Acne

Laatste Update: 16 september 2016

Biergist als middel tegen acne en andere alternatieven

biergist acneAcne is erg vervelend. De meeste pubers hebben er last van, al dan niet op zichtbare plaatsen. Meestal gaat het vanzelf weg, maar soms blijf je er zelfs als volwassene mee zitten. Vooral als je al van alles hebt geprobeerd kan dit je tot wanhoop drijven. Er zijn ontzettend veel middeltjes op de markt tegen acne, maar biergist is een ingrediënt dat al sinds de jaren 50 wordt aangeraden om tegen acne te gebruiken. Uit onderzoek blijkt ook dat veel alternatieve behandelmethoden kunnen werken tegen acne.

Daarom ga ik in dit artikel in op acne en hoe biergist en andere alternatieve behandelingen hiertegen kunnen helpen.

Wat is acne?

Acne is een chronische (of in ieder geval langdurige) huidaandoening waarbij je poriën verstopt raken. Hierdoor kun je last krijgen van puistjes, mee-eters en een vettige huid. Door het knappen of uitknijpen van de puistjes en mee-eters kun je last krijgen van littekens.

Bijna iedereen in zijn/haar leven krijgt weleens te maken met acne. 95 procent van de jongens/mannen heeft weleens acne en 83 procent van de meiden/vrouwen heeft weleens last van acne.

Je bent dus zeker niet de enige die acne heeft, alleen bij de een valt het meer op dan bij de ander.

Acne kan ook gaan ontsteken en er zijn verschillende bacteriën die hiervoor verantwoordelijk zijn, in dat geval krijg je meestal een puist terwijl je anders alleen een mee-eter hebt.

Die kleine ontsteking is te herkennen aan de rode kleur van een puistje.

Vooral als acne zichtbaar is voor andere mensen, zoals in het gezicht, kan acne zorgen voor onzekerheid en een verlaagd zelfvertrouwen. In extreme gevallen kun je zelfs last krijgen van depressies en erdoor denken aan zelfmoord.

Oorzaken van acne

Je huid wordt door veel factoren beïnvloed, zoals hormonen, wat je op de huid aanbrengt en wat de huid aanraakt, hygiëne en wat je eet. Er zijn daarom meerdere oorzaken voor acne aan te wijzen.

Hormonen

Hormonale veranderingen zijn de meest voor de hand liggende oorzaak van acne. Daarom hebben veel pubers er ook last van. Daarnaast heeft ook de menstruele cyclus invloed op het ontstaan van acne.

Ook stress en angst heeft invloed op acne. Dit komt doordat deze twee emoties ook invloed hebben op de hormonen die je lichaam vrijgeeft. Het is dus niet toevallig dat je op de dag van een presentatie opeens met een dikke pukkel rondloopt terwijl je anders nooit ergens last van hebt. Die spanning wordt dan opeens een stuk tastbaarder.

Een vettige en zweterige huid kan ook zorgen voor meer acne.

Als je in een warm en vochtig klimaat bent is de kans daarom groter op het ontwikkelen van acne.

Zweet en olie

Make-up is leuk, maar als er te veel olie inzit kan dit de poriën verstoppen waardoor make-up juist kan leiden tot meer acne. Probeer daarom eens geen make-up te dragen als je denkt dat dit het probleem is, of ga op zoek naar een ander merk met minder olie.

Let ook op vettig haar of producten die je haar vettig maken. Dat kan de kans op acne ook verhogen.

Kleding die drukt, zoals bh-bandjes, kunnen ook zorgen voor acne. De doorbloeding van de huid is daar minder goed waardoor afvalstoffen minder goed worden weggewerkt.

Aanraken en hygiëne

Het uitknijpen van de puistjes kan het acne verergeren doordat de bacteriën die dan vrijkomen zich kunnen verspreiden over de huid. Daarnaast vergroot dit de kans op littekens. Ook het aanraken en pulken aan puistjes kan de situatie erger maken dan hij is.

Als je toch je puistje wil uitknijpen, doe het dan op deze manier:

(Klik op deze link als de video niet te zien is: https://www.youtube.com/watch?v=4ft6LxY6qQ4)

Door het effect van hygiëne op acne is het aantrekkelijk om jezelf veel te wassen, maar helaas. Als je de huid met acne te veel wast kan dit ook weer extra acne opleveren. Beperk het wassen daarom tot maximaal 2 keer per dag en gebruik een middel dat mild is voor de huid en hem niet extreem uitdroogt.

Voeding en medicatie

Ik zeg weleens dat je bent wat je eet. Alles wat je in je opneemt of het nu medicijnen zijn of voeding komt uiteindelijk in de cellen van je lichaam terecht en heeft invloed op hoe je lichaam werkt.

Daarom kunnen sommige medicijnen, met name als ze invloed hebben op de hormonen, acne als bijwerking hebben.

Tevens kan bepaalde voeding voor meer acne zorgen. Met name voeding die de ontstekingswaarden in je lichaam verhogen zorgen voor meer acne, maar wetenschappers kunnen nog geen duidelijke schuldige voeding aanwijzen. Het is wel belangrijk om zo gezond mogelijk te eten om ook je huid van binnenuit met gezonde stoffen te voeden.

Acne behandeling

Op dit moment zijn er veel middelen die gebruikt kunnen worden tegen acne. Veel bedrijven maken speciale huidproducten om ervoor te zorgen dat verstopping van de poriën niet meer of in ieder geval veel minder vaak gebeurt.

Ook bij de schoonheidsspecialist kun je behandelingen tegen acne krijgen. Zij hebben geleerd hoe je een puistje het beste kunt uitknijpen zonder dat dit schade veroorzaakt en hoe je de huid goed schoon kunt maken.

Daarnaast is het duidelijk dat je de huid met goede ingrediënten moet voeden om acne te voorkomen. Biergist is zo’n ingrediënt dat kan helpen tegen acne.

Biergist tegen acne

Biergist helpt tegen acne doordat het de aanmaak van witte bloedcellen stimuleert en je lichaam voedt met belangrijke B-vitaminen. Deze vitamine wordt ook gegeven aan mensen die extreem veel last hebben van acne. Na drie maanden kan het acne zichtbaar verminderen.

Het innemen van biergist

Je kunt van biergist twee theelepels per dag nemen of gebruik maken van supplementen bij twee maaltijden van de dag.

Voordelen van biergist tegen acne

Biergist helpt tegen acne doordat er veel vitamine B in zit. Verschillende B vitaminen hebben invloed op je huid, zoals vitamine B3.

Daarnaast wordt dus de aanmaak van witte-bloedcellen gestimuleerd. Deze zijn belangrijk om je lichaam gezond te houden en om bacteriën die acne kunnen veroorzaken uit je bloedstroom te halen voordat er een puntje op je huid te zien is.

Daarbij zit er chromium in. Dat is een belangrijke stof voor het verlagen van je bloedsuiker. Dit is weer handig omdat een hogere bloedsuiker voor hogere ontstekingswaarden in je lichaam zorgt. Door hogere ontstekingswaarden is de kans op acne weer groter. Het verlagende effect van chromium op die ontstekingswaarden helpt daardoor tegen puistjes en pukkels.

Selenium is een andere stof die in biergist zit. Dit is weer een stof die het lichaam helpt om eiwitten en antioxidanten aan te maken. Antioxidanten zijn erg belangrijk voor de huid doordat ze vrije radicalen neutraliseren. Vrije radicalen zorgen onder andere voor huidveroudering en andere beschadigingen aan de huid en andere weefsels van het lichaam.

Doordat je eigenlijk elke maand een nieuwe huid hebt zijn de eerste tekenen dat het biergist helpt tegen acne pas na een maand te zien.

Om zo snel mogelijk resultaat te krijgen is het ook belangrijk om je gezicht goed schoon te houden en olie en zweet op de huid zoveel het kan te vermijden of eraf te halen met een zachte zeep.

Bijwerkingen van biergist

Je moet wel oppassen als je biergist tegen acne wilt gebruiken. Er zijn namelijk wel een paar mogelijke bijwerkingen, namelijk:

Daarnaast kun je bij allergieën voor dit stofje last krijgen van uitslag en jeuk. Laat je daarom altijd eerst testen op een allergische reactie voor deze stof.

Onderzoeken naar het effect van biergist op acne

Uit een onderzoek waarbij mensen vijf maanden lang dagelijks biergist namen bleek dat 80 procent van de mensen na die vijf maand geen of in ieder geval veel minder last van acne had. Bij mensen die een placebo hadden gekregen had maar 26 procent minder last van acne na vijf maand.

Bietensap tegen acne

Biergist kan dus na een paar maanden erg goed werken tegen acne, vooral als je daarbij ook je huid goed verzorgt en zo min mogelijk ongezonde voeding eet.

Een ander hulpmiddel tegen acne kan bietensap zijn. Je kunt zelf bietensap maken samen met andere groente, alsof het een smoothie is. Doe er bijvoorbeeld bladgroenten en wortels bij voor extra mineralen en vitaminen die je lichaam voorzien van de juiste voedingsstoffen.

Het innemen van bietensap

Door je lichaam de juiste voedingsstoffen te geven kan het je huid van binnenuit mooier maken. Door elke dag een glas bietensap te drinken voorzie je jouw huid van antioxidanten en ijzer.

Voordelen van bieten tegen acne

In bietensap zit onder andere zink dat belangrijk is voor een mooie huid.

Daarnaast zit er veel ijzer in. Uit het onderzoek naar alternatieve methoden voor het verwijderen van acne blijkt dat het nemen van ijzersupplementen significant kan helpen tegen acne. Het nemen van bietensap kan door de ijzerinhoud ook helpen tegen acne.

Vooral als je bietensap aanvult met spinazie, waar ook veel ijzer inzit, kan dit effect versterkt worden.

Op de fora wordt ook aangegeven dat wortel goed helpt door de vitamine A.

Vitamine A is een belangrijke stof voor het gezond en mooi houden van je weefsels en dus ook je huid.

Daarbij heeft bietensap een ontstekingsremmende werking waardoor puistjes ook minder snel ontstaan.

Bijwerkingen van bietensap

Je urine kan door bietensap rood worden.

Onderzoeken naar het effect van bietensap op acne

Er zijn nog geen onderzoeken uitgevoerd naar de effectiviteit van bietensap tegen acne. Op een acne-forum geven mensen echter aan dat het maken van sappen waarin ook bieten verwerkt zijn hen heeft geholpen met het verwijderen van acne uit hun lichaam.

Gele jasmijn acne

Jasmijn is een prachtige bloem die ook helende eigenschappen heeft als het gaat om acne. Uit Indisch onderzoek blijkt dat de gele jasmijn een sterk effect tegen acne heeft.

Aanbrengen van gele jasmijn

Jasmijn wordt over het algemeen verwerkt in crèmes en oliën tegen acne. Je brengt dit dan ook op de huid aan. Het helpt tegen de acne omdat het een antibacteriële werking heeft, daarnaast kan het ook de littekens van acne verminderen.

Voordelen van gele jasmijn tegen acne

Jasmijn heeft een antibacteriële werking en kan ontstekingen van mee-eters daardoor tegengaan.

Bijwerkingen van gele jasmijn

Jasmijn wordt ook gebruikt voor mensen met een droge huid. Als je dus acne krijgt doordat je een vette huid hebt kan jasmijn juist weer niet helpen.

De jasmijn kan wondjes irriteren.

Baking soda tegen acne

Baking soda is een stof die heel erg lijkt op natrium maar net een andere moleculaire samenstelling heeft. Door die gelijkenis heeft het ook een milde antibacteriële functie. Daardoor kan het helpen tegen acne.

Aanbrengen van baking soda

Baking soda moet je op de huid aanbrengen om iets tegen acne te doen. Het is wel verstandig om het eerst als een soort papje te maken met water. Je brengt het aan en laat het maximaal 30 seconden zitten. Dan haal je het er weer af.

Voordelen van baking soda tegen acne

Baking soda heeft een antibacteriële functie. Doordat bacteriën ervoor kunnen zorgen dat mee-eters ontstoken raken en daardoor veranderen in puistjes is baking soda vooral geschikt voor het vookomen van puistjes.

Bijwerkingen van baking soda

Baking soda is niet voor elke huid geschikt en kan je huid irriteren. Als je huid gaat prikken haal het er dan direct af!

Tot slot…

Acne is een huidaandoening die bijna iedereen in zijn leven meemaakt. Voor de meeste mensen is dit tijdens de pubertijd, maar ook volwassenen kunnen last hebben van acne.

De oorzaak van acne ligt vaak in een vettige huid, bacteriën op de huid of juist een te schone huid. Over het algemeen ontstaat een pukkel in beginsel doordat een porie verstopt is geraakt.

Als je al van alles geprobeerd hebt tegen acne kan dit erg vervelend zijn. Gelukkig zijn er ook alternatieve behandelmethoden. Biergist is bijvoorbeeld een goed middel dat je kunt innemen om na verloop van tijd klaar te zijn met acne. Daarnaast is gele jasmijn ook bewezen effectief om acne door bacteriën te stoppen. Ook zijn er wetenschappelijk onbewezen, maar volgens gebruikers bewezen methoden dat het drinken van bietensap en het smeren met baking soda kan helpen tegen acne.

Daarom kun je ook uit deze alternatieve methoden kiezen voor het stoppen van je acne. Ieder mens is verschillend en niet iedereen heeft dezelfde huid. Het blijft altijd een beetje uitproberen met alternatieve behandelmethoden tegen acne.

Bronnen:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965229905001202

http://www.jpsbr.org/volume_5/JPSBR_Vol_5_Issue_1_htm_files/JPSBR15RV2022.pdf

http://www.livestrong.com/article/76752-yeast-acne/

http://www.livestrong.com/article/87884-acne-brewers-yeast/

The Encyclopedia of Healing Foods

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0306987787901344

http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/brewers-yeast

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1525-1470.2011.01552.x/full

http://www.ajol.info/index.php/tjpr/article/view/14651

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. wat ook heel goed helpt is voldoende vitamines binnen krijgen en dan heb je al gauw 6 tabletten voor nodig om alles in te stoppen in 1 tablet past niet de gewenste hoeveelheid ook niet in 2/ 3/ 4en 5 als je 1 vitamine tablet per dag zou nemen dan zal je zeggen ik merk geen verschil dus het werkt niet maaaaar als je de juiste hoeveelheid neemt merk je altijd verschil bron dr. lenkei

    heb je gauw last van bloedneuzen? neem vitamine c 30 mg per kg lichaam gewicht en heel vaak verdwijnt de klacht bron dr. lenkei

    heb je last van krampen in de voeten of benen? neem calcium en magnesium voor hoeveelheid zie bron dr. lenkei

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share