Er zijn tal van medisch-wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd naar de gezondheidsvoordelen die kiwi's ons kunnen bieden. En er zijn er veel gevonden. Hieronder geven we je hier een paar voorbeelden van.
1. Ze kunnen je cholesterol verlagen
Het Taiwanese Voedings- en Gezondheidsinstituut heeft een onderzoek uitgevoerd op zowel mannen als vrouwen die leden onder een te hoge cholesterol. Elke deelnemer moest twee kiwi's per dag eten voor een periode van acht weken.
Op het einde van de studie bleken de resultaten verrassend: de Taiwanese onderzoekers stelden vast dat de slechte cholesterol (LDL) opmerkelijk verlaagd was terwijl de goede cholesterol (HDL) omhoog gegaan was.
2. Ze verlagen een verhoogde bloeddruk en verbeteren je cardiovasculaire gezondheid
Een gelijkaardige studie, deze keer uitgevoerd door de universiteit van Oslo, toonde aan dat het eten van twee tot drie kiwi's per dag een positief effect kan hebben op je cardiovasculaire gezondheid. De studie toonde aan dat nadat deelnemers een aantal kiwi's per dag aten gedurende 28 dagen hun triglyceride-niveau's naar beneden waren gegaan met liefst 15%. Ook het niveau van aggregatie van de bloedplaatjes zakte met 18%.
Waarom is dit belangrijk? Omdat deze twee indicatoren zijn van hoe 'kleverig' je bloed is. Een hoog niveau aan geaggregeerde bloedplaatjes en triglycerides betekent een verhoogd risico op een hartaanval of een beroerte.
Het is ook een wijd bekend feit dat een tekort aan vitamine C een grotere kans op hart- en vaatziekten betekent. Voldoende vitamine C kan de productie van cholesterol voorkomen en helpt om cholesterol in gal om te zetten, wat de spijsvertering helpt.
3. Ze verlagen het risico op kanker
Na hart- en vaatziektes is kanker de tweede grootste doodsoorzaak in de westerse wereld. Het aantal gevallen van kanker stijgt in samenhang met de mate waarin de mens meer sedentair is gaan leven en een meer vetrijk dieet is beginnen volgen.
Onze omgeving is ook geïndustrialiseerd, en kanker lijkt samen te hangen met de graad van industialisering van een bepaald land.
Kiwi's eten lijkt echter een goede manier om ons te helpen kankers te voorkomen. Door z'n hoge gehalte aan vitamine C (twee keer zoveel als appelsienen) is dit fruit een extreem krachtig antioxidant. Antioxidant helpen om vrije radicale en nitraten te bestrijden die bekende veroorzakers zijn van kanker.
Ook lijkt het eten van kiwi's te helpen bij het voorkomen van kankers in het spijsverteringssysteem, zoals darmkanker. Een reden zou kunnen zijn dat ze rijk zijn aan onoplosbare vezels die helpen onze darmwand schoon te houden. Op die manier krijgen etensresten in de darmen niet de tijd om toxisch en carcinogeen te worden.
Hoe kiwi's ons helpen met spijsverteringsproblemen
Veel gezondheidsproblemen beginnen vaak met problemen in de spijsvertering. We kunnen ons maar zo goed voelen als mogelijk met de voedingsstoffen die we binnenkrijgen. Als ons spijsverteringssysteem problemen heeft met het opnemen van bepaalde stoffen uit onze voeding zullen we langzaam maar zeker tekorten beginnen opbouwen. Op de lange duur kan dit leiden tot een helewaslijst aan fysieke en mentale klachten.
Het probleem is dat een evenwichtig dieet volgen moeilijk is, zeker in onze westerse eetcultuur. Vaak voorkomende symptomen van darmproblemen of van het volgen van een verkeerd dieet zijn constipatie, flatulentie, maagzuur-oprispingen, diarree...
Eén van de mogelijke oorzaken voor spijsverteringsproblemen kan een gebrek aan digestieve enzymes zijn. Deze enzymes vinden we normaalgezien terug in rauw fruit en groentes. Het lichaam produceert ze zelf ook maar krijgt het moeilijker om dit te doen naarmate we ouder worden. Een gebrek aan deze enzymes zorgt ervoor dat we minder voedingsstoffen uit onze voeding kunnen opnemen. Hetgeen we eten zal niet volledig verteerd worden waardoor het ons spijsverteringsstelsel kan blokkeren. Vervolgens kan het gaan fermenteren waardoor we darmontstekingen riskeren.
Maar kiwi's zijn juist erg rijk aan deze natuurlijke enzymes. Het regelmatig eten van kiwi's helpt je spijsverteringssysteem dan ook enorm bij het verwerken van ander voedsel.
En er is meer: kiwi's blijken ook veel probiotica en phenolische stoffen te bevatten. Deze zorgen voor een gezonde bacteriecultuur in je darmen wat een heleboel gezondheidsproblemen zoals candida-infecties kan voorkomen.
Waarom je de schil van de kiwi niet mag weggooien
In feite is het de schil van deze vrucht die de meeste gezonde stoffen bevat. Volgens wetenschappers bevat de schil drie maal zoveel antioxidanten als het pulp. Bovendien bevat het stoffen die bacteriën zoals staphylococcus en E-colli bestrijden, en helpen je op deze manier jezelf te beschermen tegen voedselvergiftiging.
Jammer genoeg vinden veel mensen de schil van kiwi's nu niet bepaald het lekkerste deel van deze vrucht. Het kan echter zeker geen kwaad ze mee te verorberen.
Je merkt het, kiwi's kunnen ons vele gezondheidsvoordelen leveren. Ze zijn bovendien ook erg lekker en niet erg duur. Je kan ze gemakkelijk meenemen als een snack naar het werk of naar school. En je kan ze ook in allerlei lekkere desserts verwerken. Misschien ken jij er wel één? Stuur het door en laat onze lezers meegenieten!
We hebben in onze tuin een struik met kiwi's. De oogst is dit jaar weer enorm. Vorig jaar heb ik van deze kiwi's jam gemaakt. Het schillen is een gigantische klus, maar ik heb de kiwi's even
in heet water gelegd, zoals dat wel met tomaten gebeurt om makkelijk de schil te verwijderen.
Het werkt ook bij kiwi's uitstekend.
Vorig jaar heb ik de kiwi's rauw gebruikt in de yoghurt. Hierdoor werd de yoghurt zo bitter dat hij niet meer te eten was. Na zoeken op internet werd daar ook gemeld dat je ze niet rauw kunt eten met zuivel.
Interessant dat kiwi's niet goed te eten zijn in combinatie met yoghurt. Ik heb zelf wel een paar keer magere yoghurt gecombineerd met kiwi's, met afwisselende resultaten. Momenteel doe ik bosbessen door mijn yoghurt en dat bevalt goed.
Groet,
Jack