Superfoods

Laatste Update: 30 juli 2020

6x superfoods die je MOET eten!

Allereerst is het misschien handig om kort uit te leggen wat nu precies superfoods zijn. Je hebt er vast wel eens van gehoord en soms brengt het nogal verwarring.

Wat zijn het?

Superfoods zijn voedingsmiddelen die je lichaam ultiem ondersteunen en die de juiste dosering vitamine, mineralen en aminozuren en anti-oxidanten bevatten die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Daarnaast zullen ze je lichaam ook nog eens ondersteunen om zogenaamde vrije radicalen af te voeren.

Ieder soort fruit of groente bevat deze voedingsstoffen maar er zijn voedingsmiddelen die er met kop en schouders bovenuit steken! Superfoods bevatten namelijk de perfecte verhouding van meerdere stoffen die je lichaam nergens anders uit kan halen.

Tevens hebben superfoods ook nog eens een goede invloed op je bloeddruk, cholesterol gehalte en het "energie management" van je lichaam.

Waarom worden er niet meer superfoods gegeten?

Vraagteken

Als deze voedingsmiddelen zo goed voor je zijn, waarom eten we deze dan zo weinig? Hier zijn een aantal redenen voor en de eerste is dat niet iedereen op de hoogte is van deze zogenaamde superfoods, terwijl sommige superfoods juist onder onze neus liggen.

We eten ze soms zonder dat we er erg in hebben. Daarnaast is het vaak ook zo dat mensen ze beschouwen als niet lekker voedsel. Dit heeft te maken dat we vroeger als kind natuurlijk geen groente wilde eten en dat werkt door in de toekomst.

Wij mensen hebben een natuurlijke afkeer voor rauwe groenten (tegenwoordig) en dat komt doordat we vroeger teveel alternatieven kregen in de vorm van snoepgoed en andere smaakmakers waar kinderen dol op waren.

Maargoed, genoeg hierover ik zal je hieronder een aantal superfoods geven:

1. Selderij
Je zal misschien denken wat zit er nu in deze met 90% met water vulde groene stengel. Nou, ik zal je vertellen dat selderij een helende werking heeft op het lichaam door de antioxidanten die erin zitten (1).

2. Zeewier
In Japan wordt dit bijna dagelijks gegeten maar in Nederland en de rest van Europa blijft het nog uit! Zeewier is verkrijgbaar in 4 verschillende kleuren en elke van deze kleuren zeewier is een goede bron voor calcium en eiwitten (2).

3. Hennepzaden
Hennep kan niet alleen gerookt worden, hennepzaden bevatten ook erg veel omega 3 vetzuren die de kans op hart- en vaatziekten erg verkleinen. Het is wel de bedoeling dat je de zaden eet :-).

4. Sint-Jacobschelpen
Deze schelpen kun je vaak in een restaurant krijgen maar dan zitten er andere calorieën bij zoals bijvoorbeeld vette sausje etc. Maar als je puur naar de Sint-Jacobschelp kijkt in dit heel gezond. Deze schelp bestaat namelijk voor 80% uit eiwitten. Deze heb je weer nodig voor bijvoorbeeld spierherstel.

5. Donker vlees
Het is zo dat donker vlees meer vet bevat dan wit vlees. Maar hier zit nu juist ook het verschil in. Dit vet zorgt voor de aanmaak van een hormoon waarbij je geen honger meer hebt! Dus de avondsnack kun je overslaan! Eet dit wel met mate!

6. Linzen
Je voorouders aten dit vaak meerdere keren per week. 1 van de voordelen van linzen is, is dat het bijvoorbeeld 50% meer foliumzuur bevat dan spinazie! Daarbij hebben mensen die linzen in het dieet hebben vaak minder last van overgewicht en diabetes type II (3).

Welke voordelen hebben deze superfoods?

Voordelen

 • Goed cholesterol gehalte
 • Perfecte bloeddruk
 • Meer energie
 • Versterkt immuunsysteem
 • Optimale gezondheid
 • Lange termijn visie
 • Minder vatbaar voor infecties
 • Je voelt je beter
 • De kans op overgewicht neemt af!
 • Je krijgt meer zin om te sporten
 • De kans op hart- en vaatziekten neemt af
 • en nog veel meer...........


Het is heel gemakkelijk om deze voedingsmiddelen dagelijks te eten. Het enige wat nodig is, is er van bewust worden dat deze voedingsmiddelen super goed zijn voor je lichaam en dat ze daadwerkelijk kunnen bijdragen aan een optimale gezondheid. Wat is nu makkelijker dan je lichaam een boost te geven door bijvoorbeeld een klein beetje selderij te eten?

Lees meer: "Optimalegezondheid.com Blog"
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

 1. https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2156587217717415
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780081007228000103
 3. https://www.mdpi.com/1422-0067/18/11/2390

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Wat voor helende werking heeft selderij op het lichaam?

  nog nooit van hennepzaden gehoord. Kun je dit door de salade doen?

  1. Mosselen bevatten niet meer cholesterol dan andere dierlijke producten. Daarnaast wordt het leeuwendeel van de cholesterol door de lever zelf gemaakt. Voedingspatroon is zeker belangrijk, met name de goede vetten binnenkrijgen, voldoende groenten (antioxidanten) en een gezonde leefstijl in het algemeen, dat maakt het verschil!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share