eten van superfoods kan het dus voorkomen dat je van bepaalde vitamines teveel binnenkrijgt (omdat superfoods hoge doseringen bevatten) en vervelende (kleine) symptomen ervaart. In dit geval kan het dus een nadelig effect hebben op je gezondheid

Conclusie 2: Superfoods kunnen een (grote) invloed hebben op je gezondheid  mits deze met mate en in de goede verhouding worden geconsumeerd.

Allergie

Het laatste punt wanneer superfoods een  nadelig effect hebben op de gezondheids is wanneer mensen allergisch zijn voor deze producten. Het kan zijn dat wanneer je allergisch bent voor bepaalde superfoods, dat je dit niet de eerste keer merkt wanneer je dit eet.  Dit is eigenlijk een kwestie van testen of je baad het bij het eten van bepaalde superfoods. Ook zijn bepaalde superfoods niet geschikt voor je wanneer je zwanger bent. Let hier dus ook altijd goed voor op!

Conclusie 3: Hoe gezond sommige voedingsmiddelen ook op papier zijn, het kan nog steeds zorgen voor een allergische reactie.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share