• Hoe ongezond is drop

Hoe ongezond is drop?

2017-04-04T10:17:12+01:00april 1st, 2014|Voedingsadvies|2 Reacties

Laatste update: door

Hoe ongezond is drop?

Drop gezond of ongezond

Het is wel typisch Nederlands – drop. Maar hoe ongezond is drop nu precies? De meeste mensen zullen niet denken dat drop iets is dat in elk dieet past. Echter, als we het gaan vergelijking met andere producten, hoe ongezond is drop dan precies? Vandaar dat we gaan kijken hoeveel drop Nederlanders eten, wat er vroeger in drop zat en wat we tegenwoordig in drop tegenkomen.

Nederland – dropland!

Nederland wordt wel eens dropland genoemd, als je ooit met Amerikanen of Britten praat dan gruwelen ze van de gedachte van de drop die wij als land gezamenlijk naar binnen werken. De dropconsumptie in Nederland is zelfs de hoogste in Europa. Uit een onderzoek van TNO bleek dat ongeveer 14 procent van de Nederlanders binnen 48 uur van het onderzoek drop hadden gegeten. De meest populaire variant bleek zoete drop.

Gebruik van drop

Zoethout wordt al erg lang gebruikt in de Oosterse en Westerse geneeskunde. De werkzame stof in zoethout, glycyrrhizine, is terug te vinden in de wortel van de plant. Zoethout, dat een kenmerkende smaak heeft, is 50 keer zoeter dan suiker, het wordt vaak gebruikt om gastro-intestinale problemen, zoals brandend maagzuur, spijsverteringsproblemen, maagzweren, chronische gastritis en gastro-oesofageale reflux te behandelen. Het wordt ook gebruikt om keelpijn te verzachten en bij de behandeling van aften. Sommige alternatieve genezers gebruiken het ook om gewicht te helpen verliezen of om een verkoudheid te behandelen

Wat is drop precies?

Glycyrrhiza glabra

Oorspronkelijk werd drop gemaakt van de zoethoutplant Glycyrrhiza glabra (vlinderbloemfamilie). De zuivere vorm van deze zoethoutplant werd blokdrop genoemd, dat was het voornaamste ingrediënt voor de oorspronkelijke dropsnoepjes. Voor de smaak wordt er salmiak (ammoniumchloride) en suiker of een andere zoetstof toegevoegd. Vroeger werd dit gebonden met Arabische gom, maar tegenwoordig vaak met gelatine of zetmeel. Echter, in kwaliteitsdrop komen we de Arabische gom nog wel tegen. Het is dan ook vaak wel flink duurder.

Een groot deel van de zwarte drop die in Nederland verkocht wordt is niet gevaarlijk, buiten het feit dat het aan je tanden kleeft en jouw tanden zwart maakt. Dat komt omdat een groot deel van de in Nederland verkochte drop geen echte drop uit de dropplant bevat. In plaats daarvan kiezen steeds meer fabrikanten voor het toevoegen van anijs aan onze drop om het een dropachtige smaak te geven. De kleur die we dan vaak op onze tanden tegenkomen is ook niet echt, het is slechts een kleurstof. Échte zwarte drop kan echter gevaarlijk zijn als we het in grote hoeveelheden opeten. Af en toe een dropje zal je echter geen kwaad doen, tenzij je bepaalde problemen hebt met de gezondheid.

Werkingen

Grote hoeveelheden drop kunnen ervoor zorgen dat het hormoon aldosteron niet in balans is binnen ons lichaam. Dit is een hormoon dat wordt vrijgegeven door de bijnieren. Aldosteron helpt de vochtbalans in het lichaam op peil te houden door de hoeveelheid natrium die wordt vastgehouden in de nieren te verhogen. Natrium houdt vocht vast, dus als je meer natrium vasthoudt in het lichaam zorg je er ook gelijk voor dat je extra vocht vasthoudt. De hoeveelheid kalium in het lichaam daalt wanneer de productie van aldosteron omhoog gaat, dit komt omdat het hormoon ook de uitscheiding van kalium in de urine regelt.

Uit een recent RIVM-rapport blijkt dat teveel drop kan resulteren in het vasthouden van vocht en een te hoge bloeddruk. We hebben het dan niet over slechts één dropje, we hebben het dan over een flinke puntzak drop die iemand naar binnen werkt. Zelfs als je dat een keer doet is het niet erg, het moet vele dagen, zelfs weken achtereen gebeuren. Maar toch, sommige mensen zijn er gevoelig voor.

Er zit natuurlijk in de meeste drop redelijk wat suiker. Soms komen we dit tegen in de vorm van glucosestroop. Veel mensen denken vaak dat een dropje hier en daar niet zo erg is – dat is natuurlijk ook waar. Een gemiddeld dropje zal maar een beperkt aantal calorieën bevatten. Maar hoeveel mensen eten slechts één of twee dropjes? De meeste mensen eten drop snel weg, een dropje wanneer ze in de auto stappen, een dropje bij het rijden, een dropje wanneer ze uit de auto stappen en ga zo maar door. Voor ze het weten hebben mensen honderden calorieën binnen aan drop.

Naast suiker en glucosestroop zitten er ook niet-functionele vulstoffen en gelatine in onze drop. En natuurlijk wortelextract van zoethout. Dit zorgt bij veel van de drop die we tegenkomen voor de specifieke dropsmaak. In dit extract zit glycyrrhizine zoals al eerder besproken. Natuurlijk is overmatig drop eten voor iedereen slecht, maar vooral voor mensen die al last hebben or genetisch aanleg hebben voor problemen met hart- en vaatziekten. En zijn verschillende gevallen bekend van mensen die veel drop aten en problemen hadden met oedeem (extreem vocht vasthouden) of een veel te hoge bloeddruk. Deze mensen kwamen uiteindelijk in het ziekenhuis terecht.

Gelukkig hoeven de meeste mensen zich niet ongerust te maken want het gemiddelde gebruik onder de dropeters was 13 gram per dag. De leeftijdsgroep van 16 tot 22 at de meeste drop, en het waren voornamelijk vrouwen die het aten.

En hoe zit het met alle toevoegingen?

gelatine als bindmiddel

En dan natuurlijk moeten we het nog hebben over wat er bij de drop verwerkt zit. Vaak wordt gelatine als bindmiddel in snoepgoed gebruikt. Dit wordt gemaakt van pezen, huiden, en botten van dieren. Dat is dus niet echt smakelijk als je aan jouw volgende dropje denkt. In plaats daarvan is het een goed idee te kiezen voor producten waarin agar agar wordt gebruikt. Dit is verkrijgbaar in elke natuurwinkel en is een plantaardig geleermiddel dat afkomstig is van rood zeewier.

Daarnaast wordt er in veel van het snoepgoed in de schappen gebruik gemaakt van genetisch gemanipuleerde grondstoffen. Voor een optimale gezondheid is het aan te raden de inname van deze stoffen niet te hoog te laten worden. Het is vaak beter om voor de ietwat duurdere biologische producten te kiezen. Daar zitten geen genetisch gemanipuleerde grondstoffen in verwerkt.

Daarnaast kun je erop letten dat er geen geur-, kleur- en smaakstoffen zijn toegevoegd aan jouw drop keuze. Deze ingrediënten kunnen bij bepaalde mensen voor allergieën zorgen. Het is dus een goed idee om drop (en al het andere snoep) met allerlei toevoegingen gewoon links te laten liggen. Even zoeken in de reformzaak en je hebt al snel genoeg ‘gezonder’ snoep zonder al die toevoegingen.

De vormen van suiker in drop

We hebben het verschil tussen melasse, maïsstroop en suiker weleens besproken. Onderzoekers denken steeds meer dat melasse en maïsstroop ervoor zorgen dat mensen dikker worden dan ooit tevoren. Zoals al eerder besproken wordt er geen gelatine toegevoegd aan biologische drop.

De zoetstof die in ‘gewone’ drop wordt gebruikt is vaak maïsstroop en melasse. Maïsstroop is een restproduct bij de raffinage van maïs tot fructose en melasse is een restproduct dat vrijkomt bij de raffinage van rietsuiker. Wanneer je biologische drop koopt weet je zeker dat er geen biet- of rietsuiker wordt toegevoegd. Het kan trouwens moeilijk zijn om biologisch dubbelzoute drop te kopen, want er mag aan biologische drop geen salmiak (ammoniumchloride) worden toegevoegd. Dit is een onmiskenbaar ingrediënt voor dubbelzoute drop.

Conclusie

Zoals bij alles in het leven geld het ook voor drop – te veel is nooit goed voor onze gezondheid. Natuurlijk zullen de meeste mensen geen problemen krijgen met een te hoge bloeddruk of die andere vervelende problemen, maar de waarheid is dat veel mensen wel te veel calorieën zullen binnenkrijgen. Vooral omdat de meeste dropjes nogal klein zijn staan mensen er niet bij stil hoeveel ze af en toe binnenkrijgen. Natuurlijk kun je van (biologische) drop blijven genieten, maar wel met mate.

Bronnen

http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/licorice
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/881.html
http://nccam.nih.gov/health/licoriceroot

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

2 Reacties

  1. Mar// 13 juni 2018 om 14:14- Antwoorden

    Ik heb een paar weken achter elkaar 4 dagen in de week een handje dropjes gegeten op kantoor. Nu heb ik sinds dinsdag zoute drop, onwijs lekker. Maar het lijkt of ik er enorme maagklachten van krijg. Echte krampen, waardoor ademhalen soms zeer doet. Kan dat door drop komen? Voor de rest is mijn eetpatroon niet anders.

    • Team OptimaleGezondheid 14 juni 2018 om 15:25- Antwoorden

      Dat hangt er helemaal van af wat er in die drop zit. In veel doopsoorten zitten heel veel onnodige toevoegingen die een grote invloed op je lijf kunnen hebben, tenminste als je daar gevoelig voor bent. Ik raad je aan om de ingrediëntenlijst eens kritisch door te nemen.

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht:
4 Shares
Tweet
Pin1
Share3