Opgezette buik

Laatste Update: 4 april 2017

11 Oorzaken opgeblazen buik + tips

11 Oorzaken van een  opgeblazen buik +

Bij heel veel mensen is de maag de zwakke plek. Als je verminderde weerstand hebt is je buik je eerste orgaan dat gaat protesteren. Of als je onder hoge druk staat en flink last hebt van stress, die stress uit zich lichamelijk in buikpijn, misselijkheid of zelfs buikkrampen.

Behalve de bovengenoemde klachten zijn het vooral zuurbranden en een opgeblazen gevoel die het meest genoemd worden als veel voorkomende buikklachten.

Sommige mensen hebben elke dag last van een opgeblazen gevoel en het vervelende hieraan is dat je negen van de tien keer bij de huisarts de diagnose volkomen gezond krijgt.

Lucht of gas in de buik

Een opgeblazen buik is zoals het woord al zegt opgeblazen, dat wil zeggen er zit relatief veel lucht of gas in je buik. Dit zorgt ervoor dat je je niet goed voelt.

Teveel gas of lucht in je buik kan verschillende oorzaken hebben. Aan de ene kant kan het zijn dat je teveel lucht binnenkrijgt doordat je bijvoorbeeld niet goed kauwt.

Gassen kunnen ook veroorzaakt worden door verkeerde voeding, bedorven voeding, maar gassen kunnen ook ontstaan doordat er iets niet goed zit met je darmflora.

Opgeblazen buik na eten of drinken

Dit klinkt natuurlijk wel heel simpel maar toch kan het zo zijn dat je verkeerd eet zonder dat je het doorhebt. Als jij een typische snelle eter bent dan kauw je te weinig, je werkt grote brokken eten naar binnen en die zijn maar slecht te verteren.

Het resultaat is dat deze grote brokken eten gaan gisten.

Daarbij komt ook nog eens dat dat goed kauwen nog een ander doel heeft.

Zoals je misschien wel weet bestaan veel voedingsmiddelen voor een groot gedeelte uit water of lucht. Een cracker, rijstwafel of brood bevat behalve voedingsstoffen ook lucht.

Als je deze luchtbelletjes in je voedsel niet kapot kauwt dan komt dit lucht pas vrij als je spijsverteringssappen in je maag het eten in de maag afbreekt.

Het resultaat is dan een opgezwollen buik.

Een ander veelvoorkomende boosdoener zijn de koolzuurgassen in frisdrank en mineraalwater. Je kent het vast wel van vroeger, een blikje cola achterover werken en dan een enorme harde boer laten.

Als je niet echt zo’n “boeren later” bent dan blijven de koolzuurgassen in je buik en krijg je dat opgeblazen gevoel.

Kunstmatige suikers

Kunstmatige suikers zijn nog een graadje erger dan gewone suikers. Gewone suikerconsumptie is al niet goed voor je spijsvertering, maar de kunstmatige suikers zijn het ergst. Dit komt omdat kunstmatige suikers niet goed door je lichaam verwerkt kunnen worden.

En zoals je misschien al doorhebt, het niet goed kunnen verteren van voedingsstoffen leidt tot gisting.

Dat is precies wat er met die  kunstmatige suikers in je maag en in je darmen gebeurt. Deze kunstmatige suikers leiden niet alleen tot veel gas in je spijsvertering, ze zijn ook weer de favoriete brandstof voor je slechte bacteriën zoals de candidagist.

Transvetten

Transvetten zijn de meest ongezonde vetten van allemaal. Deze kunstmatig gecreëerde vetten kunnen niet worden afgebroken en zijn eigenlijk dus giftig. Niet voor niets dat bijvoorbeeld in landen zoals Denemarken men wetgeving heeft dat ervoor moet zorgen dat deze transvetten uiteindelijk uit de voedingsproducten verdwijnen.

En alles wat je niet goed kunt verteren gaat je zwaar op de maag liggen. Dus ook die transvetten zorgen ervoor dat jij je spijsvertering opzadelt met stoffen die niet kunnen worden omgezet in brandstof voor je lichaam.

Vandaar ook dat volle opgezette gevoel in je maag.

Vetten

Vetten zijn door je spijsvertering lastiger om te verteren. Het duurt langer voordat een vet is afgebroken dan bijvoorbeeld een eiwit. Als jij veel vetten eet, vooral de verzadigde vetten dan moet je spijsvertering veel harder werken om dit verteerd te krijgen.

Vetten blijven daarom langer in het spijsverteringssysteem en kunnen een oorzaak zijn van dat volle opgeblazen gevoel.

Opgeblazen buik door allergie

Een oorzaak uit een hele andere hoek is dat je eigenlijk een bepaalde voedselintolerantie hebt die de onderliggende oorzaak is van je spijsverteringsklachten. Je lichaam is niet goed in staat om bepaalde voedingsmiddelen te verwerken.

Dus deze voedingsmiddelen gaan onverteerd door je spijsvertering en gaan rotten en gisten.

Daarbij komen allerlei gassen vrij die je dat opgeblazen gevoel geven. Erger nog, behalve die hinderlijke gassen zorgen deze onverteerde voedingsresten ook voor ontstekingsreacties in het darmvlies wat weer tot meer ernstige klachten kan lijden zoals PDS of zelfs het Leaky Gut Syndroom of een candida overgroei.

Glutenintolerantie

Een glutenintolerantie is kort door de bocht het niet in staat zijn om gluten af te breken. Om gluten af te breken is je spijsvertering enzymen nodig. Mensen met een glutenintolerantie maken niet genoeg of helemaal geen enzymen aan om die gluten af te breken.

Logisch dus dat je spijsverteringsklachten krijgt als je producten eet die gluten bevatten. Ook hier is het patroon duidelijk, het niet kunnen verteren leidt tot gasvorming.

Gluten kun je in heel veel verschillende voedingsmiddelen terugvinden. Als jij klachten krijgt na het eten van de volgende voedingsmiddelen kan het heel goed zijn dat je opgeblazen buik wordt veroorzaakt doordat in je een glutenintolerantie hebt.

Producten die gluten bevatten zijn:

 • Tarwe
 • Spelt
 • Rogge
 • Gerst

 

Daarnaast moet je weten dat alle glucosesiropen, maltose en de meeste kunstmatige suikers zijn gemaakt van gluten, dus je vind ook gluten terug in je frisdrank, de meeste alcoholische dranken, bewerkte voeding, bier  etc. etc.

Doordat er zoveel producten zijn die als basis tarwe hebben is het makkelijker om een lijst te maken met producten waar geen gluten inzitten.

Belangrijk om te weten is dat in bepaalde voedingssoorten geen gluten voorkomen, gluten vind je alleen in de bovengenoemde planten.

 Dus er zitten geen gluten in:

 • Aardappelen
 • Eieren
 • Fruit
 • Groente
 • Nootjes
 • Peulvruchten
 • Vis
 • Vlees

Glutenvrije vervangers voor de tarwe zijn:

 • Amaranth
 • Boekweit
 • Soja
 • Quinoa
 • Wilde rijst

Producten met bijna geen gluten:

 • Rijst
 • Mais
 • Teff

Lactose-intolerantie

Lactose is de suiker die je terugvindt in zuivel. Naast een intolerantie voor gluten is een lactose intolerantie een veelvoorkomende reden voor een opgeblazen buik. De lactose in de melk zorgt ervoor dat je spijsvertering geïrriteerd raakt en de zuivelproducten worden daarnaast niet goed verteerd.

De suikers in de zuivel gaan gisten en doordat je spijsvertering de zuivel niet goed kan omzetten leidt dit tot een rommelende opgeblazen maag.

Oorzaken opgeblazen gevoel door ontstekingsreacties

In de bovengenoemde alinea’s had ik het al over de verschillende manieren waarop je spijsvertering geïrriteerd kan raken door de verkeerde voeding.

Maar op lange termijn kan er door bijvoorbeeld een allergie of een verkeerd voedingspatroon een op zichzelf staande aandoening ontstaan die het hebben van een opgeblazen gevoel alleen maar frequenter en erger maakt.

Candida

Op de eerste plaats kan een verkeerd voedingspatroon leiden tot onverteerde voedingsresten, extra vergisting en een verstoring van je darmflora.

Candida is een gist die behoort tot de slechte bewoners van je darmstelsel, dat wil zeggen dat deze gist onderdrukt wordt door andere goede bacteriën in je darmen in samenwerking met je immuunsysteem.

Op het moment dat die spijsvertering van slag raakt proberen de slechte bacteriën daar gebruik van te maken.

Je moet het maar zo zien, gezonde voeding zorgt voor de goede bewoners van je darmen, slechte voeding werkt de slechte gisten, bacteriën en schimmels in de hand.

Als je bijvoorbeeld langdurig veel teveel suikers in je voedingspatroon hebt dan betekent dat dat de slechte candidagist als het ware doping krijgt en je goede bacteriën krijgen juist niets te eten.

De goede bacteriën worden zwak en de candidagist vermenigvuldigt zich.

Maar doordat je weer teveel candidagist in je spijsvertering krijgt komen er ook weer veel meer gassen in je spijsverteringskanaal. Dit komt omdat de candidagist van voeding gassen maakt.

Hierdoor kan je in een vicieuze cirkel belanden wat betreft maagklachten.

PDS

Het prikkelbare darm syndroom kan een onderliggende oorzaak zijn van het opgeblazen gevoel in je maag. Doordat de normale darmwerking verstoord is bij het prikkelbare darm syndroom verloopt het afbreken van voeding niet zoals het hoort en kan de darmwerking ook veel te snel of te traag gaan.

Deze verstoorde darmfunctie gaat gepaard met extra gasvorming en pijn. Vaak hebben mensen met het prikkelbare darmsyndroom ook nog eens te maken met extra klachten zoals diarree of juist verstoppingen.

Al deze problemen met de spijsvertering maakt de kans op een chronische ontsteking van de darmwand groot.

Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darmvliezen of darmwand die ervoor zorgt dat je darmen niet optimaal kunnen functioneren. De ontstekingen in de darmen kunnen behalve voor klachten zoals diarree en natuurlijk pijn er ook voor zorgen dat hogerop in het spijsverteringstraject problemen ontstaan.

LGS

Als je last hebt van chronische ontstekingen in je darmen, bijvoorbeeld door de ziekte van Crohn, PDS of bijvoorbeeld een flinke candida overgroei dan kunnen de darmen dusdanig verzwakt raken dat de barrièrefunctie van de darmwand beperkt wordt.

Normaal gesproken werkt je darmwand als een filter, het neemt de voedingsstoffen op uit het voedsel wat in je spijsvertering zit en laat dat vervolgens door het filter heengaan en in je bloed terecht komen.

Op die manier voorzie jij je lichaam van energie.

Als je vanwege verschillende mogelijke onderliggende oorzaken een dusdanig verzwakte darmwand hebt dat deze functie niet meer werkt dan krijg je allerlei stoffen in je bloed die daar absoluut niet thuishoren.

Onverteerde voeding komt in je bloedbaan terecht samen met de verschillende afvalstoffen die door je darmflora wordt geproduceerd.

Dit noemt men het Leaky Gut Syndroom (LGS) en daar kun je erg ziek van worden. Dit LGS kan in milde vorm voor minder extreme klachten zorgen zoals misselijkheid, een opgeblazen gevoel of vermoeidheid.

Zoals je kunt zien kan de oorzaak van een opgeblazen gevoel in de eerste instantie iets onschuldigs zijn zoals voeding waar je spijsvertering niet goed mee uit de voeten kan, maar als je maar lang genoeg rondloopt met kleine klachten dan kunnen deze klachten op den duur chronisch en zeer ernstig worden.

Tips om een opgezette buik te verminderen

Er zijn een aantal hele praktische tips die je kunt toepassen om lucht en gassen in je buik te verminderen en daarmee maak je ook gelijk de kans dat je een chronische aandoening aan je spijsvertering oploopt een stuk kleiner.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat verkeerde voeding of eetgewoonten altijd de oorzaak zijn van klachten, desondanks is het natuurlijk altijd beter om zo gezond mogelijk te eten en je spijsvertering zoveel mogelijk te helpen en niet tegen te werken.

Een opgeblazen gevoel is een signaal van je lichaam dat je blijkbaar iets verkeerd doet. Nu is het aan jou de taak om uit te vinden wat dat dan is wat je verkeerd doet.

1 Goed kauwen

Een hele goede gewoonte is het om jezelf aan te leren goed te kauwen. Goed kauwen heeft meerdere gezondheidsvoordelen.

Op de eerste plaats vermijd je hiermee dat je lucht “opeet”. Je schrokt geen hele luchtbellen meer naar binnen maar je kauwt eerst alles zorgvuldig tot een makkelijk te verteren brij.

Omdat jij al een gedeelte van het afbreken van het voedsel voor je kiezen hebt genomen kan je maag deze kleinere brokken nog makkelijker afbreken en verteren tot de voedingsstoffen die je lichaam kan gebruiken.

Als extra bonus krijg je door goed te kauwen eerder het signaal van je lichaam dat je vol zit. Goed kauwen is dus beter voor je gewicht, de kans dat je meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt wordt hierdoor een stuk kleiner!

2 Minder suikers

Om te beginnen zijn suikers sowieso niet erg goed voor je omdat het kleine energiebommetjes zijn waar je op de lange duur niets aan hebt. Je krijgt wel even extra energie maar na een uurtje is die sugar rush wel uitgewerkt.

Bovendien stuwt suiker je bloedsuikerspiegel onnodig omhoog.

Er zijn zelfs een heleboel mensen die eigenlijk een allergie hebben voor suiker, dus wat dat betreft hoort suiker ook thuis in het rijtje van te testen voedsel allergieën.

Nu is het nu eenmaal zo dat een groot gedeelte van onze voeding bestaat uit ingrediënten waarvoor ons lichaam helemaal niet ontworpen is. Vooral de kunstmatige suikers zijn een grote boosdoener wat betreft de opgeblazen buik.

Doe jezelf een plezier en neem minder kunstmatige suikers en je zult merken dat je minder last hebt van gasvorming in je spijsvertering, en je zult ook minder moeite hebben met op gewicht blijven of af te vallen.

Zelfs huidklachten kunnen drastisch verminderen door alleen maar te stoppen met  al die kunstmatige suikers.

4 Geen frisdrank

Wellicht ten overvloede maar ik kan het niet vaak genoeg zeggen: geen frisdrank! Frisdrank is misschien wel de grootste suikerbom van allemaal en omdat het vloeibaar is drink je er heel erg makkelijk veel teveel van.

Hetzelfde geld trouwens voor die kant-en-klare sapjes, ook vruchtensapjes zijn aangelengd met heel veel suiker en missen de vezels die normaal gesproken in fruit de suiker compenseert.

5 Spoor tekorten tijdig op

Het klinkt zo voor de hand liggend, maar krijg jij wel voldoende vitaminen en mineralen binnen? En hoe weet je dat zo zeker? Omdat in Nederland nu eenmaal geen cultuur heerst die gericht is op het voorkomen van klachten is er vrijwel geen enkele huisarts die het normaal vindt dat eigenlijk iedereen een a twee keer per jaar zou moeten worden getest op tekorten.

Bij onze oosterburen is dat de normaalste zaak van de wereld. Dus zo onlogisch is het helemaal niet om jezelf minimaal een keer per jaar te laten testen.

 Vooral als je gezondheidsklachten hebt is het belangrijk om alles even te meten!

6 Achterhaal je allergie

Vooral bij spijsverteringsklachten moet de eerste verdenking ook gaan naar een voedselallergie. Je kunt wel allerlei verbeteringen in je voedingspatroon en leefstijl gaan aanbrengen, maar als je ergens allergisch voor bent zal dat altijd problemen veroorzaken.

Andersom is het ook goed om te weten dat je niet allergisch voor voeding bent, dan kun je verder zoeken en achterhalen waar de problemen dan vandaan komen.

7 Meer groente

Groente is de beste voedselbron die er voor de mens beschikbaar is. Verreweg de meeste voedingsstoffen die je nodig hebt om goed te functioneren vind je terug in groente.

Door genoeg groente te eten voorkom je eventuele tekorten en aan groente kleven geen nadelen, tenminste als je kiest voor biologische groente dat niet is bespoten met pesticiden.

8 Groene smoothie

Een toptip is een groene smoothie, groene smoothies zijn in een handomdraai te bereiden en geven je een enorme vitamine en mineralenboost. Makkelijker dan dat kun je al die belangrijke antioxidanten niet binnenkrijgen

9 Meer vezels

Voedingsvezels zijn belangrijk voor een gezonde stoelgang. Je moet het zo zien, dat spijsverteringskanaal is eigenlijk een lange slang met allerlei oneffenheden en bochten door die slang loopt een lopende band. Alles wat in de bocht van de lopende band valt blijft achter.

Als je geen vezels zou eten dan blijven er allerlei voedingsstoffen in die slang achter.  Door voldoende voedingsvezels te nemen haal je geregeld de bezem door de slang. Eventuele voedingsresten worden losgewoeld en komen weer op de lopende band te liggen.

10 Probiotica

Vooral als je buik je zwakke plek is kun je best je goede bacteriën een handje helpen. Elke keer als je een verminderde weerstand hebt of als je buikklachten hebt gehad hebben die goede bacteriën het ook zwaar gehad. De slechte bacteriën daarentegen hebben het maar wat goed gehad die tijd. Daarom is het belangrijk dat je je goede bacteriën een  extra handje helpt door ze te voorzien van meer goede bacteriën.

Deze bacteriën kun je als supplement krijgen, voedingsmiddelen die probiotica bevatten zijn yoghurt, kefir en gefermenteerde groente.

11 Meer bewegen

Het is weer zo’n voor de hand liggende tip, maar het helpt echt! Na het eten op de bank gaan uitbuiken maakt dat volle gevoel juist erger omdat je darmen dan langzamer worden.

Je darmen, die toch een heel groot deel van je spijsvertering uitmaken en daardoor het tempo van je spijsvertering min of meer bepalen worden extra gestimuleerd door beweging, dus die maaltijd wordt direct verteerd als je een eindje gaat lopen na het eten!

12 Kleine porties

Door een paar kleinere porties verdeeld over de dag te eten in plaats van twee of drie grote maaltijden betekent dat je de energie afgifte beter verspreid over de dag. Daarnaast ben je ook minder energie in een keer kwijt aan vertering, dus ook aan de kant van de energiebehoefte balanceer je de zaken beter.

Bovenal voorkom je dat je jezelf helemaal voleet en uren met zo’n volle maag moet zitten wachten totdat er genoeg is verteerd om je weer wat beter te voelen.

13 Drink voldoende water

Voldoende water is essentieel om met energie de dag door te komen. Water is niet alleen gezond omdat er allerlei ongezonde toevoegingen niet inzitten, water voorkomt ook dat je last krijgt van opstoppingen.

Als jij niet genoeg water drinkt dan probeert je lichaam alle water uit het voedsel te halen. De hele inhoud van je spijsverteringskanaal wordt tot op de laatste druppel leeg geknepen. En die van alle vloeistoffen ontdane voedselresten zorgen juist voor verstoppingen.

Dus drink minimaal anderhalve liter water op een dag, nu in de zomer minimaal twee.

14 Stress aanpakken

De laatste tip die ik je wil geven is gelijk ook de lastigste. Zorg dat jij stress de baas bent. Zorg dat je er achter komt wat bij jou de grote veroorzakers van stress zijn en elimineer ze! Als je geen invloed hebt op deze factoren dan probeer je de manier waarop je reageert op deze factoren te veranderen.

Stress wordt veroorzaakt door een mechanisme, dit mechanisme zorgt ervoor dat je stresshormonen aanmaakt, deze stresshormonen hebben allerlei negatieve effecten op je spijsvertering.

Gelukkig kun je dit mechanisme sturen. Als jij een halfuur gaat mediteren of Yoga-en dan kan je overlevingsmechanisme niet anders dan concluderen dat er geen sprake is van een noodsituatie en houdt dit mechanisme vanzelf op met hormonen aanmaken.

Door je gedachten af te leiden van datgene wat jou stress bezorgt kun je het stressmechanisme ook uitschakelen, simpelweg omdat je niet aan datgene denkt wat je stress geeft.

Als je er niet aan denkt dan is het er niet, volgens het stressmechanisme bedoel ik natuurlijk.

Dus een hobby of sporten geeft je niet alleen voldoening, het geeft je hersenen de nodige afleiding zodat je uit die stressmodus komt.

Tot slot…

Ik hoop dat ik je hiermee voldoende tips heb gegeven waarmee jij aan de slag kunt om te voorkomen dat je last krijgt van een opgeblazen buik. De grootste stappen die je zelf kunt zetten zijn stress en voeding. Daarnaast is het belangrijk om uit te sluiten of je ergens allergisch voor bent.

Bronnen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3816178/

http://europepmc.org/abstract/med/12018807

http://orthomolecular.org/library/jom/1999/pdf/1999-v14n04-p198.pdf

http://www.nhs.uk/Livewell/digestive-health/Pages/beat-the-bloat.aspx

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003123.htm

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16143143

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15220670

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Mooi artikel. Wel een opmerking over gluten: De relatie gluten en suikers (en frisdrank) ligt genuanceerder dan hier gesteld wordt, zonder verder iets af te willen doen aan de verdere waarschuwing over suikers. Onze zoon heeft coeliakie dus we zijn min of meer "ervaringsdeskundige". Zie https://www.glutenvrij.nl/een_glutenvrij_dieet_wat_nu/hoe_lees_ik_een_etiket/details_over_gluten_in_producten en http://www.livaad.nl/kaart.htm
  "Het zetmeel dat gebruikt wordt voor de verdere bewerking tot maltodextrine, dextrose en glucosestroop kan van tarwe of gerst afkomstig zijn. Als een fabrikant maltodextrine, dextrose, of glucosestroop op basis van tarwe of gerst gebruikt, hoeft hij dit niet op het etiket te vermelden omdat de hoeveelheid gluten in het product ver onder de wettelijke norm van 20 mg gluten per kg product ligt. Dit geldt ook voor afgeleide producten van bovengenoemde stoffen. Het glutengehalte in deze producten is heel erg laag, zodat dit bij verreweg de meeste mensen met een glutenvrij dieet geen klachten geeft."

 2. Ik heb na een zware buikgriep in januari,met diaree lichte koorts en overgeven in ziekenhuis beland,daar kreeg ik vocht toegediend verder niets,ik heb pds al jaren,opgezette buik na eten,maar nu is het enorm sinds maanden na die buikgriep vertreerd er niets meer,zelfs een glas water boer ik uren erna nog omhoog ! ben al 6 kilo vermagerd wat op zich natuurlijk niet slecht is !
  En dan heb ik juist antibiotica kuur van 15 dagen doxycline achter de rug voor men sinussen,en raar maar al die tijd was mijn buik stukken beter ookmijn stoelgang weer normaal ,tot 5 dagen na de behandeling begon alles weer zoals ervoor ! precies dat mijn eten in mijn keel nog steekt,buik opgezet mottilium helpt niets !! enige dat helpt is 2 toasten per dag eten en verder niks dan is het te doen !
  Ik denk dat ik is maagonderzoek zal moeten laten doen,maar heb daar schrik van :-)

  1. Hoi! Het zou goed kunnen dat er zich een parasiet in je darmen bevind,ik raad je aan om een zapper te kopen en even erover te googlen.
   Grote kans dat dit je helpt ..

 3. Wat een goed verhaal Robert-Jan. Zo herkenbaar. Ik ga er meteen mee aan de slag. Alleen ben ik benieuwd of ik weer een platte buik en maag krijg zoals voorheen. Kan je ook zeggen of er probiotica zonder suiker bestaat? Heel erg bedankt voor je goede tips en hopelijk je antwoord.

  1. ik heb hetzelfde probleem maar ik heb een maagbreuk en ik ga terug een afspraak maken met arts voor maag als je uw een spuitje vraagt voel je niets

 4. Ik ben een puber (wil mijn leeftijd niet zeggen) Ik heb last van een opgezwollen buik neit van een opgezwollen gevoel. Ik heb er best veel last van en ik vind het ook hinderlijk. (Uiterlijk vertoon) Ik heb dit al lang als ik naar foto's kijk van vroeger. Ik eet gulzig en veel je zou denken dat dat het probleem is en dat denk ik ook maar het lukt maar niet om goed te kauwen. Sochtends is het meestal een stuk midner erg. Ik hoop dat je me op een manier kan helpen want ik doe goed kauwen eignelijk automatisch fout... alvast bedankt

  1. Beste anonieme puber

   Bespreek dit aub met je ouders of dokter. Op deze site zitten geen dokters die jou correct kunnen helpen. Ook ik kan dat helaas niet.

 5. Hoi Robert Jan,

  Al jaren heb ik last van een opgezwollen dikke buik. Ik ben niet dik, maar met veel kleding lijkte het wel of ik zwanger ben, daardoor kan ik niet alles aan. Ik lees net in je stuk dat het kan liggen aan zoetstoffen die ik dagelijks gebruik in koffie en vele theetjes. Kan ik ipv zoetjes wel Stevia gebruiken?? En wat raad je me anders aan? Honing?

  Dank voor je verhelderende stuk!

  Groetjes Susanne

  1. Honing is in mijn ogen de beste suikervervanger, Susanne.
   Maar natuurlijk wel met mate, want het is en blijft suiker, ook al is het natuurlijk.

 6. Beste,
  Heb al veel jaren een opgezette maag.Ik eet goed,drink mijn 3 tassen thee per dag met 3 zoetstoffjes in per tas. Heb er nooit pijn aan gehad moet wel wat medicatie nemen .Ben nu naar de dokter geweest omdat ik nu al 4 dagen s'morgens moet overgeven..Moet ik nu Primperan en Ranitine EG in nemen het braken is voor bij maar de zwelling blijft.De dokter rade me aan om na 14 dagen te zien heb ik die zwelling nog om een CTscan te laten nemen van de maag en pancrias .Wat denken jullie hier van of wat stellen jullie voor.
  Bedankt
  Martine

 7. Goedeavond
  Ik heb een vraagje ik eet gezond drink veel en sport mijn buik wil maar niet verminderen van omtrek al mijn vet dit in mijn buik snap dat niet of doe ik wat mis

  Vele groetjes

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share