Gezonde Gewoontes

Laatste Update: 24 januari 2014

De meest ongezonde gewoontes

ongezonde gewoontes zoals etenHoewel we er misschien niet meteen bij stil staan houden de meeste mensen er wel een paar ongezonde gewoontes op na. Vandaar dat we stil staan bij een paar van de meest ongezonde gewoontes die veel mensen hebben en uitleggen waarom deze zo slecht zijn.

De meeste mensen zullen minstens één van deze ongezonde gewoontes bij zichzelf herkennen.

Snacken – ook als je geen honger hebt

Wanneer we het contact verliezen met onze natuurlijke honger- en verzadigdheid signalen dat kan het leiden tot chronisch teveel eten. Deze ongezonde extra kilo’s die mensen dan vaak aankomen kunnen zorgen voor diabetes, hart- en vaatziekten, en andere ernstige aandoeningen. Vaak eten mensen meer dan ze doorhebben, ze staan er niet bij stil hoeveel calorieën ze in hun lichaam stoppen.

Als mensen ook veel junkfood eten dan krijgen ze niet alleen teveel calorieën binnen, maar ook veel ongezonde voedingsstoffen.

Waarom het belangrijk is te veranderen

Met een beetje doorzettingsvermogen kan iedereen slechte eetgewoonten bijstellen en ervoor zorgen dat ze op een gezonder, normaler gewicht komen. Door extra te letten op hongersignalen en over te stappen op gezonde snacks is het mogelijk om gezonder te eten, minder junkfood te eten, onbedwingbare trek in bedwang te houden en ervoor te zorgen dat je gedurende de dag genoeg energie hebt.

Door minder te snacken zullen mensen gewicht verliezen en krijgen ze minder ongezonde trans- en verzadigd vet, suiker, geraffineerde koolhydraten, en extra natrium binnen.

 • Maak opnieuw kennis met honger. Zorg ervoor dat je gaat eten wanneer je fysiek voelt dat je honger hebt
 • Zorg ervoor dat je genoeg water drinkt, mensen willen nog wel eens dorst met honger verwarren
 • Stop met eten als je genoeg hebt gehad, je hoeft niet te eten totdat je niet meer kunt
 • Eet om de juiste redenen, niet omdat je last hebt van stress, omdat jij je verveelt, of omdat je boos of verdrietig bent
 • Stop het ‘standaard eten’, als je merkt dat je snackt zonder er erg in te hebben, zorg er dan voor dat je geen ongezond voedsel in huis hebt
 • Vervang junkfood door echt voedsel. Zodra de voorraadkast en de koelkast eenmaal leeg zijn koop dan enkel nog fruit, groenten, noten en magere, volkorenproducten

Teveel tijd op de bank zitten en tv kijken

geen energieHoe meer tv je kijkt, hoe minder lichaamsbeweging je krijgt. Dit verhoogt de kans op overgewicht en type 2 diabetes. Bij een grootschalig onderzoek met meer dan 9000 mensen bleek dat degenen die meer dan twee uur per dag televisie keken meer aten terwijl ze ook meer suikerhoudende frisdrank en calorierijke, verwerkte snacks aten dan degenen die minder televisie keken.

We hebben tegenwoordig sowieso al een sedentaire levensstijl wanneer we werken, dus is het belangrijk om te proberen actief te zijn wanneer we onze vrije tijd besteden.

Waarom het belangrijk is te veranderen

Door TV-tijd om te toveren in ‘fysieke actieve tijd’ en een gezonde balans te krijgen tussen televisie kijken en bezig blijven kun je meer calorieën te verbranden, wordt je fitter en verminder jij jouw kansen op het ontwikkelen van de daarmee samenhangende gezondheidsproblemen. Je krijgt een fitter lichaam en meer tijd om te slapen. Daarnaast krijg je meer energie, een beter humeur, en een scherpere geest.

 • Niet gewoon televisie kijken ‘om maar te kijken’, kijk enkel wanneer je iets specifieks wilt zien
 • Niet snacken bij de televisie, het is gemakkelijk om honderden calorieën naar binnen te werken zonder dat je het door hebt

Gedrag waardoor je constant boos, bang of gestrest wordt

stress logoEen ongelukkige levensstijl zorgt voor een overvloed aan stresshormonen. Deze zorgen ervoor dat onze bloeddruk en bloedsuiker omhoog gaat, verlagen de natuurlijke afweer van ons lichaam, zorgen voor een verlaagde trage spijsvertering en maken ons gewoonweg ongelukkig.

Van nature is het de bedoeling dat stress een kortstondige vecht-of-vlucht reactie teweeg brengt wanneer we ons bedreigt voelen. Echter, zoals veel mensen tegenwoordig leven hebben ze constant last van stress. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor de gezondheid, bijvoorbeeld een verhoogd risico op overgewicht en overeten. Beide verhogen de kansen op hart- en vaatziekten en diabetes.

Waarom het belangrijk is te veranderen

Van stressreductie methodes is bewezen dat het de bloedglucose kan verlagen, het de natuurlijke afweer van ons lichaam kan verbeteren, depressie kan verminderen, en ook chronische pijn kan helpen verlichten. Het is niet alleen goed voor onze gemoedsrust, maar het is ook goed voor ons lichaam.

 • Leer beter om te gaan met stress. Hoe we op bepaalde prikkels reageren bepaalt hoeveel stress we hebben
 • Leer een stress verminderende methodiek. Een paar van de meest beproefde zijn yoga, meditatie en diep ademhalen
 • Ontdek optimisme opnieuw. Pessimisme is een aangeleerd gedrag. Het herwinnen van hoop kan helpen om stress en spanning te verminderen
 • Een gezonde levensstijl doet wonderen voor ons vermogen om met stressvolle situaties om te kunnen gaan, eet dus gezond en zorg voor genoeg lichaamsbeweging

Ontbijt overslaan

Het overslaan van de eerste maaltijd van de dag  kan ernstige gevolgen hebben voor ons gewicht, de hoeveelheid energie die we hebben en zelfs onze bloedsuikerspiegel. Een beetje toast of een paar cornflakes geven aan onze stofwisseling door dat het tijd is om aan het werk te gaan. Wanneer we niets eten krijgt onze stofwisseling dit signaal dus niet, wat ervoor zorgt da het op een laag pitje blijft draaien. Dat zorgt weer voor gewichtstoename en een lusteloos gevoel.

[pullquote]Vaak hebben mensen ook het idee dat ze voor de lunch meer moeten eten als ze geen ontbijt gehad hebben.[/pullquote]

Waarom het belangrijk is te veranderen

Het ontwikkelen van een ontbijt routine is vrij eenvoudig. Het eten van een gezond ontbijt zal zorgen voor een stabielere bloedsuikerspiegel, hierdoor krijg je minder last van onbedwingbare trek en heb je ook later minder last van hongergevoel. Omdat je het lichaam al vroeg in de ochtend iets brandstof geeft merk je ook dat je meer energie hebt.

 • Werken met jouw lichaam. Heb je geen honger wanneer je wakker wordt? Wacht dan een uur of twee voordat je klaar bent om te eten
 • Eet iets wat je lekker vindt. Je hoeft geen specifieke ‘ontbijt’ producten te kiezen. Neem een broodje, een kom soep, of de restjes van gisteravond
 • Geen tijd wanneer je wakker wordt? Maak de avond ervoor ontbijt, breng een stuk fruit mee en misschien wat melk in een thermos
 • Doe wat muesli door een kopje yoghurt. Beide zijn meteen klaar en geven je samen de perfecte hoeveelheid voedingsstoffen en calorieën om de dag te beginnen

Teveel alcohol drinken

Als je regelmatig teveel alcohol drinkt dan is het net als gif voor het lichaam. Vrouwen die regelmatig twee of meer glazen alcohol per dag drinken en mannen die regelmatig drie of meer glazen alcohol per dag drinken lopen een hoger risico op leverschade, verschillende vormen van kanker (waaronder kanker van de lever en de mond), een hoge bloeddruk en depressie.

Vrouwen (die al gevoeliger zijn voor problemen met alcohol) kunnen ook last krijgen van ​​hartkwalen, broze botten en zelfs geheugenverlies.

Waarom het belangrijk is te veranderen

Al snel nadat je de inname van alcohol mindert of zelfs helemaal stop zet verbetert de spijsvertering en je zult beter en langer kunnen slapen. De bloedsuikerspiegel zal ook lager en stabieler worden. Daarnaast hebben mensen ook een gezondere lever als ze stoppen met het drinken van alcohol.

Roken van sigaretten

stoppen met rokenAls het om onze gezondheid gaat dan is er andere geen populaire gewoonte op aarde die net zo schadelijk is als roken. Het veroorzaakt ongeveer 30 procent van de sterfgevallen door hart- en vaatziekten, 30 procent van de sterfgevallen door kanker en zelfs een enorme 80 tot 90 procent van alle longkankers.

Daarnaast zorgt het ervoor dat mensen een risico hebben op het ontwikkelen van mond, keel en blaaskanker. Deze slechte gewoonte verhoogt de kansen op hartaanvallen, beroertes en hoge bloeddruk aanzienlijk. Daarnaast kan het ook zorgen voor ademhalingsproblemen zoals bronchitis en astma-aanvallen

Waarom het belangrijk is te veranderen

De voordelen voor de gezondheid wanneer mensen stoppen met roken zijn bijna onmiddellijk voelbaar. De longen en het cardiovasculaire systeem beginnen zich binnen enkele minuten van de laatste sigaret al te herstellen. Binnen een maand zullen de longen beter werken en gaan mensen drastisch minder hoesten. Mensen voelen zich energieker en hebben minder last van kortademigheid.

Stoppen met roken vermindert de dreiging van kanker of hart- en vaatziekten, zorgt voor een betere smaak en geur sensatie, en zorgt voor een beter uithoudingsvermogen. Eventueel kun je hulp inschakelen van de e-sigaret om je te helpen stoppen.

 • Vraag de arts om medicijnen tegen het roken. Van buprion en varenicline is in studies aangetoond dat het de kans op stoppen met roken kan vergroten
 • Zorg voor ondersteuning. Vraag hulp van vrienden en familie. Er zijn ook steungroepen op het Internet voor mensen die proberen te stoppen met roken.
 • De juiste planning is belangrijk, probeer te stoppen tijdens een rustige periode - niet tijdens de feestdagen of wanneer je onder een hoop stress staat.

Teveel fastfood

Een constante toevoer van cheeseburgers en friet die wordt weggespoeld met frisdrank of een milkshake zorgt vaak voor gewichtstoename en andere gerelateerde gezondheidsproblemen. Denk bijvoorbeeld aan hart- en vaatziekten en diabetes. Transvetten, vaak gebruikt in fastfood, zorgt voor een toename van het 'slechte'  LDL cholesterol en bloedvetten die bijdragen aan de verharding van de slagaders. Daarnaast zorgen ze ook voor een toename van ontstekingen, dit draagt bij aan de opbouw van vettige plaque in onze vaatwanden

Waarom het belangrijk is te veranderen

De gezondheidsvoordelen van het eten van gezond voedsel zijn zowel direct en aanzienlijk. Het is echter niet gemakkelijk om deze veranderingen door te voeren. Fastfood is super gemakkelijk, handig, verrassend goedkoop, en met dank aan het vet, zout en suiker, onmiskenbaar lekker.

Gezond eten kost meer tijd en aandacht, en in sommige gevallen zelfs meer geld. Het is echter wel de moeite waard. Naast het verliezen van extra gewicht en een betere bescherming tegen hart- en vaatziekten en diabetes bespaar je uiteindelijk geld door eten zelf te maken.

Het is mogelijk

Het doorbreken van ongezonde gewoontes is niet altijd even gemakkelijk. Echter, de eerste stap is om bewust te zijn dat het mogelijk is en rustig je tijd te nemen. Op den duur zal het zeker je gezondheid ten goed komen!

Vragen of een opmerking? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten! Interessant artikel? Deel het hieronder via je favoriete social media kanaal.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share