• gezonde rauwkost

Gezonde rauwkost

2016-11-29T08:47:08+01:00maart 18th, 2013|Voedingsadvies|4 Reacties

Laatste update: door

Gezonde rauwkost

De voordelen zijn legio. Meer rauw voedsel eten geeft ons meer energie, heeft een natuurlijk zuiverend effect op ons lichaam, zorgt ervoor dat er meer enzymen beschikbaar zijn om voedsel om te zetten in de bouwstoffen die we nodig hebben, is een goede manier om af te vallen, bevat over het algemeen meer antioxidanten... en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Hieronder vind je een overzicht van 10 soorten rauw voedsel die je best af en toe op je menu zou zetten. Niet alleen omdat ze lekker zijn maar ook omdat ze veel voordelen kunnen opleveren voor je gezondheid.

Gefermenteerde groenten:

zoals zuurkool of pickles bijvoorbeeld. Deze behoren tot de beste voedselkeuzes die je kan maken. Ze zijn niet alleen makkelijker te verteren dan 'gewone' rauwe groenten (dankzij het fermentatieproces) maar ze zijn ook een erg goede bron voor enzymen en probiotica die ons immuunsysteem versterken, de vertering verbeteren en de opname van voedingsstoffen vergemakkelijken.

Kokosnoot

Één van de meest natuurlijke hydraterende soorten voedsel, zeker de jongere variëteiten. De elektrolytische samenstelling van het water van kokosnoten maakt dat het beter werkt om ons lichaam te re-hydrateren dan gelijk welk sportdrankje. Verder bevatten ze gezonde vetten die je slechte cholesterol omlaag helpen en hebben ze natuurlijke antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen.

Chia zaden

Zijn enorm rijk aan Omega 3 en antioxidanten. Daarnaast zijn ze makkelijk te verteren en leveren ze één van de meest complete vormen van plantaardige proteïnes. Meest opvallende eigenschap is dat ze water kunnen opnemen en terug afgeven. Op die manier kunnen ze je ook helpen gehydrateerd te blijven. Tijdens het langzame verteringsproces geven ze immer constant terug vocht af. Ook als je wilt afvallen kan dit erg helpen. Ze zullen je hongergevoel gedurende lange tijd kunnen onderdrukken omdat ze zullen uitzetten als je maar voldoende vocht inneemt.

Bladgroenten

Je kan onmogelijk teveel groene bladgroenten eten. Groenten zoals boerenkool, snijbieten, spinazie... ze bevatten allemaal veel chlorofyl, een krachtig anti-oxidant, maar daarnaast ook veel vitamines C en E, vezels, enzymen, en aminozuren. Ze rauw eten zorgt ervoor dat deze voedingsstoffen beter bewaard worden en maken ook dat je met een kleinere portie sneller een gevuld gevoel zal hebben.

Zaden

Zaden bevatten veel vezels, vitamine E en gezonde onverzadigde vetten die kunnen helpen je brein en je hart gezond te houden. Verder zijn ze een goede bron voor proteïnes, zink (goed voor je immuunsysteem) en helpen ze je slechte cholesterol naar beneden te krijgen. Je kan ze verpulveren in een pasta, zoals pindakaas, en ze zo op je brood smeren. Of je kan ze toevoegen aan een slaatje. Maar verhit of bak ze niet! Veel van de gezonde vetten en mineralen zullen verdwijnen wanneer ze gebakken worden.

Zeewieren

Zeewieren zoals kelp, nori, wakame en arame bevatten tot wel twintig keer de voedingswaardes die 'landplanten' hebben en zijn rijk aan chlorofyl. Ze bevatten ook erg veel mineralen. Bovendien z