Gezonde Gewoontes

Laatste Update: 28 juli 2020

De top 10 beste “kleine” aanpassingen

Een gezonde leefstijl kun je kort samen vatten in een aantal gezonde gewoontes die je dagelijks uitvoert. De truck is daarom ook om bewust zoveel mogelijk gezonde gewoontes te integreren in je huidige leefstijl.

Vaak zijn het de kleine aanpassingen die een groot verschil teweeg zullen brengen. In dit artikel heb ik de top 10 kleine aanpassingen voor je onder elkaar gezet die je leven een stuk "gezonder" kunnen maken.

Sommige aanpassingen spreken voor zich, toch worden ze vaak vergeten of niet uitgevoerd.

Hoe te beginnen?

Implementeer iedere week één nieuwe tip, over 2 maanden heb je een aanzienlijk gezonder leven. 

Hieronder de top 10 aanpassingen:

  1. Eet elke dag 1 banaan. Naast dat bananen goed zijn voor de darmflora bevatten bananen ook het mineraal kalium dat voor een positief effect kan zorgen als je last hebt van bijvoorbeeld hoge bloeddruk. Onderzoek (1) laat zien dat een voedingspatroon met voldoende kalium bijzonder belangrijk is om hart- en vaatziekten te voorkomen.
  2. Als je veel op de weg zit, kan het zijn dat je op een bepaald moment last krijgt van je rug. Veel mensen plaatsen dan een soort van "matje" in de auto wat goed is voor je rug (wat rugpijn tegengaat). Beter is als je rugpijn voorkomt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld je achteruit-kijk-spiegel iets te hoog te zetten. Hierdoor zul je met je rug iets omhoog moeten bewegen om naar achteren te kijk. Hierdoor komt je rug in beweging en zorgt voor minder rugpijn! Een verkeerde zithouding en te lang zitten kan voor veel problemen zorgen
  3. Een goede nachtrust is belangrijk voor je. Eet een aantal kersen voordat je gaat slapen. Kersen hebben namelijk het effect om je geest makkelijker tot rust te laten komen. Lees meer: Alles over slapen
  4. Heb je stress of ben je vaak moe, zorg dan dat je gaat sporten. Als je sport komen er allerlei hormonen vrij in je lichaam wat er voor zorgt dat jij je weer "vrolijk" voelt. Ben je down? Ga dan sporten!
  5. Matig inname van cafeïne! 1 a 2 kopjes per dag is "ok "voor je (minder nog beter). Simpelweg minder koffie drinken. Om het nog beter te doen is koffie te vervangen door groene thee!
  6. Wist je dat mensen met sterke buikspieren vaak geen last hebben van rugpijn? Sterke buikspieren zorgen voor goede ondersteuning in de rug. Elke ochtend 25 keer de buikspieren spannen is niet moeilijk en kost 1 minuut van je tijd.
  7. Overmatig veel alcohol is slecht voor je gezondheid. Echter, onderzoek (2) laat zien dat een glas rode wijn elke avond zeker gezondheidsvoordelen met zich mee brengt. Nu is het alleen aan te bevelen rode wijn te drinken indien je al alcohol drinkt. Als je geen alcohol drinkt is het geen reden om te beginnen.
  8. Bessen zijn goed voor de doorbloeding van je lichaam, daarnaast zijn bosbessen bijzonder rijk aan belangrijke antioxidanten om je lichaam te beschermen tegen bijvoorbeeld vrije radicalen.
  9. Sommige mensen houden ervan, sommige mensen vinden het verschrikkelijk! Echter, over de gezondheidsvoordelen van regelmatig vette vis eten kun je niet omheen. Zo heeft je lichaam deze belangrijke onverzadigde vetzuren nodig voor talloze functies. Onderzoek (3) laat zien dat een voedingspatroon met meer gezonde vetten één van de beste dingen die je kunt doen om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen.
  10. Eet altijd een goed gebalanceerde ochtend maaltijd. Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Eet je goed in de ochtend? Dan is de kans dat je de hele dag ook fit voelt groter! Over het algemeen kun je stellen dat een mediterraan voedingspatroon het meest gezond is (als je écht één wilt noemen). Uiteraard zijn hier veel variaties op zoals de Paleo leefstijl. Het belangrijkste is om meer biologisch te eten en minder bewerkt!

Tot slot

Zoals je kunt lezen zijn de bovenstaande tips helemaal niet zo heel moeilijk om te integreren in je leefstijl. Het zijn de kleine aanpassingen die een groot verschil zullen maken.

Alleen al wat meer water drinken elke dag, groene thee i.p.v. koffie en meer biologisch eten kan je complete gezondheid transformeren naar een nieuw niveau.

Vergeet niet om rustig op te bouwen! Kies één van de bovenstaande tips uit en voer het uit!

Heb je zelf nog een aantal gezonde gewoontes die je wilt delen? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten! 

Bronnen:

 1. https://link.springer.com/article/10.1007/s11906-014-0465-5
 2. https://www.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev.nutr.20.1.561
 3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0021915014001622

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Mooie tips! Ik zou zelf nog toevoegen om wat meer in de frisse lucht te zijn! In plaats van de auto te nemen, eens een keertje op de fiets te gaan, of in de pauze even buiten lopen. Hierdoor kan je ook eens in de zon, wat weer goed is voor je Vitamine D!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share